Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Athlon64

#62576 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

sajber87 wrote: 03/12/2022 14:41
Spoiler
Show
pici wrote: 03/12/2022 12:01 Po ovome, nema blokade.

Znaci na kraju zastupnicki dom odobrava listu a ne dom naroda, e ovo nisam znao.
Naravno da odobrava, zastupnicki dom je uvijek bio najvazniji a narocito sad nakon smitovog nametanja kad je uveo da dom naroda sa dvije trecine u klubu ne moze sve proglasiti za vitalni nacionalni interes. Davno sam rekao da je hdz dugorocno najvise izgubio i da ce morati totalno da promjeni ponasanje i rad. Brutalno medijsko spinovanje od onih koji gube telekome elektroprivrede autoceste tendere fotelje itd dovelo je do toga da ljudi misle da ako imas 13 u klubu imas sve a nemas, sve imas ako imas 50 u predstavnickom domu i 41 u domu naroda. Od 80 u domu naroda gradjanske stranke uvijek same mogu imati 40+. Zapadni saveznici ce zavrsiti posao koji su zapoceli , smitove odluke su samo pocetak. Sad je najveci pritisak na hdz u a bakinackom kapitalcu ne bi bio u kozi ne bude li jaaaaako kooperativan ;-)
Postavljaju se ovdje 2 pitanja onda:

1. Sta se desi ukoliko Dom naroda u roku od 30 dana obavi glasanje i rezulat bude: NE ?
2. Ako je ovako kao sto si ti napisao, sta sprjecava bosnjacke stranke (mimo SDA i DF) da izbace HDZ iz vlasti ili da uzmu dio ministarstava iz hrvatske kvote ?
Sanjarko

#62577 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sanjarko »

Student_u_Ostavci wrote: 03/12/2022 14:42 Pa nije Kasumović bio u SDA jer ih voli.
Kriminalci ga gurali i sa kešom i sa pozicijom. Kada je poguran dovoljno da može sam, on je shvatio da je SDA zapravo kriminalna. :lol:
:shock: = progledao

Ali kažem nek su SDA smijenili. Dosta ih je bilo.
Student_u_Ostavci

#62578 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Styling wrote: 03/12/2022 14:46
Student_u_Ostavci wrote: 03/12/2022 14:36

Postoji,

za njegovo stanje-Paranoja.
Za njegovo stanj - liderstvo u politici, za tebe - stalking :D
Takvog lidera vrijedi stalkati :bih:
Athlon64

#62579 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Styling wrote: 03/12/2022 14:45
Athlon64 wrote: 03/12/2022 13:32

Dakle po ovome, moze se HDZ izbjeci u formiranju vlasti ?
Kako? I zašto?
Pa HDZ svoju moc, koliko sam skonto da sa - crpi iz Doma naroda, tj. imaju vecinu u hrvatskom domu naroda?
Inace su nebitna stranka koja dobija jedva 10% glasova.

Dakle ako je HDZ nezaobilazan, onda je i SDA ?

Ako nije tako, onda mogu obje stranke da lete iz vlasti? Zasto propustiti takvu priliku?
Hakiz

#62580 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 13:32

Dakle po ovome, moze se HDZ izbjeci u formiranju vlasti ?
Kako? I zašto?
Hajde pitanje kako.

Ali pitati zašto izbjeći HDZ :shock:

Zašto da ne, pogotovo ako se izbjegao SDA.

U suprotnom bi se dokazalo da je cilj bio isključivo SDA, a ne skidanje svih kojih je moguće korumpiranih kriminalnih nacionalista, separatista, negatora i rušitelja BiH itd.
Last edited by Hakiz on 03/12/2022 14:50, edited 1 time in total.
Styling

#62581 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 14:46
sajber87 wrote: 03/12/2022 14:41
Spoiler
Show

