Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
pemanapemani

#10551 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by pemanapemani »

I super je ova "građanska" priča gdje je Bošnjak musliman autohton, a Bosanac koji nije musliman je došljo i zavlači se među Bošnjake u bošnjačkom Sarajevu da sije razdor. Umjesto da fino ode na neku pustopoljinu i prakticira neautohtono bosanstvo u Bosni. :-)

Ne znam, meni su identično poručivali komšije Srbi početkom 1992. Skloni se sa srpske zemlje u srpskom Sarajevu. Pa je onda za dva mjeseca došao gospodin četnik sa kalašnjikovom da nas porodično motivira na dobrovoljni odlazak.

Fino, nema šta.
BAK-eV

#10552 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by BAK-eV »

LSD wrote: 18/11/2022 09:39
BAK-eV wrote: 18/11/2022 08:41

Bosnjanin=Bosnjak=Bosanac= osoba ciji je maternji jezik bosanski.
Ovo troje su etnonimi a Hercegovac je toponim (-> ne postoji hercegovacki jezik).
Neće biti.
Bosanci su svi građani BiH, tj. ono što im piše u pasošu. Državna pripadnost. Dodik može sam sebe smatrati i marsovcem, al u pasošu mu piše da je Bosanac prvo, pa tek onda drugi identiteti :mrgreen:
Bošnjak (ili Srbin/Hrvat/ Jevrej) je skroz nešto drugo. To je nacionalna pripadnost, to je za ove ovce što vole da budu u torovima.
Ima i treća stvar sa vjerskim identitetima. Bošnjak uopšte ne mora biti musliman ili srbin pravoslavac. Dakle, stvar izbora. Imam komšiju Muhameda, nikad nije prišao džamiji, svaki dan satre pola gajbe piva ispred granapa, realno nidje veze sa islamom a nosi ime Poslanika, po imenu ti bi reko to je veliki vjernik :-)
Nisu!
Ne mora se naziv drzave poklapati sa nazivom nacije tj drzavljanstvom.
Osim toga u nasem slucaju drzava se ne zove Bosna vec Bosna i Hercegovina i

Evo ti i komsiluk.
Nisu Srbi i Albanci u Crnoj Gori Crnogorci! :-)

Nisu Talijani u Istri Hrvati niti Albanci iz Preseva Srbi! :izet:

Koristiti gramaticka pravila za tumacenje nacije je suludo.
Bodkin

#10553 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bodkin »

pemanapemani wrote: 18/11/2022 09:37
HD_2015 wrote: 18/11/2022 09:30 Ja sam etnički Bošnjak i nacionalno Bosanac i na tu temu se ne raspravljam.

Možda se na slijedećem popisu izjasnim kao Hrvat :D . Kao što reče upravnik logora: "Biće nas milijun".
Kako si se izjasnio na popisu kada su pojmovi narod i nacija izjednačeni?

Da može to kako si ti naveo, ja uopće ne bih razglabao na ovu temu. Ti bi bio etnički/narodno Bošnjak, ja etnički neopredjeljen, a obojica bi bili nacionalni Bosanci. Međutim, pristalo se na velikosrpsku metodologiju u kojoj su narod i nacija identični i tu nema mjesta za bosansku naciju.
Cuj velikostpsku. Jel vi ljudi kad se probudite ako kafa ne valja kazete jer je aparat velikosrpski?

Ja sam bio za odvajanje etnije i nacije ali prvo, ti ne kontas da ni bosnjacima ni hrvatima ne odgovara to. Kakva ba velikosrpska metodologija kad je jasno da ada to nikad ne bi dopustila jer je vecina bosanaca iz njihovog naroda.

Drugo, imas masu zemalja na svijetu gdje nemas opciju razdvajanja kod popisa
Bloo
Globalna šefica

#10554 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

pemanapemani wrote: 18/11/2022 09:44 I super je ova "građanska" priča gdje je Bošnjak musliman autohton, a Bosanac koji nije musliman je došljo i zavlači se među Bošnjake u bošnjačkom Sarajevu da sije razdor. Umjesto da fino ode na neku pustopoljinu i prakticira neautohtono bosanstvo u Bosni. :-)

Ne znam, meni su identično poručivali komšije Srbi početkom 1992. Skloni se sa srpske zemlje u srpskom Sarajevu. Pa je onda za dva mjeseca došao gospodin četnik sa kalašnjikovom da nas porodično motivira na dobrovoljni odlazak.

