A sta znaci realna cijena?Ateista wrote: ↑15/11/2022 20:22 U principu dobro griju, ali to nije nsjbolja opcija za nas ner nam ne oreskupo, placamo za rasipanje toplote umjesto da se optimizuje i bude neka normalna temperatura i manji racuni, ili jos bolje da budu mjeraci pa da svako sebi odredi koliko ce pottositi, ali sa realnom cijenom.
KJKP TOPLANE Sarajevo
- Haris.ba
#1776 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
- Ateista
#1777 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Znaci u skladu sa ovom trenutnom. Ako pausalno placamo za grijanje koje je ukljuceno stalno u odredjenom periodu i kad su odredjene temp vani, sa mjeracima i sa zavrtanjem mozemo samo smanjiti a nikako pojacati grijanje, ne mozemo nocu kad ga oni ugase mi upaliti ili kada je toplo vani. Ako da bi sa mjeracima i ventilima drzali uvijek upaljeno, logicno bi bilo da maksimalna cijena bude bar priblizna onoj koju sad placamo pausalno jer bi realna potrosnja energije bila kao sad, a ako zavrcemo po potrebi bilo bi realno da se smanji.Haris.ba wrote: ↑15/11/2022 20:32A sta znaci realna cijena?Ateista wrote: ↑15/11/2022 20:22 U principu dobro griju, ali to nije nsjbolja opcija za nas ner nam ne oreskupo, placamo za rasipanje toplote umjesto da se optimizuje i bude neka normalna temperatura i manji racuni, ili jos bolje da budu mjeraci pa da svako sebi odredi koliko ce pottositi, ali sa realnom cijenom.
Iskustva govore da nije tako i da ljudi zavrcu a racuni su im veci.
- VladaFBiH
#1778 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
za tebe je možda "realno" da se potroši 10kWh toplotne energije po m2 dok je za nekoga 20kWh po m2 toplotne energije za trećeg 30kWh toplotne energije po m2 a za četvrtog 5kWh toplotne energije po m2 - šta je realna cijena i realni obračun u ovim slučajevima? Prosjek? Medijana? Nešto treće?Ateista wrote: ↑15/11/2022 22:16Znaci u skladu sa ovom trenutnom. Ako pausalno placamo za grijanje koje je ukljuceno stalno u odredjenom periodu i kad su odredjene temp vani, sa mjeracima i sa zavrtanjem mozemo samo smanjiti a nikako pojacati grijanje, ne mozemo nocu kad ga oni ugase mi upaliti ili kada je toplo vani. Ako da bi sa mjeracima i ventilima drzali uvijek upaljeno, logicno bi bilo da maksimalna cijena bude bar priblizna onoj koju sad placamo pausalno jer bi realna potrosnja energije bila kao sad, a ako zavrcemo po potrebi bilo bi realno da se smanji.
- Ateista
#1779 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Logicno bi bilo prosjek, zato i jesam rekao priblizno maksimalno pausalu.VladaFBiH wrote: ↑16/11/2022 08:30za tebe je možda "realno" da se potroši 10kWh toplotne energije po m2 dok je za nekoga 20kWh po m2 toplotne energije za trećeg 30kWh toplotne energije po m2 a za četvrtog 5kWh toplotne energije po m2 - šta je realna cijena i realni obračun u ovim slučajevima? Prosjek? Medijana? Nešto treće?Ateista wrote: ↑15/11/2022 22:16
Znaci u skladu sa ovom trenutnom. Ako pausalno placamo za grijanje koje je ukljuceno stalno u odredjenom periodu i kad su odredjene temp vani, sa mjeracima i sa zavrtanjem mozemo samo smanjiti a nikako pojacati grijanje, ne mozemo nocu kad ga oni ugase mi upaliti ili kada je toplo vani. Ako da bi sa mjeracima i ventilima drzali uvijek upaljeno, logicno bi bilo da maksimalna cijena bude bar priblizna onoj koju sad placamo pausalno jer bi realna potrosnja energije bila kao sad, a ako zavrcemo po potrebi bilo bi realno da se smanji.
Koliko ja znam, toplane ne prave razliku izmedu bolje i lose izolovanih zgrada, jer za to bi morali imati po zgradama neke mjerace temperature pa se time voditi da li negdje treba vise ili manje energije, nisam cuo da to mjere. Ne znam na osnovu cega odredjuju, ali pretpostavljam da se uzima grijana kvadratura stanova i da zbog toga sve zgrade dobijaju priblizno istu kolicinu energije po m2, bez obzira na izolaciju, samo je negdje manje a negdje vise toplo.
