pa chovjeche. shta to pishesh.. eto te k.o Senad. mlatish li shakama kao on.Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moonca
#1276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa chovjeche. shta to pishesh.. eto te k.o Senad. mlatish li shakama kao on.- Didier
#1277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
moonca, who is currently on your ignore list, made this post.
Nisam ni znao za ovu opciju. Divno.
Nisam ni znao za ovu opciju. Divno.
-
moonca
-
BlackRiver
#1279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo ja vec sesta godina na zapadu, doduse nije Njemacka nego Austrija. Ali mogu iz licnog iskustva demantovati sve sto si naveo kao negativne aspekte zivota ovdje.Didier wrote: ↑14/11/2022 01:36Problem je što pod "bolje" velika većina isključivo misli na novac.Ozimician wrote: ↑14/11/2022 00:57
Pa ja mislim da to nikad niko nije nigdje rekao.
Eh sad ako se negdje ističu minusi života u Njemačkoj (koje svakako treba uzeti u obzir kad se iseljava) - to ne znači da neko smatra da je bolje u BiH nego na Zapadu.
Ono što ovdje svi podcrtavamo - 2022 god. je za početnike teška, 2023 god. će po svemu sudeći - biti još teža.
Odu u Njemačku, rade tamo od zvijezde do zvijezde, nema im ko dijete pričuvati, nemaju nikakav socijalni život, ne idu na koncerte, ne zaglave u kafani, fudbal igraju s Turcima, žive u unajmljenoj rupi od 1.500 eura, i kažu može se više uštedjeti.
Pritom svi kažu otišli na Zapad, a ustvari idu 99% u Njemačku. Niko ne ide u Francusku, Španiju, Italiju, Belgiju i sl. Poneko završi u Americi, a već Kanada je misaona imenica.
I svi ti ljudi ni ovdje nisu imali nekog života, pa onda naravno da im nije velika promjena. Ko ovdje nije preživljavao, nego je živio dostojan život jer je znao zaraditi novac, nikad neće otići Švabi prati guzicu, nego će to isto vrijeme iskoristiti da u svojoj zemlji, među svojim ljudima, nešto od života uradi.
Ja u toj Njemačkoj ne bih živio da me suhim zlatom plaćaju. Kad vidim da moram tri sedmice ranije zakazati termin za jebenog frizera, nije mi dobro, a da ne pričam da i sva važna pitanja tako regulišeš, da te uvijek gledaju kao građanina drugog reda i da moraš pričati njihov odvratni jezik. Neka, hvala...
Da li to znaci da je generalno pravilo da je svima dobro na zapadu? Ne. Ne mogu ni ja generalizirati na osnovu toga sto je meni dobro. Ali ovdje poznajem masu ljudi kojima ne da je dobro, nego im je odlicno.
Postoje neki stereotipi o Svabama (Njemci, Austrijanci...) u koje sam ja vjerovao dok nisam poceo zivjeti ovdje.
Npr. mnogi su mi govorili: Nece Austrijanac s tobom nista drugo osim njemackog da prica, posebno u drzavnim institucijama. Moje iskustvo pokazuje drugacije. Prosao sam hrpu tih institucija, od vadjenja RWR, do odlazaka u AK i sl. Apsolutno svi su prihvatili komunikaciju na engleskom jeziku.
Drugi stereopit je bio onaj da radis od jutra do mraka i nema drustvenog zivota. Apsolutno netacno, opet iz mog iskustva. Austrijanci zive za pivu i rucak poslije posla. Zive za vikend i odlazak na jezera, planine i sl. Okruzenje u kojem zivis te bukvalno tjera da to i sam prihvatis. Naravno ako se drzis druzenja sa turcima, sirijcima i nasim ljudima koji znaju biti dosta ograniceni, onda je malo vjerovatno da ces moci u ovom uzivati.
Da li je sve bajno? Nije. Ima te neke prikrivene diskriminacije u nekim situacijama. Npr kad trazis stan, znaju te odbiti cim ti vide ime. Nema veze sto zaradjujes duplo vise od njih, ili sto si visoko obrazovan. Ali opet, iz moga iskustva to je nesto sto se jako rijetko desava.
Zivot je skup, ali drzava koliko-toliko kompenzuje neke stvari, tako da su male sanse da ces doci u situaciju da nemas nista.
