Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑09/11/2022 09:49
A koliki je najduži put koji ste prešli bez kršenja saobraćajnih propisa? 50 metara?
Previse je 50m, ko ce toliko guslati.
Vracamo se jednom sa poslovnog puta i racunamo kad da udjemo u bih da naguramo na jos jednu eu dnevnicu i u neka doba skontamo da idemo prebrzo, stanemo na odmoristu u hrvatskoj da napravimo pauzu, kad smo nastavili usporim na nekih 110, koja patnja kad se sjetim, u neka doba mi dopizdi - jebo dnevnicu, ne mogu vise ovako guslati.
Naslovnica wrote: ↑08/11/2022 20:31
Ama to ti govorim ba...
Poenta brze voznje nije da se prije stigne, bar ne meni, osim u nekim rijetkim slucajevima, vec cejf. Spreman sam kruziti okolnim putem i doci i malo kasnije ako znam da ce biti manje guzve i da cu moci vise voziti slobodno svojim tempom.
Ako govorimo o tome kad se stigne, jasno je da neke sitnice kao naplatne, granica i slicno mogu ponistiti ili umanjiti to krace vrijeme kod brze voznje, ali nekad razlika zna biti i solidna. U par navrata je nas nekoliko znalo krenuti u isto vrijeme, uglavnom se potrpamo u dva auta i do recimo tuzle sam znao stici oko pola sata prije ostalih, do bihaca je znalo biti i sat i po - dva razlike, sve zavisi i kolika je pegla sa druge strane, pri tome razlika u snazi auta je bila mala, mozda u 15-20ks i svi smo bili natrpani.
Opet kazem, u vecini slucajeva nije to poenta, ali razlika zna biti povelika, da ne govorim o nekom jos duzem putu gdje se moze nabrati i vise sati.
Razumijem šta je ćejf i brza vožnja, ali postoje ograničenja i neka tolerancija unutar ograničenja.
I to su te neke razumne brzine gdje ne dovodiš u opasnost sebe, a pogotovu ne druge učesnike u saobraćaju.
Za svaku drugu vrstu ćejfa postoje Zalužani, Grobnik, NAVAK, Nürburgring...
BTW, kako god brzo i opasno voziš, ne možeš od Mostara do Sarajeva stići pola sata prije mene koji normalno vozim.
Govorim o uslovima normalnog saobraćaja, a ne da neko raščisti cestu i da bude samo za tebe.
Meni pravo idu na živce obuka auto škola po Dobrinji.Po 10 vozila,svi idu 20 km/h,prave kolone,smetaju...mater im jebem,moraju li svi po Dobrinji imat obuku.
PM72 wrote: ↑09/11/2022 10:30
Meni pravo idu na živce obuka auto škola po Dobrinji.Po 10 vozila,svi idu 20 km/h,prave kolone,smetaju...mater im jebem,moraju li svi po Dobrinji imat obuku.
Ista stvar kao i na Mojmilu, ovdje brzina nije problematična, koliko su instruktori i kandidati, jer ima situacija da vozilom udju u raskrsnicu i onda stanu, da inszruktor objasni kako šta, dok je kolona iza, ili situacija da stanu u onoj strani prema SOS selu i vježbaju ručnu....
Ministarstvo im je to omogućilo i napravilo rute kretanja..a lijepi poligon propada.
+1
Znam da moraju učiti, i ja sam nekada bio početnik, ali ovo je baš prevršilo svaku mjeru, pogotovu u vrijeme špice.
Last edited by Naslovnica on 09/11/2022 10:50, edited 1 time in total.
preludezalude wrote: ↑09/11/2022 10:46
Kod mene rod ostade bez vozacke. Pocetnik je i sakupio 4 boda. Vozacka ponistena i valja ponovo na obuku i polaganje.
Ista stvar kao i na Mojmilu, ovdje brzina nije problematična, koliko su instruktori i kandidati, jer ima situacija da vozilom udju u raskrsnicu i onda stanu, da inszruktor objasni kako šta, dok je kolona iza, ili situacija da stanu u onoj strani prema SOS selu i vježbaju ručnu....
Ministarstvo im je to omogućilo i napravilo rute kretanja..a lijepi poligon propada.
Isto kolona puževa ili sahrana...poredaju se i polako...20 na sat...a ja koliko se razumijem u ZOBS- i to je ometanje saobraćaja i za kažnjavanje ali od toga nema ništa jer su instruktori većinom penzionisani žandari. Znam za slučaj penzionisanog saobraćajca koji svojim privatnim vozilom,bez oznaka auto škole,vrši obuku kandidata za par stoja manju cifru a na kraju kandidat regularno dobije papir o završenoj obuci neke (ne znam tačno koje) auto škole.
Vjerovatno nije jedini jer on nije toliko bistar da to sve uveže i organizuje.
Poenta brze voznje nije da se prije stigne, bar ne meni, osim u nekim rijetkim slucajevima, vec cejf. Spreman sam kruziti okolnim putem i doci i malo kasnije ako znam da ce biti manje guzve i da cu moci vise voziti slobodno svojim tempom.
Ako govorimo o tome kad se stigne, jasno je da neke sitnice kao naplatne, granica i slicno mogu ponistiti ili umanjiti to krace vrijeme kod brze voznje, ali nekad razlika zna biti i solidna. U par navrata je nas nekoliko znalo krenuti u isto vrijeme, uglavnom se potrpamo u dva auta i do recimo tuzle sam znao stici oko pola sata prije ostalih, do bihaca je znalo biti i sat i po - dva razlike, sve zavisi i kolika je pegla sa druge strane, pri tome razlika u snazi auta je bila mala, mozda u 15-20ks i svi smo bili natrpani.
Opet kazem, u vecini slucajeva nije to poenta, ali razlika zna biti povelika, da ne govorim o nekom jos duzem putu gdje se moze nabrati i vise sati.
Razumijem šta je ćejf i brza vožnja, ali postoje ograničenja i neka tolerancija unutar ograničenja.
I to su te neke razumne brzine gdje ne dovodiš u opasnost sebe, a pogotovu ne druge učesnike u saobraćaju.
Za svaku drugu vrstu ćejfa postoje Zalužani, Grobnik, NAVAK, Nürburgring...
BTW, kako god brzo i opasno voziš, ne možeš od Mostara do Sarajeva stići pola sata prije mene koji normalno vozim.
Govorim o uslovima normalnog saobraćaja, a ne da neko raščisti cestu i da bude samo za tebe.
Ako govoris o toleranciji od 10, sa nasim ogranicenjima je to nista, na vecini cesta se ko zna i ima ispravno vozilo moze dosta brze bez ugrozavanja, ali to je sad tema za sebe, svako ima svoju neku procjenu do koje brzine je sigurno a do koje nije.
Zavisi koliko brze vozis, ako govorimo o nekom prosjeku moglo bi se stici 15-20 minuta brze do mostara, od nekih koji bas sporo voze se mozda i moze pola sata.
Fazon je sto nekad sitnica moze dosta ustediti, na primjer ako ja malo po malo preteknem kolonu iza nekog slepera na vrijeme i onda dio gdje nema bas prostora za preticanje ne bude guzva, neko drugi vise oklijeva i onda dodje do dijela gdje nema gdje da se pretice i mora pola sata voziti u koloni pa tu zaglavi.