Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Vaya

#63026 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Student_u_Ostavci wrote: 04/12/2022 16:01
Kojović o glasanju za Čavaru, političaru s crne liste: Mučna odluka koja ne prestaje da me mori
Izdrži brate!
E jebemu mater... :lol:
Trappist

#63027 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Trappist »

Kojović o glasanju za Čavaru, političaru s crne liste: Mučna odluka koja ne prestaje da me mori
Izdrži brate!
ma daj kakav je ono intervju :lol:
"Teška, mučna odluka. Ne prestaje da me mori. Obzirom da smo prijedlog HDZ-a saznali pred početak sjednice, nije bilo puno vremena za odluku. Na sastanku Trojke i partnera koji smo održali u par minuta pred sjednicu bilo je jasno da nam vjerovatno nedostaje jedan glas za izbor rukovodstva i konstituiranje Predstavničkog doma. Takav razvoj događaja bi, po mišljenju većine okupljenih zastupnika i komunikacije sa predsjednicima stranaka mogao ugroziti i već postignuti dogovor na federalnom nivou i, generalno, zaustaviti postizborni momentum formiranja nove izvršne vlasti", rekao je Kojović za Klix.ba."

Ma ne bi on, ali eto hajd moralo se jebiga
saimidin

#63028 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by saimidin »

Leverage wrote: 04/12/2022 15:01
saimidin wrote: 04/12/2022 15:00

U dn nema entitetskog uslova, samo etnicki, tj moras imati vecinu ukupnu I bez potezanja vitalnog od strane bilo kojeg kluba b/h/s sto mozes ako imas 4 u bilo kojem klubu, to znam I ja, nikavih 7 iz fbih

Entiteska kvota postoji u predstavnickom, gdje pored ukupne vecine, ona mora ukljucivati I trecinu iz svakog entiteta
Ovo nije tačno.
U pravu si, udjem da vidim ustav I s :izet: se jos vise, jer kontam to je samo u poslovniku

Sta je tvoje vidjenje oko ovog sto je ademovic sinoc govorio, ako se ne usvoji prijedlog sa 11, naredno se predlaze sa 7, za pred fbih, to mi izgleda pogresno tumacenje
Hakiz

#63029 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Izdrži brate!
E, moj Mujo, nemoj, ružit će te majka što se vadiš.

Budi jak, šta, malo pogriješio, nema veze, političar si. Pragma je zakon. Za ideale ginu budale, a ti budala sigurno nisi.
Leverage

#63030 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

Čovjek je na kraju glasao odgovorno, u skladu sa koalicionim dogovorom, koliko god mu bilo mučno. Svaka mu čast.

Za razliku od njega, neodgovorna Sabina Ćudić je naravno, u skladu sa svojim hinjskim karakterom, izabrala lakšu opciju i glasala protiv, čime je pokupila simpatije politički polupismene svjetine koja se hrani takvim lažnim principima.

Međutim, ono što je ovdje simptomatično je to da se sa glasom Sabine Ćudić u narednom periodu ne može sa sigurnošću računati, čime i NS postaje nepouzdan koalicioni partner. Ako kojim slučajem Sabina Ćudić postane predsjednicom NS, mislim da je to kraj Trojke u KS i već sad se o tome treba ozbiljno razmišljati. Nadam se da će Forto ipak ostati na toj poziciji, u protivnom Trojku u KS može spasiti jedino prilazak zastupnika NS na našu stranu.

Srećom, NS nema odlučujući uticaj na drugim nivoima.
Vaya

#63031 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Hakiz wrote: 04/12/2022 16:06

Izdrži brate!
E, moj Mujo, nemoj, ružit će te majka što se vadiš.

Budi jak, šta, malo pogriješio, nema veze, političar si. Pragma je zakon. Za ideale ginu budale, a ti budala sigurno nisi.
Proganja ga u snovima od cetvrtka...taj prokleti zeleni taster... :lol:
Leverage

#63032 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

saimidin wrote: 04/12/2022 16:03
Leverage wrote: 04/12/2022 15:01
Ovo nije tačno.
U pravu si, udjem da vidim ustav I s :izet: se jos vise, jer kontam to je samo u poslovniku

Sta je tvoje vidjenje oko ovog sto je ademovic sinoc govorio, ako se ne usvoji prijedlog sa 11, naredno se predlaze sa 7, za pred fbih, to mi izgleda pogresno tumacenje
Naravno da je pogrešno, čovjek tog kalibra nije smio sebi dopustiti da se tako osramoti pred TV kamerama.

