Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Styling

#61776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Bosanski_kralj wrote: 01/12/2022 10:56 S kim god sam pričao pd ovih upućenijih u zbivanja, kažu da je sa vlasti na Federaciji dovršeno i da nije toliko bitan Bošnjački klub u domu naroda.

Bnaravno, brže bi išlo se kad bi odmah tu imali minimalno 11, ali nije strašno i ako se nema
Naravno. Samo SDA ekipa dize tenzije i prica kako je broj delegata u DN presudan kako bi poljuljali one koji se dvoume. Nista od te price.
Altsa

#61777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Altsa »

Login77777

#61778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Pandakonda wrote: 01/12/2022 10:52
Login77777 wrote: 01/12/2022 10:48

Pa ako jedni imaju potrebni 11 mogu predloziti. Onda se ne ide vise na 7.
Mogu predloziti potpredsjednika. A mogul sta stopirati to je pitanje. Jesu 2/3 da nesto oboris u DN? Valjda ima neko sto zna bolje.
SDA teoretski sa 11 zastupnika moze predloziti predsjednistvo, međutim ako ostala dva kluba ne podrze tu listu onda to sve pada i ide se u drugi krug gdje je potrebno 7. HDZ teoretski mozes izbaciti ako bi cekao 2 kruga ali jednostavno nije pametno radi funkcionisanje koalicije po vertikali.
Nisam siguran u ovo. SDA ako ima 11 dobice potpredsjednika. Sad sta tacno mogu je pitanje. Mogu da ne predloze sudije US FBiH. Ali to je popunjeno koliko znam.
Jel mogu zakon oboriti sa 11 u klubu ili treba 2/3 kluba?
laik1981

#61779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Pandakonda wrote: 01/12/2022 10:56
laik1981 wrote: 01/12/2022 10:54
Ali teoretski se po tvom moze spustiti na cetiri i preglasati HDZ, sto nema logike.. Ovo oko sistema deblokade i spustanja broja potrebnih delegata nikad nije objasnjeno na pravi nacin, bar ja nisam vidio i cuo to objasnjenje..
Teoretski mozes preglasati nakon 2 kruga međutim bez HDZ i bez SDA nemas vecinu u PD koja mora potvrditi taj izbor. A naravno nece niti jedan zakon proci ako nemas vecinu u DN.
Pa da li to spustanje broja potrebnih delegata vazi i za glasanje kod usvajanja zakona? Znam da nema vecine bez SDA, ali ima sa njima, sto otvara teoriju po kojoj se HDZ moze zaobici, samo sto bi u tom slucaju sve trajalo onoliko koliko je potrebno za tri kruga glasanja u domu naroda.. I ja sam na pocetku shvatio ovu Smitovu odluku, kada je rijec o sistemu deblokade, na nacin na koji je i ti objasnjavas, samo mi djeluje da je ovako HDZ ranjiviji nego sto je bio, sto mi nema logike..
Leverage

#61780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

Spuštanje je samo pri izboru za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Zakoni se usvajaju prostom većinom u Domu naroda.

Spuštanje na 7 ide jedino ako najmanje 11 ne predloži kandidata, čime se ne dozvoljava blokada tog tipa. Ako najmanje 11 predloži, nema spuštanja na 7, čak iako taj predloženi ne bude izabran.
Styling

#61781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

laik1981 wrote: 01/12/2022 11:02
Pandakonda wrote: 01/12/2022 10:56

Teoretski mozes preglasati nakon 2 kruga međutim bez HDZ i bez SDA nemas vecinu u PD koja mora potvrditi taj izbor. A naravno nece niti jedan zakon proci ako nemas vecinu u DN.
Pa da li to spustanje broja potrebnih delegata vazi i za glasanje kod usvajanja zakona? Znam da nema vecine bez SDA, ali ima sa njima, sto otvara teoriju po kojoj se HDZ moze zaobici, samo sto bi u tom slucaju sve trajalo onoliko koliko je potrebno za tri kruga glasanja u domu naroda.. I ja sam na pocetku shvatio ovu Smitovu odluku, kada je rijec o sistemu deblokade, na nacin na koji je i ti objasnjavas, samo mi djeluje da je ovako HDZ ranjiviji nego sto je bio, sto mi nema logike..
Naravno da su ranjivi, jer se digla dzeva da je Smit isao na ruku HDZ-u a da pri tom niko nije temeljito proucio sta je nametnuo i kakva su pravila. Letilo se pred rudu kao sto je i praksa kod nas.
sajber87

