Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
- drndalo
#2676 Re: dionice, kupovina itd.
Ja tako nesto ocekujem vec 10ak godina, samo nikako da se posloze stvari. Neko veliki ce to sve kupiti, jer mi smo svi male sline i jos vaznije, jeftino potkupljive.
Ono sto je po meni jedino smisleno je kupovina svega, MTSa, MTELa u BiH i CG kao cjeline. To je po meni moguce, jer Zvaljavi nema bas para kao sto je pricao da ima, ekonomski tigar ima upalu zivca zuba pa ne moze jesti kako treba. Plus bi mu to osim para bio marketing kako najvece svjetske kompanije investiraju u tigra...
Da li ce biti, ne znam.
Zna li se o kojim parama se radi ? Ono sto ponude za kupovinu, moraju ponuditi i ostalim dionicarima, pa da znam dal se isplati razmisljati o prodaji...
Ono sto je po meni jedino smisleno je kupovina svega, MTSa, MTELa u BiH i CG kao cjeline. To je po meni moguce, jer Zvaljavi nema bas para kao sto je pricao da ima, ekonomski tigar ima upalu zivca zuba pa ne moze jesti kako treba. Plus bi mu to osim para bio marketing kako najvece svjetske kompanije investiraju u tigra...
Da li ce biti, ne znam.
Zna li se o kojim parama se radi ? Ono sto ponude za kupovinu, moraju ponuditi i ostalim dionicarima, pa da znam dal se isplati razmisljati o prodaji...
- drug_profi
#2677 Re: dionice, kupovina itd.
Kupovao sam ASA banku po 69-75. 150 komada.
Budemo vidjeli.
Zasad 30%.
Budemo vidjeli.
Zasad 30%.
- Gekon
-
Ci-Nick
#2679 Re: dionice, kupovina itd.
Može Vucić dobiti četvrtinu onog što je platio, tek toliko da pokrije gubitak Elektroprivrede Srbije do proljeća.
-
zigzag
#2680 Re: dionice, kupovina itd.
Opa, mačko, pa što se ne hvališ.....
Da javimo novinarima da telekom Srbije napušta BIH i Crnu Goru.
To nešto znači.
Da javimo novinarima da telekom Srbije napušta BIH i Crnu Goru.
To nešto znači.
-
konami666
#2681 Re: dionice, kupovina itd.
Još kad bi prodali BH telekom ali izgleda da ništa od toga, mora sda imati svoju kravu muzaru
-
largo25
#2682 Re: dionice, kupovina itd.
drug_profi wrote: ↑13/11/2022 03:47 Moras znati koliko sta vrijedi. Ako ne znas vrijednost ne ulazi u to.
Ako je vrijednost niza od zvanicnog kursa, prodaji i nogama se u guzicu udaraj.
A vrijednost i nije tesko izracunati.
Kako se računa ?
- drug_profi
#2683 Re: dionice, kupovina itd.
Moraš znati tumačiti FI.largo25 wrote: ↑22/11/2022 21:14drug_profi wrote: ↑13/11/2022 03:47 Moras znati koliko sta vrijedi. Ako ne znas vrijednost ne ulazi u to.
Ako je vrijednost niza od zvanicnog kursa, prodaji i nogama se u guzicu udaraj.
A vrijednost i nije tesko izracunati.
Kako se računa ?
FI proučiš, ali malo i promahalaš šta se priča oko firme. Ima li leševa u podrumu, i sl. Svaka informacija može poslužiti.
Jer se FI donekle može našminkati.
Također gledaš prihode i rashode, ne samo profit, jer u rashodima je đavo. Naročito u firmama sa drzavnim udjelom. Ali i u drugim. Novac se izvlaci preko raznih ugovora, umjesto da zavrsi kao profit.
I naravno imovinu firme. Ako firma ne pravi gubitak, puno prihoduje, ali je stalno oko neke nule pozitivne, a recimo trzisna cijena joj nije blizu knjigovodstvenoj tu ima strasan potencijal za rast cijene.
I naravno klasicno EPS (zarada po dionici - godisnja)
Zatim P/E - ta zarada u odnosu na trzisnu cijenu u tom casu.
I ROE - procentualno izrazen a zaradu u odnosu na svukupnu imovinu (knjigovostvena vrijednost),
Mene uvijek prvo P/E privuce. Pa onda istrazujem ostalo.
Ne znam jel to najbolji nacin, ali tako otprilike razmisljam.
-
largo25
#2684 Re: dionice, kupovina itd.
drug_profi wrote: ↑22/11/2022 22:01Moraš znati tumačiti FI.