Isto tako, koliko znam vecina tvrdi da je dovoljno toplo ili previse, rijetki su oni koji se zale da je hladno, sto znaci da se trosi vise energije nego sto treba i da bi vecina mogla smanjiti potrosnju u odnosu na prosjek.
- Dupli_skalp
#1780 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
mislim da se otišlo predaleko s ovom temom, a odmakli smo se od glavnog uzroka - lošeg poslovanja i menadžmenta toplana.
skoro sva kantonalna preduzeća su prošla sito i rešeto (opravdano) nakon što su sda lopovi uklonjeni, ali toplane niko da barne, kao da su zaštićena vrsta. tamo se godinama uhljebljavalo od pozicije do opozicije.
cijene su u proteklim godinama povećavane i opravdano i neopravdano, ali mnogo više ovo drugo. nikad nisu rađene korekcije početka i završetka grijanja, znalo je biti hladnih dana kada nisu grijali, što je nedopustivo.
također, apsolutno je neprihvatljivo da se povećavaju paušali u vansezoni, dakle kada grijanje ne radi.
ovdje se gubi vrijeme na nekakvih tehničkim razglabanjima i rješenjima, umjesto na suštinu, a suština je kako natjerati vladajuću strukturu u kantonu da promijeni ovu odluku, da se uradi kompletna revizija poslovanja toplana, kao i regulative oko puštanja sistema u funkciju koji je već neko vrijeme, usljed promjene klimatskih faktora, neprihvatljiv.
skoro sva kantonalna preduzeća su prošla sito i rešeto (opravdano) nakon što su sda lopovi uklonjeni, ali toplane niko da barne, kao da su zaštićena vrsta. tamo se godinama uhljebljavalo od pozicije do opozicije.
cijene su u proteklim godinama povećavane i opravdano i neopravdano, ali mnogo više ovo drugo. nikad nisu rađene korekcije početka i završetka grijanja, znalo je biti hladnih dana kada nisu grijali, što je nedopustivo.
također, apsolutno je neprihvatljivo da se povećavaju paušali u vansezoni, dakle kada grijanje ne radi.
ovdje se gubi vrijeme na nekakvih tehničkim razglabanjima i rješenjima, umjesto na suštinu, a suština je kako natjerati vladajuću strukturu u kantonu da promijeni ovu odluku, da se uradi kompletna revizija poslovanja toplana, kao i regulative oko puštanja sistema u funkciju koji je već neko vrijeme, usljed promjene klimatskih faktora, neprihvatljiv.
-
nekome
- Haris.ba
#1782 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Prijetnjom da ce se glasati za onoga ko obeca to uraditi. Jednostavno je.
Trojka ima vecinu za KS u naredne 4 godine. Moze da nista ne radi. Ali, valjda treba na izborima to nagraditi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1783 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
ja dok sam bio pri partiji toplane jesu bile za uhljebljavanje
ne znaš što ćeš s likom pošalješ ga u toplane
pa onaj Ženja se uvalio
kad se sjetim
ne znaš što ćeš s likom pošalješ ga u toplane
pa onaj Ženja se uvalio
- Ateista
#1784 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ovo je sve tacno, potrebna je jedna detaljna revizija poslovanja i jako puno promjena.eyesburn wrote: ↑16/11/2022 10:24 mislim da se otišlo predaleko s ovom temom, a odmakli smo se od glavnog uzroka - lošeg poslovanja i menadžmenta toplana.
Sjecam se da je ministar jos tadasnje sestorke obecavao promjene, da ce se uvesti grijanje i nocu i slicno, ali nista od toga.
Dio tih promjena mora biti i realna cijena kad se uvedu mjeraci, sa cijenama kakve su sad to se isplati samo bas dobro izolovanim zgradama sto je apsurdno, mora se nekako motivisati na stednju energije a na ovaj nacin se to ne isplati.
- oldtajmer
#1785 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
da li je ikad bila kvalitetna revizija nekog kantonalnog preduzeca, pa da su javnosti predoceni svi nedostaci i onda se promijenilo na bolje 
garant je i sada ovako
https://6yka.com/novosti/nova-afera-u-t ... za-6000-km
garant je i sada ovako
https://6yka.com/novosti/nova-afera-u-t ... za-6000-km
- mayab
#1786 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pretpostavljam da od korisnika Toplana, samo par procenata ima termostatske ventileHaris.ba wrote: ↑15/11/2022 20:32A sta znaci realna cijena?Ateista wrote: ↑15/11/2022 20:22 U principu dobro griju, ali to nije nsjbolja opcija za nas ner nam ne oreskupo, placamo za rasipanje toplote umjesto da se optimizuje i bude neka normalna temperatura i manji racuni, ili jos bolje da budu mjeraci pa da svako sebi odredi koliko ce pottositi, ali sa realnom cijenom.
