Ukrajina
- Ironmen
#136376 Re: Ukrajina
Ovo sto gledamo je sadasnji i cilj Rusije da se ukopa na polozajima, grade 2-3 linije odbrane od Niznog do Melitopolja i Mauripolja, nemaju vise ni vojske ni kapaciteta za ofanzivna djelovanje vec vise od 2 mjeseca dozivljavaju pokolje oko Bakmuta i Avdivke bog sami zna koliko su vojnika izgubili na tom pravcu, ono sto sada rade je da se ukopaju i sa dalekomentim projektilima i dronovima nanose infrastrukturnu stetu Ukrajini sto i rade, udaraju po elektranama, skolama, bonlnicama itd u cilju da Ukrajina pristane na njihove uvjete za prestanak rata.
Sad tu ima vise pitanja
1.Koliki je kapacitet ovih dalekometnih projektila i raketa jer sigurno ne mogu svatiti dan izvoditi 70 raketnih napada.
2. Sta je sa PVO sistema, Ukrajina mora dobiti jos 3 puta vise PVO sistema da bi se odbranila od ovih napada.
3. Stvar je zasto Ukrajina ne prelazi u opstu mobilizaciju vojnog sposobnog stanovnista, to mi nikako nije jasno, evo sad gledam video snimak iz Odese 50% u koloni za vodu muskarci u srednjim godinama. Mislim sta cekaju imali su momentum oko Khersona da oslobode sve do Krima stali su.
Sad tu ima vise pitanja
1.Koliki je kapacitet ovih dalekometnih projektila i raketa jer sigurno ne mogu svatiti dan izvoditi 70 raketnih napada.
2. Sta je sa PVO sistema, Ukrajina mora dobiti jos 3 puta vise PVO sistema da bi se odbranila od ovih napada.
3. Stvar je zasto Ukrajina ne prelazi u opstu mobilizaciju vojnog sposobnog stanovnista, to mi nikako nije jasno, evo sad gledam video snimak iz Odese 50% u koloni za vodu muskarci u srednjim godinama. Mislim sta cekaju imali su momentum oko Khersona da oslobode sve do Krima stali su.
- Ironmen
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#136379 Re: Ukrajina
nemaju potrebu za tolikim ljudstvom....valja to i obuć i hranit a da ti leži okolo ne isplati se...bolje imati manje ljudi, ali koji znaju šta rade i koji hoće da rade.Ironmen wrote: ↑25/11/2022 17:50 Ovo sto gledamo je sadasnji i cilj Rusije da se ukopa na polozajima, grade 2-3 linije odbrane od Niznog do Melitopolja i Mauripolja, nemaju vise ni vojske ni kapaciteta za ofanzivna djelovanje vec vise od 2 mjeseca dozivljavaju pokolje oko Bakmuta i Avdivke bog sami zna koliko su vojnika izgubili na tom pravcu, ono sto sada rade je da se ukopaju i sa dalekomentim projektilima i dronovima nanose infrastrukturnu stetu Ukrajini sto i rade, udaraju po elektranama, skolama, bonlnicama itd u cilju da Ukrajina pristane na njihove uvjete za prestanak rata.
Sad tu ima vise pitanja
Evo Orke mobilisale 300k i šta
-
zavrzlama
- Čitalac
#136381 Re: Ukrajina
Ovo su ukrajinski podaci, zaključno sa prošlom sedmicom. Moskva je već potrošila dosta projektila, ali ima još zaliha a nešto u međuvremenu i proizvodi.Ironmen wrote: ↑25/11/2022 17:50 Ovo sto gledamo je sadasnji i cilj Rusije da se ukopa na polozajima, grade 2-3 linije odbrane od Niznog do Melitopolja i Mauripolja, nemaju vise ni vojske ni kapaciteta za ofanzivna djelovanje vec vise od 2 mjeseca dozivljavaju pokolje oko Bakmuta i Avdivke bog sami zna koliko su vojnika izgubili na tom pravcu, ono sto sada rade je da se ukopaju i sa dalekomentim projektilima i dronovima nanose infrastrukturnu stetu Ukrajini sto i rade, udaraju po elektranama, skolama, bonlnicama itd u cilju da Ukrajina pristane na njihove uvjete za prestanak rata.
