SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

toska

#61676 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by toska »

Sam zatvor kraćeg trajanja nekim ljudima ne predstavlja bitnu kaznu, njihov moralni kodeks je drugačiji, u nekim krugovima se čak smatra i kao prednost.
Obaveza rada bi to sigurno promijenila, oni uglavnom i smatraju rad običnog čovjeka kao poniženje.
irconbih

#61677 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by irconbih »

zdruzdjo wrote: 16/11/2022 14:03 Dok god se u zatvorima ne uvede obaveza rada, nema naprijed u kaznenoj politici.
Zaposlis ga da rinta 12 sati dnevno. nebitno sta. U lukavici na kuli imaju svnjici, ciscenje korita miljacke, kosenje trave oko istog, kopanje kanala kad treba cijev zamjeniti negdje, ciscenje korita bosne, gradnja nasipa, krcenje livada za sadnju povratnicima.....i super. lezi ti u zatvoru ali ces i naraditi sve to sto se trosi na tebe.
Neces da radis. Ok nema problema. Minimialni dnevni unos hrane neophodan za prezivljavanje. Nema struje u celiji. Spavas na daskama bez jogija. Nemas slobodne aktivnosti nikakve vrste. Posjete iskljucene. Advokat jednom mjesecno. Vikendi zaboravljeni......itd. I to tretirati isto za sva djela.
Imas zatvor od 5 godina za ubistvo ili 5 godina za dug od 280.000 saobracajnih kazni. Isto tretiraj.
Davno je na jednoj ustanovi pisalo "rad oslobadja"
AlI, LjuDsKa PrAvA!
Blixen

#61678 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Blixen »

Ateista wrote: 16/11/2022 12:00
Blixen wrote: 16/11/2022 11:33

u BiH imas presudjene ljude koji su na slobodi
razlog nema mjesta u zatvoru
znaci lik dobio 3 godine i hoda na slobodi ceka da ga zovu da lezi

tako da ce ti tesko neko lezati u muriji za saob.prekrsaje osim ako nije ubio nekoga nedajboze vozilom
To je zato sto smo fukara od drzave koja nema para za dovoljno zatvora. Kada bi se uvelo ovako nesto, zatvorenici bi na neki nacin isplatili svoj boravak tamo i investiciju ulaganja u zatvore, odnosno zatvorene favrike sa cuvarima.
Ukljuciti i privatne investitore u to da se razvija biznis uz pomoc radne snage zatvorenika.
Privatni zatvor
To je odlična ideja
Država ti plaća da držiš zatvorenike zatočene
Nebozemlja

#61679 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nebozemlja »

Blixen wrote: 16/11/2022 14:58
Ateista wrote: 16/11/2022 12:00

To je zato sto smo fukara od drzave koja nema para za dovoljno zatvora. Kada bi se uvelo ovako nesto, zatvorenici bi na neki nacin isplatili svoj boravak tamo i investiciju ulaganja u zatvore, odnosno zatvorene favrike sa cuvarima.
Ukljuciti i privatne investitore u to da se razvija biznis uz pomoc radne snage zatvorenika.
Privatni zatvor
To je odlična ideja
Privatni zatvori su užasna ideja, dovoljno je pogledati Ameriku da se vidi na šta to liči.
Strah me i pomisliti kako bi to tek ovdje ferceralo...
Blixen

#61680 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Blixen »

Nebozemlja wrote: 16/11/2022 15:00
Blixen wrote: 16/11/2022 14:58

Privatni zatvor
To je odlična ideja
Privatni zatvori su užasna ideja, dovoljno je pogledati Ameriku da se vidi na šta to liči.
To i jeste poenta
Da je nekoga strah od zatvora
dječak sa šibicama

#61681 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Ja posadih lukac beli, tamo gore u Padinskoj Skeli

uvijek su robijasi radili, ne sjede besposleni, to samo kod nas ima
Nebozemlja

#61682 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Nebozemlja »

Blixen wrote: 16/11/2022 15:05
Nebozemlja wrote: 16/11/2022 15:00

To i jeste poenta
Strah možeš imati i bez privatnih zatvora.
Ne radi se o tome.
Privatizovanjem zatvora ih pretvaraš u biznis koji treba "svježe" zatvorenike da bi opstao.
To je, samo po sebi, jako problematično.
PM72

#61683 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Alija Budnjo bi se najbolje snašo.Njegovi "starački" domovi po Ilidži i jesu privatni zatvori za đuturume,samo zaposlenicima nabaci uniforme a ionako je povezan sa frtalj kriminalaca
zdruzdjo

#61684 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

@billy organ super. Izvoli, ne bavi se kriminalom i imati ces odlicne uslove u kojima neces robijati. Pogledaj dokumentarce o nekim zatvorima po zeznutim zemljama u svijetu. Jexx se njima za uslove.

