Ko ima vecinu u klubu Srba ce isto moci glumiti HDZ.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Login77777
#62876 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Haris.ba
#62877 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pise, ali nece da se cita. Nije to neka greska. To je tako napravljeno.Login77777 wrote: ↑04/12/2022 11:18Prvo treba Smit reci sta ako se prijedlog od 11 ne usvoji. Jer nigdje ne pise jel se opet ide sa 11 il pada na 7.
https://nap.ba/news/98643
P.S."Koliko su šuplje i zlonamjerne Šmitove odluke i ne daju blokadu pokazuje sljedeće - Nema garancija kada bude imenovan predsjdenik FBiH i potpredsjednici, da će oni imenovati novu Vladu FBiH.Kada sam pojedincima iz međunarodne zajednice predlagao da dodaju dio, da ukolilo predsjednik FBiH opstruira ili Parlament odbije njegov prijedlog, da mogu potpredsjednici predložiti Vladu FBiH . Odgovor na to je bio 'onda možete HDZ izbaciti.
Posto u Zatupnickom domu u rukovodstvu nema Bosnjaka, Sda da ima hrabrosti ko sto nema sada bi predlozila predsjednika FBiH Bosnjaka.
- Login77777
#62878 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I ja racunam da ce opet ici sa jedanest. Ali na stranici OHRa samo pise sta se desava ukoliko se u roku ne dostavi kandidat. Nigdje ne pise sta se desava ukoliko se prijedlog ne usvoji.Haris.ba wrote: ↑04/12/2022 11:20Pise, ali nece da se cita. Nije to neka greska. To je tako napravljeno.Login77777 wrote: ↑04/12/2022 11:18
Prvo treba Smit reci sta ako se prijedlog od 11 ne usvoji. Jer nigdje ne pise jel se opet ide sa 11 il pada na 7.
"Koliko su šuplje i zlonamjerne Šmitove odluke i ne daju blokadu pokazuje sljedeće - Nema garancija kada bude imenovan predsjdenik FBiH i potpredsjednici, da će oni imenovati novu Vladu FBiH.Kada sam pojedincima iz međunarodne zajednice predlagao da dodaju dio, da ukolilo predsjednik FBiH opstruira ili Parlament odbije njegov prijedlog, da mogu potpredsjednici predložiti Vladu FBiH . Odgovor na to je bio 'onda možete HDZ izbaciti.
-
plavi_E
#62879 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znaci opravdanje za Osmorku kad vrati Hvatskoj njihov glas i veto u Presjednistvo BiH ce biti da su ta dva proBiH glasa beskorisna.

- Haris.ba
#62880 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa pise.Login77777 wrote: ↑04/12/2022 11:24 I ja racunam da ce opet ici sa jedanest. Ali na stranici OHRa samo pise sta se desava ukoliko se u roku ne dostavi kandidat. Nigdje ne pise sta se desava ukoliko se prijedlog ne usvoji.
Glasa se dok se ne postigne vecina.
- Login77777
#62881 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa evo sta Cengic kaze u tom linku sto si postavio.Haris.ba wrote: ↑04/12/2022 11:26Pa pise.Login77777 wrote: ↑04/12/2022 11:24 I ja racunam da ce opet ici sa jedanest. Ali na stranici OHRa samo pise sta se desava ukoliko se u roku ne dostavi kandidat. Nigdje ne pise sta se desava ukoliko se prijedlog ne usvoji.
Glasa se dok se ne postigne vecina.
Ovaj dio i ja govorim da nigdje ne pise. Pise samo sto se desava ako se rok ne ispostuje."Nigdje ne piše da klub Hrvata predlaže predsjednika a druga dva kluba potpredsjednike. Po Ustavu i Bošnjak i Srbin mogu biti predsjednici FBiH, samo je praksa da je to Hrvat do sada bila. Šta će biti u toj situaciji da li će nakon isteka roka svim klubovima se smanjiti broj potrebnih delegatskih ruku za novi prijedlog? Nema odgovora, Šmitov prijedlog je šupalj i zlonamjeran, i u potpunosti odgovara daljim blokadama", pojasnio je Čengić.
- Login77777
- Athlon64
#62883 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pozdrav,
mene zanima da li postoji moderacija na ovom forumu, jer ovi HDZ glasači su prevršili svaku mjeru?
Sinoć me jedan član foruma (vjerovatno HDZ glasač) grubo izvrijeđa i čak nazva "SDA kondomom" iako sam u prethodnom postu napisao da je SDA kriminalna organizacija i da im želim da dožive sudbinu SBB-a, ali da želim i izbacivanje HDZ-a iz vlasti gdje god je to moguće.
Tako da ne vidim razlog za ovakve uvrede i etiketiranje - osim ako one dolaze direktno od HDZ članova i glasača.
Član foruma @Hakiz mi je rekao da postoje i neki Bošnjaci (vjerovatno plaćeni) od HDZa koji pišu na ovom forumu u njihovu odbranu i vrijeđaju druge članove foruma koji napišu nešto protiv nacionalne stranke HDZ.