Sad tu ima vise pitanja

- Ironmen
#136382 Re: Ukrajina
Čitalac wrote: ↑25/11/2022 18:02Ovo su ukrajinski podaci, zaključno sa prošlom sedmicom. Moskva je već potrošila dosta projektila, ali ima još zaliha a nešto u međuvremenu i proizvodi.Ironmen wrote: ↑25/11/2022 17:50 Ovo sto gledamo je sadasnji i cilj Rusije da se ukopa na polozajima, grade 2-3 linije odbrane od Niznog do Melitopolja i Mauripolja, nemaju vise ni vojske ni kapaciteta za ofanzivna djelovanje vec vise od 2 mjeseca dozivljavaju pokolje oko Bakmuta i Avdivke bog sami zna koliko su vojnika izgubili na tom pravcu, ono sto sada rade je da se ukopaju i sa dalekomentim projektilima i dronovima nanose infrastrukturnu stetu Ukrajini sto i rade, udaraju po elektranama, skolama, bonlnicama itd u cilju da Ukrajina pristane na njihove uvjete za prestanak rata.
Sad tu ima vise pitanja
![]()
Vec 3 mjeseca lijepimo ove slike od nekih izvora, razno raznih agencija a danas preko 70 raketa palo na Ukrajinu mozda i rekordan broj od pocetka rata, cijela Ukrajina bez struje itd itd.
- Čitalac
#136383 Re: Ukrajina
To mi je onda očigledno promaklo. Ono što vidim u njihovim medijima je da je danas oko Harkova ispaljeno nekoliko projektila S-300, njih Moskva bar ima u ogromnim količinama.
-
swanfilter
#136384 Re: Ukrajina
Sad gledam video na Indexu, a u vezi fronta kod Bahmuta.
Ja, kakva makljaza na nekakvoj parceli sa hrpom Rusa na malom prostoru. Pobili ih dronovima ko jazavce. Strasno ...
Ja, kakva makljaza na nekakvoj parceli sa hrpom Rusa na malom prostoru. Pobili ih dronovima ko jazavce. Strasno ...
- trambusek88
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#136386 Re: Ukrajina
šta ba strašnoswanfilter wrote: ↑25/11/2022 18:41 Sad gledam video na Indexu, a u vezi fronta kod Bahmuta.
to je divno
Spoiler
Show
-
swanfilter
#136387 Re: Ukrajina
JoseMujica wrote: ↑25/11/2022 18:59šta ba strašnoswanfilter wrote: ↑25/11/2022 18:41 Sad gledam video na Indexu, a u vezi fronta kod Bahmuta.
Ja, kakva makljaza na nekakvoj parceli sa hrpom Rusa na malom prostoru. Pobili ih dronovima ko jazavce. Strasno ...![]()
to je divnonema ljepšeg jutra no s pogledom na polje pobijenih žohara, pardon oplođenih
SpoilerShow
Jedan preko rova glavom nagnut prema naprijed. Spusti mu bombicu direktno na potiljak, odleti sljem koji metar ispred njega. Sta mu bi sa glavom, boga pitaj ...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#136388 Re: Ukrajina
Taj bahmut isto ime iz kakvog horora
Strasno ime katastrofalni gubitci
Strasno ime katastrofalni gubitci
-
lajkujMe
#136389 Re: Ukrajina
Sto se tice mobilizacije
Ima vise razloga a sve se svodi na 1 stvar a to su finansije.
Svakog vojnika moras obuciti, opremiti, dati mu oruzije i municiju i onda jos spremiti logistiku za njega.