(koji su uglavnom velikih , masivnih regulatora koji se daju fino i lako okretati, za razliku od običnog ventila sa malim, "neudobnim" regulatorom)
na svojim radijatorima ,
kod većine su to obični ventili, kojima se vrlo slabo može regulirati toplina radijatora ,
a mislim da ih dosta ima totalno nefunkcionalne ventile, koji se ne mogu zavrtati-odvrtati...
Po meni bi bilo logično da termostatske ventile ugradi Toplana o svom trošku,
te da jakom kampanjom propagira reguliranje temperature u stanovima zavrtanjem i odvrtanjem ventila , a ne držanjem otvorenog prozora...
- Ken_M
#1787 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Toplana isporučuje energiju, a unutrašnje instalacije su ingerencija korisnika odnosno upravitelja.
Po toj logici Elektroprivreda bi trebala kupiti korisniku bolji šporet, Vodovod i Kanalizacija novu bateriju za tuš i novu WC šolju i tako...
Unutrašnje instalacije su, da ponovim, vlasništvo korisnika.
- mayab
#1788 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Znam , jasno mi je ,
ali bez obzira na to, treba gledati zajednički opći interes ,
uostalom, onaj blok zgrada na Alipašinom polju je o trošku općine dobio nove prozore, termo fasadu i termostatske ventile...dobro, znam da je to bio neki projekat, sigurno je bilo stranih para , ali opet, moglo bi se ići korak po korak ,
jer i ti ventili imaju smisla i mogući su samo tamo gdje su noviji i funkcionalni radijatori , a dosta još ima stanova sa prastarim limenim "konvektorima" iz doba kad su građene zgrade na AP , dakle kod njih to ne bi imalo smisla , pa bi ta hipotetička investicija išla samo gdje su novi funkcionalni radijatori, a ko nema takve ventile...pa u mojoj zgradi ima likova koji kukaju na loše grijanje , a nemaju "pošten radijator" , kod mene su novi i grijanje je perfektno
ali bez obzira na to, treba gledati zajednički opći interes ,
uostalom, onaj blok zgrada na Alipašinom polju je o trošku općine dobio nove prozore, termo fasadu i termostatske ventile...dobro, znam da je to bio neki projekat, sigurno je bilo stranih para , ali opet, moglo bi se ići korak po korak ,
jer i ti ventili imaju smisla i mogući su samo tamo gdje su noviji i funkcionalni radijatori , a dosta još ima stanova sa prastarim limenim "konvektorima" iz doba kad su građene zgrade na AP , dakle kod njih to ne bi imalo smisla , pa bi ta hipotetička investicija išla samo gdje su novi funkcionalni radijatori, a ko nema takve ventile...pa u mojoj zgradi ima likova koji kukaju na loše grijanje , a nemaju "pošten radijator" , kod mene su novi i grijanje je perfektno
- Ateista
#1789 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ali i da ih ugrade, opet se mora uvesti nrki nacin motivacije da se isti koriste, odnosno mogucnost smanjenja racuna. Ja bih ugradio iste o svom trosku da mogu smanjiti racun, posto ne mogu onda mi ne pada na pamet.mayab wrote: ↑18/11/2022 06:15Pretpostavljam da od korisnika Toplana, samo par procenata ima termostatske ventile
(koji su uglavnom velikih , masivnih regulatora koji se daju fino i lako okretati, za razliku od običnog ventila sa malim, "neudobnim" regulatorom)
na svojim radijatorima ,
kod većine su to obični ventili, kojima se vrlo slabo može regulirati toplina radijatora ,
a mislim da ih dosta ima totalno nefunkcionalne ventile, koji se ne mogu zavrtati-odvrtati...
Po meni bi bilo logično da termostatske ventile ugradi Toplana o svom trošku,
te da jakom kampanjom propagira reguliranje temperature u stanovima zavrtanjem i odvrtanjem ventila , a ne držanjem otvorenog prozora...
