Ukrajina

sumirprimus

#131651 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ma postavio je poslje ststix ja mislim tekst
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#131652 Re: Ukrajina

Post by pici »

Image

Dramoser!
drug_profi

#131653 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

karanana wrote: 09/11/2022 16:21 kao ukrajinski zapovjednik, da li bi tukli ruske kolone na dnjepru u povlacenju ili bi ih pustili da predju kao jednu vrstu primirja?

ja bih roko do besvijesti. osim ako nije neki dogovor u pozadini.
Ako nisam dobio naređenje da ne pucam, onda se ponasam kao prema neprijatelju. I to tako da im sto vise ogadim zivot. Da skacu u vodu i plivaju da sapsavaju zivot.
no_sekirli

#131654 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Samo da ne bude ovo neka navlakusa... Nadam se da su americki sateliti na max zoomu tamo.

Mada, posto se ne vide rokanja po kolonama, pontonima, trajektima, mora da su se nesto dogovorili. Iako, sa bacuskama nema postenog dogovora.
drug_profi

#131655 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Peacean wrote: 09/11/2022 16:34
karanana wrote: 09/11/2022 16:21 kao ukrajinski zapovjednik, da li bi tukli ruske kolone na dnjepru u povlacenju ili bi ih pustili da predju kao jednu vrstu primirja?

ja bih roko do besvijesti. osim ako nije neki dogovor u pozadini.
Ja bih ih pustio, ali ne radi primirja već kako bih ohrabrio buduća povlačenja. Ako ispadne da je povlačenje smrtna kazna u narednim bitkama će se čak i ovi nesposobni regruti boriti do smrti, a to bi onda koštalo ukrajinskih života. Neka nauče da se mogu bez straha povlačiti i onda će bježati iz svake bitke umjesto da se bore.
Ne ide to tako. Bitka ti je sigurna smrt, povlacenje je zivot ako se povlacis dovoljno brzo.
Ako te pustim da se povlacis bez straha, onda ces minirati puteve iza sebe, rusiti mostove, pljackati i ubijati civile.

Ko ne moze da vidi svjetlost sunca, neka osjeti vrelinu vatre.
pici

#131656 Re: Ukrajina

Post by pici »

Rusi ako planiraju ostati na lijevoj strani onda moraju ici u ofanzivu, ovo pod navodom da je sve navlakusa.Nema teotetske sanse da drze mostobran bez napredovanja i osvajanje Krivog Riga i Mikolajeva.Mogu al da ih Ukri kolju na stotine svaki dan.
duh_sa_sjekirom

#131657 Re: Ukrajina

Post by duh_sa_sjekirom »

I šta vele Ruje, oni su spremni za pregovore... :-)
Znači, uletiš na komšijino imanje, pretučeš ga, uzmeš mu 20% imanja, ogradiš i proglasiš svojim i onda ga pozoveš i kažeš da si spreman za pregovore..
:lol:
apsidejzi

#131658 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Sta dalje? Dnjepar ne dozvoljava ozbiljniju akciju bilo gdje sjeverno od Herzona. Rusi su se jebeno dobro utvrdili iznad Dnjepra. Kad gledam kartu, nekako bi najprakticnije bilo uzeti Tokmak. Uzeo bi glavnu prugu za Melitopolj i citav juzni front bi bio izlozen. Sad ce rat uci u kriticni period kad se nista ne desava. Ja jos u septembru napisah da bi dobro bilo uzeti Herson i ocistiti zapadnu stranu Dnjepra prije zime i haman se evo to i ostvari. Ali sta dalje? Imas prostor od Zaporozja do Sjeverodonjecka gdje je moguce izvesti neki ozbiljan napad, ali to podrucje je dobro utvrdjeno. LInije oko Donbasa se nisu mijenjale od 2014-e. Pitanje je zasto bi sada?