Očigledno je postalo nemoguće pisati protiv nacionalnih stranaka a da ne dobiješ ovakve uvrede i etikete - na čemu bi trebala poraditi moderacija.
mene zanima da li postoji moderacija na ovom forumu, jer ovi HDZ glasači su prevršili svaku mjeru?
Sinoć me jedan član foruma (vjerovatno HDZ glasač) grubo izvrijeđa i čak nazva "SDA kondomom" iako sam u prethodnom postu napisao da je SDA kriminalna organizacija i da im želim da dožive sudbinu SBB-a, ali da želim i izbacivanje HDZ-a iz vlasti gdje god je to moguće.
Tako da ne vidim razlog za ovakve uvrede i etiketiranje - osim ako one dolaze direktno od HDZ članova i glasača.
Član foruma @Hakiz mi je rekao da postoje i neki Bošnjaci (vjerovatno plaćeni) od HDZa koji pišu na ovom forumu u njihovu odbranu i vrijeđaju druge članove foruma koji napišu nešto protiv nacionalne stranke HDZ.
Očigledno je postalo nemoguće pisati protiv nacionalnih stranaka a da ne dobiješ ovakve uvrede i etikete - na čemu bi trebala poraditi moderacija.
- Haris.ba
#62884 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako nije propisano nesto posebno koristi se redovna procedura.
To znaci glasanje dok se boje ne istope.
Konkretno to znaci ako Sda predlozi predsjednika FBiH da ce ostali morati glasati da bi krenuli u sljedecu fazu.
Last edited by Haris.ba on 04/12/2022 11:36, edited 1 time in total.
-
meridiyan
#62885 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako ne pise? Pise...piseLogin77777 wrote: ↑04/12/2022 11:24I ja racunam da ce opet ici sa jedanest. Ali na stranici OHRa samo pise sta se desava ukoliko se u roku ne dostavi kandidat. Nigdje ne pise sta se desava ukoliko se prijedlog ne usvoji.Haris.ba wrote: ↑04/12/2022 11:20
Pise, ali nece da se cita. Nije to neka greska. To je tako napravljeno.
situacija da npr, sda predlozi, a osmorka i hdz ne podrze u parlamentu gdje imaju vecinu:
"Ukoliko se lista kandidata ne odobri u skladu s člancima 9.15 do 9.17 ovog Zakona, postupak se ponavlja. U ponovljenom postupku, Zastupnički dom će glasovati za novu listu u roku od 15 dana od dana glasovanja kojim je lista kandidata odbijena. Ukoliko je Zastupnički dom iscrpio sve moguće liste kandidata predloženih u skladu s člankom 9.13 ovog Zakona, postupak predviđen u člancima 9.13 do 9.15 ovog Zakona se ponavlja, pod uvjetom da će se rokovi u kojima odgovarajući klub predlaže kandidate predviđeni u članku 9.13 ovog Zakona prepoloviti i da će početi da teku od dana odbijanja posljednje liste u Domu."
I kad Zastupnicki dom par puta ne usvoji predlozenog kandidata onda je ocigledno da ZD blokira izbor predsjednika i Schmidt bi trebao posegnuti za ovlastima i istog nametnuti. U protivnom bi bosnjacki narod imao sva legitimna prava da organizuje proteste i posalje i OHR i Schmidta u tri lijepe materine.
- Login77777
#62886 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
doktor78
#62887 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Carlos Vestendorp 1999. smijenio Nikolu Poplašena zato što nije htio da imenuje Dodika za mandatara Vlade RS-a.
Samo kažem...
Samo kažem...
- Haris.ba
- Login77777
#62889 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pise da. Ali jel se ponavlja opet sa 11 ili manje. To me zanima. Ja bi volio da je 11 da ga se moze ismijati u vezi njegove price o nemogucnost blokade.meridiyan wrote: ↑04/12/2022 11:35Kako ne pise? Pise...piseLogin77777 wrote: ↑04/12/2022 11:24
I ja racunam da ce opet ici sa jedanest. Ali na stranici OHRa samo pise sta se desava ukoliko se u roku ne dostavi kandidat. Nigdje ne pise sta se desava ukoliko se prijedlog ne usvoji.
situacija da npr, sda predlozi, a osmorka i hdz ne podrze u parlamentu gdje imaju vecinu:
"Ukoliko se lista kandidata ne odobri u skladu s člancima 9.15 do 9.17 ovog Zakona, postupak se ponavlja. U ponovljenom postupku, Zastupnički dom će glasovati za novu listu u roku od 15 dana od dana glasovanja kojim je lista kandidata odbijena. Ukoliko je Zastupnički dom iscrpio sve moguće liste kandidata predloženih u skladu s člankom 9.13 ovog Zakona, postupak predviđen u člancima 9.13 do 9.15 ovog Zakona se ponavlja, pod uvjetom da će se rokovi u kojima odgovarajući klub predlaže kandidate predviđeni u članku 9.13 ovog Zakona prepoloviti i da će početi da teku od dana odbijanja posljednje liste u Domu."