- Haris.ba
#1790 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Toplane trebaju uvesti isti sistem ko Sarajevogas. Plinski mjerac odrzava Sarajevogas i mijenja po potrebi.Ken_M wrote: ↑18/11/2022 06:37Toplana isporučuje energiju, a unutrašnje instalacije su ingerencija korisnika odnosno upravitelja.
Po toj logici Elektroprivreda bi trebala kupiti korisniku bolji šporet, Vodovod i Kanalizacija novu bateriju za tuš i novu WC šolju i tako...
-
TheGodfather001
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#1792 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Bla bla bla. Mora da imas neke veze s toplanamaKen_M wrote: ↑18/11/2022 06:37Toplana isporučuje energiju, a unutrašnje instalacije su ingerencija korisnika odnosno upravitelja.
Evo ja sam zvao i rekao da mi ugrade JER ZELIM SMANJITI POTROSNJU, jer mi je PREVRUCE i MORAM OTVARATI PROZOR. Odgovor je bio da nastavim otvarati prozor, sto i radim.
Logika ti je nula. Ja EP placam po potrosnji, dok toplanama placam pausalno.
Da ponovim, ja cu otvarati prozor sve dok budem pausalno placao. Ponudio sam im alternativu, da o svom trosku ugrade ventile i da ih ZAVRNEM. Nece, pa dobro, jebe se svima, sto bih ja bio izuzetak?
- vjeshalica
#1793 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Moram priznati, nisam sve procitala kasnije cu.TheGodfather001 wrote: ↑18/11/2022 10:18 https://www.ustavnisud.ba/uploads/odluk ... 350178.pdf
Ko ima vremena da čita.
Konkirencijsko vijece je utvrdilo manjkavosti prilikom iskljucenja ali Sudovi i dalje rad eu korist Toplana i sranja iz 1982 godine. Nekome to odgovara ne sljevaju se male pare u Toplane pogotovo u konekciji sa Sarajevogasom i BH gasom.
U steukturi fixnog troska pominje se grijanje iz drugih stanova. Zbog cega bi neko trebao placati grijanjr iz drugih stanova ako vlasnici tih stanova placaju i ako ja placam u svom stanu. Ako cemo se voditi tom logikom razmjene toplote medju stanovima onda bi racun morao da bude manji a ne da mi ga obracunava kao da lebdim u vazduhu sa stanom.
- Ateista
#1794 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Govorili su o termostatskim ventilima i to jeste nesto sto bi trebao svako sebi, mjeraci su nesto drugo i to bi bilo logicno da uvode toplane i odrzavaju, kao sarajevogas, elektroprivreda, vik i slicno.Haris.ba wrote: ↑18/11/2022 09:56Toplane trebaju uvesti isti sistem ko Sarajevogas. Plinski mjerac odrzava Sarajevogas i mijenja po potrebi.Ken_M wrote: ↑18/11/2022 06:37
Toplana isporučuje energiju, a unutrašnje instalacije su ingerencija korisnika odnosno upravitelja.
Realno, to bi bilo kao da ocekujemo da nam vik ugradi cesme sa senzorima da ustedimo vodu.
- Ateista
#1795 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Za termostatske ventile je u pravu, to je na korisniku na koji nacin zeli regulisati toplotu, da li termostatskim ventilima, da li da uvede neki smart sistem da moze preko mobitela sa posla promijeniti temperaturu, ili obicne ventile i slicno. Kao sto je do nas hocemo li imati klasicnu cesmu ili onu sa senzorom da ustedimo vodu.laserShow wrote: ↑18/11/2022 10:46Bla bla bla. Mora da imas neke veze s toplanamaKen_M wrote: ↑18/11/2022 06:37
Evo ja sam zvao i rekao da mi ugrade JER ZELIM SMANJITI POTROSNJU, jer mi je PREVRUCE i MORAM OTVARATI PROZOR. Odgovor je bio da nastavim otvarati prozor, sto i radim.
Logika ti je nula. Ja EP placam po potrosnji, dok toplanama placam pausalno.
Da ponovim, ja cu otvarati prozor sve dok budem pausalno placao. Ponudio sam im alternativu, da o svom trosku ugrade ventile i da ih ZAVRNEM. Nece, pa dobro, jebe se svima, sto bih ja bio izuzetak?
Slazem se da su idioti sa takvim odgovorom, ni meni ne pada na pamet da ih ugradjujem o svom trosku ako ce mi racuni biti isti. Oni trebaju raditi na tome da motivisu korisnike da stede i ugrade tetmostatske ventile, ugradnjom mjeraca i realnim obracunim u skladu sa trenutnim cijema, cime bi kao sto sam objasnio cijena morala biti manja ili priblizno ista, nikako veca nego sad kada nam je grijanje uvijek na maksimumu.