@irconbih Isto ovo gore. Izvoli ne bavi se kriminalnim radnjama i imati ces sva ljudska prava koja treba da imas. u protivnom, ti si stvorenje nedostojno ljudskih prava i kao takav ih neces ni imati.

pa cak i privatni zatvori. Sta fali. izvoli. Kao sto se ljudi danas u neku ruku boje privatnika za rad kod istog, tako isto bi se bojali i privatnikovog zatvora. A sto se tice svjezih musterija za takve zatvore. Ma nista ne brinite. Ima tu posla za barem 20-30 godina bez da fali sirovina.
Dok god se na zatvor bude gledalo u smislu odmora a ne kazne, zatvor kao termin nema nikakav znacaj.
Eno onaj na crna hronika kaze u zatvoru u zenici, kaze meni super ovdje. Imam 3 obroka, toplo, krov nad glavom.....Pitao bih da mora da crnci bar 12 sati da li bi tako razmisljao. da ga boli svaka kosikica nakon cjelodnevnog nosanja necega na ledjima.
PM72

#61685 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Klinac je u onom sistemu ležo u zatvoru i dobijao kile...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#61686 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

PM72 wrote: 16/11/2022 15:43 Klinac je u onom sistemu ležo u zatvoru i dobijao kile...
Ih kako su lijepo kopali kanal i polagali uljne kablove 😁
Ateista

#61687 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

irconbih wrote: 16/11/2022 14:32
zdruzdjo wrote: 16/11/2022 14:03 Dok god se u zatvorima ne uvede obaveza rada, nema naprijed u kaznenoj politici.
Zaposlis ga da rinta 12 sati dnevno. nebitno sta. U lukavici na kuli imaju svnjici, ciscenje korita miljacke, kosenje trave oko istog, kopanje kanala kad treba cijev zamjeniti negdje, ciscenje korita bosne, gradnja nasipa, krcenje livada za sadnju povratnicima.....i super. lezi ti u zatvoru ali ces i naraditi sve to sto se trosi na tebe.
Neces da radis. Ok nema problema. Minimialni dnevni unos hrane neophodan za prezivljavanje. Nema struje u celiji. Spavas na daskama bez jogija. Nemas slobodne aktivnosti nikakve vrste. Posjete iskljucene. Advokat jednom mjesecno. Vikendi zaboravljeni......itd. I to tretirati isto za sva djela.
Imas zatvor od 5 godina za ubistvo ili 5 godina za dug od 280.000 saobracajnih kazni. Isto tretiraj.
Davno je na jednoj ustanovi pisalo "rad oslobadja"
AlI, LjuDsKa PrAvA!
A zasto je to protivno ljudskim pravima?
Niko ne kaze da ih treba prebijati, ne dati im da jedu i slicno, zasto je protivno ljudskim pravima iskoristiti ih za rad?
Sve treba biti transparentno, da se zna koja je satnica kojeg posla i koliko kosta boravak u zatvoru (smjestaj, hrana, cuvari) i sve sto ostane razlike zatvorenici dobiju te pare. Ko vise zabusava manje mu ostane za sebe, ako si u minusu moras to naraditi ili ti se produzi kazna, sve posteno.
Moze se uvesti i da razlikom koja ti ostane mozes platiti bolju celiju, bolji obrok i slicno, ali iskljucivo onim sto si u zatvoru zaradio, dodatni motiv.
Ateista

#61688 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Nebozemlja wrote: 16/11/2022 15:09
Blixen wrote: 16/11/2022 15:05

To i jeste poenta
Strah možeš imati i bez privatnih zatvora.
Ne radi se o tome.
Privatizovanjem zatvora ih pretvaraš u biznis koji treba "svježe" zatvorenike da bi opstao.
To je, samo po sebi, jako problematično.
To stoji da bi moglo dovesti do raznih zloupoteba, ali dobra kontrola od strane drzave bi to trebala moci iskontrolisati, normalne drzave naravno, nasa tesko.
zdruzdjo

#61689 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Ateista wrote: 16/11/2022 15:50
Niko ne kaze da ih treba prebijati, ne dati im da jedu i slicno, zasto je protivno ljudskim pravima iskoristiti ih za rad?
Sve treba biti transparentno, da se zna koja je satnica kojeg posla i koliko kosta boravak u zatvoru (smjestaj, hrana, cuvari) i sve sto ostane razlike zatvorenici dobiju te pare. Ko vise zabusava manje mu ostane za sebe, ako si u minusu moras to naraditi ili ti se produzi kazna, sve posteno.
Moze se uvesti i da razlikom koja ti ostane mozes platiti bolju celiju, bolji obrok i slicno, ali iskljucivo onim sto si u zatvoru zaradio, dodatni motiv.
Bas tako.
Samo malo zdrave logike i razmisljanja.
Sam proberes svoj put. Umjesto da se potrudis u zivotu da nesto uradis sa sobom i radis normalno posteno i mirno, ti odlucis suprotno. E to suprotno ce te kostati na drugi nacin.
PM72

