Kako navode u opskurnom i za inteligenciju uvredljivom disclaimeru, oni ne odgovaraju za sadržaj koji objavljuju oglašivači.
Klikom na reklamu, Linker vas preusmjerava na npr.stranicu planinskicajevi.net ili sličnu, a na kojoj su izmišljeni intervjui sa nepostojećim ljekarima, iz nepostojećih ustanova.
Uz ime nepostojeće osobe ( sad je popularan "student medicine iz Banjaluke"), stoji i "njegova" fotografija.
Pretragom fotografije se lako nađe ista ili slična fotografija , ali potpuno nepovezano sa navedenim imenom.
Uzeo sam vremena i uz dva browsera, doznao da nijedan čudotvorni lijek nije registrovan niti dostupan osim putem internet prodaje.
Osim potpunih izmišljotina , po obrascu se ubaci i poneko stvarno ime.
Na jednom preparatu , kao podloga tvrdnjama o učinkovitosti, bila je navedena jedna profesorica medicine.
Pretragom od 10 ak minuta sam njeno ime pronašao kao "šef katedre za fiziologiju" i "zamjenica šefa" jedne klinike u sklopu poznatog medicinskog kliničkog i nastavnog centra- u Rusiji. Uredno broj telefona, fax, e-mail i kratki link na službenu biografiju univerzitetske stranice.
Nije mi bilo mrsko...Ukratko, vrlo ljubazna žena je ostala šokirana , jer je u mailu dobila i link i screenshotove. U direktnom razgovoru je rekla da je to odmah prijavila gdje treba, a da inače uopšte ne istupa javno, već isključivo na svom fakultetu i klinici. Uglavnom, web pacovi su bogzna kako nabasali na ime i titulu, i hladno je upisali na lažnu reklamu .
I ta reklama je na početnoj strani VEOMA posjećenog portala, ispod rubrike sa malim logotipom "Linker"...
Iz nekog razloga osjetio sam bijes zbog tako vidnog varanja.
Postoji li neka metoda kojom se te platforme i pojedini oglasi mogu jednostavno ukloniti ili staviti pod kontrolu?
Vidim ima i , kako napisah, linker.ba.
Živo me interesuje čiji je to biznis i ko zapravo puni platformu oglasima- ili ih može obrisati?