Poslodavci su posebna prica, pogotovo u sektoru u kojem ja radim (IT). Ako vrijedis icemu, placen si kako treba. Ako je firma iole ozbiljna, bonusi su tu. Cak i poslovi tipa rad u Hoferu ili Billi, su fino placeni. Jednom kada tu pocnes raditi, ne mozes tek tako dobiti otkaz i masa ljudi obilato koristi usluge AK (Arbeiterkammer) ukoliko osjete da ih neko iskoristava.
Ko ima djecu, taj definitivno moze uzivati onom sto npr Austrija nudi u takvim situacijama. Vrtici su jako dobri, subvencionirani od strane drzave u slucaju da neko od roditelja ne radi, ili ima nista primanja.
Ovo za termine zna biti zeznuto u pocetku, dok se ne naviknes. I meni je smetalo, ali onda uporedim to sa onim nasim dole u BiH, kada svako dodje kad hoce. Iskreno, lakse mi je kad znam da imam termin kod doktora u 12 i znam da ce me primiti do 12:15, nego bilo kakav drugi setup u Bosni.
Toliko od mene
- Didier
#1280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Austrija je super, to se ne može poreći, i mnogo je drugačija od Njemačke. Prirodne ljepote Austrije su nešto posebno, mada je meni opet Slovenija ljepša, a i bolje se osjećam tu jer imam osjećaj da sam "na svom"BlackRiver wrote: ↑14/11/2022 10:22
Evo ja vec sesta godina na zapadu, doduse nije Njemacka nego Austrija. Ali mogu iz licnog iskustva demantovati sve sto si naveo kao negativne aspekte zivota ovdje.
Da li to znaci da je generalno pravilo da je svima dobro na zapadu? Ne. Ne mogu ni ja generalizirati na osnovu toga sto je meni dobro. Ali ovdje poznajem masu ljudi kojima ne da je dobro, nego im je odlicno.
Postoje neki stereotipi o Svabama (Njemci, Austrijanci...) u koje sam ja vjerovao dok nisam poceo zivjeti ovdje.
Npr. mnogi su mi govorili: Nece Austrijanac s tobom nista drugo osim njemackog da prica, posebno u drzavnim institucijama. Moje iskustvo pokazuje drugacije. Prosao sam hrpu tih institucija, od vadjenja RWR, do odlazaka u AK i sl. Apsolutno svi su prihvatili komunikaciju na engleskom jeziku.
Drugi stereopit je bio onaj da radis od jutra do mraka i nema drustvenog zivota. Apsolutno netacno, opet iz mog iskustva. Austrijanci zive za pivu i rucak poslije posla. Zive za vikend i odlazak na jezera, planine i sl. Okruzenje u kojem zivis te bukvalno tjera da to i sam prihvatis. Naravno ako se drzis druzenja sa turcima, sirijcima i nasim ljudima koji znaju biti dosta ograniceni, onda je malo vjerovatno da ces moci u ovom uzivati.
Da li je sve bajno? Nije. Ima te neke prikrivene diskriminacije u nekim situacijama. Npr kad trazis stan, znaju te odbiti cim ti vide ime. Nema veze sto zaradjujes duplo vise od njih, ili sto si visoko obrazovan. Ali opet, iz moga iskustva to je nesto sto se jako rijetko desava.
Zivot je skup, ali drzava koliko-toliko kompenzuje neke stvari, tako da su male sanse da ces doci u situaciju da nemas nista.
Poslodavci su posebna prica, pogotovo u sektoru u kojem ja radim (IT). Ako vrijedis icemu, placen si kako treba. Ako je firma iole ozbiljna, bonusi su tu. Cak i poslovi tipa rad u Hoferu ili Billi, su fino placeni. Jednom kada tu pocnes raditi, ne mozes tek tako dobiti otkaz i masa ljudi obilato koristi usluge AK (Arbeiterkammer) ukoliko osjete da ih neko iskoristava.
Ko ima djecu, taj definitivno moze uzivati onom sto npr Austrija nudi u takvim situacijama. Vrtici su jako dobri, subvencionirani od strane drzave u slucaju da neko od roditelja ne radi, ili ima nista primanja.
Ovo za termine zna biti zeznuto u pocetku, dok se ne naviknes. I meni je smetalo, ali onda uporedim to sa onim nasim dole u BiH, kada svako dodje kad hoce. Iskreno, lakse mi je kad znam da imam termin kod doktora u 12 i znam da ce me primiti do 12:15, nego bilo kakav drugi setup u Bosni.
