Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
HelaS
#58701 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Stranke "Trojke": SDP, NiP i NS su lokalne stranke, čiji su šefovi svakodnevno zajedno, i na neki način uspijevaju održati političku stabilnost, unatoč značajnim različitostima. Taj "program" koji najviše forsira Forto, u biti je dobra ideja, ali - da li stranke "Osmorke": SDP, NiP, NS, NES, BHI, PDA, ZNG i SBiH, njihovi članovi, mogu izdržati četverogodišnji "program", a da ne zatraže vlastite interese, kojim bi narušili interese ove koalicije. Mislim da ne mogu, jer je previše ideoloških različitosti među njima, previše je ličnih interesa, a ne postoji osoba sa dovoljno kredibiliteta i harizme, koja bi ih sve držala u okvirima "programa". Tako da... "Osmorka" može početi vlast u KS, možda i u FBiH, ali trajat će to kratko 
-
guruguru95
#58702 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jesu, skoro sve stranke u Federaciji BiH su manje-više iste, pokvarene, kriminalne, koruptivne, neka manje, neka više. Glasao sam ovaj put za Denisa Bećirovića, ranije za Željka Komšića. A što se tiče forumskih favorita NIP-a, ne vidim gotovo nikakvu razliku u diskursu i ponašanju između njih i SDA.sajber87 wrote: ↑09/11/2022 21:24Jesu li po tebi sve stranke iste a ako nisu ko je po tebi najbolji da mu das povjerenje i zastoguruguru95 wrote: ↑09/11/2022 21:22
Naravno da vam nije gadno kad su i jedni i drugi u par deka. Arogantni, prepotentni, nadmeni, ufurani, umišljeni, podmitljivi, gadni, ljigavi...![]()
Dino Konaković je za mene obični SDA lakrdijaš i demagog koji je 15 godina učestvovao u kriminalu iste te stranke koja je toliko omražena u narodu. Izuzetno arogantan tip koji, koliko vidim po ovom forumu, uspješno gradi kult obožavanja ličnosti među njegovim fanovima koji iz dna duše mrze SDA, stranku u kojoj je isti taj njihov idol i mentalni guru proveo gotovo dvije decenije, u jeku njihovog kriminala i pljačke.
Ukratko - lobotomija mozga
Last edited by guruguru95 on 09/11/2022 21:50, edited 1 time in total.
-
palermo
#58703 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ili iz svajcarskesime_cipol wrote: ↑09/11/2022 20:58I to sve iz SvedskeA_A_AKCIJA wrote: ↑09/11/2022 20:38![]()
Uživancija je gledati i slušati ovu paniku i strah.
Oj, NiP-e, NiP-e, boji vas se SDA ko krme svinjske gripe.
Čuj, može osmorka, samo nemoj NiP.
Hahahahahahahahahahaaha.
Pošteno, a ne neki traktati tamo od kilometar![]()
-
Officer Crabtree
-
guruguru95
-
sajber87
#58706 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pusti denisa za koju si stranku glasao, a meni je jasno zasto se digla ovolika halabuka na konakovica, do njega niko nije talasao i sve je islo po istoj matrici 25 godina, tek nakon njegovog dolaska doslo je da razbijanja ucmalosti politicke scene i rusenja idile koja je bosnu vodila u propast. Ponovicu po meni njega su prepoznali ameri a oni dobro vagaju i za razliku od nasih seljackih kleptokrata razmisljaju racionalno i unapred. Zato samo pratiti amere i zapadguruguru95 wrote: ↑09/11/2022 21:42Jesu, skoro sve stranke u Federaciji BiH su manje-više iste, pokvarene, kriminalne, koruptivne, neka manje, neka više. Glasao sam ovaj put za Denisa Bećirovića, ranije za Željka Komšića. A što se tiče forumskih favorita NIP-a, ne vidim gotovo nikakvu razliku u diskursu i ponašanju između njih i SDA.
Dino Konaković je za mene obični SDA lakrdijaš i demagog koji je 15 godina učestvovao u kriminalu iste te stranke koja je toliko omražena u narodu. Izuzetno arogantan tip koji, koliko vidim po ovom forumu, uspješno gradi kult obožavanja ličnosti među njegovim fanovima koji iz dna duše mrze SDA, stranku u kojoj je isti taj njihov idol i mentalni guru proveo gotovo svije decenije, u jeku njihovog kriminala i pljačke.
