U kapitalizmu NEMA kontrole cijena, ali se može dogoditi intervencija pojedinačnih država ili EU.
Ukrajina
- Enko2727
#135251 Re: Ukrajina
- p206
#135252 Re: Ukrajina
evo sad su Rusi hiljadama kilometara daleko, njihov uticaj ovdje je na najnižem mogućem nivou u zadnjih 100 godina... i šta imamo? Jebeni Dejton i bla bla priču sa Zapada da tako mora ostati... da hoće sutra bi mogli ovdje napisati novi ustav gdje ne bi svakome kome se digne mogao blokirati sve, ali neće... jedna Crna Gora može biti građanska država a Bosna ne može..Rothmans wrote: ↑18/11/2022 21:33 Nepromisljeno je posmatrati rat u Ukrajini kao neki tamo africki il bliskoistocni. Ovaj nas se itekako tice, tako da ako im valjam sto platim skuplje gorivo halal bilo. A Bosnjo koji je nespreman na skuplje gorivo, tek bi bio nespreman na ono sto bi uslijedilo da je pala Ukrajina. Zivili
- Čitalac
#135253 Re: Ukrajina
Ukrajina će zajednički proizvoditi i razvijati teško naoružanje i vojnu opremu s najmanje šest zemalja članica NATO, saopštava državni koncern "UkrOboronProm".
Ukrajina se integrira u obrambeno-industrijski kompleks NATO. Ukroboronprom će zajednički proizvoditi i razvijati teško naoružanje i opremu s najmanje 6 zemalja članica NATO. Konkretno, govorimo o Poljskoj, Češkoj, Francuskoj, Danskoj i nekoliko drugih, s kojima sklopljeni sporazumi ne predviđaju otkrivanje bilo kakvih podataka.
Stvaramo zajednička obrambena poduzeća, gradimo linije za proizvodnju streljiva, zajednički proizvodimo oklopna vozila i raketne sustave te zajednički razvijamo novo visokotehnološko oružje. Da bismo to učinili, koristimo i postojeće i novonastale kapacitete na sigurnim mjestima. Kako bi se ubrzao razvoj postojećih međunarodnih obrambenih projekata i pojava novih, Ukroboronprom i Ministarstvo vanjskih poslova složili su se oko daljnje koordinacije akcija.
To bi trebalo pomoći privlačenju više stranih partnera za jačanje vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Jedan od posljednjih sklopljenih sporazuma je sporazum s Češkom. Državni koncern "UkrOboronProm" i Međuvladina agencija za obrambenu suradnju pri Ministarstvu obrane Češke Republike dogovorili su se o stvaranju zajedničkog obrambenog klastera. To se dogodilo u skladu sa dogovorima postignutim između predsjednika Ukrajine Volodymyra Zelenskog i češkog premijera Petra Fiale.
- amidzazeher
#135254 Re: Ukrajina
Mozda nisam normalan ali svaku jebenu noc od kada je pocela ova agresija na Ukrajinu ne zaspem a da ne pomislim na te ljude tamo koji isto kao i mi devedesetih nismo znali kad legnemo u krevet da li cemo se ujutro probuditi zivi.Rothmans wrote: ↑18/11/2022 21:33 Nepromisljeno je posmatrati rat u Ukrajini kao neki tamo africki il bliskoistocni. Ovaj nas se itekako tice, tako da ako im valjam sto platim skuplje gorivo halal bilo. A Bosnjo koji je nespreman na skuplje gorivo, tek bi bio nespreman na ono sto bi uslijedilo da je pala Ukrajina. Zivili
Svaku jebenu noc osjecaj neke neopisive krivice me spopadne! A u toplom i na svom!
A ovaj o kamatama i nafti tambura. Do mene je fakat
Last edited by amidzazeher on 18/11/2022 21:52, edited 1 time in total.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#135255 Re: Ukrajina
- SanskiBiser
#135256 Re: Ukrajina
Pa procitaj Tom Cooper tekst sto sam stavio prije par dana. Imas objasnjeno sta i kako Rusi rade kad lansiraju krstarece i ove kamikaza dronove, obavezno su tu i ruski avioni koji cekaju priliku da dalekometnim AA raketama obore ukrajinske lovce koji bi se digli da obaraju te krstarece i dronove...Bobi wrote: ↑18/11/2022 21:29lele, citam sad o ovim r37, jebene stvarčice, nisam ni znao da imaju.drug_profi wrote: ↑18/11/2022 21:20
Skidace ih i u pozadini Ruski Su-31 sa R-37 AA raketama, jer ovi dronovi nece letjeti nisko ispod radara.