Naravno da odobrava, zastupnicki dom je uvijek bio najvazniji a narocito sad nakon smitovog nametanja kad je uveo da dom naroda sa dvije trecine u klubu ne moze sve proglasiti za vitalni nacionalni interes. Davno sam rekao da je hdz dugorocno najvise izgubio i da ce morati totalno da promjeni ponasanje i rad. Brutalno medijsko spinovanje od onih koji gube telekome elektroprivrede autoceste tendere fotelje itd dovelo je do toga da ljudi misle da ako imas 13 u klubu imas sve a nemas, sve imas ako imas 50 u predstavnickom domu i 41 u domu naroda. Od 80 u domu naroda gradjanske stranke uvijek same mogu imati 40+. Zapadni saveznici ce zavrsiti posao koji su zapoceli , smitove odluke su samo pocetak. Sad je najveci pritisak na hdz u a bakinackom kapitalcu ne bi bio u kozi ne bude li jaaaaako kooperativan ;-)

1. Sta se desi ukoliko Dom naroda u roku od 30 dana obavi glasanje i rezulat bude: NE ?
2. Ako je ovako kao sto si ti napisao, sta sprjecava bosnjacke stranke (mimo SDA i DF) da izbace HDZ iz vlasti ili da uzmu dio ministarstava iz hrvatske kvote ?
A zašto bi išLi bez HDZ kad ti treba većina u DN za sve ostalo, a oni tamo imaju većinu. Vi baš ne kontate kako stvari idu. Nemojte se više brukati ovakvim pitanjima.
Athlon64

#62582 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Styling wrote: 03/12/2022 14:50
Athlon64 wrote: 03/12/2022 14:46

A zašto bi išLi bez HDZ kad ti treba većina u DN za sve ostalo, a oni tamo imaju većinu. Vi baš ne kontate kako stvari idu. Nemojte se više brukati ovakvim pitanjima.
Pa po ovome sto je napisano - ispade da je DN nebitan? Zato mi situacija nije najjasnija.

Ako idemo onda tom logikom, onda vlast nema nikakve sanse bez HDZ i bez SDA-DF - jer oni drze Dom naroda.
A ako je DN nebitan, onda moze i bez SDA i bez HDZa i zasto propustiti takvu priliku.

Nije mi nikako jasno, jer neki ovdje kazu da sad nema mogucnosti blokade bez obzira na vecinu u DN, ali opet da je HDZ nezaobilazan jer drzi vecinu u DN? Vise nego kontradiktorno.
Styling

#62583 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 14:52
Styling wrote: 03/12/2022 14:50

Pa po ovome sto je napisano - ispade da je DN nebitan? Zato mi situacija nije najjasnija.

Ako idemo onda tom logikom, onda vlast nema nikakve sanse bez HDZ i bez SDA-DF - jer oni drze Dom naroda.
A ako je DN nebitan, onda moze i bez SDA i bez HDZa i zasto propustiti takvu priliku.

Nije mi nikako jasno, jer neki ovdje kazu da sad nema mogucnosti blokade bez obzira na vecinu u DN, ali opet da je HDZ nezaobilazan jer drzi vecinu u DN? Vise nego kontradiktorno.
Da bi se moglo adekvatno diskutovati, treba znati kako se donose odluke u DN. Kad se to savlada onda možemo pričati.
Athlon64

#62584 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Styling wrote: 03/12/2022 14:56
Athlon64 wrote: 03/12/2022 14:52

Da bi se moglo adekvatno diskutovati, treba znati kako se donose odluke u DN. Kad se to savlada onda možemo pričati.
Pa dobro, ja ne diskutujem uopste i pitao sam za pojasnjenje ove situacije, ako je iz ponizenja pojasniti situaciju - onda OK.
Vaya

#62585 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 14:48

Kako? I zašto?
Pa HDZ svoju moc, koliko sam skonto da sa - crpi iz Doma naroda, tj. imaju vecinu u hrvatskom domu naroda?

Ako nije tako, onda mogu obje stranke da lete iz vlasti? Zasto propustiti takvu priliku?
Zato sto Osmorka kada bi uzela buraniju HDZ 90 i HRS ne bi imala vecinu u ZD...

Ako se na kraju potvrdi da nije bitno da li imas 13 i 17 u bilo kojem klubu DN, e onda cu povuci sve sto sam pisao protiv Schmidtovog zakona...