Fino, nema šta.
Napravimo combo :D

U svojoj pradjedojvskoj vjeri, na svojoj zemlji od stoljeća sedmog! :D
Frankenetnomoster! :D
LSD

#10555 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

BAK-eV wrote: 18/11/2022 09:47
Nisu!

To Hercegovina je relativno friško, zadnjih cca 150 god.. :mrgreen: dodatak sa Berlinskog kongresa, bespotrebni apendiks, ubaceno kao sjeme eventualnog razdora. A tadašnje vlast pristala na to nametnuto riješenje. Ne postoji nigdje da se ime regije ubacuje u naziv države. Nema Hvatska i Dalmacija u nazivu države, nema Srbija i Šumadija ili Španija i Katalonija ili Njemačka i Bavarija.
O tome je pisao rah. Mustafa Imamović i kako su tadašnji debili pristali na takav nenormalan naziv.
Do Berlinskog kongresa nije bilo nikakve hercegovine u nazivu države.
Sličnu grešku je i Alija napravio kad je priznao RS...ko je on da to radi? ko mu je dao ovlasti za tako nešto ? koga je on zastupao tada u Dejtonu ? ispred koga je on to potpisivao i priznavao, kao nekki lider plemena Bošnjaka.
Last edited by LSD on 18/11/2022 09:58, edited 1 time in total.
Bodkin

#10556 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bodkin »

LSD wrote: 18/11/2022 09:39

Neće biti.
Bosanci su svi građani BiH, tj. ono što im piše u pasošu. Državna pripadnost. Dodik može sam sebe smatrati i marsovcem, al u pasošu mu piše da je Bosanac prvo, pa tek onda drugi identiteti :mrgreen:
Bošnjak (ili Srbin/Hrvat/ Jevrej) je skroz nešto drugo. To je nacionalna pripadnost, to je za ove ovce što vole da budu u torovima.
Ima i treća stvar sa vjerskim identitetima. Bošnjak uopšte ne mora biti musliman ili srbin pravoslavac. Dakle, stvar izbora. Imam komšiju Muhameda, nikad nije prišao džamiji, svaki dan satre pola gajbe piva ispred granapa, realno nidje veze sa islamom a nosi ime Poslanika, po imenu ti bi reko to je veliki vjernik :-)
Nisu!

Evo ti i komsiluk.
Nisu Srbi i Albanci u Crnoj Gori Crnogorci! :-)

Nisu Talijani u Istri Hrvati niti Albanci iz Preseva Srbi! :izet:

Koristiti gramaticka pravila za tumacenje nacije je suludo.
Italijani u istri jesu hrvati. Kad te neko pita vani odakle, ne objasnjavas mu da si italijan ali rodjen u hrvatskoj.
Sjecam se rasprave sa drugom iz italije ali iz sjevernog tirola. Pitam ga ja jesi italijan. Kaze sta cu drugo biti ako sam rodjen tamo iako sam blizak austrijancima naravno i govorim njemacki i zivim u austriji

To samo kod nas ljudi misle da je bitno i moraju objasnjavati jer su specificni
Bodkin

#10557 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bodkin »

LSD wrote: 18/11/2022 09:57
Nisu!

To Hercegovina je relativno friško, zadnjih cca 150 god.. :mrgreen: dodatak sa Berlinskog kongresa, bespotrebni apendiks, ubaceno kao sjeme eventualnog razdora. A tadašnje vlast pristala na to nametnuto riješenje. Ne postoji nigdje da se ime regije ubacuje u naziv države. Nema Hvatska i Dalmacija u nazivu države, nema Srbija i Šumadija ili Španija i Katalonija ili Njemačka i Bavarija.
O tome je pisao rah. Mustafa Imamović i kako su adašnji debili pristali na takav nenormalan naziv.
Sličnu grešku je i Alija napravio kad je priznao RS...ko je on da to radi? ko mu je dao ovlasti za tako nešto ? koga je on zastupao tada u Dejtonu ? ispred koga je on to potpisivao i priznavao, kao nekki lider plemena Bošnjaka.
Ma ja, jebo 150 godina. Treba proci barem 400 da se prihvati i ne bude neka greska nekog tamo kongresa
Spit_fire

