Linker.ba lažni oglasi za čudesne " lijekove"- kako ih zabraniti?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 Linker.ba lažni oglasi za čudesne " lijekove"- kako ih zabraniti?

Post by dr.gog »

Na dva velika gradska portala te na Indexu i srpskim velikim portalima, pojavila se platforma Linker ( linker.ba, linker.hr itd), preko koje se nude čudotvorni preparati za najteže bolesti.

Kako navode u opskurnom i za inteligenciju uvredljivom disclaimeru, oni ne odgovaraju za sadržaj koji objavljuju oglašivači.

Klikom na reklamu, Linker vas preusmjerava na npr.stranicu planinskicajevi.net ili sličnu, a na kojoj su izmišljeni intervjui sa nepostojećim ljekarima, iz nepostojećih ustanova.

Uz ime nepostojeće osobe ( sad je popularan "student medicine iz Banjaluke"), stoji i "njegova" fotografija.
Pretragom fotografije se lako nađe ista ili slična fotografija , ali potpuno nepovezano sa navedenim imenom.

Uzeo sam vremena i uz dva browsera, doznao da nijedan čudotvorni lijek nije registrovan niti dostupan osim putem internet prodaje.
Osim potpunih izmišljotina , po obrascu se ubaci i poneko stvarno ime.
Na jednom preparatu , kao podloga tvrdnjama o učinkovitosti, bila je navedena jedna profesorica medicine.

Pretragom od 10 ak minuta sam njeno ime pronašao kao "šef katedre za fiziologiju" i "zamjenica šefa" jedne klinike u sklopu poznatog medicinskog kliničkog i nastavnog centra- u Rusiji. Uredno broj telefona, fax, e-mail i kratki link na službenu biografiju univerzitetske stranice.

Nije mi bilo mrsko...Ukratko, vrlo ljubazna žena je ostala šokirana , jer je u mailu dobila i link i screenshotove. U direktnom razgovoru je rekla da je to odmah prijavila gdje treba, a da inače uopšte ne istupa javno, već isključivo na svom fakultetu i klinici. Uglavnom, web pacovi su bogzna kako nabasali na ime i titulu, i hladno je upisali na lažnu reklamu .

I ta reklama je na početnoj strani VEOMA posjećenog portala, ispod rubrike sa malim logotipom "Linker"...

Iz nekog razloga osjetio sam bijes zbog tako vidnog varanja.

Postoji li neka metoda kojom se te platforme i pojedini oglasi mogu jednostavno ukloniti ili staviti pod kontrolu?

Vidim ima i , kako napisah, linker.ba.
Živo me interesuje čiji je to biznis i ko zapravo puni platformu oglasima- ili ih može obrisati?
:sax:
vjeshalica

#2 Re: Linker.ba lažni oglasi za čudesne " lijekove"- kako ih zabraniti?

Post by vjeshalica »

kako cemo se logovati na linker.ba
MUNAFIK

#3 Re: Linker.ba lažni oglasi za čudesne " lijekove"- kako ih zabraniti?

Post by MUNAFIK »

dr.gog wrote: 03/12/2022 21:08 Na dva velika gradska portala te na Indexu i srpskim velikim portalima, pojavila se platforma Linker ( linker.ba, linker.hr itd), preko koje se nude čudotvorni preparati za najteže bolesti.

Kako navode u opskurnom i za inteligenciju uvredljivom disclaimeru, oni ne odgovaraju za sadržaj koji objavljuju oglašivači.

Klikom na reklamu, Linker vas preusmjerava na npr.stranicu planinskicajevi.net ili sličnu, a na kojoj su izmišljeni intervjui sa nepostojećim ljekarima, iz nepostojećih ustanova.

Uz ime nepostojeće osobe ( sad je popularan "student medicine iz Banjaluke"), stoji i "njegova" fotografija.
Pretragom fotografije se lako nađe ista ili slična fotografija , ali potpuno nepovezano sa navedenim imenom.

Uzeo sam vremena i uz dva browsera, doznao da nijedan čudotvorni lijek nije registrovan niti dostupan osim putem internet prodaje.
Osim potpunih izmišljotina , po obrascu se ubaci i poneko stvarno ime.
Na jednom preparatu , kao podloga tvrdnjama o učinkovitosti, bila je navedena jedna profesorica medicine.

Pretragom od 10 ak minuta sam njeno ime pronašao kao "šef katedre za fiziologiju" i "zamjenica šefa" jedne klinike u sklopu poznatog medicinskog kliničkog i nastavnog centra- u Rusiji. Uredno broj telefona, fax, e-mail i kratki link na službenu biografiju univerzitetske stranice.

Nije mi bilo mrsko...Ukratko, vrlo ljubazna žena je ostala šokirana , jer je u mailu dobila i link i screenshotove. U direktnom razgovoru je rekla da je to odmah prijavila gdje treba, a da inače uopšte ne istupa javno, već isključivo na svom fakultetu i klinici. Uglavnom, web pacovi su bogzna kako nabasali na ime i titulu, i hladno je upisali na lažnu reklamu .

I ta reklama je na početnoj strani VEOMA posjećenog portala, ispod rubrike sa malim logotipom "Linker"...

Iz nekog razloga osjetio sam bijes zbog tako vidnog varanja.

Postoji li neka metoda kojom se te platforme i pojedini oglasi mogu jednostavno ukloniti ili staviti pod kontrolu?

Vidim ima i , kako napisah, linker.ba.
Živo me interesuje čiji je to biznis i ko zapravo puni platformu oglasima- ili ih može obrisati?
:sax:
Je li to ovo ?
https://raskrinkavanje.ba/analiza/kompl ... preparata
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Linker.ba lažni oglasi za čudesne " lijekove"- kako ih zabraniti?

Post by dr.gog »

Jeste.

Da pokušam sa konkretnim pitanjem: Da li vlasnik web stranice na kojem se prikazuje ovo smeće može da pregleda reklamu prije nego što se postavi na sajt?
Meni je sa dva news sajta poznata opcija prethodnog odobravanja i članaka, i izmjena i komentara...

Shvatam da se ovdje radi o vrsti digitalnog marketinga koji radi u sivoj zoni, i da je tu suština u novcu.

Ipak, kad pažljivo pregledam te reklame, i jasno vidim da se radi o obmani, imam li razuman argument da uredniku sajta sugerišem da to ukloni? Ne želim ometati nečiji privatni biznis, već smanjiti loš utjecaj tih prevara.

Postoje li ljudi unutar IT struke čiji je ovo uži posao?
SpecialOffer

#5 Re: Linker.ba lažni oglasi za čudesne " lijekove"- kako ih zabraniti?

Post by SpecialOffer »

Jednostavno ih vlasnik sajta nece ukloniti zbog novca i to je to. Poted tih Lineker reklama imaju i ovi orevaranti sa MonadPluga, sa svojim reklamama. Oni su iz Sarajeva. Takodjer prevarantske reklame na koje kad kliknes vidi te na landing page gdje je sve laz i izmisljotina.

Image

Instaliraj adblocker u browseru ti mozda nece iskakati. Ovdje treba policija i tuzilastvo da se ukljuce zbog obmana i sl.

Evo ti za ove sto sam spomenuo detaljno kako varaju.

https://raskrinkavanje.ba/analiza/izmis ... -porijekla
Post Reply