Daikin u sobi gdje najcesce nema nikog.Jaci fan grije sve.U dnevnoj fujitsu jos nije u pogonu,cekamo minuse.
Potrosnja malo je reci dobra.
Ne smijem ni reci kolka,odma idu napadi,kako to
Moderator: anex
Znači ukupna potrošnja cijele kuće. 11 mjesecemillio estevez wrote: ↑01/12/2022 13:26 Poslije tekme, ću pogledati potrošnju struje za 11 mjesec.
Proizvodnja /potrošnja / vrijednost.
ja neki dan zvao predstavništvo TERMOFLUXA , kompresor je Panasonic a ne Mitsubishi. Pa sad šta je istina niko ne znabaho wrote: ↑29/10/2020 14:23 Niko nista o ovim "domacim" TP?
U postu iznad je prikazana monoblok toplotna pumpa zrak - voda Thermoflux izlazne snage 17kW.
Instalater je dao ove podatke:
-Srce Toplotne pumpe pokrace rotacioni dvostepeni Mitsubishi kompresor inverter tehnologije
-Ugodnost grijanja pri vanjskoj temperaturi do - 25C
-PISMENA GARANCIJA na toplotnu pumpu 3 godine a na kompresor 5 godina
Cjenovnik sa ugradnjom i dijelovima:
-Monoblok 10kW 8000KM
-Monoblok 14kW 9500KM
-Monoblok 17kW 11000KM
-Monoblok 19kW 12000KM
-Monoblok 23kW 14000KM
Ne znam kolike su potrebe tvoga objekta za grijanje i kakva je izolacija ali ja bih prije uzeo za te novce Fujitsu, Daikin ili Toshibu a nebi bi lijen ni malo se raspitati koliko je Mitsubishi Zubadan. Možda trebaš malo još namiriti novaca i uzeti neku od ovih nabrojanih. Ali prvo proračun snage i jako je bitno jeli podno ili je radijatorsko grijanje. Mitsubishi je najjači od ovih i sa kvalitetom a i sa cijenom. Još ako budeš uzimao na kredit za energetsku efikasnost eto povrata od 20% a to nije malo.Dr_Help wrote: ↑02/12/2022 07:50ja neki dan zvao predstavništvo TERMOFLUXA , kompresor je Panasonic a ne Mitsubishi. Pa sad šta je istina niko ne znabaho wrote: ↑29/10/2020 14:23 Niko nista o ovim "domacim" TP?
U postu iznad je prikazana monoblok toplotna pumpa zrak - voda Thermoflux izlazne snage 17kW.
Instalater je dao ove podatke:
-Srce Toplotne pumpe pokrace rotacioni dvostepeni Mitsubishi kompresor inverter tehnologije
-Ugodnost grijanja pri vanjskoj temperaturi do - 25C
-PISMENA GARANCIJA na toplotnu pumpu 3 godine a na kompresor 5 godina
Cjenovnik sa ugradnjom i dijelovima:
-Monoblok 10kW 8000KM
-Monoblok 14kW 9500KM
-Monoblok 17kW 11000KM
-Monoblok 19kW 12000KM
-Monoblok 23kW 14000KM![]()
U Austriji je subvencija do 2900 kw, 10 centi kw, sve preko 2900 kw tržišna cijena.madesa wrote: ↑02/12/2022 09:53 evo RS uvodi do 500 kw trenutne cijene. Onda od 500-1500 kw racuni veci za 5 km ( sta god to znacilo ) i preko 1500 kw idu bas cijene previsoke. Kad bi i FBiH ovako nesto uvela opet bi bilo prihvatiljivo, jer rijetko ko ide preko 1500 kw. I dalje ce ova vrsta grijanja biti najisplativija.
Izracunao je Austrijanac da ne treba vise mjesecno do 240kw.Svi imaju grijanje i toplu vodu zajedno u sklopu centralnog.Ko hoce da se grije na struju neka plati.Onaj ko ima kuce postavice solarne panele i toplotne pumpe lako meni za njih.Peugeot2008 wrote: ↑02/12/2022 12:07U Austriji je subvencija do 2900 kw, 10 centi kw, sve preko 2900 kw tržišna cijena.madesa wrote: ↑02/12/2022 09:53 evo RS uvodi do 500 kw trenutne cijene. Onda od 500-1500 kw racuni veci za 5 km ( sta god to znacilo ) i preko 1500 kw idu bas cijene previsoke. Kad bi i FBiH ovako nesto uvela opet bi bilo prihvatiljivo, jer rijetko ko ide preko 1500 kw. I dalje ce ova vrsta grijanja biti najisplativija.