#10558 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Spit_fire »

Bezevze spinujete, stvar je vrlo jasna kao i za svaku drugu politicku raspravu...jesil za BiH ili nisi

Ja sam Bosnjak i ovu zemlju volim, postujem i smatram svojom...sutra da mi nametnu da san Indijanac moj stav prema drzavi se ne bi promijenio

Mate i Lazar su Hrvat i Srbin koji ovu zemlju ne mogu ocima, nadaju se da ce jednog njen dio odvojiti i ostvariti historijske/povijesne teznje....sutra da im se nametne da su Indijanci ko i ja, njihov stav prema drzavi se ne bi promijenio

Al dobro shvatam spin koji se provlaci na forumu ima eo godina...kao sto rekoh "ubjedice vas da ste se sami i ubijali"
LSD

#10559 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

Bodkin wrote: 18/11/2022 09:59
LSD wrote: 18/11/2022 09:57

O tome je pisao rah. Mustafa Imamović i kako su adašnji debili pristali na takav nenormalan naziv.
Ma ja, jebo 150 godina. Treba proci barem 400 da se prihvati i ne bude neka greska nekog tamo kongresa
Budimo realni, 150 godina je p. dim za državu koja ima tisućoljetni kontinuitet dražavnosti :gunjastajl:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#10560 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by laserShow »

Bodkin wrote: 18/11/2022 09:58 Pitam ga ja jesi italijan. Kaze sta cu drugo biti ako sam rodjen tamo iako sam blizak austrijancima naravno i govorim njemacki i zivim u austriji
Pa isto tako kao sto su gradjani iz Novog Pazara srbijanci. Sta ce drugo biti?
Lug

#10561 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Lug »

Bloo wrote: 18/11/2022 08:08
BAK-eV wrote: 16/11/2022 16:04 Bosnjacki sabor je ponudio muslimanima, da se vrate pod Bosnjak.
Eto organizuj Sabor za sebe i uradi isto.
Bosnjak je pojam star stotinama godina.
Da, uzeo se naziv koji se odnosio na stanovnike Bosne i katolicke vjeroispovijesti i prisvojio. Danas termin Bosnjak u velikom broju slucajeva ukljucuje i islamsku vjeroispovijest.
Ako prihvatimo danasnje stanje stvari, nemoguce je pozivati pripadnike ostalih etnija da se nazivaju Bosnjacima ako je termin "privatizovan".

Isto tako, ne moze se sada izjednacavati termin Bosanac (kao pripadnik Ostalih) i Bosnjak.
izvini, ali moram. :lol:
Kulin ban katolik.. :-) ziv bio, pa u srednjovjekovnoj Bosni je bilo najmanje katolika, zato su i dolazili u konflikt sa papom. A zvali se Bosnjani, kako to? Da su prihvatili katolicizam kao neki kad su dosli na danasnja podrucja, Bosna bi bila i danas u granicama iz perioda Kotromanica. Svasta ces procitati na ovom forumu.
Ali, vratimo se na temu..
BAK-eV

#10562 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by BAK-eV »

pemanapemani wrote: 18/11/2022 09:44 I super je ova "građanska" priča gdje je Bošnjak musliman autohton, a Bosanac koji nije musliman je došljo i zavlači se među Bošnjake u bošnjačkom Sarajevu da sije razdor. Umjesto da fino ode na neku pustopoljinu i prakticira neautohtono bosanstvo u Bosni. :-)

Fino, nema šta.
Ne izvrci teze.
fino sve gore pise napisano.

Cinjenica je sljedece:
Najmanje 1100 godina postoji drzava sa nazivom Bosna.
U toj drzavi je zivio jedan narod Bosnjani i upravljao tom drzavom.
Taj jedan narod je imao jednu sluzbenu vjeru Crkvu bosansku.
Imao je svoj jezik bosanski, svoje pismo bosnacicu i svoje obicaje.
Kasnije je taj jedan narod prihvatio islam i to je bila jedna drzavna vjera.

Taj narod se jos nazivao i Bosnjacima ili rijetko Bosancima.

To je tako bilo od neke 850 do 1878 godine
I gledaj sad!
Berlinski kongeres 1878!
Dolazi Austrija, pa 1918 SHS, pa 1945 SFRJ i komunisti.