- Rothmans
#135257 Re: Ukrajina
Ja koliko sam razumio inflacija nam se spremala poslije korone kako god okrenes. Eh sad ,vjerovatno bi to bilo blaze bez ovog rata ,al' opet mi idu na spolovilo ljudi koji bi sad oprostili Rusima srusenu Ukrajinu samo da opet placaju naftu 2.40 KM. E sipakdrug_profi wrote: ↑18/11/2022 21:39Dođe me mjesečno nešto oko 30-40 maraka skuplje nego prije rata. Možda 50 max. Plin/benzin.Rothmans wrote: ↑18/11/2022 21:33 Nepromisljeno je posmatrati rat u Ukrajini kao neki tamo africki il bliskoistocni. Ovaj nas se itekako tice, tako da ako im valjam sto platim skuplje gorivo halal bilo. A Bosnjo koji je nespreman na skuplje gorivo, tek bi bio nespreman na ono sto bi uslijedilo da je pala Ukrajina. Zivili
Nije sad da me gorivo kolje, ali je poguralo inflaciju, a nije plate.
Recimo nisam znao do sad da se mlijeko pravi iz nafte.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
- p206
#135259 Re: Ukrajina
prijatelju, koliko smo mi dobili naoružanja i novca za održavanje nivoa plata, penzija?nešto se ne sjećam inflacije u Evropi dok su nama ovdje padale granate,što li je ne bi?amidzazeher wrote: ↑18/11/2022 21:46Mozda nisam normalan ali svaku jebenu noc od kada je pocela ova agresija na Ukrajinu ne zaspem a da ne pomislim na te ljude tamo koji isto kao i mi devedesetih nismo znali kad legnemo u krevet da li cemo se ujutro probuditi zivi. A hladnocu, kišu i blato po rovovima i one konjske deke kojima smo se pokrivali da i ne spominjem.Rothmans wrote: ↑18/11/2022 21:33 Nepromisljeno je posmatrati rat u Ukrajini kao neki tamo africki il bliskoistocni. Ovaj nas se itekako tice, tako da ako im valjam sto platim skuplje gorivo halal bilo. A Bosnjo koji je nespreman na skuplje gorivo, tek bi bio nespreman na ono sto bi uslijedilo da je pala Ukrajina. Zivili
Svaku jebenu noc osjecaj neke neopisive krivice me spopadne! A u toplom i na svom!
A ovaj o kamatama i nafti tambura. Do mene je fakat![]()
nego su zavrnuli sve što su mogli da nas istrijebe što prije
- alijagoro
#135260 Re: Ukrajina
Nesto se ne sjecam ni da su se nesto previse sikirali dok su Rusi rokali po Ceceniji.p206 wrote: ↑18/11/2022 21:52prijatelju, koliko smo mi dobili naoružanja i novca za održavanje nivoa plata, penzija?nešto se ne sjećam inflacije u Evropi dok su nama ovdje padale granate,što li je ne bi?amidzazeher wrote: ↑18/11/2022 21:46
Mozda nisam normalan ali svaku jebenu noc od kada je pocela ova agresija na Ukrajinu ne zaspem a da ne pomislim na te ljude tamo koji isto kao i mi devedesetih nismo znali kad legnemo u krevet da li cemo se ujutro probuditi zivi. A hladnocu, kišu i blato po rovovima i one konjske deke kojima smo se pokrivali da i ne spominjem.
- amidzazeher
#135261 Re: Ukrajina
Znaci trebalo bi i sada sve zavrnuti?p206 wrote: ↑18/11/2022 21:52prijatelju, koliko smo mi dobili naoružanja i novca za održavanje nivoa plata, penzija?nešto se ne sjećam inflacije u Evropi dok su nama ovdje padale granate,što li je ne bi?amidzazeher wrote: ↑18/11/2022 21:46
Mozda nisam normalan ali svaku jebenu noc od kada je pocela ova agresija na Ukrajinu ne zaspem a da ne pomislim na te ljude tamo koji isto kao i mi devedesetih nismo znali kad legnemo u krevet da li cemo se ujutro probuditi zivi. A hladnocu, kišu i blato po rovovima i one konjske deke kojima smo se pokrivali da i ne spominjem.
- alijagoro
#135262 Re: Ukrajina
Dobro primjeceno,kako propaganda brzo radi.
- JohnnyS
#135263 Re: Ukrajina
- p206
#135264 Re: Ukrajina
ne, ali neka ih dalje od nas i ljudi u Evropi koji ovo finansiraju...nek mi sad neki Nobelovac iz ekonomije objasni ove cijene, baš bi volio da čujem...svjestan sam zla koje bi se probudilo da ovi ruski fašisti pobijede, ali pretpostavljam da ako se ovo oduži da to ljudi neće podržati više... ja bih najviše volio da ih Ukrajinci protjeraju preko Urala na proljeće ali ne vjerujem da će to uspjeti nažalost... i da će se ovo odužiti i do sljedeće zime
- drug_profi
#135265 Re: Ukrajina
Nego, ja sam navikao da se subotom nesto desaJe.