Ja trenutno ne vidim iduci moguci korak ukrajinaca. Zima ide, vjerovatno ce rat uci u hibernaciju. Selo gore, selo dole. Do Marta nema nista vise. Doduse, to ce dobro doci i jednima i drugima da se okrijepe i ponovo opskrbe. Druga godina bi mogla biti kao i nasa druga godina rata: nista se posebno ne desava na frontu. U nas je pred kraj druge godine HVO pucao u ledja Armiji BiH i ponovo okrenuo tok rata u agresivniju zonu. Moguce da tu ulogu ovdje odigra Bjelorusija.
pici

#131659 Re: Ukrajina

Post by pici »

Sad ce se sve usmjeriti na Zaporozje, tu ocekujem bitku svih bitaka.Bitka za Melitopolj ce biti prekretnica jedino ako nas Ukri opet ne iznenade i Krenu Svatove.Starobiliks-Luganjsk ili Lisicak-SD-Luganjsk ili direkt na Donjeck.Bice ovdje sad svasta, rusima je ovo trece ranjavanje(bolji su od Asima) Kijev-Harkiv-Herson.Treci nokdaun, ako hoce ostati u ukrajini moraju nesta poduzet, meni nepada sad nista na pamet, jedino povlacenje i onda reorganizacija vojske pa probat za koju godinu ako rusija bude jos cijela.
karirana_dekica

#131660 Re: Ukrajina

Post by karirana_dekica »

General War wrote: 09/11/2022 18:02
karirana_dekica wrote: 09/11/2022 15:05

pa naravno da je standard. koji si ti uspostavio usput pljujući po bošnjacima. što ja nisam, ali mene time nerviraš. odnosno, nervira me moderacija koja te ignoriše.
Srce moje drago, hoces maramicu da obrises suze, stravu da ti se salije? Pa zar nisi shvatio do sad da BIA placa moderaciju, a BIU Rusi...@ bobi, tipican ruski covek, pa ti vidi. :mrgreen:
Sratko, ostavi ti sebi tu maramicu. Trebaće ti kad pelenu skineš. A što se mene tiče može te i taj bobo obrisat'. :izet:
swanfilter

#131661 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

drug_profi wrote: 09/11/2022 20:45
moke_31 wrote: 09/11/2022 16:00 Čime ga ovo pogodi u vugla jbt?!

Taktički snajper 12,5 mm ja mislim.
Ala ga prosvira. Mozak nije ni skonto ...
pici

#131662 Re: Ukrajina

Post by pici »

duh_sa_sjekirom wrote: 09/11/2022 21:00 I šta vele Ruje, oni su spremni za pregovore... :-)
Znači, uletiš na komšijino imanje, pretučeš ga, uzmeš mu 20% imanja, ogradiš i proglasiš svojim i onda ga pozoveš i kažeš da si spreman za pregovore..
Na zalost tako ti je inace i kroz istoriju, mada smo mislili da je to poslije WW2 rijeseno, srbija nas je u tome razuvjerila.Najveca greska je sto su nagradjeni sa 49% teritorije i to se sad zapadu odbija od tikvu.Ako slicno naprave ukrajincima, kinezi uzimaju tajvan i komplet indokinu, zivi bili pa vidjeli.
duh_sa_sjekirom

#131663 Re: Ukrajina

Post by duh_sa_sjekirom »

pici wrote: 09/11/2022 21:09
duh_sa_sjekirom wrote: 09/11/2022 21:00 I šta vele Ruje, oni su spremni za pregovore... :-)
Na zalost tako ti je inace i kroz istoriju, mada smo mislili da je to poslije WW2 rijeseno, srbija nas je u tome razuvjerila.Najveca greska je sto su nagradjeni sa 49% teritorije i to se sad zapadu odbija od tikvu.Ako slicno naprave ukrajincima, kinezi uzimaju tajvan i komplet indokinu, zivi bili pa vidjeli.
Nažalost, ne obija se to zapadu o glavu-njih boli kurko a mi ispaštamo i pušimo
EME91

#131664 Re: Ukrajina

Post by EME91 »

Rusima bi sada bilo najcasnije, a evo to i ovaj idiot Geroman cini mi se kroz neke tweet-ove najavljuje da se povuku na granice prije 24.02.2022 godine, pokusaju da obecaju Evropi besplatan gas naredne dvije godine i naftu, da se transakcije vrse u dolarima a da posrednici budu Amerikanci.

Da priznaju Donjeck i Lugansk kao dio Ukrajine, da traze 20 godina patronat nad Krimom nakon cega bi se sproveo referendum.

Vidim da na Krimu kopaju rovove iako znaju da je Krim u gorem polozaju nego Herson danas.
Jednostavno ljudstvo se topi brze nego sto se dovlaci novo. Kad tad ce i rusi reci pa dokle vise brate mili Putine Vladimirovicu Vladimire .