Nema spuštanja na 7 osim ako se neko u predviđenom roku ne predloži. Ako predloži, broj ostaje 11 za svako slijedeće predlaganje.
Vaya

#63033 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Leverage wrote: 04/12/2022 16:08 Čovjek je na kraju glasao odgovorno, u skladu sa koalicionim dogovorom, koliko god mu bilo mučno. Svaka mu čast.

Za razliku od njega, neodgovorna Sabina Ćudić je naravno, u skladu sa svojim hinjskim karakterom, izabrala lakšu opciju i glasala protiv, čime je pokupila simpatije politički polupismene svjetine koja se hrani takvim lažnim principima.

Međutim, ono što je ovdje simptomatično je to da se sa glasom Sabine Ćudić u narednom periodu ne može sa sigurnošću računati, čime i NS postaje nepouzdan koalicioni partner. Ako kojim slučajem Sabina Ćudić postane predsjednicom NS, mislim da je to kraj Trojke u KS i već sad se o tome treba ozbiljno razmišljati. Nadam se da će Forto ipak ostati na toj poziciji, u protivnom Trojku u KS može spasiti jedino prilazak zastupnika NS na našu stranu.

Znas koliko je pokupila simpatija...ma sve se bojim... :lol:

Interesuje me da li bi isto glasala da je njen glas bio odlucujuci... :lol:

Malo kora na rende... :-)
Last edited by Vaya on 04/12/2022 16:14, edited 1 time in total.
plavi_E

#63034 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

animus wrote: 04/12/2022 15:19
Spoiler
Show
Čampara prica o skidanju SDA sa vlasti :lol: :lol: :lol:
Ludilo
Najodvratniji lik u SDA mi je bio Dević pa onda ovaj Čampara.
Još lik prica o prisluškivanju a njegov haver Vejo optužen za to. On ga licno doveo mimo svih pravila. I sada se pere od njega.

Ma hajte molim vas, što bi rekao naš predsjednik.
Ovo sto Champara prica sluti da ce se oni baviti sebijinom diplomom dok ce se drugi baviti plinovodima, hidrocentralama, aerodromima. Ova njegova izjava iz posta sa prosle stranice je bas interesantna.

Ako bi SDA imala trinaest delegata, nemamo problem da glasamo za kandidata SDA za predsjednika Federacije

Mislim da on laze i da itekako imaju problem sa tim. Oni ce morati glasati za SDA prijedloge ako SDA bude imala "13. ratnika" u DN. Natjerati ce ih Covic i Shmit. Shmit jer nece dopustiti da se njegova deblokada Federacije u javnosti predstavi kao ubleha. A Covic ce ih natjerati jer se boji da Shmit ne bude prisiljen da pravi izmjene da se i to odblokira.

Ovaj dio Champarine izjave je takodje interesantan:

Neka probaju blokirati nešto; volio bih vidjeti te macane! Oni koji se odluče na blokadu institucija snosit će sankcije! Kaznit će ga visoki predstavnik i međunarodna zajednica!

Znaci nije vidio blokade zanjih godina idecenija. Oni stvarno misle da su svi budale osim njih.
Student_u_Ostavci

#63035 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Ako se osjeća loše, što laže da su za prepoštenog Marinka saznali minut prije glasanja? Ja razumem da on priča ono što botovi osmorke žele čuti ali ovim im vrijeđa inteligenciju, realno.
plavi_E

#63036 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Ovo sarenilo tumacenja kako se glasa u raznim parlamentima ukazuje na politicku nepismenost na ovoj temi.
plavi_E

#63037 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

meridiyan wrote: 04/12/2022 15:12
Spoiler
Show
član 75. Poslovnika Doma naroda PSBiH, “Donošenje odluka”, nalaže da se sve odluke u Domu donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, pri čemu će delegati “maksimalno nastojati da ta većina uključuje najmanje jednu trećinu glasova delegata s teritorije svakog entiteta”.

