GandalfSivi wrote: ↑10/11/2022 17:58
Samo gledam potencijalni razvoj situacije medju republikancima. Trump im je gubitnicka opcija, a ici protiv Trumpa znaci podijeliti stranku. Znaci kompromis…
DeSantis tu rizikuje nekoliko stvari. Prvo, vjerovatno bi se morao odreći da uopšte ide u primaries. Trump neće birati za mogućeg podpredsjedničkog kandidata nekoga ko mu je bio protivkandidat u primaries. Ali, dobro, to kompromis i podrazumijeva.
Drugo, rizikuje da izgubi sa Trumpom, jer mislim da Trump može samo nizbrdo. Ovi izbori su pokazali da su republikanski glasači umorni od Trumpa, a već je jednom izgubio predsjedničku trku. Skoro nikad "running mate" nije odlučivao trku u pozitivnom smislu. Možda jeste u negativnom, kad je Palin upropastila McCainovu kampanju. Da li DeSantis želi da bude vezan za jednu gubitničku kampanju?
Treće, recimo da čak Trump/DeSantis dobiju izbore. Trump redovno upropaštava sve saradnike oko sebe, pa čak i pobjede. Tako da i njegova pobjednička kampanja na kraju ispadne gubitnička. Eto šta je uradio Pence-u. Četiri godine Trumpa nisu kratke, i njegov potpredsjednik može na duge staze samo izgubiti.
I inače, nema ni logike da DeSantis bude running mate Trumpu, jer je Florida nakon ovih izbora zakucana da bude Republikanska u predsjedničkim izborima. Ne mogu je izgubiti skoro ni u jednom scenariju, tako da ni Trump a ni šire republikansko vodstvo ne bi trebali razmišljati u tom pravcu. Potpredsjednika trebaju birati iz neke od kritičnijih država za izbore.
Na kraju, mislim da potpredsjedničko mjesto ne zadovoljava DeSantisove ambicije, pogotovo ne da bude potpredsjednik liku koji je u svakom smislu inferioran u poređenju sa njim. Mislim da bi on radije i sačekao četiri godine, pa onda ušao u predsjedničku trku u kojoj nema Trumpa nego bio njemu potpredsjednik.