Iranci nastavljaju borbu
IRAN
- sunceKOtepsija
#33177 Re: IRAN
Upravo mi stize, svjeze, nocna setnja najbogatijim dijelom Teherana:
Nema sta, zene su ugnjetavane, koriste ih umjesto otiraca.
- mirsek
#33178 Re: IRAN
Cek malo, fakat kako ove iranske zene mogu da hodaju bez marama u javnosti ?sunceKOtepsija wrote: ↑24/11/2022 13:22 Upravo mi stize, svjeze, nocna setnja najbogatijim dijelom Teherana:
Malo mi lici na hipokriziju, ono da vlastela moze bez marama gdje hoce a obicni narod ne moze.
Last edited by mirsek on 24/11/2022 13:36, edited 1 time in total.
- sunceKOtepsija
#33179 Re: IRAN
Cek, a gdje ti vidis "vlastelu"?!mirsek wrote: ↑24/11/2022 13:31Cek malo, fakat kako ove iranske zene mogu da hodaju bez marama u javnosti ?sunceKOtepsija wrote: ↑24/11/2022 13:22 Upravo mi stize, svjeze, nocna setnja najbogatijim dijelom Teherana:
Malo li mi lici na hipokriziju, ono da vlastela moze bez marama gdje hoce a obicni narod ne moze.![]()
A, neki dan sam postavljao i snimak od istog autora iz Isfahana, ista stvar, a ni tamo nisam primijetio neku "vlastelu".
Ustvari, "vlastela", sta god pot tim podrazumijevao, hoda pokrivena.
Dakle, hipokriziju stvaraju upravo oni koji jasu na ovom talasu, a ne iranska "vlastela".
- mirsek
#33180 Re: IRAN
Ako je najbogatiji dio Teherana, znaci da su tu uglavnom lovatori i vjerovatno njihove kcerke, zene, sestre..sunceKOtepsija wrote: ↑24/11/2022 13:36Cek, a gdje ti vidis "vlastelu"?!
A, neki dan sam postavljao i snimak od istog autora iz Isfahana, ista stvar, a ni tamo nisam primijetio neku "vlastelu".
Dakle, hipokriziju stvaraju upravo oni koji jasu na ovom talasu, a ne iranska "vlastela".
Ako je zvanicni stav da se mora nositi neka marama na glavi jer je Iran islamska republika i ako postoji vjerska/moralna policija, gdje se cak zenama zabranjuje i da prisustvuju utakmicama zasto ta policija pusta ovako ponasanje na javnom mjestu bez djelovanja.
Meni to stvara sumnju da ove zene ne smiju da diraju jer su zasticene zbog love a to mi je licemjerstvo sistema na kvadrat.
Sta je sad istina, jel postoji obaveza nosenja marame na javnom mjestu ili ne postoji, i koja je onda uloga vjerske policije ?
- djugum
#33181 Re: IRAN
Dobra vam diskusija, kao sto sam predpostavio mirsek je vise ideoloski a salik placeni profesionalni bot/trol
- sunceKOtepsija
#33182 Re: IRAN
To bi moglo imati logike da je ogranicen pristup bilo kojem dijelu grada i da se stalezi fizicki odvajaju. Ovako, ama bas svako ima pristup bilo kojem dijelu Teherana. I u svakom dijelu grada je slican prizor. Bas kao i u drugim gradovima. Slobodno zaprati ove sto postavljaju ove priloge, pa se sam uvjeri. To ti dovoljno govori o masmedijskim lazima i ublehama.mirsek wrote: ↑24/11/2022 13:43Ako je najbogatiji dio Teherana, znaci da su tu uglavnom lovatori i vjerovatno njihove kcerke, zene, sestre..sunceKOtepsija wrote: ↑24/11/2022 13:36
Cek, a gdje ti vidis "vlastelu"?!