Eto prilike da se pokaze jedinstvo pro-BiH stranaka...okupi sve od NS do SDA...u ovoj ekipi SDP, DF, NS daju sasvim dovoljno Srba i Hrvata...tu NiP i SDA mogu ponuditi po kojeg...dodaj na to HRS i HDZ 90, te onda ce ti biti dovoljno da samo jednom oboris onu prvu listu podpredsjednika i podpredsjednika FBiH i vec bi u onom drugom turnusu mogao okupiti po 7 Hrvata i Srba u DN za koje bi mogao potvrditi vecinom u ZD...I hladno izbacis HDZ...A onda nek' Osmorka zapne raditi i 2026 napravi jos bolji rezultat i nek naprave onda vlast i bez SDA...

Ako ovo se potvrdi da bude tacno i da bude izvodivo...ja cu Schmidta sebi na rame istetovirati...
Hakiz

#62586 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Nije kontradiktorno ako se kao premisa stavi to da je trojci/osmorci jedini cilj skidanje SDA, a ne sama BiH. Onda svi potezi tipa saradnje sa nezaobilaznim itd imaju smisla.

Mi svi naivno milsimo da im je cilj bolji život u BiH. Zato i ne možemo razumjeti kako je taj bolji život moguć ako od tri stranke koje su jednako kriminalne i rušiteljske po BiH i jednako krive za loš život skine se samo jedna, a druge dvije rehabilituju kao poželjni partneri.

Ali ako se sama vlast postavi kao krajnji cilj, a ne bolji život u BiH, onda sve dobija smisao.
plavi_E

#62587 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Evo napokon neko ko zna kako se odlucuje u DN. Pa da cujemo!
Athlon64

#62588 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Vaya wrote: 03/12/2022 14:59
Athlon64 wrote: 03/12/2022 14:48

Zato sto Osmorka kada bi uzela buraniju HDZ 90 i HRS ne bi imala vecinu u ZD...

Ako se na kraju potvrdi da nije bitno da li imas 13 i 17 u bilo kojem klubu DN, e onda cu povuci sve sto sam pisao protiv Schmidtovog zakona...

Eto prilike da se pokaze jedinstvo pro-BiH stranaka...okupi sve od NS do SDA...u ovoj ekipi SDP, DF, NS daju sasvim dovoljno Srba i Hrvata...tu NiP i SDA mogu ponuditi po kojeg...dodaj na to HRS i HDZ 90, te onda ce ti biti dovoljno da samo jednom oboris onu prvu listu podpredsjednika i podpredsjednika FBiH i vec bi u onom drugom turnusu mogao okupiti po 7 Hrvata i Srba u DN za koje bi mogao potvrditi vecinom u ZD...I hladno izbacis HDZ...A onda nek' Osmorka zapne raditi i 2026 napravi jos bolji rezultat i nek naprave onda vlast i bez SDA...

Ako ovo se potvrdi da bude tacno i da bude izvodivo...ja cu Schmidta sebi na rame istetovirati...
Ovo onda zvuci mnogo bolje nego sto sam mislio, ako je stvarno ovako. Po ovom do sad sto sam cuo, mislio sam da je HDZ nezaobilazan. Ovo daje potpuno novu dimenziju situaciju.
Athlon64

#62589 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Hakiz wrote: 03/12/2022 14:59 Nije kontradiktorno ako se kao premisa stavi to da je trojci/osmorci jedini cilj skidanje SDA, a ne sama BiH. Onda svi potezi tipa saradnje sa nezaobilaznim itd imaju smisla.

Mi svi naivno milsimo da im je cilj bolji život u BiH. Zato i ne možemo razumjeti kako je taj bolji život moguć ako od tri stranke koje su jednako kriminalne i rušiteljske po BiH i jednako krive za loš život skine se samo jedna, a druge dvije rehabilituju kao poželjni partneri.

Ali ako se sama vlast postavi kao krajnji cilj, a ne bolji život u BiH, onda sve dobija smisao.
Nadam se da nisi upravu iskreno i da trojka ima iskrene namjere, jer ne vidim sta dobijaju time - osim slabljenja drzave. Mislim, oni vjerovatno pojedini ce dobiti nesto, ali drzava i narod dugorocno gubi bas mnogo.
palermo

#62590 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Hakiz wrote: 03/12/2022 14:59 Nije kontradiktorno ako se kao premisa stavi to da je trojci/osmorci jedini cilj skidanje SDA, a ne sama BiH. Onda svi potezi tipa saradnje sa nezaobilaznim itd imaju smisla.