Negiraju Bosnjake kao narod, bosanski kao jezik a kasnije je cak i vjera islam ukinuta kao drzavna vjera.

I nakon skoro 100 godina se pruza mogucnost da se vrati taj naziv Bosnjak kao sluzbeni.

Ali sada neki kazu: Bosnjak i Bosnjanin i Bosanac su razliciti pojmovi! :-)
To nije isti narod!
Ti nazivi vise nemju veze sa historijom!

Malo morgen!
Last edited by BAK-eV on 18/11/2022 10:05, edited 1 time in total.
LSD

#10563 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

Spit_fire wrote: 18/11/2022 09:59

Mate i Lazar su Hrvat i Srbin koji ovu zemlju ne mogu ocima, nadaju se da ce jednog njen dio odvojiti i ostvariti historijske/povijesne teznje....sutra da im se nametne da su Indijanci ko i ja, njihov stav prema drzavi se ne bi promijenio

Ma mogu Mate i Lazar sanjati svoje mokre snove o odvajanju, ali dok god imaju pasoš BIH, oni su prvo Bosanci, pa tek onda drugo :nargila:
Bloo
Globalna šefica

#10564 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

Lug wrote: 18/11/2022 10:03

Da, uzeo se naziv koji se odnosio na stanovnike Bosne i katolicke vjeroispovijesti i prisvojio. Danas termin Bosnjak u velikom broju slucajeva ukljucuje i islamsku vjeroispovijest.
Ako prihvatimo danasnje stanje stvari, nemoguce je pozivati pripadnike ostalih etnija da se nazivaju Bosnjacima ako je termin "privatizovan".

Isto tako, ne moze se sada izjednacavati termin Bosanac (kao pripadnik Ostalih) i Bosnjak.
Kulin ban katolik.. :-) ziv bio, pa u srednjovjekovnoj Bosni je bilo najmanje katolika, zato su i dolazili u konflikt sa papom. A zvali se Bosnjani, kako to? Da su prihvatili katolicizam kao neki kad su dosli na danasnja podrucja, Bosna bi bila i danas u granicama iz perioda Kotromanica. Svasta ces procitati na ovom forumu.
sad ce ti neko zalijepiti onu sliku prozora vitraza iz Katedrale :D wheeeeeeee

nebitno :D
nismo toliko daleko otisli u proslost...
Spit_fire

#10565 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Spit_fire »

LSD wrote: 18/11/2022 10:05
Spit_fire wrote: 18/11/2022 09:59

Ma mogu Mate i Lazar sanjati svoje mokre snove o odvajanju, ali dok god imaju pasoš BIH, oni su prvo Bosanci, pa tek onda drugo :nargila:
Ma dobro to stoji, al ne mogu se oteti utisku da se ovdje izmedju redova nekako opet Bosnjaci krive za sve, ah ti zli Bosnjaci :D
Spit_fire

#10566 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Spit_fire »

Lug wrote: 18/11/2022 10:03

:bih:

Da ponovim, nije problem ni nacije ni vjere ni etnije ni kako ces se zvat ni kako ces se izjasnjavat...problem je nezavisne BiH
Bodkin

#10567 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bodkin »

laserShow wrote: 18/11/2022 10:02
Bodkin wrote: 18/11/2022 09:58 Pitam ga ja jesi italijan. Kaze sta cu drugo biti ako sam rodjen tamo iako sam blizak austrijancima naravno i govorim njemacki i zivim u austriji
Ne znam. Pitaj ove sto zastupaju tu tezu
LSD

#10568 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

Spit_fire wrote: 18/11/2022 10:06
LSD wrote: 18/11/2022 10:05

Ma dobro to stoji, al ne mogu se oteti utisku da se ovdje izmedju redova nekako opet Bosnjaci krive za sve, ah ti zli Bosnjaci :D
Bošnjaci su krivi što se bore za Bosnu, Chombetova logika :mrgreen: Hrvati i Srbi (ne svi, ali ovi iz tora što bleje i koje šišaju pastiri Dodik i Čović) su veleizdajnici Bosne, bosanske ideje, zapravo otvoreni neprijatelji države. Ima i među bošnjacima veleizdajnika, takođe.
Last edited by LSD on 18/11/2022 10:11, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#10569 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

Spit_fire wrote: 18/11/2022 10:07 Da ponovim, nije problem ni nacije ni vjere ni etnije ni kako ces se zvat ni kako ces se izjasnjavat...problem je nezavisne BiH
Moze! :D
Izmjena Ustava, ukidamo etnije! :D vitalne nacionalne interese!
BAK-eV

#10570 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by BAK-eV »

Bodkin wrote: 18/11/2022 10:09
laserShow wrote: 18/11/2022 10:02

U nas zive mnogi sa drzavljanstvom Republike Hrvatske.
Znaci Hrvati su!
BAK-eV

#10571 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by BAK-eV »

Ali hajmo o Schmidtu.

