Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
wrote: ↑29/11/2022 12:05
potpisujem, i sam sam kupio stan u BG i ostavljam ga djeci, a ja zivim u roditeljskom stanu, to ostavljanje djeci je kod nas normala, ocito, na zapadu je drukcije
To je izgleda, stvar ucjenjivanja... roditelji se uzasavaju strarosti /nemochi. i jedino shto misle, da mogu dobro unovchiti je . 'ucjenjivanje' djece... pogotovo ako ih je vishe od jednog.... kome che ostaviti veleletni stan za protivuslugu..
wrote: ↑29/11/2022 12:05
potpisujem, i sam sam kupio stan u BG i ostavljam ga djeci, a ja zivim u roditeljskom stanu, to ostavljanje djeci je kod nas normala, ocito, na zapadu je drukcije
To je izgleda, stvar ucjenjivanja... roditelji se uzasavaju strarosti /nemochi. i jedino shto misle, da mogu dobro unovchiti je . 'ucjenjivanje' djece... pogotovo ako ih je vishe od jednog.... kome che ostaviti veleletni stan za protivuslugu..
. Cudno da se i danas to praktikuje...
Amerikanci to dobro rade... daju sve za djecu dok se skoluju, i kredit ako treba... ali zato kasnije nema nista... ostave sebi lovu (ako imaju) da bi mogli imati finu starost
Pozdrav svima i ako moze savjet. Zna li neko koliko se otprilike moze dobiti za stan na Vojnickom, 60ak kvadrata, originalno, bez renovacija. Koliko uzimaju agencije za prodaju? Hvala unaprijed.
Ima jedna tema gdje munka i zviz nešto raspravljaju, prije toga bila tema živa, super, došli oni, svi se razbježali
Zviz je, koliko me sjecanje sluzi, zaginuo 2015. u jeku migrantske krize kad je prizivao gasne komore za migrante. Moonce tad nije bilo na forumu, ali su bile njene jaranice po nenormalnom pisanju ljubav aha ili konasjer karlin.
Awakened wrote: ↑30/11/2022 06:15
Pozdrav svima i ako moze savjet. Zna li neko koliko se otprilike moze dobiti za stan na Vojnickom, 60ak kvadrata, originalno, bez renovacija. Koliko uzimaju agencije za prodaju? Hvala unaprijed.
Zavisno od pozicije. Znam za loše koji su otišli kao halva po 2500 KM. Agencija uzima 3% koliko se sjećam. Još notar i 5% poreza i tvoj je
Samo za ostatak threada, izvorni stan na Vojničkom je star 33+ minimalno i trebat će još 1000 KM po kvadratu za renoviranje i namještaj da dođe na nivo približan novogradnji. Bacite računicu koliko to dođe ukupno para za pristojan stan na ne posebno atraktivnoj lokaciji (bar po mišljenju širih masa, meni je lično VP jedno od boljih naselja lokacijom).
Zavisno od pozicije. Znam za loše koji su otišli kao halva po 2500 KM. Agencija uzima 3% koliko se sjećam. Još notar i 5% poreza i tvoj je
Samo za ostatak threada, izvorni stan na Vojničkom je star 33+ minimalno i trebat će još 1000 KM po kvadratu za renoviranje i namještaj da dođe na nivo približan novogradnji. Bacite računicu koliko to dođe ukupno para za pristojan stan na ne posebno atraktivnoj lokaciji (bar po mišljenju širih masa, meni je lično VP jedno od boljih naselja lokacijom).
Kakvih 100KM po kvadratu renoviranje??
Tvrdis da za stan od 60 kvadrata treba 60.000KM da se renovira i opremi?
crveni_makovi wrote: ↑29/11/2022 14:48
To je ok i nisam ni mislila da ti pises o zivotu u udaljenim zabitima, nego ima naselja koja nisu infrastrukturno dobro rijesena, naselja u kojima ljudi pristanu da zive ali ne i da im djeca tu idu u skolu nego ih vozaju s kraja na kraj grada, ponekad jer je skola bolja, ponekad jer su poslom vezani za taj dio grada a osjecaju vecu sigurnost da im je dijete blizu posla a ne kuce i tako bezbroj nekih kombinacija. Ja sam naisla na nekoliko djece koja dolaze iz naselja tipa Stup u skolu na Grbavici. Djeca s Dobrinje dolaze u skolu na M.Dvoru itd...Subjektivni ili objektivni osjecaj sigurnosti naselja diktira razne izbore i organizaciju zivota.
ovo mi zvuči kao da pričaš o novogradnjama na Stupu
. Cudno da se i danas to praktikuje...
Amerikanci to dobro rade... daju sve za djecu dok se skoluju, i kredit ako treba... ali zato kasnije nema nista... ostave sebi lovu (ako imaju) da bi mogli imati finu starost
pa dali su im daleko više nego što vrijedi neka 4 zida - obrazovanje. Po meni je ovo ispravan način razmišljanja a ne čekanje djece da roditelji odapnu kako bi raspodali nekretnine ili još gore posvađali se oko istih.
Kakvih 100KM po kvadratu renoviranje??
Tvrdis da za stan od 60 kvadrata treba 60.000KM da se renovira i opremi?
100 X 60 = 6000
Jel'de da ne moze biti.
Vjerovatno si mislio na 1000x60
Prije 4-5 mjeseci je kod mame u ulazu na VP prodat stan od 55m² za 125k KM. Izvorno stanje, solidno. Moglo se zivjeti bez vecih ulaganja na pocetku.
Ali stan je totalno renoviran. Bukvalno sve. I ne vjerujem da je izaslo ispod 30 000 KM.
sime_cipol wrote: ↑30/11/2022 09:39
100 X 60 = 6000
Jel'de da ne moze biti.
Vjerovatno si mislio na 1000x60
Logicno da sam mislio na 1000KM kako je on napisao
Renoviran stan od 60 kvadrata prije par godina i sa stvarima nije kostalo ni blizu te cifre.
E pa sad bi te kostalo sigurno vrlo blizu te cifre. Otprilike tako nesto sad izadje ako renoviras po ovim novim standardima i materijalima. Mozes ti mozda i za 30-40 al ce ti izgledati ko da si renovirao 90ih
Sid the sloth wrote: ↑30/11/2022 09:58
E pa sad bi te kostalo sigurno vrlo blizu te cifre. Otprilike tako nesto sad izadje ako renoviras po ovim novim standardima i materijalima. Mozes ti mozda i za 30-40 al ce ti izgledati ko da si renovirao 90ih
To ukljucuje ako bude radio estrih, parket, strugao pa dletovao zidove, novo grijanje, novi prozori, nova vrata, nova struja, nove cijevi vode, fakticki nov stan.
Ko tako radi? Ljudi prave kompromise.
Ali, ko ima pare - bolje mu je ako ima izbora zbog lokacije uzeti novogradnju, nego stari stan pa renovirati.
Last edited by Haris.ba on 30/11/2022 10:07, edited 1 time in total.
Ja sam renovirao stan krajem ljeta / pocetkom jeseni, 48kv, sa razvaljivanjem, namještajem i kuhinjom, nova struja, nova voda, novi prozori i zatvoreni balkon, došlo oko 35 tisuća. Nije radjen novi parket, stari je brušen i lakiran, nisu stavljana nova ulazna vrata i ugradbeni ormar još čekam. Sarajevo. Et...
Last edited by Mate_Miso_Kovac on 30/11/2022 10:07, edited 1 time in total.