Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#58726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Str0nz »

Novak20 wrote: 09/11/2022 23:13
Spoiler
Show
Malo fantastike i dizanja cijene HNS-u u političkoj trgovini. :D

https://www.dnevnik.ba/vijesti/hrvati-m ... ba-2646525
Ono što bošnjačke stranke 20 godina rade Hrvatima, biraju im izaslanike u Federalni dom naroda, a hrvatske izborne gubitnike u dva su navrata uzimali i za partnere u vlast, sada bi im se moglo vratiti kao bumerang. HDZ BiH, ili neka druga hrvatska stranka bi, naime, mogao presuditi, tko će u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH imati većinu i time biti u vlasti Federacije BiH- SDA i eventualno DF ili “osmorka”, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo već 20 godina, zahvaljujući neustavnom Izbornom zakonu, Bošnjaci biraju nekad 5, nekad 6 izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda. Po Petritschewim namatnutim amandmanima 6 uljeza u Klubu Hrvata bilo je dovoljno da se u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH napravi vlast bez stranke ili stranaka za koje glasa većina Hrvata. Tako je 2001. i formirana vlast “Alijanse za promjene” na čelu sa SDP-om iz koje je isključen HDZ BiH iako je ta stranka dobila plebiscitarnu podršku građana hrvatske nacionalnosti. Deset godina kasnije visoki predstavnik Inzko odlučio je da je za isključivanje Hrvata iz vlasti dovoljna i podrška 5 Hrvata izabranih u Klub Hrvata bošnjačkim glasovima, pa je ponovo formirana bošnjačka vlast predvođena SDP-om i SDA-om s hrvatskim izbornim gubitnicima HSP-om i kriminalnom Lijanovićevom strankom “Radom za boljitak”.

No, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, kojima je broj izaslanika u nacionalnim klubovima povećan sa 17 na 23, a prag za izbor čelnika FBiH, a time i Vlade FBiH, sa 6 podigao na 11 u svakom od nacionalnih klubova, stranka ili stranke koje dobiju većinsku podršku hrvatskih birača više se ne može zaobići u formiranju vlasti.

– Nakon što je na listopadskim izborima ponovo dobio plebiscitarnu podršku Hrvata HDZ je sada postao “nezaobilazan faktor “u formiranju vlasti, priznaju to sve bošnjačke stranke, ljute na Schmidta što im je pokvario planove da od Federacije naprave bošnjački entitet.

HDZ BiH ili, vjerojatnije dva HDZ-a, u vlasti sada je konstanta, a tko će biti partner hrvatskim strankama SDA ili 8 bošnjačkih stranaka koje su potpisale koalicijski sporazum ovisit će o tome tko će imati većinu u bošnjačkom klubu. Nakon što su se dva zastupnika PDA u Tuzlanskoj županiji priklonila SDA-ovoj koaliciji s DF-om, neizvjesno je koji će bošnjački blok imati 12 od 23 izaslanika u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ono što su bošnjačke stranke 20 godina radile Hrvatima, birali im izaslanike u Federalni dom naroda i hrvatske izborne gubitnike uzimali za partnere u vlast, sada bi im se moglo vratiti kao bumerang.

HDZ BiH bi, naime, mogao presuditi, tko će u bošnjačkom klubu imati većinu i time biti u vlasti Federacije BiH- SDA s eventualno DF-om ili “osmorka”. Naime, prema uputstvu SIP-a iz svake županije bira se najmanje jedan izaslanik u svaki od nacionalnih klubova, ako je takav izabran u županijsku skupštinu, što je suprotno presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, koju Schmidt nije izmijenio. Tako se i iz Zapadnohercegovačke županije uz 3 Hrvata bira i jedan Bošnjak ( i jedan Ostali) u Federalni dom naroda.

Jednako kao što su se Edim Fejzić iz Goraždanske županije i Anel Šahinović iz Unsko-sanske županije izjasnili kao Hrvati pa po slovu neustavnog Izbornog zakona (samo)izabrali u hrvatski klub Doma naroda, tako bi se neki novizabrani zastupnik, Ivan, Tomislav ili Ante u Skupštini Zapadnohercegovačke županije mogli izjasniti kao Bošnjak i (samo)izabrati u bošnjački klub Doma naroda Parlamenta FBiH. A taj izaslanik onda bi mogao presuditi koja će od bošnjačkih opcija imati većinu u Bošnjačkom klubu i biti partner u vlasti FBiH s dva HDZ-a, a tko će u oporbu. Možda bi takvo što bilo korisno i nužno napraviti, kako bi u Sarajevu vidjeli, osjetili i razumjeli kako to izgleda kada vam drugi bira političke predstavnike i odlučuje tko će biti u vlasti, a tko ne. Hoće li to dogoditi, to je već drugo pitanje
Znaci zamjenja uloga, i to je vrijeme doslo :izet:
guruguru95