Ako je zvanicni stav da se mora nositi neka marama na glavi jer je Iran islamska republika i ako postoji vjerska/moralna policija, gdje se cak zenama zabranjuje i da prisustvuju utakmicama zasto ta policija pusta ovako ponasanje na javnom mjestu bez djelovanja.
Meni to stvara sumnju da ove zene ne smiju da diraju jer su zasticene zbog love a to mi je licemjerstvo sistema na kvadrat.
Sta je sad istina, jel postoji obaveza nosenja marame na javnom mjestu ili ne postoji, i koja je onda uloga vjerske policije ?
Ta "vjerska policija", kojoj su taj naziv dodijelili isti ti mediji, ne ganja ovakve stvari, ali ne dozvoljava razvrat i golicenje u javnosti. Dok si iole pristojno obucen niko ti nece stvarati probleme.
- sunceKOtepsija
- mirsek
#33184 Re: IRAN
Znaci marama nije obavezna u javnosti, ili je obavezna ali se tolerise, dovoljno je da si pristojno obucen i neces biti opomenut samo zbog marame ?sunceKOtepsija wrote: ↑24/11/2022 13:55To bi moglo imati logike da je ogranicen pristup bilo kojem dijelu grada i da se stalezi fizicki odvajaju. Ovako, ama bas svako ima pristup bilo kojem dijelu Teherana. I u svakom dijelu grada je slican prizor. Bas kao i u drugim gradovima. Slobodno zaprati ove sto postavljaju ove priloge, pa se sam uvjeri. To ti dovoljno govori o masmedijskim lazima i ublehama.mirsek wrote: ↑24/11/2022 13:43
Ako je najbogatiji dio Teherana, znaci da su tu uglavnom lovatori i vjerovatno njihove kcerke, zene, sestre..
Ta "vjerska policija", kojoj su taj naziv dodijelili isti ti mediji, ne ganja ovakve stvari, ali ne dozvoljava razvrat i golicenje u javnosti. Dok si iole pristojno obucen niko ti nece stvarati probleme.
- sunceKOtepsija
#33185 Re: IRAN
Tolerise se, sto mozes vidjeti na bilo kojem slicnom snimku, bilo sada, bilo 10 godina unazad. Neki dan si na okupljanju povodom godisnjice zauzimanja americke ambasade mogao vidjeti i pokrivene i polupokrivene i otkrivene...Tako i svake godine kada se obiljezavaju bitni datumi.mirsek wrote: ↑24/11/2022 14:14Znaci marama nije obavezna u javnosti, ili je obavezna ali se tolerise, dovoljno je da si pristojno obucen i neces biti opomenut samo zbog marame ?sunceKOtepsija wrote: ↑24/11/2022 13:55
To bi moglo imati logike da je ogranicen pristup bilo kojem dijelu grada i da se stalezi fizicki odvajaju. Ovako, ama bas svako ima pristup bilo kojem dijelu Teherana. I u svakom dijelu grada je slican prizor. Bas kao i u drugim gradovima. Slobodno zaprati ove sto postavljaju ove priloge, pa se sam uvjeri. To ti dovoljno govori o masmedijskim lazima i ublehama.
- mirsek
#33186 Re: IRAN
Ma vidio sam ja na snimcima iranskih gradova pokrivene zene i bas te polupokrivene, haman otkrivene ali ovako, skroz otkrivene, i to vise njih na istom mjestu i podrucju nisam, i to jos najbogatiji dio Teherana, odmah se pali alarm za privilegovanu elitu a to bas ne podnosim.sunceKOtepsija wrote: ↑24/11/2022 14:19Tolerise se, sto mozes vidjeti na bilo kojem slicnom snimku, bilo sada, bilo 10 godina unazad. Neki dan si na okupljanju povodom godisnjice zauzimanja americke ambasade mogao vidjeti i pokrivene i polupokrivene i otkrivene...Tako i svake godine kada se obiljezavaju bitni datumi.