Nadalje, isti član u stavu (3) određuje da ako većina glasova ne uključuje jednu trećinu glasova delegata s teritorije svakog entiteta, predsjedavajući Doma i njegovi zamjenici sastat će se kao komisija i pokušati da osiguraju saglasnost u roku od tri dana nakon glasanja te na kraju kaže da, ukoliko to ne uspije, odluke se “donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju, pod uslovom da glasovi ‘protiv’ ne sadrže dvije trećine ili više glasova delegata izabranih iz svakog entiteta”.
Govoreći u kontekstu dvije trećine glasova iz jednog entiteta, ona iznosi najmanje sedam glasova od deset koji dolaze iz Federacije BiH i 4 od 5 koji dolaze iz rs.
Hvala ti za ovo svjetlo u mraku politicke nepismenosti.
Vaya

#63038 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

plavi_E wrote: 04/12/2022 16:13 Ovo sarenilo tumacenja kako se glasa u raznim parlamentima ukazuje na politicku nepismenost na ovoj temi.
Da se ne lazemo, mislim da ni Schmidt ne zna sta je potpis'o... Ja mislim da se ovo sada razradjuje na Pantovcaku ili Cirilovoj hacijendi, pa dok se kompletira, javit ce Schmidtu da mu je vrijeme da sazove press konferenciju... :roll:
plavi_E

#63039 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Trappist wrote: 04/12/2022 16:02

Izdrži brate!
"Teška, mučna odluka. Ne prestaje da me mori. Obzirom da smo prijedlog HDZ-a saznali pred početak sjednice, nije bilo puno vremena za odluku. Na sastanku Trojke i partnera koji smo održali u par minuta pred sjednicu bilo je jasno da nam vjerovatno nedostaje jedan glas za izbor rukovodstva i konstituiranje Predstavničkog doma. Takav razvoj događaja bi, po mišljenju većine okupljenih zastupnika i komunikacije sa predsjednicima stranaka mogao ugroziti i već postignuti dogovor na federalnom nivou i, generalno, zaustaviti postizborni momentum formiranja nove izvršne vlasti", rekao je Kojović za Klix.ba."

Znaci iz straha da nas HDZ ne otkaci morali smo se popishati na nas princip "ne sa crnolistasima". Ko prizna pola mu se prasta.
Leverage

#63040 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

Vaya wrote: 04/12/2022 16:16
plavi_E wrote: 04/12/2022 16:13 Ovo sarenilo tumacenja kako se glasa u raznim parlamentima ukazuje na politicku nepismenost na ovoj temi.
Da se ne lazemo, mislim da ni Schmidt ne zna sta je potpis'o... Ja mislim da se ovo sada razradjuje na Pantovcaku ili Cirilovoj hacijendi, pa dok se kompletira, javit ce Schmidtu da mu je vrijeme da sazove press konferenciju... :roll:
Mislio je na ovaj dio oko DN. Moram priznati da je u pravu.

Ali, ovo je još i solidno kakva je situacija "na terenu". Zamisli sad da napraviš anketu po bilo kojem gradu i postaviš ovakva pitanja. Teško da bi više od 5% ljudi barem približno znalo ove procedure.

Ali zato znamo ko je patriota, a ko izdajnik.
Vaya

#63041 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

plavi_E wrote: 04/12/2022 16:17

Znaci iz straha da nas HDZ ne otkaci morali smo se popishati na nas princip "ne sa crnolistasima". Ko prizna pola mu se prasta.
Ali ce on opet na slijedecim izborima otici i napraviti kampanju pod slogano. "Samo principijelno", gdje ce punch line da bude - "Nikada sa mrskim nacionalistima" i naravno Bosnjo kad to cuje - odmah pisne malo u gace od dragosti...
Vaya

#63042 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Leverage wrote: 04/12/2022 16:19
Vaya wrote: 04/12/2022 16:16

Mislio je na ovaj dio oko DN. Moram priznati da je u pravu.

Ali, ovo je još i solidno kakva je situacija "na terenu". Zamisli sad da napraviš anketu po bilo kojem gradu i postaviš ovakva pitanja. Teško da bi više od 5% ljudi barem približno znalo ove procedure.

Ali zato znamo ko je patriota, a ko izdajnik.
Previse si optimistican sa 5%
Hakiz

#63043 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Vaya wrote: 04/12/2022 16:11
Leverage wrote: 04/12/2022 16:08 Čovjek je na kraju glasao odgovorno, u skladu sa koalicionim dogovorom, koliko god mu bilo mučno. Svaka mu čast.