#58727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by guruguru95 »

Str0nz wrote: 09/11/2022 23:53
Novak20 wrote: 09/11/2022 23:13
Spoiler
Show
Malo fantastike i dizanja cijene HNS-u u političkoj trgovini. :D

https://www.dnevnik.ba/vijesti/hrvati-m ... ba-2646525
Znaci zamjenja uloga, i to je vrijeme doslo :izet:
Hajde da i to vidimo. Svi aduti se bacaju, na sve ili ništa :thumbup: :mrgreen:

guruguru95

#58728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by guruguru95 »

HelaS wrote: 09/11/2022 21:34 Stranke "Trojke": SDP, NiP i NS su lokalne stranke, čiji su šefovi svakodnevno zajedno, i na neki način uspijevaju održati političku stabilnost, unatoč značajnim različitostima. Taj "program" koji najviše forsira Forto, u biti je dobra ideja, ali - da li stranke "Osmorke": SDP, NiP, NS, NES, BHI, PDA, ZNG i SBiH, njihovi članovi, mogu izdržati četverogodišnji "program", a da ne zatraže vlastite interese, kojim bi narušili interese ove koalicije. Mislim da ne mogu, jer je previše ideoloških različitosti među njima, previše je ličnih interesa, a ne postoji osoba sa dovoljno kredibiliteta i harizme, koja bi ih sve držala u okvirima "programa". Tako da... "Osmorka" može početi vlast u KS, možda i u FBiH, ali trajat će to kratko :(
:thumbup:
Student_u_Ostavci

#58730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

sajber87 wrote: 09/11/2022 21:54
guruguru95 wrote: 09/11/2022 21:42

Jesu, skoro sve stranke u Federaciji BiH su manje-više iste, pokvarene, kriminalne, koruptivne, neka manje, neka više. Glasao sam ovaj put za Denisa Bećirovića, ranije za Željka Komšića. A što se tiče forumskih favorita NIP-a, ne vidim gotovo nikakvu razliku u diskursu i ponašanju između njih i SDA.
Dino Konaković je za mene obični SDA lakrdijaš i demagog koji je 15 godina učestvovao u kriminalu iste te stranke koja je toliko omražena u narodu. Izuzetno arogantan tip koji, koliko vidim po ovom forumu, uspješno gradi kult obožavanja ličnosti među njegovim fanovima koji iz dna duše mrze SDA, stranku u kojoj je isti taj njihov idol i mentalni guru proveo gotovo svije decenije, u jeku njihovog kriminala i pljačke.

Ukratko - lobotomija mozga :-)
Pusti denisa za koju si stranku glasao, a meni je jasno zasto se digla ovolika halabuka na konakovica, do njega niko nije talasao i sve je islo po istoj matrici 25 godina, tek nakon njegovog dolaska doslo je da razbijanja ucmalosti politicke scene i rusenja idile koja je bosnu vodila u propast. Ponovicu po meni njega su prepoznali ameri a oni dobro vagaju i za razliku od nasih seljackih kleptokrata razmisljaju racionalno i unapred. Zato samo pratiti amere i zapad
Pa ko je Dodika doveo? Seljaci ili Ameri? Majstori procjene :lol:

Konaković je nepismena spodoba odlično podmazana u centrali kriminalne sda organizacije. Čovjek koji bez imalo stida tvrdi da je on sada pošten iako je 15 godina bio član kriminalne organizacije. Taj vid licemjerstva je ono što me najviše nervira kod njega,

ali mi je drago što će dobiti šansu da lideriše na višim nivoima od kantona. Zaslužuje šansu, nije on ništa gori od ublehaša iz sda.
Login77777

#58731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Cekamo jos sta ce odluciti srbija u vezi svog mandata…
Styling

#58732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Student_u_Ostavci wrote: 10/11/2022 09:46
Pusti denisa za koju si stranku glasao, a meni je jasno zasto se digla ovolika halabuka na konakovica, do njega niko nije talasao i sve je islo po istoj matrici 25 godina, tek nakon njegovog dolaska doslo je da razbijanja ucmalosti politicke scene i rusenja idile koja je bosnu vodila u propast. Ponovicu po meni njega su prepoznali ameri a oni dobro vagaju i za razliku od nasih seljackih kleptokrata razmisljaju racionalno i unapred. Zato samo pratiti amere i zapad

