F705M
Konfiguracija je preloša ali eto...
https://frankfurt.apollo.olxcdn.com/v1/ ... =2000x1500
Komplet treba ovo gdje je tastatura i ispod, polomljeno oko baglama.
Moderator: Benq
F705M
Potrazi u EU da ne cekas da dodje na nase trziste, ako nema.... ako si vec mozes to priustiti platis jos par stoja PDVa i carine. Mislim da se moze naci Lenovoschindleroskar wrote: ↑12/11/2022 17:09 Pozdrav, naime moj Asus RoG ima vec nekih 8-9 godina, i kontam da mi je vrijeme za zamjenu. Nakon bezbroj pregledanih recenzija odlucio sam da mojim potrebama najvise odgovara Ryzen 5 6000 serije bez zasebnog GPU-a.
Al koliko vidim po olx uopste ih nema na nasem trzistu iako je ta serija izasla u februaru. Ima li neko ideju kada ce doci na nase trziste?
Moze se naci na eBay dijelovi, ali pitanje je koliko je isplatljivoEKSER1337 wrote: ↑13/11/2022 21:31F705M
Ahm, a gledao sam i tu opciju, ne da mi se zajebavati iskreno.... Nek uzmu drugi laptop, ovo je iovako drlja, neki Celeron N4000 i HDDepik wrote: ↑13/11/2022 21:38Moze se naci na eBay dijelovi, ali pitanje je koliko je isplatljivoEKSER1337 wrote: ↑13/11/2022 21:31
F705M
Sta mislis o izboru izmedju ova dvaepik wrote: ↑13/11/2022 21:35Potrazi u EU da ne cekas da dodje na nase trziste, ako nema.... ako si vec mozes to priustiti platis jos par stoja PDVa i carine. Mislim da se moze naci Lenovoschindleroskar wrote: ↑12/11/2022 17:09 Pozdrav, naime moj Asus RoG ima vec nekih 8-9 godina, i kontam da mi je vrijeme za zamjenu. Nakon bezbroj pregledanih recenzija odlucio sam da mojim potrebama najvise odgovara Ryzen 5 6000 serije bez zasebnog GPU-a.
Al koliko vidim po olx uopste ih nema na nasem trzistu iako je ta serija izasla u februaru. Ima li neko ideju kada ce doci na nase trziste?
T14 sa Ryzen 5 6000 oko 1800-2000 €,
pogledaj na piku da nemaju
Generalno odgovorio si sebi sta je bolje, i sta moze duze da traje. Medjutim bez obzira na kvalitet Ryzen 5 upitno je da li ce tih 8 GB rama biti dovoljno , jer zelis da imas laptop za narednih 8 god. Realno govoreci 8 GB rama je vec i danas malo, ali opet sve zavisi od namjene, ako ne mislis vrtiti na laptopu nesto zahtjevnije onda je svakako taj Ryzen 5 na duge staze po meni bolji.schindleroskar wrote: ↑14/11/2022 08:37
Sta mislis o izboru izmedju ova dva
Lenovo ThinkBook 15-G3 Ryzen 5 5000 serija, 8G RAM ( Ne moze se nadogradit), 512 SSD Win 11 P , 300 nitsa display
Lenovo Lenovo IdeaPad 3 15ITL6, i7-1165G7,16G RAM, 512GB SSD, 250 nitsa display, mx 450
Ovaj ThinkBook je navodno ima malo vise "premium" sto se tice izrade, Ideapad 3 je neka entry level serija, losiji materijali, losiji display ali ipak malo ispred po speckama.
Meni je najbitnije da sam miran nekih 8 godina sljedecih, primarna upotreba, da mi koristi za zavrsetak studija, posao aBd i light gaming.
Hvala na prethodnom odgovoru, u EU nemam rodbine pa da tako uzimam a ovako mi ovdje odgovara na rate jer sam na studijama
Narucio sam thinkbook, sekunda je falila da uzmem IdeaPad zbog 16gb Rama ali sam vidio da ima TN 250 nits ekran za kojeg ljudi govore da je katastrofa.
ako mozes kupi 16 ili 32, bolje vise ramaschindleroskar wrote: ↑14/11/2022 11:56Narucio sam thinkbook, sekunda je falila da uzmem IdeaPad zbog 16gb Rama ali sam vidio da ima TN 250 nits ekran za kojeg ljudi govore da je katastrofa.