Kaze co'ek ovdje zive Bosnjaci i imaju pravo da zive.
Golemo! :D
Bloo
Globalna šefica

#10572 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

BAK-eV wrote: 18/11/2022 10:11
Bodkin wrote: 18/11/2022 10:09

U nas zive mnogi sa drzavljanstvom Republike Hrvatske.
Znaci Hrvati su!
Da po drzavljanstvu su Hrvati, a pu Hrvatskoj su pripadnici nacionalne manjine Bošnjaci.Vjerovatno imaju i bh državljanstvo, ali njih niko ne proziva da imaju rezervnu domovinu :D
Bošnjaci iz Sandžaka su po državljanstvu Srbijanci.
Bisera ima oba državljanstva :D
Spit_fire

#10573 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Spit_fire »

Bloo wrote: 18/11/2022 10:10
Spit_fire wrote: 18/11/2022 10:07 Da ponovim, nije problem ni nacije ni vjere ni etnije ni kako ces se zvat ni kako ces se izjasnjavat...problem je nezavisne BiH
Moze! :D
Izmjena Ustava, ukidamo etnije! :D vitalne nacionalne interese!
Ako ce donijet mir i stabilnost nasoj BiH moze :bih: al onda svima isto..a ne ti Mujo poviji kicmu
Haris.ba

#10574 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Haris.ba »

Bloo wrote: 18/11/2022 10:13 Da po drzavljanstvu su Hrvati, a pu Hrvatskoj su pripadnici nacionalne manjine Bošnjaci.Vjerovatno imaju i bh državljanstvo, ali njih niko ne proziva da imaju rezervnu domovinu
Bisera ima oba državljanstva
Ne postaje se Hrvat po drzavljanstvu. To u Francuskoj.

U zakonu o drzavljanstvu postoji samo pojam "hrvatsko drzavljanstvo".

A evo iz preambule fino objasnjeno.
Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika inih naroda i manjina, koji su njezini državljani: Srba, Muslimana, Slovenaca, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova i drugih, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta.

Poštujući na slobodnim izborima odlučno izraženu volju hrvatskoga naroda i svih građana, Republika Hrvatska oblikuje se i razvija kao suverena i demokratska država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina, te promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje.
P.S.
Treba tagovati na pocetku podforuma politika pojmovnik narod, nacija, drzavljanstvo. Ovo je jedno stoti put da se vodi rasprava o tome, a opet veoma malo zna.
Bloo
Globalna šefica

#10575 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bloo »

Haris.ba wrote: 18/11/2022 10:39
Bloo wrote: 18/11/2022 10:13 Da po drzavljanstvu su Hrvati, a pu Hrvatskoj su pripadnici nacionalne manjine Bošnjaci.Vjerovatno imaju i bh državljanstvo, ali njih niko ne proziva da imaju rezervnu domovinu
Bisera ima oba državljanstva
Ne postaje se Hrvat po drzavljanstvu. To u Francuskoj.

U zakonu o drzavljanstvu postoji samo pojam "hrvatsko drzavljanstvo".

A evo iz preambule fino objasnjeno.
Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika inih naroda i manjina, koji su njezini državljani: Srba, Muslimana, Slovenaca, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova i drugih, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta.

Poštujući na slobodnim izborima odlučno izraženu volju hrvatskoga naroda i svih građana, Republika Hrvatska oblikuje se i razvija kao suverena i demokratska država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina, te promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje.
Kada Bosnjak iz Hrvatskje, sa hrv. drzavljanstvom ode u Irsku da zivi, on je hrvatska dijaspora i kada se broji broj Hrvata (kao hrvatskih drzavljana) da li se on ubraja ili ne?
Locked