I kad Zastupnicki dom par puta ne usvoji predlozenog kandidata onda je ocigledno da ZD blokira izbor predsjednika i Schmidt bi trebao posegnuti za ovlastima i istog nametnuti. U protivnom bi bosnjacki narod imao sva legitimna prava da organizuje proteste i posalje i OHR i Schmidta u tri lijepe materine.![]()
-
Novak20
#62890 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Duša draga. Tek se prijavio na forum a netko ga vrijeđa.Athlon64 wrote: ↑04/12/2022 11:32 Pozdrav,
Sram vas i stid bilo, tko god da je.
Predlažem ti da prijaviš post moderaciji.
-
doktor78
#62891 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
The point is, ako su stranci odlučili da SDA izbace iz vlasti (iako je relativni pobjednik ovih izbora), onda će se to i desiti. Ako ne sad, onda za 2-3 mjeseca sigurno.
- Haris.ba
#62892 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Stvar je sto Sda ima proceduralne mehanizme da to onemoguci.
Ironija je da su ti mehanizmi zbog Hdz donijeti.
-
sajber87
#62893 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Napisao sam, blokade tog tipa ako nastupe treba rijesiti ohr tumacenjem nametnutih odluka, a moguce da ce blokatori dobiti i sankcije. Prosla je era incka i spavanja ohr a nakon pada aprilskog paketa, ko to ne vidi ja mu ne mogu nista
- Login77777
#62894 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa nisu to blokade. Imas pravo predloziti kandidata. Znaci sve po zakonu.
-
meridiyan
#62895 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno, sa 11. Na sedam se smanjuje SAMO ukoliko u predvidjenom roku od 30 dana jedan od klubova ne predlozi kandidata i onda se smanjuje za taj klub da sa 7 moze predloziti pa ako opet ne predlozi u predvidjenom roku onda ide na 4 delegata iz tog kluba.Login77777 wrote: ↑04/12/2022 11:41Pise da. Ali jel se ponavlja opet sa 11 ili manje. To me zanima. Ja bi volio da je 11 da ga se moze ismijati u vezi njegove price o nemogucnost blokade.meridiyan wrote: ↑04/12/2022 11:35
Kako ne pise? Pise...pise
I kad Zastupnicki dom par puta ne usvoji predlozenog kandidata onda je ocigledno da ZD blokira izbor predsjednika i Schmidt bi trebao posegnuti za ovlastima i istog nametnuti. U protivnom bi bosnjacki narod imao sva legitimna prava da organizuje proteste i posalje i OHR i Schmidta u tri lijepe materine.![]()
![]()
SDA ako dobije 13 glas ce vjerojatno i predloziti svog kandidata u predvidjenom vremenskom okviru i ako ga ZD odbije postupak se ponavlja.
Kod SDA sve regularno. Bilo kakva promjena (nametanje) Schmidta koja bi osporila izbor SDA kandidata bi bio ocit signal da SDA potpuno opravdano moze upotrijebiti sva sredstva da ocitu otimacinu sprijeci.
-
plavi_E
#62896 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa nedaj se isprovocirati od strane kme-kme frakcije i coviceve internet bojne. Do tebe je. Nisi obavezan nikome odgovoriti na pitanje. A imas pravo iznijeti svoje misljenje. A posmatracima sa strane ostavi slobodu da sami procjene smisao argumentacija. Nisu ovi sto prate raspravu na temu idioti operisani od svakog znanja o javnom zivotu.Athlon64 wrote: ↑04/12/2022 11:32SpoilerShowPozdrav,
-
sajber87
#62897 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Blokade tipa ti predlozis a nemas vecinu u parlamentu i tako u nedogled ukoliko se ne spusta na 7. Za to treba tumacenje ohr aLogin77777 wrote: ↑04/12/2022 11:49Pa nisu to blokade. Imas pravo predloziti kandidata. Znaci sve po zakonu.
-
sajber87
#62898 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako znas da ce sda imati srece na lutrijiplavi_E wrote: ↑04/12/2022 10:50 SDA mora blokirati izabir Premijera tj. vlade Federacije kako bi Shmit bio primoran da izmjeni Ustav/zakon kako bi se ta blokada otklonila. Kad SDA blokira izabir vlade citava politicka i ostala javnost se moraju zajednicki okomiti na Shmita i javno ismijavati njegovu "deblokadu" Federacije.
-
plavi_E
#62899 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno da se odnosi da mora blokirati ako bude u mogucnosti. Ne mora se valjda svaki detalj crtati.
- Haris.ba
#62900 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
OHR ako istumaci da nekako moze mimo 11, onda se Hdz izbacuje iz federalne vlasti. A to OHR nece da dopusti.
A, kakve sankcije? Kakve je sankcije OHR protiv Cavare?