Koja je ovo šizofrenija.

Sada je problematičan onaj koji je glasao protiv osobe na crnoj listi zato što je "izdao" dogovor s kriminalno-nacionalističkom strankom :shock:

To možda jeste problem sa pozicije pragme, ali takvim ljudima se istorija zahvaljuje. Istorija, naime, više pamti i slavi principe nego koristi. A zna se to i pragmatično isplatiti, dugoročno.

Ako dogovor osmorke i HDZ znači da će jedni drugima orihvatiti sve predložene, bez obzira na crne liste, nemoral, kriminal itd, piši propalo.

Daj barem iluziju promjene paradigme.
Leverage

#63044 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

plavi_E wrote: 04/12/2022 16:17 Znaci iz straha da nas HDZ ne otkaci morali smo se popishati na nas princip "ne sa crnolistasima". Ko prizna pola mu se prasta.
Možda je bilo i vrijeme da se revidira smisao tog principa. Pa ovu koaliciju guraju između ostalih i SAD. Eh, ako njima ne smeta Čavara, zašto bi smetao Kojoviću?

Ta američka crna lista pokazala se kao neefikasno i precijenjeno sredstvo za postizanje nečega. Nakon što se u slučaju Dodika pokazala kao takva, smatram da tu crnu listu više niko i ne treba uzimati za ozbiljno. I Novalić je na crnoj listi pa nikom ništa, bukvalno nikom ništa.
Hakiz

#63045 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

plavi_E wrote: 04/12/2022 16:17

E, da
Vaya

#63046 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Hakiz wrote: 04/12/2022 16:23
Vaya wrote: 04/12/2022 16:11

Koja je ovo šizofrenija.

Sada je problematičan onaj koji je glasao protiv osobe na crnoj listi zato što je "izdao" dogovor s kriminalno-nacionalističkom strankom :shock:

To možda jeste problem sa pozicije pragme, ali takvim ljudima se istorija zahvaljuje. Istorija, naime, više pamti i slavi principe nego koristi. A zna se to i pragmatično isplatiti, dugoročno.

Ako dogovor osmorke i HDZ znači da će jedni drugima orihvatiti sve predložene, bez obzira na crne liste, nemoral, kriminal itd, piši propalo.

Daj barem iluziju promjene paradigme.
Ne zanovijetaj sad i ti...
Dino je u zadnjoj objavi rekao da ne ocekujemo cuda, jest da je u pretposljednjoj rekao da je sporazum epohalan i do sada ne vidjen u historiji bh. parlamentarizma - ali to nije poenta...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#63047 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-t ... /komentari

Konaković je pravi državnik

Niko neće toliko brzo stvoriti Herceg-Bosnu
Ko zna, možda će im za zaslugu imati čast voditi herceg-bosansku košarkašku reprezentaciju.
Last edited by PreWiBa on 04/12/2022 16:28, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#63048 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Leverage wrote: 04/12/2022 16:24
plavi_E wrote: 04/12/2022 16:17 Znaci iz straha da nas HDZ ne otkaci morali smo se popishati na nas princip "ne sa crnolistasima". Ko prizna pola mu se prasta.
Možda je bilo i vrijeme da se revidira smisao tog principa. Pa ovu koaliciju guraju između ostalih i SAD. Eh, ako njima ne smeta Čavara, zašto bi smetao Kojoviću?

Ta američka crna lista pokazala se kao neefikasno i precijenjeno sredstvo za postizanje nečega. Nakon što se u slučaju Dodika pokazala kao takva, smatram da tu crnu listu više niko i ne treba uzimati za ozbiljno. I Novalić je na crnoj listi pa nikom ništa, bukvalno nikom ništa.
Ma ja ba, koga ferma crna lista SAD :lol:
Vaya

#63049 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Znaci Fadil, Asim, Zukic i Kuko su ok onda?
Leverage

#63050 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

Vaya wrote: 04/12/2022 16:28

Znaci Fadil, Asim, Zukic i Kuko su ok onda?
Nisu ok, ali s tim enma nikakve veze ta crna lista. Da li tebi treba crna lista da ti potvrdi da takvi nisu baš super?
Locked