Hoce li jutro biti zanimljivo?
Nadam se.
Ne nagovjestavam nista, samo bacam novcic preko ramena.
Hoce li jutro biti zanimljivo?
Nadam se.
Ne nagovjestavam nista, samo bacam novcic preko ramena.
- drug_profi
#135266 Re: Ukrajina
Nece se ljudi buniti jer se privikavaju, a inflacija ce usporiti.p206 wrote: ↑18/11/2022 22:09ne, ali neka ih dalje od nas i ljudi u Evropi koji ovo finansiraju...nek mi sad neki Nobelovac iz ekonomije objasni ove cijene, baš bi volio da čujem...svjestan sam zla koje bi se probudilo da ovi ruski fašisti pobijede, ali pretpostavljam da ako se ovo oduži da to ljudi neće podržati više... ja bih najviše volio da ih Ukrajinci protjeraju preko Urala na proljeće ali ne vjerujem da će to uspjeti nažalost... i da će se ovo odužiti i do sljedeće zime
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#135267 Re: Ukrajina
Pa u subotu je skrhan onaj most, moglo bi biti nesto
.
-
BiBi911
#135268 Re: Ukrajina
Zaradili za kifle I pavlaku pa sada mogu palamuditi kako su oni I samo oni bili u podrumu..amidzazeher wrote: ↑18/11/2022 21:59 Uh ja zaboravio da je petak!
Navala vikend zabrinutih 3,2,1 sad!![]()
- DEMONIKA
#135269 Re: Ukrajina
ljudi se privikavajudrug_profi wrote: ↑18/11/2022 22:11Nece se ljudi buniti jer se privikavaju, a inflacija ce usporiti.p206 wrote: ↑18/11/2022 22:09
ne, ali neka ih dalje od nas i ljudi u Evropi koji ovo finansiraju...nek mi sad neki Nobelovac iz ekonomije objasni ove cijene, baš bi volio da čujem...svjestan sam zla koje bi se probudilo da ovi ruski fašisti pobijede, ali pretpostavljam da ako se ovo oduži da to ljudi neće podržati više... ja bih najviše volio da ih Ukrajinci protjeraju preko Urala na proljeće ali ne vjerujem da će to uspjeti nažalost... i da će se ovo odužiti i do sljedeće zime
ali inflacija nikad ne uspori do kraja
btw da li si ikad poslije inflacije i stabilizacije vidio da vrate cijene na staro?
- drndalo
#135270 Re: Ukrajina
Djenerala jos i razumijem sa zabrinutoscu i izvrtanjem teza ali tebe ne...drug_profi wrote: ↑18/11/2022 18:47 Ovo streljanje, likvidacija, sta li je, se moze razumjeti. Cak je i prirodna reakcija.
Streljanje bi bilo organizovano streljanje poredanih vojnika sa namjerom da ih se ubije vatrenim oruzjem. Likvidacija bi bila slicna, organizovana s namjerom da ih vise nema, ne obavezno streljanjem, niti vatrenim oruzjem, niti bi morali biti bas poredani.
Na snimku smo vidjeli da se Ukrajinci ozbiljno trude da sve zavrse pametno, jadnog po jednog, izadji, masi rukama, lezi s mirom da te pregledaju, nakon toga iduci. I 10-11 ih bude glupo pa sve polako i u redu odrade, a na kraju jedan koji je "pametan" usere sve i pobije ih sviju. Da, on ih je pobio svojim postupkom, Ukrajinci su se samo branili na otvorenu paljbu.
Da su ih zaista hjeli likvidirati, da li bi bili dovoljno glupi da to snimaju, a jos vaznije, da li bi se trudili da sve one prije, jednog po jednog slazu na zemlju, pregledaju, zjbju se? Ili bi bilo lakse mitraljezom ispucati 300 metaka kroz zid cijele supe iz koje su izlazili, i pobiti ih sviju iza zida, a da ih ni krv iznutra ne posprica...?
- amidzazeher
#135271 Re: Ukrajina
Al fakat ne mogu da shvatim da ljudi ne vide poveznicu izmedju srpskih i ruskih cetnika. Jest rusija mozda daleko na karti ali ista, potpuno ista ideologija, razmisljanje u komšiluku. Je li toliko tesko razumjeti da se isti scenario spremao/sprema BiH? Da li bi u tom slucaju bio zabrinut za cijenu nafte?BiBi911 wrote: ↑18/11/2022 22:19Zaradili za kifle I pavlaku pa sada mogu palamuditi kako su oni I samo oni bili u podrumu..amidzazeher wrote: ↑18/11/2022 21:59 Uh ja zaboravio da je petak!