#61782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Pandakonda wrote: 01/12/2022 10:52
Login77777 wrote: 01/12/2022 10:48

Pa ako jedni imaju potrebni 11 mogu predloziti. Onda se ne ide vise na 7.
Mogu predloziti potpredsjednika. A mogul sta stopirati to je pitanje. Jesu 2/3 da nesto oboris u DN? Valjda ima neko sto zna bolje.
SDA teoretski sa 11 zastupnika moze predloziti predsjednistvo, međutim ako ostala dva kluba ne podrze tu listu onda to sve pada i ide se u drugi krug gdje je potrebno 7. HDZ teoretski mozes izbaciti ako bi cekao 2 kruga ali jednostavno nije pametno radi funkcionisanje koalicije po vertikali.
Kad sam pricao da je po smitovom nametnutom zakonu hdz postao mnogo slabiji nego ranije i da ce morati totalno da promjeni politiku postati kooperativniji i normalniji razni botovi su govorili hdz upisan u ustav, a visokog nazivali smitlerom da je nametnuo aparthejd i druge gluposti, kako vrijeme prolazi dolazi sustina na vidjelo, a to je da se kmeka digla samo iz razloga sto se izgleda gubi vlast na svim nivoima a time dolazi do pucanja iznutra cega se najvise plase. Da rezimiramo po ne znam koji put, da nije bilo smitovog zakona sad bi jos 4 godine imali blokadu federacije novalica za premijera i izbore koji ne bi bili implementirani, a ovako cemo kako stvari stoje imati vlast bez sda i pripitomljene hdz i snsd koji ce u buducnosti biti skloni dogovoru i potpisati stvari koje ce za bosnu biti dobre a koje nismo mogli ni zamisliti prije samo par mjeseci. Ponovicu da izbori nisu pokradeni ne bi bilo ni njih ali tako je kako je
DonieBrasco

#61783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Prodao se zastupnik PDA, nista novo i sasvim ocekivano.
laik1981

#61784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Ma ja mislim da nama i nije bas do detalja jasna ova Smitova odluka :mrgreen:

Slusajuci ove raznorazne analiticare i politicare u kojekakvim emisijama da se zakljuciti da i njima nije bas najasnije jer ih vecina ove izmjene tumaci na svoj nacin..
lerdi

#61785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lerdi »

Pa kako je onda HDZ "nezaobilazan faktor" i kako se onda mora pristati na SNSD jer je "nezaobilazni" HDZ tako tražio? Ili nije tačno to što pišete ili priča o moranju sa HDZ-om nije baš najtačnija.
laik1981

#61786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Leverage wrote: 01/12/2022 11:06 Spuštanje je samo pri izboru za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Zakoni se usvajaju prostom većinom u Domu naroda.

Spuštanje na 7 ide jedino ako najmanje 11 ne predloži kandidata, čime se ne dozvoljava blokada tog tipa. Ako najmanje 11 predloži, nema spuštanja na 7, čak iako taj predloženi ne bude izabran.
Ovo ima logike..
agent_zero

#61787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by agent_zero »

_BataZiv_0809 wrote: 01/12/2022 10:40 Sta ovo sad znaci u Posavini
Znači da Čmakira Izmetbega i SDA treba zatrati i uništiti do zadnjeg.
Pandakonda

#61788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

Login77777 wrote: 01/12/2022 10:59
Styling wrote: 01/12/2022 10:51

Neces spustati na 4 jer sa 7 imas rukovodstvo koje predlozi Osmorka i HDZ.
Mislim da teoretski mozes onda spustiti na cetri ako se dogovoris sa druga dva kluba. Zato mi to tvoje bas nema logiku. Ne kazem da ce biti tako nego da bi se moglo.
Prije da ce biti da onaj koji ima 11 potrebi u klubu predlaze predsjednika odnosno potpredsjednika iz tog naroda. Onda je pitanje sta taj predsjednik odnosno potpredsjednik moze stopirati.
Na listi stoje 3 clana a ne 1. Sto znaci ne delegira SDA jednog bosnjaka koji onda automatski ulazi ako imaju 11 ruku. Lista zajedno prolazi ili zajedno pada. SDA zna da nema opstinu vecinu u DN niti u PD. Ovo je samo pokusaj da uhljebe sto vise ljudi jer vjerujem ni da Covic nije lud da potpisuje koaliciju sa nekim za koga zna da nece moci formirati.