A budzet je ogranicen veoma.
Ukrajina je mobilizovala oko 500.000 ljudi od kojih je mozda 150.000 za borbu.
I to je to.
Jos ce biti mobilizacija sigurno ako potraje rat.
Ali haj hipoteticki
Da Ukrajina mobilizuje 2 miliona muskaraca s puskama.
Kakvog ce to tacno efekta imati sem sto bi mogli vrsiti "Rusku Bakhmutsku" taktiku na nekoliko frontova?
Da za Polohy posalju 15.000 svojih u smrt?
Da za Vaselivku posalju 20.000 u smrt?
Nije to rjesenje, rjesenje je jacanje tehnike i znanja onih dijelova vojske koji sluze kao podrska pjesadiji.
Artiljerija
Obavjestajna
Tenkisti i oklopnjaci
Avijacija
PVO
Logistika
Demineri
Itd..
Moraju pametnim nacinom smanjiti svoje gubitke a maksimizirati Ruske.
Zbog nedostatka artiljerije i avijacije Ukrajinci moraju da biraju fightove za napredak.
Rusi su mislili da im je tehnika nepresusna pa gledja ih sad izgubili tehniku i ljudstvo koje valja i spali na klanovske horde vojska.
Ima vise razloga a sve se svodi na 1 stvar a to su finansije.
Svakog vojnika moras obuciti, opremiti, dati mu oruzije i municiju i onda jos spremiti logistiku za njega.
A budzet je ogranicen veoma.
Ukrajina je mobilizovala oko 500.000 ljudi od kojih je mozda 150.000 za borbu.
I to je to.
Jos ce biti mobilizacija sigurno ako potraje rat.
Ali haj hipoteticki
Da Ukrajina mobilizuje 2 miliona muskaraca s puskama.
Kakvog ce to tacno efekta imati sem sto bi mogli vrsiti "Rusku Bakhmutsku" taktiku na nekoliko frontova?
Da za Polohy posalju 15.000 svojih u smrt?
Da za Vaselivku posalju 20.000 u smrt?
Nije to rjesenje, rjesenje je jacanje tehnike i znanja onih dijelova vojske koji sluze kao podrska pjesadiji.
Artiljerija
Obavjestajna
Tenkisti i oklopnjaci
Avijacija
PVO
Logistika
Demineri
Itd..
Moraju pametnim nacinom smanjiti svoje gubitke a maksimizirati Ruske.
Zbog nedostatka artiljerije i avijacije Ukrajinci moraju da biraju fightove za napredak.
Rusi su mislili da im je tehnika nepresusna pa gledja ih sad izgubili tehniku i ljudstvo koje valja i spali na klanovske horde vojska.
-
emirolini
#136390 Re: Ukrajina
Dokle god Rusisti ginu, nisu strasni vec nedovoljni... na proljece polje suncokreta...
- AliceInChains
#136392 Re: Ukrajina
Zašto Rusi tek sad gađaju električnu mrežu i dali je to priprema za veći napad?
- drug_profi
#136394 Re: Ukrajina
Msilim da su nakon 3 dana izgubili 70-80% ljudi iz prvog vala. Plus im ukri oborili transportne avione sa pojacanjima, i nekoliko helikoptera također sa pojacanjima. To je bataljon cijeli bubova sa nekoliko MANDPASa.Honda Rajvosa wrote: ↑25/11/2022 13:45Drzali ga dok se nisu pojavile ukrajinske jedinice i razbile ih ko dijete zvecku
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#136395 Re: Ukrajina
Rusi trenutno imaju djelimicnog uspjeha ono metar po metar oko, Pavlike to je u zaporoskoj oblasti, Avdike al vise je tu status quo to je sjeverno od Donjecka, juzno od Bakhmuta, tu su imali prodor i zaustavljeni su i Sjeverno od Svatova gdje seu zaustavljeni kod Kyslivka.