Ukratko - lobotomija mozga![]()
- Login77777
#58707 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
guruguru95
#58708 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Grohotom se smijemsajber87 wrote: ↑09/11/2022 21:54Pusti denisa za koju si stranku glasao, a meni je jasno zasto se digla ovolika halabuka na konakovica, do njega niko nije talasao i sve je islo po istoj matrici 25 godina, tek nakon njegovog dolaska doslo je da razbijanja ucmalosti politicke scene i rusenja idile koja je bosnu vodila u propast. Ponovicu po meni njega su prepoznali ameri a oni dobro vagaju i za razliku od nasih seljackih kleptokrata razmisljaju racionalno i unapred. Zato samo pratiti amere i zapadguruguru95 wrote: ↑09/11/2022 21:42
Jesu, skoro sve stranke u Federaciji BiH su manje-više iste, pokvarene, kriminalne, koruptivne, neka manje, neka više. Glasao sam ovaj put za Denisa Bećirovića, ranije za Željka Komšića. A što se tiče forumskih favorita NIP-a, ne vidim gotovo nikakvu razliku u diskursu i ponašanju između njih i SDA.
Dino Konaković je za mene obični SDA lakrdijaš i demagog koji je 15 godina učestvovao u kriminalu iste te stranke koja je toliko omražena u narodu. Izuzetno arogantan tip koji, koliko vidim po ovom forumu, uspješno gradi kult obožavanja ličnosti među njegovim fanovima koji iz dna duše mrze SDA, stranku u kojoj je isti taj njihov idol i mentalni guru proveo gotovo svije decenije, u jeku njihovog kriminala i pljačke.
-
sajber87
#58709 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Samo jos da si rekao da si rekao za koju stranku si glasao pored denisa. Vjerujem da si zaboravio a ne svjesno izbjegaoguruguru95 wrote: ↑09/11/2022 22:03Grohotom se smijemsajber87 wrote: ↑09/11/2022 21:54
Pusti denisa za koju si stranku glasao, a meni je jasno zasto se digla ovolika halabuka na konakovica, do njega niko nije talasao i sve je islo po istoj matrici 25 godina, tek nakon njegovog dolaska doslo je da razbijanja ucmalosti politicke scene i rusenja idile koja je bosnu vodila u propast. Ponovicu po meni njega su prepoznali ameri a oni dobro vagaju i za razliku od nasih seljackih kleptokrata razmisljaju racionalno i unapred. Zato samo pratiti amere i zapad![]()
![]()
- Login77777
#58710 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Glasao je za SDA.sajber87 wrote: ↑09/11/2022 21:54Pusti denisa za koju si stranku glasao, a meni je jasno zasto se digla ovolika halabuka na konakovica, do njega niko nije talasao i sve je islo po istoj matrici 25 godina, tek nakon njegovog dolaska doslo je da razbijanja ucmalosti politicke scene i rusenja idile koja je bosnu vodila u propast. Ponovicu po meni njega su prepoznali ameri a oni dobro vagaju i za razliku od nasih seljackih kleptokrata razmisljaju racionalno i unapred. Zato samo pratiti amere i zapadguruguru95 wrote: ↑09/11/2022 21:42
Jesu, skoro sve stranke u Federaciji BiH su manje-više iste, pokvarene, kriminalne, koruptivne, neka manje, neka više. Glasao sam ovaj put za Denisa Bećirovića, ranije za Željka Komšića. A što se tiče forumskih favorita NIP-a, ne vidim gotovo nikakvu razliku u diskursu i ponašanju između njih i SDA.
-
sajber87
#58711 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znam ja to tj pretpostavljam ali zelim da on to kaze. Ako moze jos misljenje o tome da li po njemu USA podrzava nekoga ovde ili su neutralniLogin77777 wrote: ↑09/11/2022 22:08Glasao je za SDA.sajber87 wrote: ↑09/11/2022 21:54
Pusti denisa za koju si stranku glasao, a meni je jasno zasto se digla ovolika halabuka na konakovica, do njega niko nije talasao i sve je islo po istoj matrici 25 godina, tek nakon njegovog dolaska doslo je da razbijanja ucmalosti politicke scene i rusenja idile koja je bosnu vodila u propast. Ponovicu po meni njega su prepoznali ameri a oni dobro vagaju i za razliku od nasih seljackih kleptokrata razmisljaju racionalno i unapred. Zato samo pratiti amere i zapad
-
guruguru95
#58712 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam glasao za SDA, ali nisam ni za NIP. Idi podjebavaj nekog drugogLogin77777 wrote: ↑09/11/2022 22:08Glasao je za SDA.sajber87 wrote: ↑09/11/2022 21:54
Pusti denisa za koju si stranku glasao, a meni je jasno zasto se digla ovolika halabuka na konakovica, do njega niko nije talasao i sve je islo po istoj matrici 25 godina, tek nakon njegovog dolaska doslo je da razbijanja ucmalosti politicke scene i rusenja idile koja je bosnu vodila u propast. Ponovicu po meni njega su prepoznali ameri a oni dobro vagaju i za razliku od nasih seljackih kleptokrata razmisljaju racionalno i unapred. Zato samo pratiti amere i zapad
-
guruguru95
#58713 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I za tebe vrijedi isto. Nisam na ispitivanju. Sve sam već napisao. Gade mi se SVE stranke. Nastavite se sad podjebavati između sebe do besvijesti.