Konaković je nepismena spodoba odlično podmazana u centrali kriminalne sda organizacije. Čovjek koji bez imalo stida tvrdi da je on sada pošten iako je 15 godina bio član kriminalne organizacije. Taj vid licemjerstva je ono što me najviše nervira kod njega,

ali mi je drago što će dobiti šansu da lideriše na višim nivoima od kantona. Zaslužuje šansu, nije on ništa gori od ublehaša iz sda.
Mozes li nabrojati u kojem je to kriminalu ucestvovao i koliko je pokrao?
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#58733 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laserShow »

Student_u_Ostavci wrote: 10/11/2022 09:46 Konaković je nepismena spodoba odlično podmazana u centrali kriminalne sda organizacije. Čovjek koji bez imalo stida tvrdi da je on sada pošten iako je 15 godina bio član kriminalne organizacije. Taj vid licemjerstva je ono što me najviše nervira kod njega,
Idete na neku stvar s takvim komentarima. Ako je imao kakvih marifetluka, da ne kazem grublju rijec, sda bi to objavila davno. Eto bio je clan 15g kriminalne organizacije, navedi njegov kriminal?

Sto nismo pravna drzava, da neko popije prijavu za klevetu i na forumu.

Mada vjerujem da od nekoga ko podrzava zeljka komsica necemo dobiti nesto konkretno. Mozda samo pokaze na obraz i onda u zagrljaj sa zna se :D
agent_zero

#58734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by agent_zero »

laserShow wrote: 10/11/2022 10:15
Mada vjerujem da od nekoga ko podrzava zeljka komsica necemo dobiti nesto konkretno. Mozda samo pokaze na obraz i onda u zagrljaj sa zna se :D
:D
Login77777

#58735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

agent_zero wrote: 10/11/2022 10:19
:D
SDA demokratija :bih: :mrgreen:
Student_u_Ostavci

#58736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Styling wrote: 10/11/2022 10:05
Student_u_Ostavci wrote: 10/11/2022 09:46

Pa on sam priča da je sda kriminalna organizacija.
Ako je kriminalna, nije moguće da ti kao visoki funkcioner nisi učestvovao u tome. Ili je postala tek kriminalna kad si ti izašao iz nje? :lol:
Login77777

#58737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Student_u_Ostavci wrote: 10/11/2022 10:23
Styling wrote: 10/11/2022 10:05

Pa on sam priča da je sda kriminalna organizacija.
Ako je kriminalna, nije moguće da ti kao visoki funkcioner nisi učestvovao u tome. Ili je postala tek kriminalna kad si ti izašao iz nje? :lol:
Pa ako je bio u nekom kriminalu mislis da SDA ne bi vec pravila neke presice? Te svojim tuzilastvom na tome radila?
Student_u_Ostavci

#58738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Student_u_Ostavci wrote: 10/11/2022 09:46 Konaković je nepismena spodoba odlično podmazana u centrali kriminalne sda organizacije. Čovjek koji bez imalo stida tvrdi da je on sada pošten iako je 15 godina bio član kriminalne organizacije. Taj vid licemjerstva je ono što me najviše nervira kod njega,
Idete na neku stvar s takvim komentarima. Ako je imao kakvih marifetluka, da ne kazem grublju rijec, sda bi to objavila davno. Eto bio je clan 15g kriminalne organizacije, navedi njegov kriminal?

Sto nismo pravna drzava, da neko popije prijavu za klevetu i na forumu.

Ja razumem da je vama ovdje lakše ako svrstavate u torove ljude, ali jbga, nisam ja iz te priče. Čim dangubim ovdje s vama, očito da se nisam najeo hljeba od Komšića i sličnih :mrgreen:
To što sam napisao da je lik ratovao za državu, ne znači da glumim nečijeg advokata. To je činjenica.
Vaya

#58739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

guruguru95 wrote: 09/11/2022 21:42

Jesu, skoro sve stranke u Federaciji BiH su manje-više iste, pokvarene, kriminalne, koruptivne, neka manje, neka više. Glasao sam ovaj put za Denisa Bećirovića, ranije za Željka Komšića. A što se tiče forumskih favorita NIP-a, ne vidim gotovo nikakvu razliku u diskursu i ponašanju između njih i SDA.
Dino Konaković je za mene obični SDA lakrdijaš i demagog koji je 15 godina učestvovao u kriminalu iste te stranke koja je toliko omražena u narodu. Izuzetno arogantan tip koji, koliko vidim po ovom forumu, uspješno gradi kult obožavanja ličnosti među njegovim fanovima koji iz dna duše mrze SDA, stranku u kojoj je isti taj njihov idol i mentalni guru proveo gotovo svije decenije, u jeku njihovog kriminala i pljačke.