#61690 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

bitanga_sa_otesa wrote: 16/11/2022 15:46
PM72 wrote: 16/11/2022 15:43 Klinac je u onom sistemu ležo u zatvoru i dobijao kile...
Ih kako su lijepo kopali kanal i polagali uljne kablove 😁
Je li ono bio neki tamić furgon sa zatvorenicima i na vratima pisalo PJ ili ZJ Miljacka? Jedan milicioner sa vozačem i na posao.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#61691 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

PM72 wrote: 16/11/2022 15:56

Je li ono bio neki tamić furgon sa zatvorenicima i na vratima pisalo PJ ili ZJ Miljacka? Jedan milicioner sa vozačem i na posao.
tako je,sve znas :D tam 80A60 PJ miljacka

Image
mada sam ja 1996. i 1997.isao s tamom cestarom po njih i milicionera kad su bili manji poslovi u pitanju npr. da sklanjaju vrece s pijeskom iz trafostanica sto su bili zasticeni trafoi da ih geler ne stigne :-D
dječak sa šibicama

#61692 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Postar mi greskom u sanduce ostavio pismo za komsije, elem pise im zet iz zatvora, pismo otvoreno ne znam kako to moze, nije zalijepljeno valjda su citali.
Radoznalost mi neda mira, procitam par prvih redova, pise kako je opet pao, nada se da ce dobiti samo 6 mjeseci do godinu i da ce mu uzeti u obzir vrijeme provedeno u pritvoru. Vec je robijao za oruzanu pljacku prije par godina. Tu prestanem citati, neka me sramota, tudja intima.

Ali da pismo nije zalijepljeno...
splinter

#61693 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

dječak sa šibicama wrote: 16/11/2022 17:59 Postar mi greskom u sanduce ostavio pismo za komsije, elem pise im zet iz zatvora, pismo otvoreno ne znam kako to moze, nije zalijepljeno valjda su citali.
Radoznalost mi neda mira, procitam par prvih redova, pise kako je opet pao, nada se da ce dobiti samo 6 mjeseci do godinu i da ce mu uzeti u obzir vrijeme provedeno u pritvoru. Vec je robijao za oruzanu pljacku prije par godina. Tu prestanem citati, neka me sramota, tudja intima.

Poštar otvorio i pročitao pa onda uvalio tebi vruć krompir :-D
Ateista

#61694 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

dječak sa šibicama wrote: 16/11/2022 17:59 Postar mi greskom u sanduce ostavio pismo za komsije, elem pise im zet iz zatvora, pismo otvoreno ne znam kako to moze, nije zalijepljeno valjda su citali.

Ma priznaj da si ti otvorio. :D
PM72

#61695 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Ovako je i Joksim otvarao pisma iz Minkena :lol:
dječak sa šibicama

#61696 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Pismo iz KPZ, kako ne otvoriti, kako :D
muha_sa

#61697 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

:thumbup:

Sivo cohano odjelo i rapidograf (krampa i lopata) u ruku i opleti--neko obilježio trasu koju treba iskopat a murijaši rapidografom ko po loju :lol:
Hakiz

#61698 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

zdruzdjo wrote: 16/11/2022 15:55
Ateista wrote: 16/11/2022 15:50
Bas tako.
Samo malo zdrave logike i razmisljanja.
Sam proberes svoj put. Umjesto da se potrudis u zivotu da nesto uradis sa sobom i radis normalno posteno i mirno, ti odlucis suprotno. E to suprotno ce te kostati na drugi nacin.
Već te košta time što nisi na slobodi.

Ovo šta Ateista predlaže je na tragu onoga kako je u američkim zatvorima. I to ne (samo) SAD, nego i u zatvorima u Centralnoj i Južnoj Americi.

Nadam se da ne predažlažete ozbiljno da to uvedemo ovdje :shock:

Ako to uvedemo ovdje, ubrzo ćemo imati i druge ljepote uvezene iz tih krajeva, na primjer MS13 i slično. Akcija i reakcija, kada uvedeš brutalnost u društveni distem kroz kazne, udkoro će se preliti i van kaznenog sistema u mainstream. I brutalnost nije isto strogoća, strogoća može, brutalnost ne.

Mi bismo se morali svim silama boriti da ostanemo Evropa. Nedonambog da postanemo kao Amerike, Azija, Bliski istok...
Spit_fire

#61699 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Spit_fire »

PM72 wrote: 16/11/2022 18:14 Ovako je i Joksim otvarao pisma iz Minkena :lol:
Otkud ti on pade napamet :lol: kae zapelo za granu
drug_profi

#61700 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Mislim da se po pravilu cita posta koja se salje iz zatvora.

A recimo jos mimo ovih tezih uvjeta u zatvorima, bilo bi potrebno za drugo krivicno djelo koje napravis odrediti kaznu zatvora koja mora biti 80-100% maksimalno propisane.
A ne da se stalno presudjuju minimalne i uslovne.
Post Reply