Vladimiru je najbolje uzeti azil u Srbiji.
drug_profi

#131665 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 09/11/2022 16:57
drndalo wrote: 09/11/2022 16:52

A ja mislim da je ovo uvod u nesto sto jos ne znamo i sto ce da nas zabezekne i obraduje...
Prvi put da se slozim s tom konstatacijom

Moguce da su Rusi i Ukrajinci pristali da vrate Jug Ukrajine al da zadrze Krim i DnR/LNR ukljucujuci podrucja koja su osvojili

Slicno kao nakon Oluje pa smo pred Banja Lukom potpisali mir

Ali da Ukrajina dobije NATO clanstvo poslije potpisivanja da ne bi bilo buducih specijalnih operacija

Ko kaze ne valja to udri se u guzove.
Postedjeli bi se stotine hiljada zivota a osigurao trajni mir
A uz to Ukrajinci ne bi morali pacifikovati populaciju od pro Rusa niti trpiti nekakve Rsove
:evil:
Vidis kako ruska propaganda skodi jebote. Koji qurac citas to smece stalno?
Nema teritorijalnih nagrada za agresiju. To rusi cijeli svjetski poredak i Rusija od izgubljenog rata postaje pobjednik u svakom pogledu.
Dobija teritoriju i novi svjetski poredak. WTF Šeha?!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#131666 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

tramvajtrojka wrote: 09/11/2022 19:23
GandalfSivi wrote: 09/11/2022 19:06

‘ta vi znate sta je trodimenzionalni sah levati? :D
dogodine na krimu :mrgreen: , da se osjeti car tih plaza jesu li kao kopakabana :oops:
delegacija s foruma će morati to posjetiti čisto da se iz prve ruke uvjeri jel to baš tako ko što nam je rahmelti drug Chelli pričao :D
JoseMujica

#131667 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote: 09/11/2022 20:25 Sad kad ukri udju u aleksandrivku 12ti put
koju? :lol: :lol: :lol: :lol:
drug_profi

#131668 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 09/11/2022 17:15
Znsci nisu se povukli nego su potuceni i prinudje i da bjeze opet.
Nema ba dogovora pustite se cetalja i fsb propagande. Potuceni , ismijani i razbijeni, gladni, smrznuti, zedni, ppreplaseni, bjeze.
Ama naravno da bi ostali da mogu. Ali ne mogu.
Dva mjeseca im je zivot na desnoj obali pakao. Pred svaki prelazak Dnjepra se pozdravis sa familijom. Nema goriva, nema struje, nema hrane, ide zima. Roka te Himars, dere avijacija, artiljerija, upadaju SOF, mrak svaku noc pojede nekog, itd. itd.
PO-RA-ŽE-NI!!!! DO NOGU!
Samo je to razlog povlačenja.
tramvajtrojka

#131669 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

JoseMujica wrote: 09/11/2022 21:32
sumirprimus wrote: 09/11/2022 20:25 Sad kad ukri udju u aleksandrivku 12ti put
koju? :lol: :lol: :lol: :lol:
gornju rusi su ostali u donjoj :mrgreen: :mrgreen: :lol: , al isto kao da nisu imali inspiracije za imena mjesta pa je bilo e cuo sam da ima jedna aleksandrivka e mi cemo napraviti vecu i ljepsu aleksandrivku :mrgreen:
Čitalac

#131670 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ruski državni mediji ne čekaju sutra već žure da koliko večeras objasne građanima šta se to dešava sa Hersonom. Komentatorka agencije RIA Irina Alksnis piše tako da je ono što se dešava na frontu zapravo sasvim nevažno. Prava bitka odvija se na višem planu, a ovo „strateško povlačenje“ nije konačno.
Budući da morate samljeti ljudstvo neprijatelja, isplati se to učiniti uz maksimalnu uštedu vlastitih vojnika i civila. A tu su i izgledi za uništenje Hersona u najtežim urbanim bitkama i rizik potkopavanja hidroelektrane Kakhovska s poplavama golemih teritorija i daljnjom ekološkom katastrofom.
Pritom je već očito da se glavne "vojne operacije" uopće ne odvijaju na ratištima, već u gospodarstvu, energetici, socijalnoj sferi i međunarodnoj suradnji. Tko se prvi slomi, gubi.
Na gorke prijekore da je Rusija napustila svoj grad ("ipak je Herson ruski grad?"), može se čvrsto odgovoriti - da, Herson je ruski grad. Poput Odese i Nikolajeva, grada ruskih brodograditelja. Gdje god da čačkate po karti, naći ćete se na mjestu kojem sa sigurnošću možete dodati "ruski". Rusiji nije prvi put da odlazi, uključujući i vrlo značajna i kultna mjesta. Mihail Ilarionovič Kutuzov mogao bi puno reći o strateškom povlačenju. Ali Rusija se uvijek vraća po svoje.
JoseMujica