Znaci procedura je sljedeca:

Sva tri kluba naroda nominuju LISTU od 3 osobe koje moraju biti razlicite nacionalnosti. Da bi klub nominovao listu on mora imati 11 zastupnika. SDA ako bude imala 11 ruku teoretski moze nominovati svoju listu ali ona nema nikoga ko bi tu listu podrzao. Znaci sistem nije da svaki klub naroda delegira po jednog pa da odvojeno mogu uci u predsjednistvo. Nego se ide komplet lista sa 3 kandidata. Ti vec u domu naroda to mozes sasjeci jer ako lista od SDA nema po 11 iz ostalih kluba ta lista pada i ide se drugi krug gdje ti treba 7 delegata. Ti sa ovim mehanizmom mozes zaobici HDZ i cekati do treceg kruga gdje bi 90ka i jos neki imali delegate ali to nema smisla radi drzavnog nivoa gdje ce HDZ biti glavni i radi toga sto bez HDZ-a nemas vecinu u predstavnickom domu. Znaci ne moze SDA samo nominovati jednu osobu i ona prolazi. Pa ti imas 23 delegata u DN za svaki narod, sta ako dva bloka imaju po 11 ? Ko onda prolazi ako je tacna ta teorija ?

Nakon sto je 11 delegata nominovalo listu i DN vecinom izglasao te ljude onda ta lista ide u PD gdje također većina mora glasati. SDA jednostavno sa DFom nema vecinu u PD sve i da kojim magicnim cudom njihov prijedlog prođe DN sto nije moguce. A forumas je gore dobro rekao da se ovo ne odnosi na zakone nego na samo na izbor predsjednika i potpredsjednika. Zakoni ce ici prostom vecinom po klubu naroda.

Ovo mi je potvrdilo par ljudi iz razlicitih stranaka, odnosno ovakvo tumacenje.
Styling

#61789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Pandakonda wrote: 01/12/2022 11:16
Login77777 wrote: 01/12/2022 10:59
Mislim da teoretski mozes onda spustiti na cetri ako se dogovoris sa druga dva kluba. Zato mi to tvoje bas nema logiku. Ne kazem da ce biti tako nego da bi se moglo.
Prije da ce biti da onaj koji ima 11 potrebi u klubu predlaze predsjednika odnosno potpredsjednika iz tog naroda. Onda je pitanje sta taj predsjednik odnosno potpredsjednik moze stopirati.
Na listi stoje 3 clana a ne 1. Sto znaci ne delegira SDA jednog bosnjaka koji onda automatski ulazi ako imaju 11 ruku. Lista zajedno prolazi ili zajedno pada. SDA zna da nema opstinu vecinu u DN niti u PD. Ovo je samo pokusaj da uhljebe sto vise ljudi jer vjerujem ni da Covic nije lud da potpisuje koaliciju sa nekim za koga zna da nece moci formirati.

Znaci procedura je sljedeca:

Sva tri kluba naroda nominuju LISTU od 3 osobe koje moraju biti razlicite nacionalnosti. Da bi klub nominovao listu on mora imati 11 zastupnika. SDA ako bude imala 11 ruku teoretski moze nominovati svoju listu ali ona nema nikoga ko bi tu listu podrzao. Znaci sistem nije da svaki klub naroda delegira po jednog pa da odvojeno mogu uci u predsjednistvo. Nego se ide komplet lista sa 3 kandidata. Ti vec u domu naroda to mozes sasjeci jer ako lista od SDA nema po 11 iz ostalih kluba ta lista pada i ide se drugi krug gdje ti treba 7 delegata. Ti sa ovim mehanizmom mozes zaobici HDZ i cekati do treceg kruga gdje bi 90ka i jos neki imali delegate ali to nema smisla radi drzavnog nivoa gdje ce HDZ biti glavni i radi toga sto bez HDZ-a nemas vecinu u predstavnickom domu. Znaci ne moze SDA samo nominovati jednu osobu i ona prolazi. Pa ti imas 23 delegata u DN za svaki narod, sta ako dva bloka imaju po 11 ? Ko onda prolazi ako je tacna ta teorija ?

Nakon sto je 11 delegata nominovalo listu i DN vecinom izglasao te ljude onda ta lista ide u PD gdje također većina mora glasati. SDA jednostavno sa DFom nema vecinu u PD sve i da kojim magicnim cudom njihov prijedlog prođe DN sto nije moguce. A forumas je gore dobro rekao da se ovo ne odnosi na zakone nego na samo na izbor predsjednika i potpredsjednika. Zakoni ce ici prostom vecinom po klubu naroda.