Ti Hakize ameriku otkrio :mrgreen: . Pa zar ima.nesto ljepse od biti kum/hadjija u svojoj maloj nahiji.
plavi_E

#62591 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Ako praksa pokaze da se moze bez SDA onda ce bas tesko biti objasniti zbog cega se ne moze bez HDZ-a. U svakom slucaju bilo bi odlicno da praksa pokaze da se moze bez SDA.
A_A_AKCIJA

#62592 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Vaya wrote: 03/12/2022 14:59 okupi sve od NS do SDA...
:D

Ovako se mogu samo na nekoj dženazi okupiti.

Ja nemam nikakvih kompleksa da kažem: jedan od osnovnih ciljeva jeste otjerati SDA u opoziciju.

Neće niko sa SDA! Milion je razloga.

Pljačka naroda se mora zaustaviti.
Ne može se ništa raditi sa likovima koji će izraditi i zajebati sve zbog ličnog interesa.
Krenulo bi kao koalicija, a SDA bi polako gušila jednu po jednu stranku, dok na kraju ne bi ostali samo oni i poslušnici. Viđeno već sa SBB, Boss, SD, DF...

Sa takvim likovima okupljenim u SDA se ne može apsolutno ništa raditi. Kako vam to nije jasno.

Ne da nisu materijal za neku probosansku koaliciju, nego su sve suprotno od toga.

Prestanite više smarati sa SDA. Nema, penzija, klupa, makar četiri godine.
Athlon64

#62593 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

A_A_AKCIJA wrote: 03/12/2022 15:09
Vaya wrote: 03/12/2022 14:59 okupi sve od NS do SDA...
:D

Ovako se mogu samo na nekoj dženazi okupiti.

Ja nemam nikakvih kompleksa da kažem: jedan od osnovnih ciljeva jeste otjerati SDA u opoziciju.

Neće niko sa SDA! Milion je razloga.

Pljačka naroda se mora zaustaviti.
Ne može se ništa raditi sa likovima koji će izraditi i zajebati sve zbog ličnog interesa.
Krenulo bi kao koalicija, a SDA bi polako gušila jednu po jednu stranku, dok na kraju ne bi ostali samo oni i poslušnici. Viđeno već sa SBB, Boss, SD, DF...

Sa takvim likovima okupljenim u SDA se ne može apsolutno ništa raditi. Kako vam to nije jasno.

Ne da nisu materijal za neku probosansku koaliciju, nego su sve suprotno od toga.

Prestanite više smarati sa SDA. Nema, penzija, klupa, makar četiri godine.
Pa dobro, ti si vjerovatno glasac HDZ-a i ja mogu da razumijem tvoje negodovanje. Meni je cudno da neko od Bosnjaka ili Bosanaca ne bi htio da izbaci HDZ u opoziciju ako je drzava BiH cilj i ako vec postoji ta opcija.
Puf

#62594 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Puf »

Auuu sto ubode u osinjak SDA sa zadnjim postom haha
Vaya

#62595 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

plavi_E wrote: 03/12/2022 15:00 Evo napokon neko ko zna kako se odlucuje u DN. Pa da cujemo!
Pa ako se potvrdi cinjenica koju Dino kaze da je ne bitno hoce li SDA i DF imati 13 u klubu Bosnjaka, jer je presudna vecina u ZD, onda ako mozes tako zaobici SDA, mislim da bi u ovim okolnostima puno bolje bilo zaobici HDZ, nego SDA, jer je ne moguce u ovom trenutku istovremeno zaobici i HDZ i SDA...

Sad zaobidjes uzp-ovce, i zapnes maksimalno da uradis sto vise posla na nivou FBiH...u toj matematici neka Osmorka bude korektiv SDA da im ne puste da prave gluposti... Napravis opet dobar rezultat na izborima 2026, nek NiP uzme sto vise glasova SDA, nek SDP, DF i NS poredaju sto vise Srba i Hrvata po listama, te uz pomoc ove buranije tog hrvatskog Pomaka i 90-ke i tako 2026 nabijes i HDZ i SDA u guzicu...

