Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
Sid the sloth
#11451 Re: Cijene stanova All about
Treba im uvesti fin porez, ako nisi rezident dobro ces placati zauzimanje nekretnine radi mjesec - dva u godini. Ali ...
- Didier
#11452 Re: Cijene stanova All about
A kako ćeš dokazati ko živi tu, a ko ne? Pa skoro cijela dijaspora ima lične karte.Sid the sloth wrote: ↑08/11/2022 12:37 Treba im uvesti fin porez, ako nisi rezident dobro ces placati zauzimanje nekretnine radi mjesec - dva u godini. Ali ...
-
Sid the sloth
#11453 Re: Cijene stanova All about
Kako ce oni dokazati da ne trebaju platiti porez u BiH, da placaju u Njemackoj?Didier wrote: ↑08/11/2022 12:43A kako ćeš dokazati ko živi tu, a ko ne? Pa skoro cijela dijaspora ima lične karte.Sid the sloth wrote: ↑08/11/2022 12:37 Treba im uvesti fin porez, ako nisi rezident dobro ces placati zauzimanje nekretnine radi mjesec - dva u godini. Ali ...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11454 Re: Cijene stanova All about
bolje onda u tuzli kupiti... blizu pista za letove po europi za tih mjesec dva odmoracitroen xm wrote: ↑08/11/2022 12:06 Da mi trenutne okolnosti dozvoljavaju imao bih još 2-3 nekretnine, a jednu sigurno u još jednom gradu. Ovako za sada radim na tome, ali nije žurba.
Tako da i ti iz australije će možda doći svake godine po mjesec-dva i hoće da imaju svoje
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11455 Re: Cijene stanova All about
prema potrošnji strujeDidier wrote: ↑08/11/2022 12:43A kako ćeš dokazati ko živi tu, a ko ne? Pa skoro cijela dijaspora ima lične karte.Sid the sloth wrote: ↑08/11/2022 12:37 Treba im uvesti fin porez, ako nisi rezident dobro ces placati zauzimanje nekretnine radi mjesec - dva u godini. Ali ...
ako je manje od 10 maraka...neko tu ne živi
- Didier
#11456 Re: Cijene stanova All about
Pa platiće porez u BiH prema zakonu. Za drugu i svaku narednu nekretninu već postoji porez, ali nije veliki. Ne vidim šta je tu problem. Ako im je jedina nekretnina, neće ga platiti jer i ne treba da ga plaćaju.Sid the sloth wrote: ↑08/11/2022 12:48Kako ce oni dokazati da ne trebaju platiti porez u BiH, da placaju u Njemackoj?
-
Sid the sloth
#11457 Re: Cijene stanova All about
Rezidenti BiH placaju porez (ne porez na nekretnine) u BiH. A rezident si ako provedes u BiH vise od pola godine. Kako drzava zna ko je proveo u BiH vise od pola godine i da mora platiti porez, tako ce znati i ko nije proveo toliko odnosno nije rezident i mora platiti porez na nekretninu koju ne koristi.Didier wrote: ↑08/11/2022 12:54Pa platiće porez u BiH prema zakonu. Za drugu i svaku narednu nekretninu već postoji porez, ali nije veliki. Ne vidim šta je tu problem. Ako im je jedina nekretnina, neće ga platiti jer i ne treba da ga plaćaju.Sid the sloth wrote: ↑08/11/2022 12:48
Kako ce oni dokazati da ne trebaju platiti porez u BiH, da placaju u Njemackoj?
-
moonca
#11458 Re: Cijene stanova All about
Rezident si s jednom adresom.. home..( i ne morash biti u njoj 365 dana ) sve ostale su ..investicija... i na te treba biti dodatni porez.. nije ni on strashan ...ali.. 
-
John Cleese
#11459 Re: Cijene stanova All about
Pa zato su ga valjda i prodali_BataZiv_0809 wrote: ↑08/11/2022 09:02 Jarane iz Australije....koji ce ti q stan do koga preletis vremensku razliku![]()
Covjek je napisao da su poznanici iz Australije prodali stan, a ne da su kupili.
- Haris.ba
#11460 Re: Cijene stanova All about
Jedno 20 puta vec prezvakana tema.
Treba uvesti detaljnije. Vec, ima taj porez npr.na apartmanima na Bjelasnici. Nikoga nije odvratio od kupovine.
Ko ima love, taj porez je nebitan. Samo ga uracuna u cijenu izdavanja ako je stvar da se pokriju troskovi.
U Makarskoj je 15 kuna po kvadratu taj porez za kontekst.