Da,jedna klima
jedino onda da nam el. brojila imaju velika odstupanja.dekara wrote: ↑02/12/2022 16:23Izracunao je Austrijanac da ne treba vise mjesecno do 240kw.Svi imaju grijanje i toplu vodu zajedno u sklopu centralnog.Ko hoce da se grije na struju neka plati.Onaj ko ima kuce postavice solarne panele i toplotne pumpe lako meni za njih.Peugeot2008 wrote: ↑02/12/2022 12:07
U Austriji je subvencija do 2900 kw, 10 centi kw, sve preko 2900 kw tržišna cijena.
Vjerovatno ti kradu struju kad si sam nista ne trosis a platis 300kw.U Becu mi kci u stanu trosi 150kw struje ona muz i dijete od 8g.Ja trosim u kuci troje odraslih ja zena sin 64,63i 33g ljeti zimi oko 240kw u prosjeku bez grijanja i hladjenja.
ne vjerujem da je krađa, ali jeste neobično kad čitam takva iskustva.

Od toga je klima potrošila jedno 150 do. Max 200 jer imss kvadrata, a 12ka je
Nemam izolaciju. Stan je u sredini i sa svih strana su drugi stanovi,nema puno vanjskih zidova. Jedan stan do mene je prazan godinama. Imam susilicu,zena pegla non stop jer odjecu od male bebe pegla. Ali su svi uredjaji a+++ i led rasvjeta komplet. Cekam racun mozda sam se ja preracunao u potrosnji. I jos nekad gasim klimu nocu jer mi je vanjska bucna da je cujem u spavacojErmin ZM wrote: ↑03/12/2022 09:59 Bezveze napadate ljude. Saiks je u izolovanom stanu ako se sjecam. Naravno da je mala potrosnja.
Ljudi u stanu u biti dogrijavaju i to je jedna velika prednost stana(mada sam veci fan kuce)
Ja bio jednom prilikom na godisnjem u Bosni cijeli januar. Radijatori zavrnuti, mali prozor u kupatilu na kipu otvoren.
Dosao sa godisnjeg u stanu 19 stepeni bez grijanja.
Jbg ispod griju, iznad griju, desno i lijevo takodjer. Plus mala povrsina vanjskog zida sa 10 cm stiropora. Kuca je nesto sasvim drugo
Il ti je klima neispravna ili je na losoj lokaciji montirana pa rezonuje. Ta klima nije uopste glasna, jaran kod mene ima istu vanjsku jedinicu(Pular) i jako je tiha. Doduse i nije neki snagator, na debljem minusu nece moc vise od 20-30 kvadrata pokrit al dobro i jest niza klasa, ne treba cuda ocekivat za te pare.saiks wrote: ↑03/12/2022 12:23Nemam izolaciju. Stan je u sredini i sa svih strana su drugi stanovi,nema puno vanjskih zidova. Jedan stan do mene je prazan godinama. Imam susilicu,zena pegla non stop jer odjecu od male bebe pegla. Ali su svi uredjaji a+++ i led rasvjeta komplet. Cekam racun mozda sam se ja preracunao u potrosnji. I jos nekad gasim klimu nocu jer mi je vanjska bucna da je cujem u spavacojErmin ZM wrote: ↑03/12/2022 09:59 Bezveze napadate ljude. Saiks je u izolovanom stanu ako se sjecam. Naravno da je mala potrosnja.
Ljudi u stanu u biti dogrijavaju i to je jedna velika prednost stana(mada sam veci fan kuce)
Ja bio jednom prilikom na godisnjem u Bosni cijeli januar. Radijatori zavrnuti, mali prozor u kupatilu na kipu otvoren.
Dosao sa godisnjeg u stanu 19 stepeni bez grijanja.
Jbg ispod griju, iznad griju, desno i lijevo takodjer. Plus mala povrsina vanjskog zida sa 10 cm stiropora. Kuca je nesto sasvim drugo