-
sajber87
#58714 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kazes za denisa da si glasao ali za stranku neces da kazes, samo ostavljas da sumnjamo da ne govoris istinu i za denisaguruguru95 wrote: ↑09/11/2022 22:09Nisam glasao za SDA, ali nisam ni za NIP. Idi podjebavaj nekog drugog![]()
-
guruguru95
#58715 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam glasao ni za jednu stranku. Hajde sad lagano u skokovimasajber87 wrote: ↑09/11/2022 22:12Kazes za denisa da si glasao ali za stranku neces da kazes, samo ostavljas da sumnjamo da ne govoris istinu i za denisaguruguru95 wrote: ↑09/11/2022 22:09
Nisam glasao za SDA, ali nisam ni za NIP. Idi podjebavaj nekog drugog![]()
-
sajber87
#58716 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ahaa ok jasno je sve
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#58717 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nip vratio dostojanstvo ljudima koji su se ljuljali ko na nemirnom moru u tramvaju
A gade mu se sve stranke
Daj im vlast u federaciji da naprave autoput konacno i da urede nakon 20 godina sityaciju
A gade mu se sve stranke
Daj im vlast u federaciji da naprave autoput konacno i da urede nakon 20 godina sityaciju
- Login77777
#58718 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Steta na celo Autocesta FBiH!Black swan wrote: ↑09/11/2022 22:15 Nip vratio dostojanstvo ljudima koji su se ljuljali ko na nemirnom moru u tramvaju
A gade mu se sve stranke
-
guruguru95
#58719 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#58720 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako nisi glasovao veci si supljator od mene
-
sajber87
#58721 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Samo nam je malo cudno da uzmes 4 listica zaokruzis samo denisa a ostale ponistis, to nam je malo neobicno ali tvoje pravo, a zasto odmah vrijedjas da je neko bot, ja to tebi nisam rekao a mozda mislim da jesi, cemu etiketiranje bez dokaza. Ne budi iskljuciv moramo se uciti demokratiji ako nip i konakovic sa partnerima naprave nesto bice svima bolje ako za 4 godine budu isti ili gori trazicemo nekog drugog. Nisi mi odgovorio za podrsku USA sta mislisguruguru95 wrote: ↑09/11/2022 22:18Jeste, jasno je sve. Vama forumskim botovima je vjerovatno nepojmljivo da neko ne glasa ni za NIP, ni za SDA, ni za DF, ni za SDP. Presmiješna su vaša patetična forumska prepucavanja.
-
guruguru95
#58722 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Glasao sam samo za člana Predsjedništva jer mi je bilo najvažnije da ne pobijedi HDZ UZP vještica Borjana Krišto. Kao što sam i ranije glasao za Komšića da ne pobijedi UZP poglavnik, upravitelj logora i štovatelj velikosrpskih ideja i brloga zvanog rs Dragan Čović
I na kraju krajeva, šta vas uopšte boli ona stvar za koga sam glasao
Kao što sam i napisao 100 puta do sada - gadi mi se komplet bh. politika i čitava situacija u državi. To ipak ne znači da sam apolitičan i imam pravo nekad prokomentarisati gadosti i bljuvotine koje se pišu ovdje po forumu. Ali ne dozvoljavam da me neko naziva SDA botom samo zato što imam drugačije mišljenje. Ta etiketiranja neistomišljenika više govore o vama nego o meni.
Last edited by guruguru95 on 09/11/2022 22:35, edited 1 time in total.
-
guruguru95
#58723 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nego, da ponovim svoj komentar prije nego što je ovaj Sajber razvodnio priču sa pitanjima za koga glasam itd. Komentar u kontekstu forumskih prepucavanja na relaciji SDA-NIP.
Dino Konaković je za mene obični SDA lakrdijaš i demagog koji je 15 godina učestvovao u kriminalu iste te stranke koja je toliko omražena u narodu. Izuzetno arogantan tip koji, koliko vidim po ovom forumu, uspješno gradi kult obožavanja ličnosti među njegovim fanovima koji iz dna duše mrze SDA, stranku u kojoj je isti taj njihov idol i mentalni guru proveo gotovo dvije decenije, u jeku njihovog kriminala i pljačke.
-
guruguru95
#58724 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Last edited by guruguru95 on 09/11/2022 23:26, edited 2 times in total.