Toliko od mene![]()
Bio sam i ja jedno vrijeme u Austriji, i čak sam se znao družiti s Austrijancima. Nisam bio dovoljno dugo da bismo ostali prijateljji, ali sam i primijetio da se mnogi naši uglavnom druže s našima, bez obzira na obrazovanost. Čak se i ministrica Alma uglavnom druži s našima, živi s našim likom, nema Austrijanca na mapi među prijateljima.
Moraš znati da je IT svijet skroz druga priča. Ti ljudi se drugačije gledaju u cijelom svijetu, i nikad nećeš imati nikakvih problema, ali već ekonomisti, drugi inženjeri, niža radna klasa itd., neće proći tako lako kao vi iz IT-a. Vi ste svijet za sebe.
- ranger
#1281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kao neko ko ne dolazi iz IT a ni "nize radne klase" mogu reci da je prica o njemackoj stereotipna mahalsko-sdaovska.
ne radi se od zvijezde do zvijezde vec od kad ja hocu, a to je ca. 7:30 pa do 16 kako kad, petkom do 14 a ukupno sedmicno 37,5h.
djecu mi nema ko pricuvat, al nije imo ni u bosni jer i babo i majka rade, a nema ni potrebe jer idu u vrtic.
u kafane sam iso sa 25 sad mi se ni ne ide, u kino i pozoriste mi se isto ne ide
al npr ide mi se na penjanje, vozi mi se karting, cacka mi se oko mog projekt auta...
nismo svi ocajnici koji nisu imali posla godinama pa smo otisli bilo kako i radit bilo sta i zivit bilo gdje.
diskriminaciju nisam osjetio nikad i nigdje, ali ne garantujem da je nema.
ima nas koji smo i u bosni bili situirani ali imamo neke privatno-poslovne ciljeve koje zelimo ostvarit.
ima nas koje ne veze mjesto, mozda produzimo i za svedsku za koju godinu.
ne radi se od zvijezde do zvijezde vec od kad ja hocu, a to je ca. 7:30 pa do 16 kako kad, petkom do 14 a ukupno sedmicno 37,5h.
djecu mi nema ko pricuvat, al nije imo ni u bosni jer i babo i majka rade, a nema ni potrebe jer idu u vrtic.
u kafane sam iso sa 25 sad mi se ni ne ide, u kino i pozoriste mi se isto ne ide
al npr ide mi se na penjanje, vozi mi se karting, cacka mi se oko mog projekt auta...
nismo svi ocajnici koji nisu imali posla godinama pa smo otisli bilo kako i radit bilo sta i zivit bilo gdje.
diskriminaciju nisam osjetio nikad i nigdje, ali ne garantujem da je nema.
ima nas koji smo i u bosni bili situirani ali imamo neke privatno-poslovne ciljeve koje zelimo ostvarit.
ima nas koje ne veze mjesto, mozda produzimo i za svedsku za koju godinu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, IT je druga prica skroz.
- Didier
- Dope_Man
#1284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Je li realno.da je jedan od argumenata za ne ici u x drzavu "jer moras pricati njihov jezik".. hljebe.
- ranger
- Didier
-
Scopio
#1287 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kao netko tko zivi vec sedmu godinu u Njemackoj, mislim da sam koliko toliko relavantan da dam neki svoj doprinos ovoj temi.
Prve tri 4 godine sam se u Njemackoj jebacki napatio.
Prvo, jer sam radio smjenski niskoplaceni konobarski posao. Svaki dan poslije posla isao sam u univerzitetsku knjiznicu i ucio njemacki, brusio da bi mogao C1 polagati. Obzirom da mi je netto placa bila 1450 EUR, nisam mogao nesto luksuzno zivjeti. Tad sam imao neku kao hotelsku sobicu sa wc-om i improviziranom kuhinjom, ali kako sam radio u ugostiteljstvu, nisam imao potrebu kuhati jer sam mogao na poslu kuhane obroke besplatno jesti.
Na sve moguce nacine sam se pokusao integrirati medju Njemcima ali bez uspjeha. Osim sex shema, ostalo nista nisam uspio a bio sam clan od planinarskog drustva do centra za mlade, gdje sam volontirao.
Imam zavrsen master, drustevni fakultet u BiH oznacen kao neprespektivan, imao sam jebacku srecu i konacno nasao posao u struci ali u americkoj firmi gdje je sluzbeni jezik engleski. Radne kolege su internacionalne ali prednjace Latinosi.