Last edited by Haris.ba on 08/11/2022 14:35, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#11461 Re: Cijene stanova All about
DodusheJohn Cleese wrote: ↑08/11/2022 14:25Pa zato su ga valjda i prodali_BataZiv_0809 wrote: ↑08/11/2022 09:02 Jarane iz Australije....koji ce ti q stan do koga preletis vremensku razliku![]()
Covjek je napisao da su poznanici iz Australije prodali stan, a ne da su kupili.
-
citroen xm
#11462 Re: Cijene stanova All about
Smarate pomalo sa dijasporom i tim porezima koji ste vi zamislili u svojoj glavi. Ljudi državljani BiH, kupili legalno nekretninu, platili i porez na nju i vi bi sada još dodatno oporezivali nešto. Čovjek ima državljanstvo BiH, koga boli neka stvar koliko je dugo u zemlji. Čak je za svaku normalnu zemlju bitno da njeni državljani ulažu u svoju zemlju kapital ostvaren tamo negdje. Tačno ovde neka ljubomora vlada.

Tuzla nije Sarajevo. Onaj ko je kupio stan u Sarajevu dobro zna zašto je kupio u Sarajevu, a ne u Tuzli ili nekom drugom gradu. A vala i nije neki problem jednom u 2 mjeseca otići do Tuzle zbog aerodroma. A može biti da je let baš iz Sarajeva.Black swan wrote: ↑08/11/2022 12:49
bolje onda u tuzli kupiti... blizu pista za letove po europi za tih mjesec dva odmora![]()
-
moonca
#11463 Re: Cijene stanova All about
250.00KM je 127.82$ . za te $ se ne moze(?) kupiti nekretnina . velichine i izgleda . vani. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#11464 Re: Cijene stanova All about
Mnogo te postujem kao covjeka i komunistu, ali ovo je ipak povrsno gledanje na stvar. Ili jednodimenzionalno.citroen xm wrote: ↑08/11/2022 16:25 Smarate pomalo sa dijasporom i tim porezima koji ste vi zamislili u svojoj glavi. Ljudi državljani BiH, kupili legalno nekretninu, platili i porez na nju i vi bi sada još dodatno oporezivali nešto. Čovjek ima državljanstvo BiH, koga boli neka stvar koliko je dugo u zemlji. Čak je za svaku normalnu zemlju bitno da njeni državljani ulažu u svoju zemlju kapital ostvaren tamo negdje. Tačno ovde neka ljubomora vlada.![]()
-
ReymondReddington
#11465 Re: Cijene stanova All about
Pa i drzava ima vecu korist ako se ti stanovi koriste. Ako se izdaju ide porez drzavi. Onda ako se koriste 12 mjeseci u godini idu racuni znaci struja, voda, grijanje.citroen xm wrote: ↑08/11/2022 16:25 Smarate pomalo sa dijasporom i tim porezima koji ste vi zamislili u svojoj glavi. Ljudi državljani BiH, kupili legalno nekretninu, platili i porez na nju i vi bi sada još dodatno oporezivali nešto. Čovjek ima državljanstvo BiH, koga boli neka stvar koliko je dugo u zemlji. Čak je za svaku normalnu zemlju bitno da njeni državljani ulažu u svoju zemlju kapital ostvaren tamo negdje. Tačno ovde neka ljubomora vlada.![]()
Tuzla nije Sarajevo. Onaj ko je kupio stan u Sarajevu dobro zna zašto je kupio u Sarajevu, a ne u Tuzli ili nekom drugom gradu. A vala i nije neki problem jednom u 2 mjeseca otići do Tuzle zbog aerodroma. A može biti da je let baš iz Sarajeva.Black swan wrote: ↑08/11/2022 12:49
bolje onda u tuzli kupiti... blizu pista za letove po europi za tih mjesec dva odmora![]()
![]()
E sad jedino je problem kako to regulisati jer ne mozes bas natjerati nekoga da 12 mjeseci u godini izdaje stan. Mozda se tvoj stan ne svidja nekome ili nije na finoj lokaciji ili je preskup za rentanje. Tako da se tu nece nista promjeniti.
-
citroen xm
#11466 Re: Cijene stanova All about
Druže, nije tako kao što misliš. Državi je isto što se struje tiče živio ti i trošio ili ne živio. Bolje joj je čak da ne živiš jer svaki kilovat manje utrošen ode u izvoz po većoj cijeni. Isto joj je i za grijanje, ako su toplane plaćaš živio ne živio, ako se griješ na struju opet je državi bolje da se ne griješ, izvoz....
Porez plaćaš živio ili ne.