Navala vikend zabrinutih 3,2,1 sad!![]()
-
EME91
#135272 Re: Ukrajina
Inflacija nije posljedica rata, tj. rat ima veze ali je odlican paravan za stvarni uzrok a to je nekontrolisano printanje novca za vrijeme korone od strane Federalnih rezervi SAD-a odlukom Americke vlade.
Naravno da "stimulanis" od 1000$ po glavi stanovnika nisu realnost i razno razni paketi pomoci itd.
Ovaj rat je odlican paravan za sve to. No to nema veze sada niti ce onog momenta kad stane rat prestati inflacija i doci do stabilizacije.
Dokaz je dogovor Ukrajina-Rusija-Turska oko isporuke zita preko Crnog mora koji apsolutno nije nista "poremetio" u ovom procesu inflacije, a trebao je dijelom jer je trziste trebalo odragovati pozitivno.
Naravno da "stimulanis" od 1000$ po glavi stanovnika nisu realnost i razno razni paketi pomoci itd.
Ovaj rat je odlican paravan za sve to. No to nema veze sada niti ce onog momenta kad stane rat prestati inflacija i doci do stabilizacije.
Dokaz je dogovor Ukrajina-Rusija-Turska oko isporuke zita preko Crnog mora koji apsolutno nije nista "poremetio" u ovom procesu inflacije, a trebao je dijelom jer je trziste trebalo odragovati pozitivno.
-
A_A_AKCIJA
#135273 Re: Ukrajina
Da, do sada, najviše na taktičkom planu viđeno od Rusa.SanskiBiser wrote: ↑18/11/2022 21:50Pa procitaj Tom Cooper tekst sto sam stavio prije par dana. Imas objasnjeno sta i kako Rusi rade kad lansiraju krstarece i ove kamikaza dronove, obavezno su tu i ruski avioni koji cekaju priliku da dalekometnim AA raketama obore ukrajinske lovce koji bi se digli da obaraju te krstarece i dronove...
Jako zajeban koncept i neprijatelj.
MiG 31 je šampion brzine, uz dalekometne AA rakete, je opasan protivnik.
Ukrajinci rakete ne bi trebali više obarati lovcima, jer će ih skupo koštati.
Za ovo Ukrajini trebaju napredni lovci sa adekvatnim odgovorom.
Možda dronovi naoružani AA raketama, koje Rusi neće vidjeti zbog male brzine?
- drug_profi
#135274 Re: Ukrajina
Ne tvrdim nista svojom recenicom. Pretpostavljam najgori slucaj i kazem da je razumljivo u situaciji koja je nastala.drndalo wrote: ↑18/11/2022 22:24Djenerala jos i razumijem sa zabrinutoscu i izvrtanjem teza ali tebe ne...drug_profi wrote: ↑18/11/2022 18:47 Ovo streljanje, likvidacija, sta li je, se moze razumjeti. Cak je i prirodna reakcija.
Streljanje bi bilo organizovano streljanje poredanih vojnika sa namjerom da ih se ubije vatrenim oruzjem. Likvidacija bi bila slicna, organizovana s namjerom da ih vise nema, ne obavezno streljanjem, niti vatrenim oruzjem, niti bi morali biti bas poredani.
Na snimku smo vidjeli da se Ukrajinci ozbiljno trude da sve zavrse pametno, jadnog po jednog, izadji, masi rukama, lezi s mirom da te pregledaju, nakon toga iduci. I 10-11 ih bude glupo pa sve polako i u redu odrade, a na kraju jedan koji je "pametan" usere sve i pobije ih sviju. Da, on ih je pobio svojim postupkom, Ukrajinci su se samo branili na otvorenu paljbu.
Da su ih zaista hjeli likvidirati, da li bi bili dovoljno glupi da to snimaju, a jos vaznije, da li bi se trudili da sve one prije, jednog po jednog slazu na zemlju, pregledaju, zjbju se? Ili bi bilo lakse mitraljezom ispucati 300 metaka kroz zid cijele supe iz koje su izlazili, i pobiti ih sviju iza zida, a da ih ni krv iznutra ne posprica...?
Ne znam da li je neko prezivio. Ako nije onda je likvidacija. Ne mogu vjerovati da su svi smrtno ranjeni dok su lezali na zemlji.
I opet, da je i to po srijedi, krivim samo rusa koji je gledao Ramba previse. Na liniji vatre smo svi bili jako laki na obaracu.
Dakle bukvalno stisnes do kraja.
Last edited by drug_profi on 18/11/2022 22:38, edited 1 time in total.