Danas, imam neki paralelni zivot u Njemackoj. U vecini trgovina u minhenu uvijek ima radnica iz ex-yu tako da u trgovinama pricam nas, kucni doktor mi je iz Sarajeva, dok mi je drustvo internacionalno i komunikacija je iskljucivo na engleskom uz koristenje njemackih termina (Urlaub, Krank, Anmeldebehörde...itd..)
Imao sam jebacku srecu sto sam nasao stan tako da sam dao 2500€ mita kako bih ja bio izabran da dobijem taj 1,5 sobni stan u sirem centru Minhena koji placam 540€ warm. U novoj firmi mi je placa oko 3000€ netto, radno vrijeme fleksibilno, s tim da se petkom radi skraceno. Koorporativna kultura na visokom nivou, i jos uvijek imam tripove da me neko pokusava sabotirati i cesto se ulovim kako u sebi postavljam pitanja u glavi teorije zavjere, sto je sef htio sa necim reci... valjda to prodje sa vremenom sto vise zaboravis na posao i odnose koji si imao u BiH.
Uz ovu placu mogu prilican iznos novca ustedjeti i ono sto obozavam, putujem jako puno. Nastojim svaki mjesec otici na jedan vikend u drugu zemlju/grad.
U BiH vise ne idem na godisnji, nego kako imam priliku home-offica, roditelje posjetim tako da 20ak dana godisnje radim od kuce kod njih.
U mom slucaju,odlazak u Njemacku itekako isplatio iako sam dolje napustio sigurno-uhljebsko drzavno radno mjesto.
Jedino sto mi u Njemackoj nedostaje, jest komunikacija sa susjedima, ono ocekivao sam malo vise druzenja, nekad poziv na pivo, caj palacinke... ali jbg druga je to kultura i jednostavno nema toga. Iako bez problema recimo ostavim susjedu kljuc od stana da mi zalije biljke ili ocita grijanje kad dodji nadlezni dok sam ja van drzave.
Cesto pomislim, da sam kojim slucajem ovdje dosao i ostao zivjeti za vrijeme rata, bi li vise bio integriran jer bi prosao kroz njemacki obrazovni sustav. Slicno meni imaju i Latinosi iskustva, nekako smo se svi sazivjeli da smo expati ( kulturan naziv za imigranta najcesce za visokoobrazovane osobe (vecinom bijelce) koji zive van svoje zemlje)
Prve tri 4 godine sam se u Njemackoj jebacki napatio.
Prvo, jer sam radio smjenski niskoplaceni konobarski posao. Svaki dan poslije posla isao sam u univerzitetsku knjiznicu i ucio njemacki, brusio da bi mogao C1 polagati. Obzirom da mi je netto placa bila 1450 EUR, nisam mogao nesto luksuzno zivjeti. Tad sam imao neku kao hotelsku sobicu sa wc-om i improviziranom kuhinjom, ali kako sam radio u ugostiteljstvu, nisam imao potrebu kuhati jer sam mogao na poslu kuhane obroke besplatno jesti.
Na sve moguce nacine sam se pokusao integrirati medju Njemcima ali bez uspjeha. Osim sex shema, ostalo nista nisam uspio a bio sam clan od planinarskog drustva do centra za mlade, gdje sam volontirao.
Imam zavrsen master, drustevni fakultet u BiH oznacen kao neprespektivan, imao sam jebacku srecu i konacno nasao posao u struci ali u americkoj firmi gdje je sluzbeni jezik engleski. Radne kolege su internacionalne ali prednjace Latinosi.
Danas, imam neki paralelni zivot u Njemackoj. U vecini trgovina u minhenu uvijek ima radnica iz ex-yu tako da u trgovinama pricam nas, kucni doktor mi je iz Sarajeva, dok mi je drustvo internacionalno i komunikacija je iskljucivo na engleskom uz koristenje njemackih termina (Urlaub, Krank, Anmeldebehörde...itd..)
Imao sam jebacku srecu sto sam nasao stan tako da sam dao 2500€ mita kako bih ja bio izabran da dobijem taj 1,5 sobni stan u sirem centru Minhena koji placam 540€ warm. U novoj firmi mi je placa oko 3000€ netto, radno vrijeme fleksibilno, s tim da se petkom radi skraceno. Koorporativna kultura na visokom nivou, i jos uvijek imam tripove da me neko pokusava sabotirati i cesto se ulovim kako u sebi postavljam pitanja u glavi teorije zavjere, sto je sef htio sa necim reci... valjda to prodje sa vremenom sto vise zaboravis na posao i odnose koji si imao u BiH.