Ukratko - lobotomija mozga :-)
:lol:
Prepoznali ga Ameri... :lol:
On moze se samo zahvaliti Fortinoj sestri sto se svalerise sa onim senatorom, pa je trenutni fokus ne americke administracije, nego odredjenih par pojedinaca koji su iskocili da podrzavaju primarno NS, jer Cudicka i Arnaut americki studenti, a Pedja i Forto tamo sturnuli za vrijeme rata, pa im oni guraju tu pricu... Kao sto je Dodik bio dasak svjezeg zraka pred kraj 90-ih kod Srba, tako NS pokusava da po tom fazonu da progura Dinu kao bosnjacku verziju novog svjezeg zraka, samo moras imati na umu kada se Dodik gurao, njega je licno gurala i vodila Madeline Albright, a Konakovicu ledja cuva Fortina sestra i senator koji je upitan hoce li biti senator dok se potvrde rezultati Midtermsa.

Tako da ova tvoja prica koju trunis zadnjih godinu dana kako "Amerikanci", a to je jedan izuzetno sirok pojam, stoje iza Konakovica je smijesna prica, jer ako pod Amerikancima smatras 2 ambasadora i 1 senatora - onda uredu, ali to je dokaz onog sto sam sumnjao cijelo vrijeme za tebe - da si NiP-ov bot koji samo ceka Dinino ustolicenje za premijera FBiH i to tebe samo interesuje, ali da sustinski poznajes stvari koje se desavaju oko ambasada Kvinte u BiH, izvini ali zaista nemas pojma... :)

Da me ne bi sad optuzio da sam SDA-ovac koji podrzava Erdoana ili mozda cak Iran, naravno da smatram sto se BiH tice, da mi se trebamo okrenuti prema Zapadu, iskljucivo prema SAD-u, a nakon toga i EU, medjutim kada govorimo o SAD, zvanicna politika SAD-a je digla ruke od pro-BiH politicke strane kada je Silajdzic oborio Aprilski paket i vise nikad nije uspostavljena...ovo sto radi NS, je djecija igra i pokusaji, jer prvo Balkan, a i BiH vise nije u fokusu State Departmenta, lose iskustvo sa Silajdzicem, kao i spoznaja Amerikanaca da NS kao politicka stranka ne pita puno, zato NS prodaje Dinu kao buduceg bosnjackog lidera i to prodaje istom onom dijelu americke administracije, koja se ustolicila kod Trumpa, koja se dobro slagala sa Vucicem, ona koja je instalirala Dritana (citaj Grenell, Palmer i Escobar), ali neki od njih su i dalje tu, jer kao sto rekoh Amerima uopce nije fokus Balkan...evo ti zadace malo, probaj istraziti koje bio donedavno supervizor za Brcko distrikt, koje on i cime se bavio...

Da ti malo olaksam, kada sada popljujem Bakira i SDA, jer posto sam siguran da nisi u toku. Ti se sigurno vodis tom idejom, kako su vam u centrali NiP-a rekli da iza Dine licno stoje Biden i Blinken, pa je ta podrska ovdje na terenu americke ambasade sasvim realna za ocekivati, narocita Marfija...medjutim tebi za informaciju, u aprilu ili maju ove godine Marfi i SDA su imali ozbiljne razgovore iza paravana, da se 2 strane malo zblize i to je primarno inicijativa bila od strane Amera. Marfi je zatrazio malo vise podanicku saradnju od strane obavjestajnih sluzbi, ne znam tacno na kojim oblastima i predmetima, medjutim kako sam cuo da Bakir i Osmica nisu uzvratili na trazeno, Marfi se razgoropadio, cak sam cuo da ga ja Bakir bas odjebao, te da je tu sukob prerastao na licnom osnovu. Tako da se ne brines, Dino jos uvijek ima sanse da bude glavni poltroncic trenutnog rukovodstva americke ambasade, samo se mora jos sageti, jer sto je pustio gej paradu, vise je Nelson iskoristio kao svoj uspjeh kao predsjednik sindikata gay uposlenika u State departmentu, nego sto je hvalio Dinu za to. Znaci samo imaj na umu, koliko god ti mislio da Marfi voli NS i Dinu, opet su bili otisli i ponudili da rade sa SDA...tako da sam na tvom mjestu, ne bih ja bas polagao sve nade u Amere/strance, vidjeli smo vise puta da je ta saradnja cisto interesna (ali primarno njihovog interesa) i kratkog daha...