-
Novak20
#58725 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Malo fantastike i dizanja cijene HNS-u u političkoj trgovini.
https://www.dnevnik.ba/vijesti/hrvati-m ... ba-2646525
https://www.dnevnik.ba/vijesti/hrvati-m ... ba-2646525
Ono što bošnjačke stranke 20 godina rade Hrvatima, biraju im izaslanike u Federalni dom naroda, a hrvatske izborne gubitnike u dva su navrata uzimali i za partnere u vlast, sada bi im se moglo vratiti kao bumerang. HDZ BiH, ili neka druga hrvatska stranka bi, naime, mogao presuditi, tko će u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH imati većinu i time biti u vlasti Federacije BiH- SDA i eventualno DF ili “osmorka”, piše Hrvatski Medijski Servis.
Podsjetimo već 20 godina, zahvaljujući neustavnom Izbornom zakonu, Bošnjaci biraju nekad 5, nekad 6 izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda. Po Petritschewim namatnutim amandmanima 6 uljeza u Klubu Hrvata bilo je dovoljno da se u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH napravi vlast bez stranke ili stranaka za koje glasa većina Hrvata. Tako je 2001. i formirana vlast “Alijanse za promjene” na čelu sa SDP-om iz koje je isključen HDZ BiH iako je ta stranka dobila plebiscitarnu podršku građana hrvatske nacionalnosti. Deset godina kasnije visoki predstavnik Inzko odlučio je da je za isključivanje Hrvata iz vlasti dovoljna i podrška 5 Hrvata izabranih u Klub Hrvata bošnjačkim glasovima, pa je ponovo formirana bošnjačka vlast predvođena SDP-om i SDA-om s hrvatskim izbornim gubitnicima HSP-om i kriminalnom Lijanovićevom strankom “Radom za boljitak”.
No, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, kojima je broj izaslanika u nacionalnim klubovima povećan sa 17 na 23, a prag za izbor čelnika FBiH, a time i Vlade FBiH, sa 6 podigao na 11 u svakom od nacionalnih klubova, stranka ili stranke koje dobiju većinsku podršku hrvatskih birača više se ne može zaobići u formiranju vlasti.
– Nakon što je na listopadskim izborima ponovo dobio plebiscitarnu podršku Hrvata HDZ je sada postao “nezaobilazan faktor “u formiranju vlasti, priznaju to sve bošnjačke stranke, ljute na Schmidta što im je pokvario planove da od Federacije naprave bošnjački entitet.
HDZ BiH ili, vjerojatnije dva HDZ-a, u vlasti sada je konstanta, a tko će biti partner hrvatskim strankama SDA ili 8 bošnjačkih stranaka koje su potpisale koalicijski sporazum ovisit će o tome tko će imati većinu u bošnjačkom klubu. Nakon što su se dva zastupnika PDA u Tuzlanskoj županiji priklonila SDA-ovoj koaliciji s DF-om, neizvjesno je koji će bošnjački blok imati 12 od 23 izaslanika u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH.
Ono što su bošnjačke stranke 20 godina radile Hrvatima, birali im izaslanike u Federalni dom naroda i hrvatske izborne gubitnike uzimali za partnere u vlast, sada bi im se moglo vratiti kao bumerang.
HDZ BiH bi, naime, mogao presuditi, tko će u bošnjačkom klubu imati većinu i time biti u vlasti Federacije BiH- SDA s eventualno DF-om ili “osmorka”. Naime, prema uputstvu SIP-a iz svake županije bira se najmanje jedan izaslanik u svaki od nacionalnih klubova, ako je takav izabran u županijsku skupštinu, što je suprotno presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, koju Schmidt nije izmijenio. Tako se i iz Zapadnohercegovačke županije uz 3 Hrvata bira i jedan Bošnjak ( i jedan Ostali) u Federalni dom naroda.
Jednako kao što su se Edim Fejzić iz Goraždanske županije i Anel Šahinović iz Unsko-sanske županije izjasnili kao Hrvati pa po slovu neustavnog Izbornog zakona (samo)izabrali u hrvatski klub Doma naroda, tako bi se neki novizabrani zastupnik, Ivan, Tomislav ili Ante u Skupštini Zapadnohercegovačke županije mogli izjasniti kao Bošnjak i (samo)izabrati u bošnjački klub Doma naroda Parlamenta FBiH. A taj izaslanik onda bi mogao presuditi koja će od bošnjačkih opcija imati većinu u Bošnjačkom klubu i biti partner u vlasti FBiH s dva HDZ-a, a tko će u oporbu. Možda bi takvo što bilo korisno i nužno napraviti, kako bi u Sarajevu vidjeli, osjetili i razumjeli kako to izgleda kada vam drugi bira političke predstavnike i odlučuje tko će biti u vlasti, a tko ne. Hoće li to dogoditi, to je već drugo pitanje