Mene brine sto su prepustili sjeverni spic sjeverno od Kupljanska rusima, koji su dosli do rijeke Oskil i u rejonu Dvorcina imaju uspjeh i tu su potisli Ukre, doduse tu je bila nicija zemlja ili selo meni selo tebiali izgleda da Ukri nisu uspjeli ih istisnuti u tom rejonu preko granice u mordor.
To se je desavalo dok je sva paznja bila usmjerena na Herson.
Sad Ukri moraju presloziti jedinice i pripremiti udar tamo gdje rusi najmanje ocekuju.Vrlo je moguce da su zautavili ofanzivna dejstva na sjeveru i u fazi su defanzive jer cekaju brzi desant preko djepra i udar u samo srce juga Melitopolj i Krim.Odavno se rusi ukopvaju na samom ulazu u Krim.
Mene brine sto su prepustili sjeverni spic sjeverno od Kupljanska rusima, koji su dosli do rijeke Oskil i u rejonu Dvorcina imaju uspjeh i tu su potisli Ukre, doduse tu je bila nicija zemlja ili selo meni selo tebiali izgleda da Ukri nisu uspjeli ih istisnuti u tom rejonu preko granice u mordor.
To se je desavalo dok je sva paznja bila usmjerena na Herson.
Sad Ukri moraju presloziti jedinice i pripremiti udar tamo gdje rusi najmanje ocekuju.Vrlo je moguce da su zautavili ofanzivna dejstva na sjeveru i u fazi su defanzive jer cekaju brzi desant preko djepra i udar u samo srce juga Melitopolj i Krim.Odavno se rusi ukopvaju na samom ulazu u Krim.
- AliceInChains
- drug_profi
- video
#136398 Re: Ukrajina
Rusi su inace majstori taktike. Sve je ovo do sada smisljeno i uradjeno po najvisim ruskim vojnim, sto u stvari znaci, svjetskim standardima vodjenja operacija.
Sve do sada je bilo samo smaranje UA sto ekonomski, kulturni, vjerski a posebno vojno.
Sada treba ocekivati onaj pravi
napad( nisto ova spec. operacija varanja neprijatelja) gdje se uvode elitni vojnici u najsavremenijoj opremi kakvu svijet nije jos vidio.
Zato na tavane po zastekane zastave i obiljezja koja su sklonjena za bolje dane a ti dani samo sto nisu.
Sve do sada je bilo samo smaranje UA sto ekonomski, kulturni, vjerski a posebno vojno.
Sada treba ocekivati onaj pravi
Zato na tavane po zastekane zastave i obiljezja koja su sklonjena za bolje dane a ti dani samo sto nisu.
- AliceInChains
#136399 Re: Ukrajina
Aha, i Putin samo sto nije crko od teške bolesti, po najavama najačih obavještajnih službi iz Aprila.video wrote: ↑25/11/2022 20:20 Rusi su inace majstori taktike. Sve je ovo do sada smisljeno i uradjeno po najvisim ruskim vojnim, sto u stvari znaci, svjetskim standardima vodjenja operacija.
Sada treba ocekivati onaj pravinapad( nisto ova spec. operacija varanja neprijatelja) gdje se uvode elitni vojnici u najsavremenijoj opremi kakvu svijet nije jos vidio.
- nota1969
#136400 Re: Ukrajina
ma ja,dosad su ih štedili,al sad će najbolji i vrhunsko oružje,T55,s1000,sarmati,gumene čizme,vatnici...video wrote: ↑25/11/2022 20:20 Rusi su inace majstori taktike. Sve je ovo do sada smisljeno i uradjeno po najvisim ruskim vojnim, sto u stvari znaci, svjetskim standardima vodjenja operacija.
Sada treba ocekivati onaj pravinapad( nisto ova spec. operacija varanja neprijatelja) gdje se uvode elitni vojnici u najsavremenijoj opremi kakvu svijet nije jos vidio.