Ako su tako dobre zasto kostaju 3x manje od originalnih? Kako napraviti razliku u cijenu ako ne ustedom na materijalu? Samo nemoj reci zato sto je Kinez fin i posten a proizvodjac originalnih pohlepni kapitalista
Felge - Replika
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- MehmedPasaMoric
#26 Re: Felge - Replika
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#27 Re: Felge - Replika
Istina je negdje u sredini..MehmedPasaMoric wrote: ↑16/11/2022 16:10Ako su tako dobre zasto kostaju 3x manje od originalnih? Kako napraviti razliku u cijenu ako ne ustedom na materijalu? Samo nemoj reci zato sto je Kinez fin i posten a proizvodjac originalnih pohlepni kapitalista
-
Peryton_
#28 Re: Felge - Replika
Iako si probao biti sarkastičan nemas pojma koliko si upravu.MehmedPasaMoric wrote: ↑16/11/2022 16:10Ako su tako dobre zasto kostaju 3x manje od originalnih? Kako napraviti razliku u cijenu ako ne ustedom na materijalu? Samo nemoj reci zato sto je Kinez fin i posten a proizvodjac originalnih pohlepni kapitalista
Na upit u Cosmos Commercu u Tz za 16ke alu felge koje inace dolaze u serijskoj opremi s vozilom, ali sam ja htio jos jedan par istih za zimske gume, dobijam ponudu za jednu felgu u iznosu od 642 marke.4 felge 2500 hiljade. Ljudi uzimaju lopatom, koga mogu naravno.
-
Throttle
#29 Re: Felge - Replika
Pa i bbs kosta manje od originalnih....koje u cestim slucajevima proizvodi bbsMehmedPasaMoric wrote: ↑16/11/2022 16:10Ako su tako dobre zasto kostaju 3x manje od originalnih? Kako napraviti razliku u cijenu ako ne ustedom na materijalu? Samo nemoj reci zato sto je Kinez fin i posten a proizvodjac originalnih pohlepni kapitalista
- MehmedPasaMoric
#30 Re: Felge - Replika
Tu nema nista nenormalno nego je nas standard takav da nam je dati 320 eura za felgu nesto wow... Nemaju proizvodjaci potrebe da uzimaju lopatom na felgama koje se kupe jednom ili nijednom u zivotu, kad vec imaju mnogo bolje i masovnije nacine za uzimanje lopatom tipa alternatora, anlasera i akumulatora za start stop sistem.Peryton_ wrote: ↑16/11/2022 16:25Iako si probao biti sarkastičan nemas pojma koliko si upravu.MehmedPasaMoric wrote: ↑16/11/2022 16:10
Ako su tako dobre zasto kostaju 3x manje od originalnih? Kako napraviti razliku u cijenu ako ne ustedom na materijalu? Samo nemoj reci zato sto je Kinez fin i posten a proizvodjac originalnih pohlepni kapitalista
Na upit u Cosmos Commercu u Tz za 16ke alu felge koje inace dolaze u serijskoj opremi s vozilom, ali sam ja htio jos jedan par istih za zimske gume, dobijam ponudu za jednu felgu u iznosu od 642 marke.4 felge 2500 hiljade. Ljudi uzimaju lopatom, koga mogu naravno.
Uostalom ovde se i ne govori o novim automobilima iz salona nego oem vs replika generalno, sumnjam da takva dilema muci one koji kupuju po salonima
- kabal1337
#31 Re: Felge - Replika
jbt dobar dio drzave vozi na replikama pa ne vidim ih da ginu radinfelge.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#32 Re: Felge - Replika
pored polovnih originalnih, ja ih ne bi nikad..
-
Peryton_
#33 Re: Felge - Replika
@MehmedPasaMoric u mom slucaju nije bilo novo auto nego 3 godine staro sa nekom srednjom pristupačnom cijenom gdje su 4 felge cinile finu dio ukupne cijene.
Mi se u principu slazemo, svi mi gledamo original bilo sta pa tako i felge. Ali da su nepotrebno skupe, moras priznati da jesu. Ne bih sad da postavljam primjer iz Svabije jer mi smo tu, nemamo nista od cijena tamo.
Mi se u principu slazemo, svi mi gledamo original bilo sta pa tako i felge. Ali da su nepotrebno skupe, moras priznati da jesu. Ne bih sad da postavljam primjer iz Svabije jer mi smo tu, nemamo nista od cijena tamo.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#34 Re: Felge - Replika
Na koje replike mislite? Na one što su po 700-800 km po piku? Fino izgledaju ali ko zna kakve su

-
artur morgan
- MehmedPasaMoric
#36 Re: Felge - Replika
Pa ne moze se zakljuciti jesu li skupe kad ne znamo razliku u cijeni proizvodnje. Kad se oduzme razlika u cijeni sirovine, broj radnih sati, broj sati potrosenih na testiranje itd, ko moze garantovati da Kinez nema vecu zaradu od proizvodjaca originala? Jedino sto znam je da je za krajnjeg korisnika ulog prevelik i nikad ih ne bih stavio na svoj automobil, kineska multimedija, LED sijalice, spojler i ostalo bas me briga, ali svi dijelovi ovjesa, gume, kocnice, felge itd to mora biti original. Zato sam rekao bolje dobra celicna nego sumnjiva replikaPeryton_ wrote: ↑16/11/2022 19:31 @MehmedPasaMoric u mom slucaju nije bilo novo auto nego 3 godine staro sa nekom srednjom pristupačnom cijenom gdje su 4 felge cinile finu dio ukupne cijene.