Uz ovu placu mogu prilican iznos novca ustedjeti i ono sto obozavam, putujem jako puno. Nastojim svaki mjesec otici na jedan vikend u drugu zemlju/grad.
U BiH vise ne idem na godisnji, nego kako imam priliku home-offica, roditelje posjetim tako da 20ak dana godisnje radim od kuce kod njih.
U mom slucaju,odlazak u Njemacku itekako isplatio iako sam dolje napustio sigurno-uhljebsko drzavno radno mjesto.
Jedino sto mi u Njemackoj nedostaje, jest komunikacija sa susjedima, ono ocekivao sam malo vise druzenja, nekad poziv na pivo, caj palacinke... ali jbg druga je to kultura i jednostavno nema toga. Iako bez problema recimo ostavim susjedu kljuc od stana da mi zalije biljke ili ocita grijanje kad dodji nadlezni dok sam ja van drzave.
Cesto pomislim, da sam kojim slucajem ovdje dosao i ostao zivjeti za vrijeme rata, bi li vise bio integriran jer bi prosao kroz njemacki obrazovni sustav. Slicno meni imaju i Latinosi iskustva, nekako smo se svi sazivjeli da smo expati ( kulturan naziv za imigranta najcesce za visokoobrazovane osobe (vecinom bijelce) koji zive van svoje zemlje)
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakve su to sex sheme? Valjaju li sta koke?
-
Scopio
#1289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Valjaju ali nemali put mi se dogodilo da nakon sexa, mrtvo hladno bude receno: molim napusti stan jer moram spavati, ujutro se rano dizem, moram raditi
a ja bi se mazio 
- skafiskafsnjak
-
McGradySA
#1291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ni većina raje koja je ostala ovdje nema adekvatan socijalni život. I da imaju, gdje će potrošiti pare kada moraju da žive iznad svojih mogućnosti. U sarajevu se stvara lažna slika jer ima 20-30% koji super žive dok ostali šljakaju za njih. I ja sam većinu vremena radio 6 dana u sedmici, sedmi dan ti nije ni do čega. Za to vrijeme čistač u Njemačkoj sebi osigura auto i nekretninu, te solidnu penziju kada se ovdje vrati.
-
BlackRiver
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Didier
#1294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možda je Sakib, a ne Sakiba...
- n+1
-
Scopio
-
elcaliente
#1297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Opet se ponavljam za vecinu Balkanaca, Turaka, Kurda i Arapa je Njemacka predstepenica raja ili ti ga Dzeneta.
To je to nema dalje.
To je to nema dalje.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Normala da je raj...bez skole...znanja...priucen u necemu...mlatit lovu...
Pa dje to ima?
Kod nas je karikiram otvaranje vrata usput...a tamo lik zivot izgradio otvaranjem vrata...to mu poso
Pa dje to ima?
Kod nas je karikiram otvaranje vrata usput...a tamo lik zivot izgradio otvaranjem vrata...to mu poso
-
elcaliente
#1299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I Bosne raja sa skolom bjezi glavom bez obzira.Black swan wrote: ↑14/11/2022 17:41 Normala da je raj...bez skole...znanja...priucen u necemu...mlatit lovu...
Pa dje to ima?
Kod nas je karikiram otvaranje vrata usput...a tamo lik zivot izgradio otvaranjem vrata...to mu poso![]()
I sto je smjesno u Bosni su godinama trazili posao u struci nisu htjeli nista drugo da rade jer imaju fakultet, ovdje nije problem raditi u trgovini ili starckom domu.
Kontam se sta je do sada cekao, mogao je odmah naci sebi posao za koji ne treba fakultet.
I niko se ne vraca, svima je sve potaman.
Zato i kazem za ljude sa nasih prostora je Njemacka predstepenica raja. Ko dodje tog mogu samo mrtvacka kola vratiti a i to tesko, radije se ovdje ukopaju ili spale.
Ovo uopste ne mislim negativno, to je pozitivna realnost.
-
elcaliente
#1300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve super i hvala im.
Al valja sve ovo vratiti. Prvo ce udariti na firme i samostalne radnike, iskihati ce korona pomoci i ove pomoci.
Zato se u Njemackoj ne isplati bas uvjek biti samostalan. Porezna ce te uvjek jebati.
Bolje lagano biti zaposlen sa dobrom platom.