Veća potražnja utiče na cijenu. Veća cijena znači više poreza i to svih vrsta. Znači veće pokretanje privrede, veću prodaju roba i usluga. Znači i veće plate u građevinskom sektoru i svemu oko njega, što opet znači veća davanja državi kroz doprinose.
I na kraju, naš čovjek vani je za državu dobitna kombinacija. Zarađuje tamo, ulaže ovde. Država se ne bori da mu obezbjedi posao, a on ulaže novac u državu.
Porez plaćaš živio ili ne.
Veća potražnja utiče na cijenu. Veća cijena znači više poreza i to svih vrsta. Znači veće pokretanje privrede, veću prodaju roba i usluga. Znači i veće plate u građevinskom sektoru i svemu oko njega, što opet znači veća davanja državi kroz doprinose.
I na kraju, naš čovjek vani je za državu dobitna kombinacija. Zarađuje tamo, ulaže ovde. Država se ne bori da mu obezbjedi posao, a on ulaže novac u državu.
Nije Bato vjeruj mi. Gastarbajter je previše naduvana riječ kod nas. Jasno je meni da je ljudima koji sada kupuju stanove teško zbog divljanja cijena nekretnina, ali stavili ste metu na čelo tim ljudima. Da se razumijemo kupujem i ja nekretnine, i zavaljujem se, i nisam dana živio u inostranstvu i jebe me generalno mentalitet naših ljudi koji odsele, ali nisu oni krivi za ovakvo stanje. Koliko god sam bio u istom sosu kao većina ljudi ovde, neke korake sam lakše prelazio nego većina ovde, ne zbog mogućnosti već zbog odlučnosti. Kao što sam i prije pričao, i kada je kvadrat bio 2000 tamo gdje je sada 4000, ljudi su isto kukali da je skupo._BataZiv_0809 wrote: ↑08/11/2022 20:55
Mnogo te postujem kao covjeka i komunistu, ali ovo je ipak povrsno gledanje na stvar. Ili jednodimenzionalno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#11467 Re: Cijene stanova All about
Sve stoji, nisam ni rekao da su ljudi krivi. Koriste priliku koja im se ukazala. Evo nasi ljudi sad pokupovase nekretnine po Turskoj, isti je princip to.citroen xm wrote: ↑08/11/2022 23:19
Nije Bato vjeruj mi. Gastarbajter je previše naduvana riječ kod nas. Jasno je meni da je ljudima koji sada kupuju stanove teško zbog divljanja cijena nekretnina, ali stavili ste metu na čelo tim ljudima. Da se razumijemo kupujem i ja nekretnine, i zavaljujem se, i nisam dana živio u inostranstvu i jebe me generalno mentalitet naših ljudi koji odsele, ali nisu oni krivi za ovakvo stanje. Koliko god sam bio u istom sosu kao većina ljudi ovde, neke korake sam lakše prelazio nego većina ovde, ne zbog mogućnosti već zbog odlučnosti. Kao što sam i prije pričao, i kada je kvadrat bio 2000 tamo gdje je sada 4000, ljudi su isto kukali da je skupo.
Ono sto hocu da kazem je da se sistemski mora rijesiti ovo pitanje i razlikovati ljude koji se kuce i ljude koji investiraju.
10 milja od kantona je dobar pocetak, ali pala muha na medjeda.
-
citroen xm
#11468 Re: Cijene stanova All about
Kućiti se nikada nije bilo lako, čak ni u onom sistemu. Razlika je odnos društvenog i privatnog kapitala u investicijama. Država je nemoćna da to riješi, može jedino tim nekim subvencijama. Opet tih 10000 nikome neće biti presudno, ali eto može se opremiti stan. Opet onaj samo 70 km dalje iz tvog rodnog grada Zenice, ako se kući tamo nema ni tih 10000. Uvijek je neko donji. Nema ništa od borbe sa vjetrenjačama, samo use i u svoje kljuse što bi rekli. I što prije, to bolje.
Država je usrala u svim drugim poljima, tu i najmanje. I ja bih volio kada bi postojala neka prava analiza tržišta nekretnina, mislim da bi došli do frapantnih činjenica. Moje mišljenje je da ovde gastarbajteri ne čine ni blizu postotka kupaca o kome se priča. Sarajevo je postalo potencijalna životna sredina svakom stanovniku u BiH i tu je država totalnim zapostavljanjem ostalih mjesta i centralizacijom entiteta i države napravila najveći zajeb. Zatim ogroman upliv opranog novca pa bar dva mjesta prazna i onda naši ljudi sa zapada. Uvođenje nekih dodatnih poreza ne bi napravilo ništa, samo bi oni najobičniji ljudi opet nadrljali. U RS imaš porez na višak kvadrata pa nikoga ne dotiče i niko se nije zbog njega riješio viška nekretnina. A opet je najviše dotaklo onoga čovjeka u maloj sredini koji je iz najbolje namjere napravio veću kuću da obezbjedi djecu, pa zbog zapostavljanja te zajednice od strane države djeca odselila u Sarajevo.