- kabal1337
#37 Re: Felge - Replika
Ista prica, 20", vozio se, vozio auto sve normalno. normalne za balansirat, nisu falsave, nisu se iskriville. na limuzini bile.artur morgan wrote: ↑16/11/2022 20:11Moj drug kupio za SUV slicne sa pika, i nema problema. Da, bas fino izgledaju i imaju neki certifikat ili sta vec.
-
schindleroskar
#38 Re: Felge - Replika
Ja kad sam uzimo auto isto htio felge naravno, i najbolji izvor informacija mi je bio video od neovlascenog servisera kad mu je gostovo neki sto se bavi popravkom felgi.
Na internetu je uvijek 50/50, barem kod nas, 50% horor price,50% ljudi se kunu u njih, imaju ih i oni i svaki clan familije i svaki dan se preko 8 sahtova predje.
Uglavnom da ne duljim zakljucak tog gospodina sto se bavi popravkom felgi je taj da ako se vec uzimaju te kineske da visina zida gume treba biti nekih minimalnih 45, da ako se uzima da se uzima za neko lagano auto a ne mrcinu od dvije tone, i da je uvijek bolji izbor polovna originalna felga .
Na internetu je uvijek 50/50, barem kod nas, 50% horor price,50% ljudi se kunu u njih, imaju ih i oni i svaki clan familije i svaki dan se preko 8 sahtova predje.
Uglavnom da ne duljim zakljucak tog gospodina sto se bavi popravkom felgi je taj da ako se vec uzimaju te kineske da visina zida gume treba biti nekih minimalnih 45, da ako se uzima da se uzima za neko lagano auto a ne mrcinu od dvije tone, i da je uvijek bolji izbor polovna originalna felga .
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#39 Re: Felge - Replika
I Fadilovi respiratori su prosli testove pa...
Salu na stranu,sve zavisi ko ce da vozi na tim felgama,kuda ce da vozi i koji profil guma ce da bude na njima.
Za normalne upotrebe sasvim OK. Za puteve sa mnogo rupa , voznjom tataratataaaaa i visinom guma 30/35 ,ne preporucujem ni u ludilu
- Better Man
#40 Re: Felge - Replika
Repliku originalnih felgi je glupost uzimati. Imate brendirane poput Dezenta, BBS-a itd. Samo izaberete koje vam se sviđaju i naravno da odgovaraju za vaše auto. Na autu felge dolaze fabrički od proizvođača. E sad dali Renault, VW, Audi, Mercedes i ostali lično rade felge za svoja auta ili to radi neko drugi po njihovim zahtjevima i standardima ne znam.
-
Throttle
#41 Re: Felge - Replika
Tebi je bolje ne kupovati replike, da ne udaris u ivicnjak u kruznom ako ti neko izleti a ti obilazis kontra stranom 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#42 Re: Felge - Replika
Normalno da ne rade, kao ni mnogo drugih stvari na automobilu.Better Man wrote: ↑17/11/2022 11:19 Repliku originalnih felgi je glupost uzimati. Imate brendirane poput Dezenta, BBS-a itd. Samo izaberete koje vam se sviđaju i naravno da odgovaraju za vaše auto. Na autu felge dolaze fabrički od proizvođača. E sad dali Renault, VW, Audi, Mercedes i ostali lično rade felge za svoja auta ili to radi neko drugi po njihovim zahtjevima i standardima ne znam.
- ZoomZoomKiwi
#43 Re: Felge - Replika
Za njemačke proizvođače većinom radi Ronal
Znam da i GMP Italia radi OEM felge.
Znam da i GMP Italia radi OEM felge.
-
citroen xm
#44 Re: Felge - Replika
Originalna felga ako se može naći je bolji izbor.
Međutim, ne znam o kakvoj sigurnosti se ovde priča. Jel vi stvarno očekujete da će pri normalnoj vožnji ta felga pući i da će točak otpasti?
Jedina veća zamjerka koju sam ja pročitao za te kineske felge jeste da se neki primjerci teže balansiraju i da zna biti sitnijih trešenja, ali da pukne felga u toku vožnje i ugrozi sigurnost nisam čuo ni od najvećih pesimista.
Ima i na emisiji SAT testiranje čvrstoće felgi /čelične/alu originalne/replike.... i nema nekih ogromnih odstupanja.
Međutim, ne znam o kakvoj sigurnosti se ovde priča. Jel vi stvarno očekujete da će pri normalnoj vožnji ta felga pući i da će točak otpasti?
Ima i na emisiji SAT testiranje čvrstoće felgi /čelične/alu originalne/replike.... i nema nekih ogromnih odstupanja.
- Evolution_IV
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#46 Re: Felge - Replika
slomiš kupiš drugu payel
- Evolution_IV
#47 Re: Felge - Replika
pajes 
- nivla
#48 Re: Felge - Replika
imao sam od prije dvije-tri godine na kosevskom lik sa bmwom krenuo noz ulicu i na glavcini mu ostala zasarafljena sredina felge, dakle nije neki lazni snimak nego licni, mozda i nadjem pa postavim ako ne budem obrisaocitroen xm wrote: ↑17/11/2022 14:42 Originalna felga ako se može naći je bolji izbor.
Međutim, ne znam o kakvoj sigurnosti se ovde priča. Jel vi stvarno očekujete da će pri normalnoj vožnji ta felga pući i da će točak otpasti?Jedina veća zamjerka koju sam ja pročitao za te kineske felge jeste da se neki primjerci teže balansiraju i da zna biti sitnijih trešenja, ali da pukne felga u toku vožnje i ugrozi sigurnost nisam čuo ni od najvećih pesimista.
-
Throttle
#49 Re: Felge - Replika
Kako se zove testiranje koje si postavio
- Evolution_IV