- sunceKOtepsija
#33187 Re: IRAN
Ma jok, nema pravila, a to mozes najbolje uporediti i sa ostalim prilozima slicnog tipa.mirsek wrote: ↑24/11/2022 14:26Ma vidio sam ja na snimcima iranskih gradova pokrivene zene i bas te polupokrivene, haman otkrivene ali ovako, skroz otkrivene, i to vise njih na istom mjestu i podrucju nisam, i to jos najbogatiji dio Teherana, odmah se pali alarm za privilegovanu elitu a to bas ne podnosim.sunceKOtepsija wrote: ↑24/11/2022 14:19
Tolerise se, sto mozes vidjeti na bilo kojem slicnom snimku, bilo sada, bilo 10 godina unazad. Neki dan si na okupljanju povodom godisnjice zauzimanja americke ambasade mogao vidjeti i pokrivene i polupokrivene i otkrivene...Tako i svake godine kada se obiljezavaju bitni datumi.![]()
- mirsek
#33188 Re: IRAN
sunceKOtepsija wrote: ↑24/11/2022 14:31Ma jok, nema pravila, a to mozes najbolje uporediti i sa ostalim prilozima slicnog tipa.mirsek wrote: ↑24/11/2022 14:26
Ma vidio sam ja na snimcima iranskih gradova pokrivene zene i bas te polupokrivene, haman otkrivene ali ovako, skroz otkrivene, i to vise njih na istom mjestu i podrucju nisam, i to jos najbogatiji dio Teherana, odmah se pali alarm za privilegovanu elitu a to bas ne podnosim.![]()
Ajd bas cu pogledati i druge video klipove na YT.
- mirsek
- HarTar
#33191 Re: IRAN
Šta ću bolan kvalitetno diskutovati? Sa kim? Što se tiče trolanja, ti (vi) to najviše radite sa tvitovima na arapskom
- sunceKOtepsija
#33192 Re: IRAN
- Čitalac
#33193 Re: IRAN
Privilegovana elita u Iranu svakako postoji, bilo bi naivno misliti da je nema. Sam Ahmadinejad je svojevremeno rekao da 300 ljudi u Iranu kontroliše 60 odsto bogatstva te zemlje, što je prestroga tvrdnja, ali su socijalne razlike vrlo vidljive.
Na onom snimku gore je Elahiye, jedan od najskupljih „kvartova“ Teherana u kojem živi veliki broj političara, diplomata, stranaca, povratnika iz inostranstva itd. To je druga planeta u odnosu na, recimo, Darvazeh Ghar na jugu pa samim tim ima i drugačiji tretman. U Teheranu, inače, bogati žive u prvom, drugom i trećem distriktu, a najsiromašniji u distriktima 15, 16, 18 i 19 (grad ima 22 distrikta).
No, svakako ne stoje pokušaji zapadnih medija da Iran predstave kao nekakav tamni vilajet nalik na talibansku državu. To je zemlja sa hiljadu nedostataka, kao i većina država na planeti, ali je istovremeno čudesna zemlja gotovo nestvarnog gostoprimstva, kulture i tradicije koja je već decenijama izložena ozbiljno nepravednoj zapadnoj politici i osudi.
Na onom snimku gore je Elahiye, jedan od najskupljih „kvartova“ Teherana u kojem živi veliki broj političara, diplomata, stranaca, povratnika iz inostranstva itd. To je druga planeta u odnosu na, recimo, Darvazeh Ghar na jugu pa samim tim ima i drugačiji tretman. U Teheranu, inače, bogati žive u prvom, drugom i trećem distriktu, a najsiromašniji u distriktima 15, 16, 18 i 19 (grad ima 22 distrikta).