FI proučiš, ali malo i promahalaš šta se priča oko firme. Ima li leševa u podrumu, i sl. Svaka informacija može poslužiti.
Jer se FI donekle može našminkati.
Također gledaš prihode i rashode, ne samo profit, jer u rashodima je đavo. Naročito u firmama sa drzavnim udjelom. Ali i u drugim. Novac se izvlaci preko raznih ugovora, umjesto da zavrsi kao profit.
I naravno imovinu firme. Ako firma ne pravi gubitak, puno prihoduje, ali je stalno oko neke nule pozitivne, a recimo trzisna cijena joj nije blizu knjigovodstvenoj tu ima strasan potencijal za rast cijene.
I naravno klasicno EPS (zarada po dionici - godisnja)
Zatim P/E - ta zarada u odnosu na trzisnu cijenu u tom casu.
I ROE - procentualno izrazen a zaradu u odnosu na svukupnu imovinu (knjigovostvena vrijednost),
Mene uvijek prvo P/E privuce. Pa onda istrazujem ostalo.
Ne znam jel to najbolji nacin, ali tako otprilike razmisljam.
Imaš firmi sa vrlo niskim p/e a cijena dionice im pada
godinama.
To je zato što isplaćuju masnu dividendu valjda.
Treba gledati i cash flow statement, free cash flow.
To su pare koje ostanu kad se sve poplača i to je teško lažirati.
Postoji metoda za izračun stvarne vrijednosti dionice i zove se DCF metoda.
- drug_profi
#2685 Re: dionice, kupovina itd.
Pa kazem pregledas FI.
Akumlirana i zadrzana. Struktura rashoda itd.
Niej jednostavno, ali ako nesto nanjusis, vrijedi istraziti.
DCF je za one sto znaju matematiku. Ja sam vise umjetnciki tip, improvizator.
DCF je za one sto znaju matematiku. Ja sam vise umjetnciki tip, improvizator.
-
largo25
#2686 Re: dionice, kupovina itd.
drug_profi wrote: ↑23/11/2022 21:37 Pa kazem pregledas FI.
DCF je za one sto znaju matematiku. Ja sam vise umjetnciki tip, improvizator.![]()
Pored fundamenata, treba uzeti u obzir i tehničku analizu.
Kombinacija te dvije metode je idealna.
Tehnička određuje kada kupiti ,a fundamenti šta kupiti
ili prodati.
Inače si sve dobro objasnio što se fundamenata tiče.
Ti to kontaš.
- drug_profi
#2687 Re: dionice, kupovina itd.
Kada kupiti i prodati. Informacija zlata vrijedna.
Par puta sam se zahebo.
Par puta sam utrefio idealno.
Ali evo život prođe. Skoro 20 godina na berzi. Uskoro penzija. Skupio se neki fond, ako se nesto nepredviđeno ne desi, trebalo bi da mirovina bude ugodna.
Tehn. analizu ne znam koristiti. Otprilike mi je jasno kad mi se objasni, ali kad treba sam da skontam, ne ide.
Ali sam par puta svjedocio vizionarskim prorocanstvima uz njenu pomoc.
Par puta sam se zahebo.
Ali evo život prođe. Skoro 20 godina na berzi. Uskoro penzija. Skupio se neki fond, ako se nesto nepredviđeno ne desi, trebalo bi da mirovina bude ugodna.
Tehn. analizu ne znam koristiti. Otprilike mi je jasno kad mi se objasni, ali kad treba sam da skontam, ne ide.
- n+1
#2688 Re: dionice, kupovina itd.
Tehnička analiza je pseudonaučna rabota.
-
largo25
#2689 Re: dionice, kupovina itd.
drug_profi wrote: ↑23/11/2022 22:09 Kada kupiti i prodati. Informacija zlata vrijedna.
Par puta sam se zahebo.
Tempiranje tržišta se to zove i to je nemoguće.
Osim ako imaš info insajdera.
- Gekon
#2690 Re: dionice, kupovina itd.
Kakve su vam prognoze za Elektroprivredu hoce li ici preko 25KM
-
Ci-Nick
#2691 Re: dionice, kupovina itd.
25 x31.500.000 =cca 800 miliona KM.
Vrijedi li Elektroprivreda više ako joj je knjigovodstvena vrijednost iznad 2 milijarde KM i imat će ove godine preko 300 miliona KM zarade bez uključene amortizacije i otpisa.
Dakle nije pitanje hoće li,.. nego kad će ići preko 25 KM.
Evo prognoziram da će u augustu iduće godine poslije objave šestomjesečnog ići preko 50 KM.
- drug_profi
#2692 Re: dionice, kupovina itd.