Kupit cu 8gb rama pa dodat, valjda nece uticati na garanciju
Hvala na pomoci obojici
Posto sam s hardverom na VI (ne pegla mi se to otvarati, a i nisam zahtjevan korisnik da imam potrebu cesto nadogradjivati, mijenjati i sl.), postoji li mogucnost laptop ciju ram memoriju od 8gb ddr4 nije moguce nadograditi (vjerovatno jer nema dodatni slot?) istu zamijeniti i staviti npr. umjesto tih 8gb - 16gb?
ako nema dodatnog slota za ugradnju nema jeftinog rjesenja, a da ti neko lemi u bih veci memorijski modul ne racunaj, jednostavno bilo bi preskupoRogie wrote: ↑14/11/2022 14:12Posto sam s hardverom na VI (ne pegla mi se to otvarati, a i nisam zahtjevan korisnik da imam potrebu cesto nadogradjivati, mijenjati i sl.), postoji li mogucnost laptop ciju ram memoriju od 8gb ddr4 nije moguce nadograditi (vjerovatno jer nema dodatni slot?) istu zamijeniti i staviti npr. umjesto tih 8gb - 16gb?
Laptop sam kupio nekad prije 2+ god., procesor je ryzen 5 4500u s kojim sam sasvim zadovoljan (za moje potrebe idealan), ali ce tih 8gb kad-tad biti nedovoljno.
nivla wrote: ↑14/11/2022 14:26ako nema dodatnog slota za ugradnju nema jeftinog rjesenja, a da ti neko lemi u bih veci memorijski modul ne racunaj, jednostavno bilo bi preskupoRogie wrote: ↑14/11/2022 14:12
Posto sam s hardverom na VI (ne pegla mi se to otvarati, a i nisam zahtjevan korisnik da imam potrebu cesto nadogradjivati, mijenjati i sl.), postoji li mogucnost laptop ciju ram memoriju od 8gb ddr4 nije moguce nadograditi (vjerovatno jer nema dodatni slot?) istu zamijeniti i staviti npr. umjesto tih 8gb - 16gb?
Laptop sam kupio nekad prije 2+ god., procesor je ryzen 5 4500u s kojim sam sasvim zadovoljan (za moje potrebe idealan), ali ce tih 8gb kad-tad biti nedovoljno.
napisi koji je laptop u pitanju, nekako mi lici da bi laptop sa tim procesorom trebao imati mogucnost nadogradnje
odes u bbs i platis ugrade ti , vjerovatno besplatno, naplate samo dioschindleroskar wrote: ↑14/11/2022 14:50
Ovaj moj ima slot, podrzava do 32gb, i vjerovatno cu mu 16gb sam ubacit, samo me malo sad kopka ponistava li to garanciju, moram vidjet ko je ovlasteni serviser za lenovo, pa cu ih nazvat da to provjerim
Gubis garanciju sigurno, ako ne otvara ovlasteni servis. Ovalsteni servis za Lenovo je Asbis 033 770-200schindleroskar wrote: ↑14/11/2022 14:50
Ovaj moj ima slot, podrzava do 32gb, i vjerovatno cu mu 16gb sam ubacit, samo me malo sad kopka ponistava li to garanciju, moram vidjet ko je ovlasteni serviser za lenovo, pa cu ih nazvat da to provjerim
nece izgubit garanciju osim ako ne polomi kuciste kad ga otvara, bilo gdje da kupi novu memoriju dzaba ce mu je ugraditiepik wrote: ↑14/11/2022 15:34Gubis garanciju sigurno, ako ne otvara ovlasteni servis. Ovalsteni servis za Lenovo je Asbis 033 770-200schindleroskar wrote: ↑14/11/2022 14:50
u firmi gdje sam radio svaka nadogradnja u lenovo, dell, hp, toshibu obavljena od moje ruke, kad je bio problem sa laptopom nikad niko nije postavio pitanje da li je isti otvaran, noseno u vise ovlastenih servisa medju kojim su asbis, bbs, system1, kimtec
IdeaPad5 15ARE05
nivla wrote: ↑14/11/2022 15:57u firmi gdje sam radio svaka nadogradnja u lenovo, dell, hp, toshibu obavljena od moje ruke, kad je bio problem sa laptopom nikad niko nije postavio pitanje da li je isti otvaran, noseno u vise ovlastenih servisa medju kojim su asbis, bbs, system1, kimtec
cak su neke hp probook serije imale poklopac koji se mogao bez ikakvog sarafanja otvoriti i ugraditi/zamijeniti memorija, disk, wifi kartica itd
vecina radnji u kojim kupujes laptope bez problema ugrade u svom servisu koji nije ovlasteni dodatnu memoriju i niko nikad nema problem sa tako nadogradjenim laptopom
da ti ne kazem da kad su neke stvari ugradjivane u nekim ovlastenim, da nisu bili u stanju da sklope kuciste kako treba, da je falilo sarafa itd
Ako mislis na mtm (ima na poledjini laptopa na naljepnici), provjeravao sam bas danas i nije moguce nadograditi, a provjeravao sam i preko onog broja koji se na cmd-u moze provjeriti.
Vidio sam da doper u zadnje vrijeme ima nekih snizenja i novih laptopa, a mozda i najbolji omjer cijena-kvalitet na koji sam naletio je neki lenovo za 619KM u pc oner (nov laptop, 2 god garancija ako se ne varam). Mislim da je taj laptop bio 1000+ prije mozda godinu dana. Za 'obicno' koristenje i vise nego solidan.