Ovo mi je potvrdilo par ljudi iz razlicitih stranaka, odnosno ovakvo tumacenje.
Ma, samo se radi o uhljebljenu, nista drugo. Znaju da nemaju vlast.
Bosanski_kralj

#61790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosanski_kralj »

Ne vjerujem da bi Hdz potpisao bilo šta da je ostala mogućnost da SDA kroz Dom naroda sve okrene u svoju korist.

Gotovo je ovo ljudi.

Sda eventualno može sve usporiti za nekih 15-20 dana
Styling

#61791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Bosanski_kralj wrote: 01/12/2022 11:27 Ne vjerujem da bi Hdz potpisao bilo šta da je ostala mogućnost da SDA kroz Dom naroda sve okrene u svoju korist.

Gotovo je ovo ljudi.

Ne mogu ni usporiti. Sutra ce se sve znati vezano za Domove naroda i ide zakazivanje sjednica sto prije, nema se sta cekati.
Bosanski_kralj

#61792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosanski_kralj »

Styling wrote: 01/12/2022 11:31
Bosanski_kralj wrote: 01/12/2022 11:27 Ne vjerujem da bi Hdz potpisao bilo šta da je ostala mogućnost da SDA kroz Dom naroda sve okrene u svoju korist.

Gotovo je ovo ljudi.

Ne mogu ni usporiti. Sutra ce se sve znati vezano za Domove naroda i ide zakazivanje sjednica sto prije, nema se sta cekati.
Kod nas u Usk se već govori o imenima ministara u Vladi FBIH i to od ozbiljnih ljudi, koji su uključeni u pregovore.

Ovo su zadnji trzaji SDA, bacaju šuplju ne nasjedajte narode
Oznaka Tablica

#61793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Oznaka Tablica »

Koliko li je dobio ovaj da se ne pojavi u skupstinu, u Posavini :lol:
dr_Evil

#61794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Gotovo je ovo ljudi.

Ne podcjenjum moc SDA nikada, jednostavno oni su spremni na sve ono sta mnogi drugi nisu. Samo kifla zna sa njima. To su ljudi koji su bili spremni svoj narod pod noz samo da preuzmu vlast, pa sta ocekujes u miru.
statixx

#61795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by statixx »

Nakon sto je 11 delegata nominovalo listu i DN vecinom izglasao te ljude onda ta lista ide u PD gdje također većina mora glasati. SDA jednostavno sa DFom nema vecinu u PD sve i da kojim magicnim cudom njihov prijedlog prođe DN sto nije moguce.
Prvo ide u ZD, a onda u DN. Ako DN pokusa blokirati, odnosno ne glasaju, prolazi lista koju je odobrio ZD.
tramvajtrojka

#61796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

[quote=dr_Evil post_id=18509040 time=1669890956 user_id=420121]
[quote=Bosanski_kralj post_id=18509026 time=1669890445 user_id=119271]
Ne vjerujem da bi Hdz potpisao bilo šta da je ostala mogućnost da SDA kroz Dom naroda sve okrene u svoju korist.

Gotovo je ovo ljudi.

[/quote]

Ne podcjenjum moc SDA nikada, jednostavno oni su spremni na sve ono sta mnogi drugi nisu. Samo kifla zna sa njima. To su ljudi koji su bili spremni svoj narod pod noz samo da preuzmu vlast, pa sta ocekujes u miru.
[/quote]

[img][/img]

al delirijuma jutros kod sda botova kao da im je sultan uzeo predsjedništvo :lol: :lol: :lol:
Pandakonda

#61797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

statixx wrote: 01/12/2022 11:37

Nakon sto je 11 delegata nominovalo listu i DN vecinom izglasao te ljude onda ta lista ide u PD gdje također većina mora glasati. SDA jednostavno sa DFom nema vecinu u PD sve i da kojim magicnim cudom njihov prijedlog prođe DN sto nije moguce.
Prvo ide u ZD, a onda u DN. Ako DN pokusa blokirati, odnosno ne glasaju, prolazi lista koju je odobrio ZD.
Moja greska, ali evo kako god osmorka i HDZ su jedini koji imaju dovoljnu vecinu u oba ta doma da izglasaju rukovodstvo federacije.
tramvajtrojka

#61798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

dr_Evil wrote: 01/12/2022 11:35

Gotovo je ovo ljudi.

Image

al delirijuma jutros kod sda botova hahahah
Roccohljup

#61799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

sve je to rezultata dova.... :D :D :D
dr_Evil

#61800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

tramvajtrojka wrote: 01/12/2022 11:48
Image

al delirijuma jutros kod sda botova hahahah
Ovaj pokemon mi uvijek popravi dan :D
Locked