Evo govore zakonom da je Svhmidt ukinuo zloupotrebu VNI, te sa ovim brojevima ti je dovoljno da imas prostu vecinu u DN i svi dobri zakoni prolaze od zabrane hidrocentrala do oporezivanja kladionica i razvijaj onda Federaciju...

Strpis se oko drzavnog nivoa, da tamo neces nista napraviti...a tamo svakako ne bi nista ni ovako uradio, jer HDZ i SNSD imaju 8 od 15 u DN...

Eto prenesite Osmorki matematiku...
Athlon64

#62596 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Vaya wrote: 03/12/2022 15:13
plavi_E wrote: 03/12/2022 15:00 Evo napokon neko ko zna kako se odlucuje u DN. Pa da cujemo!
Pa ako se potvrdi cinjenica koju Dino kaze da je ne bitno hoce li SDA i DF imati 13 u klubu Bosnjaka, jer je presudna vecina u ZD, onda ako mozes tako zaobici SDA, mislim da bi u ovim okolnostima puno bolje bilo zaobici HDZ, nego SDA, jer je ne moguce u ovom trenutku istovremeno zaobici i HDZ i SDA...

Sad zaobidjes uzp-ovce, i zapnes maksimalno da uradis sto vise posla na nivou FBiH...u toj matematici neka Osmorka bude korektiv SDA da im ne puste da prave gluposti... Napravis opet dobar rezultat na izborima 2026, nek NiP uzme sto vise glasova SDA, nek SDP, DF i NS poredaju sto vise Srba i Hrvata po listama, te uz pomoc ove buranije tog hrvatskog Pomaka i 90-ke i tako 2026 nabijes i HDZ i SDA u guzicu...

Evo govore zakonom da je Svhmidt ukinuo zloupotrebu VNI, te sa ovim brojevima ti je dovoljno da imas prostu vecinu u DN i svi dobri zakoni prolaze od zabrane hidrocentrala do oporezivanja kladionica i razvijaj onda Federaciju...

Strpis se oko drzavnog nivoa, da tamo neces nista napraviti...a tamo svakako ne bi nista ni ovako uradio, jer HDZ i SNSD imaju 8 od 15 u DN...

Ovo zvuci kao odlican prijedlog i ne vidim razloga zasto bosnjacke stranke ne bi pristale na to. Naravno, jasno mi je da su glasaci HDZ-a protiv, ali to je max 10% glasaca u drzavi koji naravno brane svoj interes.

Takodjer, bilo bi dobro znati koje su bosnjacke stranke protiv ovakvog rjesenja.
Last edited by Athlon64 on 03/12/2022 15:17, edited 1 time in total.
Puf

#62597 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Puf »

Ma nista koliko ja vidim najbolje vratiti zelene kmere da nastave sa pljackanjem i unistavanjem, jel tako?
Hakiz

#62598 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

palermo wrote: 03/12/2022 15:04

Ti Hakize ameriku otkrio :mrgreen: . Pa zar ima.nesto ljepse od biti kum/hadjija u svojoj maloj nahiji.
Vidiš da ljudima treba objasniti kontradikciju :wink:
Student_u_Ostavci

#62599 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 15:15
Vaya wrote: 03/12/2022 15:13

Ovo zvuci kao odlican prijedlog i ne vidim razloga zasto bosnjacke stranke ne bi pristale na to. Naravno, jasno mi je da su glasaci HDZ-a protiv, ali to je max 10% glasaca u drzavi koji naravno brane svoj interes.

Takodjer, bilo bi dobro znati koje su bosnjacke stranke protiv ovakvog rjesenja.
Sve sem SDA :lol:
jazzer

#62600 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jazzer »

Puf wrote: 03/12/2022 15:16 Ma nista koliko ja vidim najbolje vratiti zelene kmere da nastave sa pljackanjem i unistavanjem, jel tako?
Njihova teorija je da SDA bude u vlasti pa kakva god bila, i kakav god program ta vlast imala.
Locked