No, svakako ne stoje pokušaji zapadnih medija da Iran predstave kao nekakav tamni vilajet nalik na talibansku državu. To je zemlja sa hiljadu nedostataka, kao i većina država na planeti, ali je istovremeno čudesna zemlja gotovo nestvarnog gostoprimstva, kulture i tradicije koja je već decenijama izložena ozbiljno nepravednoj zapadnoj politici i osudi.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#33194 Re: IRAN
Teorije zavjere. Zato teorija zavjere nije da iran sponzorise teroristicku zemlju rusiju i da ucestvuje direktno u agresiji.sunceKOtepsija wrote: ↑24/11/2022 09:00 Oni koji najvise "brinu" o ljudskim pravima i zivotima Iranaca iz usta covjeka koji je, doslovno, na vlastitoj kozi osjetio tu "brigu":
Ipak, znate kako ono muz udara zenu, a onda smatra da je to ljubav. Tako i vi gledate ka iranu bez ikakve kritike.
- sunceKOtepsija
#33195 Re: IRAN
Čitalac wrote: ↑24/11/2022 15:25 Privilegovana elita u Iranu svakako postoji, bilo bi naivno misliti da je nema. Sam Ahmadinejad je svojevremeno rekao da 300 ljudi u Iranu kontroliše 60 odsto bogatstva te zemlje, što je prestroga tvrdnja, ali su socijalne razlike vrlo vidljive.
-
kennann_c
#33196 Re: IRAN
Bio sam tamo, znam kako je. Ni slično ovoj propagandi.
- mirsek
-
kennann_c
#33198 Re: IRAN
U velikim gradovima hidžab na pola glave tj na ramenima, u vjerskim sredinama hidžab ko kod nas ovdje ili u crnim čadorima. Nisam se susreo ni sa kakvom vjerskom policijom, jesam čuo da ima ali je nisam vidio. Ima dosta saobraćajne policije, na svakom koraku. Usput, saobraćaj ludilo. Gledao sam raju kako puši travu u parku u sred grada, ljudi prolaze niko ništa.
(ako smijem dodati, ne znam kakvi su ovo likovi što pišu ovdje, da li je to po zadatku ili šta već- ali realnost i ovo što pišu niđe veze)
Ima ekstra bogatih ima i ekstra siromašnih. Bogati uglavnom nisu vjerski nastrojeni, bijeda jeste- to je ono što sam vidio, nemam neke zvanične podatke i dokaze.
Uglavnom imaju sve svoje domaće proizvode/brendove. Imaju prodavnice u kojima imaš samo stranu robu, imaš miješanu ali uglavnom su njihovi domaći proizvodi. Imaju super gazirane sokove i gazirane pive- puno bolje od onog laškog malta. Imaju super kolače i hranu općenito. Kada sam išau u džamije bile su uglavnom pune. Za dan Ašure sve ulice budu pune i krcate i neradni dan. Bajram ne slave ko mi ovdje, nekako je na manjem značaju. Nova godina im traje dugo, a slave je u proljeće. Omladina nema pojma gdje je Bosna, stariji pjevaju bosanske pjesme- kažu da su to stalno gledali na tv-u u toku rata. Svi znaju pjesmu "Ja sin sam tvoj". Mrze Srbe što su ubijali muslimane. Neki starije dede misle da rat još traje.
Slabo ko govori engleski.
Sankcije im nanose štetu, žale se da ne mogu uvoziti lijekove za bolesnike koji boluju rakove, leukemije i slično. Uglavnom imaju ogroman kapacitet ali neiskorišten. Grade puno cesta, zgrada itd. - barem dok sam ja bio. Nisu bogati onako u globalu pare su im bezvrijedne u odnosu na naše. Općenito mislim da im se čini zulum, ali očigledno da to nije bitno. Bitno je da im se opljačka nafta.
Mjesečni račun za struju, vodu, plin nije mi prelazio 20-30 maraka i to u toku zime.
- sunceKOtepsija
#33200 Re: IRAN
Kratak je put od marame do pederluka:

https://instagram.com/fadaei?igshid=NTdlMDg3MTY=
Ko ne zna ko iza ovoga stoji je ili kompletan idiot, ili placenik, ili totalni ignorant.

https://instagram.com/fadaei?igshid=NTdlMDg3MTY=
Ko ne zna ko iza ovoga stoji je ili kompletan idiot, ili placenik, ili totalni ignorant.