3 milijarde skoro, 95 je knjigovodstvenaCi-Nick wrote: ↑26/11/2022 17:2725 x31.500.000 =cca 800 miliona KM.
Vrijedi li Elektroprivreda više ako joj je knjigovodstvena vrijednost iznad 2 milijarde KM i imat će ove godine preko 300 miliona KM zarade bez uključene amortizacije i otpisa.
Dakle nije pitanje hoće li,.. nego kad će ići preko 25 KM.
Evo prognoziram da će u augustu iduće godine poslije objave šestomjesečnog ići preko 50 KM.
- drug_profi
#2693 Re: dionice, kupovina itd.
Ovo je dionica sa kojom moras biti strpljiv.
Ili ce konacno doci do pameti i prodavati struju po ekonomskoj cijeni, ili ce Jadran stanovi (ili kako se vec zove taj dionicar) dobiti parnicu po tuzbi (a hoce), pa ces imati i ti, i ja, i svi mi osnovu da od drzave trazimo 95 maraka za otkup naseg udjela.
-
Nokian808
#2694 Re: dionice, kupovina itd.
Bosnalijek ima li dionica na prodaju i da li isplacuje dividende svake godine?
- drug_profi
#2695 Re: dionice, kupovina itd.
Ima i do sad je isplacivana.
-
goredole
#2696 Re: dionice, kupovina itd.
hajmo malo o forex-u...je li iko kupovao ETF-ove, a da je rezident u BIH?
-
zigzag
#2697 Re: dionice, kupovina itd.
Sve zavisi kolika je dividenda u razvoju softvera.
-
TomANDJerry
#2698 Re: dionice, kupovina itd.
Imam dionice EPBiH, pa pratim trgovanje.
Ali tu ima smijesnih stvari, tipa neko proda 3 dionice za 40 maraka ili slicno ... i to je trgovanje taj dan. Sta hocete da mi kazete, neko nema para za izlazak subotom i izadje na burzu u Petak da sebi fesliju stavi u dzep
Ili je vjerovatnije da neko namjerno zeli da drzi te dionice (tj. cijenu zadnje trgovine) niskom.
Telecom i ostale firme uglavnom imaju cijenu dionice koja je nominalna, epbih kao da je stecaju.
Ali tu ima smijesnih stvari, tipa neko proda 3 dionice za 40 maraka ili slicno ... i to je trgovanje taj dan. Sta hocete da mi kazete, neko nema para za izlazak subotom i izadje na burzu u Petak da sebi fesliju stavi u dzep
Ili je vjerovatnije da neko namjerno zeli da drzi te dionice (tj. cijenu zadnje trgovine) niskom.
Telecom i ostale firme uglavnom imaju cijenu dionice koja je nominalna, epbih kao da je stecaju.
-
Ci-Nick
#2699 Re: dionice, kupovina itd.
Fondovi su višegodisnjom rasprodajom stvorili tu sliku,.. da je i 10 maraka dobro.TomANDJerry wrote: ↑10/12/2022 11:19 Imam dionice EPBiH, pa pratim trgovanje.
Ali tu ima smijesnih stvari, tipa neko proda 3 dionice za 40 maraka ili slicno ... i to je trgovanje taj dan. Sta hocete da mi kazete, neko nema para za izlazak subotom i izadje na burzu u Petak da sebi fesliju stavi u dzep![]()
Sad smo u nekom vakumu čeka se, potencijalni kupci se nadaju da će biti opet po 14 KM, a prodavci znaju da vrijedi nekoliko pota vise od trenutnih 16 KM.
Strpljenja,.. kad bude objavljen polugodisnji,.. slijedeće godine,.. neće se moći kupiti ni po 30 a mozda ni po 40 KM.
-
Zlajaoni
#2700 Re: dionice, kupovina itd.
Pozdrav, da li neko ima preporučiti brokera za ino poslovanje. Ovu sam info dobio od Raiffaisen banke i ovaj trošak mi se nešto čini golem.
za čuvanje vrijednosnih papira vam ispostavljaju mjesečnu fakturu (iskazanu na godišnjem nivou) a koja se obračunava na vrijednost vrijednosnih papira koje imate u portfelju - ukoliko je obračunata naknada niža od minimalne mjesečne naknade obračunati će vam se minimalna mjesečna naknada u iznosu od 50,00 KM + PDV.
za čuvanje vrijednosnih papira vam ispostavljaju mjesečnu fakturu (iskazanu na godišnjem nivou) a koja se obračunava na vrijednost vrijednosnih papira koje imate u portfelju - ukoliko je obračunata naknada niža od minimalne mjesečne naknade obračunati će vam se minimalna mjesečna naknada u iznosu od 50,00 KM + PDV.