#131671 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

ruski su jedino suncokreti...bup...bup

evo i escalibura u doletu
Hercegoviina

#131672 Re: Ukrajina

Post by Hercegoviina »

Kakve su ovo granate koje padnu ns glavu i ne ubije ga. Smijesno
drug_profi

#131673 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

animus wrote: 09/11/2022 17:38 Sve su to političke igre. Pusti se namjerno takva priča da bi se Rui umirili i da im se da neka nada. Obicno to urade prije nekog velikog poraza. Pa se onda malo kasnije to odbaci i tako malo po malo se orci tope. Potrajat ce ovaj rat bar još godinu dana jer je cilj lagano topljenje pa tek onda oslobađanje. Pred slijedeću Novu godinu očekujem posljednju gestu dobre volje tj. povlačenje iz Sevastopolja.

Kontam da bi uskoro mogao UN da proglasi Orke zaštićenom vrstom kojoj prijeti istrebljenje zbog prekobrojnog lova.
Upravo tako. Ukrajina ima cilj da sto prije oslobodi teritoriju, ali nema cime.

Zapad koji finansira ukrajinsku odbranu u stvari ima drugi cilj. Ruskog medvjeda pretvoriti u ruskog hrčka. A za to treba vremena.
I potrosice za to mozda ukupno polovicu svog jednogodisnjeg budzeta za obranu.
Ukrajina ce potrositi mozda pola miliona zivota, ali je to zapravo oko 1% populacije, a za to ce dobiti potpunu apsoulutnu nezavisnost i otvorena vrata Zapada.
Mislim da je to jeftino.
Mi smo mnogo skuplje prosli, a nemamo nista.
JoseMujica

#131674 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

drug_profi wrote: 09/11/2022 21:46
animus wrote: 09/11/2022 17:38 Sve su to političke igre. Pusti se namjerno takva priča da bi se Rui umirili i da im se da neka nada. Obicno to urade prije nekog velikog poraza. Pa se onda malo kasnije to odbaci i tako malo po malo se orci tope. Potrajat ce ovaj rat bar još godinu dana jer je cilj lagano topljenje pa tek onda oslobađanje. Pred slijedeću Novu godinu očekujem posljednju gestu dobre volje tj. povlačenje iz Sevastopolja.

Kontam da bi uskoro mogao UN da proglasi Orke zaštićenom vrstom kojoj prijeti istrebljenje zbog prekobrojnog lova.
Upravo tako. Ukrajina ima cilj da sto prije oslobodi teritoriju, ali nema cime.

Zapad koji finansira ukrajinsku odbranu u stvari ima drugi cilj. Ruskog medvjeda pretvoriti u ruskog hrčka. A za to treba vremena.
I potrosice za to mozda ukupno polovicu svog jednogodisnjeg budzeta za obranu.
Ukrajina ce potrositi mozda pola miliona zivota, ali je to zapravo oko 1% populacije, a za to ce dobiti potpunu apsoulutnu nezavisnost i otvorena vrata Zapada.
Mislim da je to jeftino.
Mi smo mnogo skuplje prosli, a nemamo nista.
nije baš da nema čime, nego je trenutno stagnacija zbog ovoga...evo vidi sam

drug_profi

#131675 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

vrbas1979 wrote: 09/11/2022 17:39
apsidejzi wrote: 09/11/2022 17:36 Povlacenjem ruske vojske iz Hersona nam jasno kazuje koliko je znacajno bilo ostecenje Krimskog mosta. Ovo je u direktnoj vezi sa onom eksplozijom.
Svega ti kako i na koji način?
Geografija 1.
Zeljeznicka i putna veza za logistiku Hersonske regije je isla preko Krima. Pruga preko Donbasa je pod vatrenom kontrolom ukrajinske armije. Samo kamionima po losim cestama je moguce dovoziti robu, a rijec je o hiljadu kilometara od Taganroga do Hersona i nazad.
Kamionima se ne moze logistika raditi na tolikoj udaljenosti za toliko mnogo ljudi.
Post Reply