Država je usrala u svim drugim poljima, tu i najmanje. I ja bih volio kada bi postojala neka prava analiza tržišta nekretnina, mislim da bi došli do frapantnih činjenica. Moje mišljenje je da ovde gastarbajteri ne čine ni blizu postotka kupaca o kome se priča. Sarajevo je postalo potencijalna životna sredina svakom stanovniku u BiH i tu je država totalnim zapostavljanjem ostalih mjesta i centralizacijom entiteta i države napravila najveći zajeb. Zatim ogroman upliv opranog novca pa bar dva mjesta prazna i onda naši ljudi sa zapada. Uvođenje nekih dodatnih poreza ne bi napravilo ništa, samo bi oni najobičniji ljudi opet nadrljali. U RS imaš porez na višak kvadrata pa nikoga ne dotiče i niko se nije zbog njega riješio viška nekretnina. A opet je najviše dotaklo onoga čovjeka u maloj sredini koji je iz najbolje namjere napravio veću kuću da obezbjedi djecu, pa zbog zapostavljanja te zajednice od strane države djeca odselila u Sarajevo.
Last edited by citroen xm on 08/11/2022 23:39, edited 1 time in total.
-
moonca
#11469 Re: Cijene stanova All about
- Didier
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#11471 Re: Cijene stanova All about
Fakat dostize novo dno
- Didier
#11472 Re: Cijene stanova All about
Nisam siguran da se sistemski išta može riješiti, osim da se možda gradi isključivo za ljude koji nemaju nijednu nekretninu. I radilo se i to, ali neće niko da živi u Ilijašu, a Fond nije toliko bogat da bi mogao graditi eto barem u Butmiru. Vjerujem i da bi Butmir svima bio predaleko, što i razumijem, nema javnog prevoza, autom skupo i gužva. Na bicikl i romobil ljudi neće, a realno moglo bi se i tako rješavati.citroen xm wrote: ↑08/11/2022 23:34 Kućiti se nikada nije bilo lako, čak ni u onom sistemu. Razlika je odnos društvenog i privatnog kapitala u investicijama. Država je nemoćna da to riješi, može jedino tim nekim subvencijama. Opet tih 10000 nikome neće biti presudno, ali eto može se opremiti stan. Opet onaj samo 70 km dalje iz tvog rodnog grada Zenice, ako se kući tamo nema ni tih 10000. Uvijek je neko donji. Nema ništa od borbe sa vjetrenjačama, samo use i u svoje kljuse što bi rekli. I što prije, to bolje.
Nekad pomislim da subvencije naprave više štete nego koristi jer se onda cijene dignu, kao i u vrtićima.
A opet, ima kamata od 3% koja sada nema nigdje na Zapadu, ima subvencija od 10.000 koja je bila 15.000 lani, ima oslobođenje od poreza. Na stan od 150.000 to je već 17.500 direktno i još koja hiljada preko kamate, samo od države. Bolje vala ne znam da ima u mnogo zemalja od toga.
-
ReymondReddington
-
akcija007
#11474 Re: Cijene stanova All about
U Hrvatskoj imaju subvencije za prvu nekretninu od APN i to podize cijenu kvadrata . Rekla je i EU da ne mogu tako
Ovo su uslovi:
- mladi do 45 godina zivota
- do 100 000 eur nekretnina se subvencionira .
- u zavisnosti od indeksa razvijenosti podrucja drzava u prvih 5 godina placa 30% - 51% tvoje rate/anuiteta stambenog kredita .
Sto je manja razvijenost veci je postotak .zagreb, Split, Rijeka donose 30% subvencije a Metkovic 37%, Gunja, Delnice, Okucani ... 51%
Ovo su uslovi:
- mladi do 45 godina zivota
- do 100 000 eur nekretnina se subvencionira .
- u zavisnosti od indeksa razvijenosti podrucja drzava u prvih 5 godina placa 30% - 51% tvoje rate/anuiteta stambenog kredita .
Sto je manja razvijenost veci je postotak .zagreb, Split, Rijeka donose 30% subvencije a Metkovic 37%, Gunja, Delnice, Okucani ... 51%
-
giannibelif
#11475 Re: Cijene stanova All about
Samo u Sarajevu postoje trosobni stanovi od 48 kvadrata.