Nego da se vratimo na sustinu, posto 6 mjeseci si to pisao po forumu, da te pitam dokle smo sa procesom izbacivanja HDZ i SNSD iz vlasti? Imal sta na vidiku? Sta kaze Schmidt, koji su slijedeci koraci?
noviforumas

#58740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije: Srbi i Hrvati će o svemu odlučiti na nivou BiH

"Vidim da se ti muslimani tamo nešto pate, blok Srbi-Hrvati će o svemu odlučiti, a ne oni. Ovdje ćemo mi birati, šta god oni mislili o tome".
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-n ... /221110102
Login77777

#58741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

noviforumas wrote: 10/11/2022 15:17
Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije: Srbi i Hrvati će o svemu odlučiti na nivou BiH

"Vidim da se ti muslimani tamo nešto pate, blok Srbi-Hrvati će o svemu odlučiti, a ne oni. Ovdje ćemo mi birati, šta god oni mislili o tome".
Ovog bosanskog Pravoslavca brane Mulahusic, Lingo i ostali SDAovci! :bih:
Last edited by Login77777 on 10/11/2022 15:35, edited 1 time in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#58742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sime_cipol »

Zna li on da se Bošnjaci pitaju tacno onoliko koliko i Srbi, a i Hrvati. Ne moze nista ako sva 3 nisu ZA.
plavi_E

#58743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

noviforumas wrote: 10/11/2022 15:17
Spoiler
Show

To je znaci to relaksiranje odnosa o kojem se masovno trubi ovdje na forumu.
plavi_E

#58744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

sime_cipol wrote: 10/11/2022 15:33 Zna li on da se Bošnjaci pitaju tacno onoliko koliko i Srbi, a i Hrvati. Ne moze nista ako sva 3 nisu ZA.
Ali je Bosnjaka u BiH vise nego ova druga dva naroda zajedno. To je ipak nedemokratski i nelegitimno da se svi jednako pitaju.
Login77777

#58745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

plavi_E wrote: 10/11/2022 15:44
sime_cipol wrote: 10/11/2022 15:33 Zna li on da se Bošnjaci pitaju tacno onoliko koliko i Srbi, a i Hrvati. Ne moze nista ako sva 3 nisu ZA.
Ali je Bosnjaka u BiH vise nego ova druga dva naroda zajedno. To je ipak nedemokratski i nelegitimno da se svi jednako pitaju.
Slazem se ja s tobom. Ali to je tako bh strana 95e potpisala. Kao sto je hr strana potpisala u vezi clanova Predsjednistva.
dale cooper

#58746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

plavi_E wrote: 10/11/2022 15:44
Ako je ustav uređen na taj način nema tu ništa nedemokratski i nelegitimno. I ustav SR BiH je bio tako uređen da nije dozvoljavao dominaciju
jednog naroda nad drugima. Nikako da naučimo lekcije iz prošlosti.
Login77777

#58747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

A ovako nam SDA govorila o bosanskom Pravoslavcu… :bih:
Image
plavi_E

#58748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Znaci ako u ustavu pise da svaki Huti godisnje ima pravo ubiti jednog Tucija to bi za neke bilo demokratski jer eto tako pise u ustavu. Znaci svaki ustav je sam po sebi demokratski.
:-)
plavi_E

#58749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Pa BiH ustav predvidja clana Presjednistva iz reda ne predstavnika svakog konstitutivnog naroda u BiH pa neki kmece do nebesa da je to nelegalno i nelegitimno.
dale cooper

#58750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

plavi_E wrote: 10/11/2022 15:58 Znaci ako u ustavu pise da svaki Huti godisnje ima pravo ubiti jednog Tucija to bi za neke bilo demokratski jer eto tako pise u ustavu. Znaci svaki ustav je sam po sebi demokratski.
:-)

Ti znaš šta ustav jedne države predstavlja? I znaš na koji se način usaglašava? O čemu pričaš? :-)
Locked