Last edited by Ateista on 18/11/2022 11:23, edited 1 time in total.
- Ateista
#1796 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ma idiotizam je ta prica o grijanju iz drugih stanova, ja ako se iskljucim sa toplana cu uvesti neki drugi vid grijanja i samim tim cu i ja grijati tudje stanove, hoce li i oni meni placati pausal sto ih grijem?vjeshalica wrote: ↑18/11/2022 10:54Moram priznati, nisam sve procitala kasnije cu.TheGodfather001 wrote: ↑18/11/2022 10:18 https://www.ustavnisud.ba/uploads/odluk ... 350178.pdf
Ko ima vremena da čita.
Konkirencijsko vijece je utvrdilo manjkavosti prilikom iskljucenja ali Sudovi i dalje rad eu korist Toplana i sranja iz 1982 godine. Nekome to odgovara ne sljevaju se male pare u Toplane pogotovo u konekciji sa Sarajevogasom i BH gasom.
U steukturi fixnog troska pominje se grijanje iz drugih stanova. Zbog cega bi neko trebao placati grijanjr iz drugih stanova ako vlasnici tih stanova placaju i ako ja placam u svom stanu. Ako cemo se voditi tom logikom razmjene toplote medju stanovima onda bi racun morao da bude manji a ne da mi ga obracunava kao da lebdim u vazduhu sa stanom.
- oldtajmer
#1797 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
evo prodje mjesec dana sezone (ne)grijanja,dnevna temp idealna za to,ko zna do kada ce jos da traje 
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#1798 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Apsolutno se slazem s tobom. Na meni je da li cu regulisati toplinu otvaranjem prozora, ili ventila. Ipak, kao odgovorna osoba, koja se ne rasipa, placao ili ne, imao sam zelju da zavrnem radijatore IAKO cu opet placati identicno. Ipak, nisam htio da imam dodatni trosak ugradnje tih ventila i smatram da je u interesu toplana, ali i mene, zajednicko rjesenje za dobrobit svih nas.
Oni ventile, ja smanjim potrosnju i rasipanje. Ne zele, sta ja treba da radim? Da ugradim na svoj trosak ventile i placam isto?
- Ateista
#1799 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Slazem se, s obzirom na trenutnu situaciju da nemamo mjerace, to je sa tvoje strane sasvim fer prijedlog da ti oni to ugrade kako bi ustedili, logicno da neces ti ako nemas koristi, oni bi imali i kada bi tomasovno poceli raditi na kraju bi profitirali, ali to je balkanski primitivizam da ti tako odgovore.laserShow wrote: ↑18/11/2022 12:49Apsolutno se slazem s tobom. Na meni je da li cu regulisati toplinu otvaranjem prozora, ili ventila. Ipak, kao odgovorna osoba, koja se ne rasipa, placao ili ne, imao sam zelju da zavrnem radijatore IAKO cu opet placati identicno. Ipak, nisam htio da imam dodatni trosak ugradnje tih ventila i smatram da je u interesu toplana, ali i mene, zajednicko rjesenje za dobrobit svih nas.
Oni ventile, ja smanjim potrosnju i rasipanje. Ne zele, sta ja treba da radim? Da ugradim na svoj trosak ventile i placam isto?
- VladaFBiH
#1800 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ja sam ih ugradio o svom trošku jer mi nije rješenje otvaranje prozora iz više razloga a glavni je zagađenje i ne pada mi na pamet da mi prozor bude otvoren cijeli dan (prozračim 2-3x dnevno i to je dovoljno). *ebi ga ja sam sebi platio komfor i nisam očekivao da mi neko drugi to plaća jer u kojem god slučaju unutrašnje instalacije su instalacije vlasnika stambene jedinice tako da nema ni teoretske šanse da ti neko to plati.laserShow wrote: ↑18/11/2022 12:49Apsolutno se slazem s tobom. Na meni je da li cu regulisati toplinu otvaranjem prozora, ili ventila. Ipak, kao odgovorna osoba, koja se ne rasipa, placao ili ne, imao sam zelju da zavrnem radijatore IAKO cu opet placati identicno. Ipak, nisam htio da imam dodatni trosak ugradnje tih ventila i smatram da je u interesu toplana, ali i mene, zajednicko rjesenje za dobrobit svih nas.