INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
laik1981
#8801 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Suti samo neka ne puca.. Jedni silaze niz Vraca, hoce da se otcijepe, a ovi drugi hoce treci.. I vama do cijena 
-
vanjki
-
talijan97
#8803 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prije korone i rata u Ukrajini, narod je lijepo živio, barem ove krajeve koje ja poznajem, Sarajevo - Visoko - Breza.
Narod isao po dva puta na more, redovne kupovine luksuza i moglo se i ušteđevine sabrati.
Prije neki dan postavljam sebi pitanje, kako narod zivi? I da li nastavljaju stil života kao prije dvije-tri godine?
Jedino što meni pada na pamet jeste da kod naroda još uvijek ima dobre ušteđevine. Ali doći će do pucanja kad tad.
Narod isao po dva puta na more, redovne kupovine luksuza i moglo se i ušteđevine sabrati.
Prije neki dan postavljam sebi pitanje, kako narod zivi? I da li nastavljaju stil života kao prije dvije-tri godine?
Jedino što meni pada na pamet jeste da kod naroda još uvijek ima dobre ušteđevine. Ali doći će do pucanja kad tad.
- Ozimician
#8804 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
... i srbuju usput kad se vrate i pljuju po ruci koja ih hrani
-
bumerangss
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8806 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Povecanje placa je zacarani krug
Bolje da vrate cijene
Bolje da vrate cijene
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8807 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svrakino je jedino mjesto u gradu u kojemu sam u 21.st.dobio repliku vrti ti se tocakbumerangss wrote: ↑09/11/2022 05:49Pa zato su i digli cijene! Sistem ponuda-potražnja kao i za stanove sto se dešava pa se "gajbe" u Švrakinom selu prodaju za 200000 KM
Da hoće poskupiti parking na 10 KM/h zbog aero zagađenja![]()
- n+1
#8808 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Eno sad lijepo se živjelo. Pa i tada se pričalo "kako narod trpi". Godinama se pričalo. Decenijama.talijan97 wrote: ↑08/11/2022 23:02 Prije korone i rata u Ukrajini, narod je lijepo živio, barem ove krajeve koje ja poznajem, Sarajevo - Visoko - Breza.
Možda i sada lijepo živimo?
Još malo pa ćemo period prije COVID-a početi mitologizirati kao Jugoslaviju.
Samo čekam: "Prije COVID-a se na klupi moglo spavati".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8809 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma ovdje se generalno dobro zivi koliko i kako se radi.
Ili sto bi moj rodjak iz Gelzenkirhena rekao "mošt'e vi hodat svako malo"
Ili sto bi moj rodjak iz Gelzenkirhena rekao "mošt'e vi hodat svako malo"
- Sanjarko
#8810 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prosjek rada u EU 35-38 sati, u Bosni? Plate-trosak EU-Bosna? Ja vidim da obilaze itd., po Fejsu ovi po inostranstvu. Svasta nesto.
- n+1
#8811 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma tako je svuda. Neko gilja, a neko muda ladi. Samo je u Americi, zapravo, pravilo Max Weberova usrana protestantska etika i još usraniji duh kapitalizma._BataZiv_0809 wrote: ↑09/11/2022 08:15 Ma ovdje se generalno dobro zivi koliko i kako se radi.
Ili sto bi moj rodjak iz Gelzenkirhena rekao "mošt'e vi hodat svako malo"![]()
Kao što pokazuje primjer Munke.
- oldtajmer
#8812 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ta ce becka fukara, treba da se zna ko je glavni baja sa cijenama, treba nam uvesti i ono platis 3 dobijes 2, srbija izgleda gora i od nas
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#8813 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo mene opet na temi, samo da vas podsjetim na neke stvari:
-ismijavali ste poljoprivdenike i njhive prozivode
-bilo je bitnije kupiti krompir iz mozambika, jer je 30kf jeftinij od domaceg
-bilo je bitnije kupiti meso iz brazila, zamrznuto godinama, nego dati par KM vise za domace
-bilo je bitnije kupiti mlijecne proizvode iz uvoza, nego platiti 20kf vise za domace
-bilo je bitnije ismijavati malinare i njhove probleme, kad su radili i s gubitcima.
Ne, ne kazem da je domace kvalitetnije, niti da treba po svaku cijenu uzimati. Kazem da niste shvatili da se sistemski unistava domaca prozivodnja i da "seljak" nema nikakvu ekonomsku racunicu da prozivodi. Sada, kada je prozivodnja drasticno manja, imamo uvoz i slobodno formiranje cijena. Sada mozda i skontate koliko ste bili nekorektni.
-bilo je bitnije kupiti meso iz brazila, zamrznuto godinama, nego dati par KM vise za domace
-bilo je bitnije kupiti mlijecne proizvode iz uvoza, nego platiti 20kf vise za domace
-bilo je bitnije ismijavati malinare i njhove probleme, kad su radili i s gubitcima.
Ne, ne kazem da je domace kvalitetnije, niti da treba po svaku cijenu uzimati. Kazem da niste shvatili da se sistemski unistava domaca prozivodnja i da "seljak" nema nikakvu ekonomsku racunicu da prozivodi. Sada, kada je prozivodnja drasticno manja, imamo uvoz i slobodno formiranje cijena. Sada mozda i skontate koliko ste bili nekorektni.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8814 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sve što domaći proizvedu, to se i proda, samo je problem u lancu. Oni koji otkupe prvi od domaćina, ucjenjujući ga niskom otkupnom cijenom, prave sranje, koje im u stvari vlast omogući,..laserShow wrote: ↑09/11/2022 10:52 Evo mene opet na temi, samo da vas podsjetim na neke stvari:
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#8815 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da tako je, proda se, ali opet najmanje prozivodjaci to vide. Zato nema sistema, ali ima sistemskog unistavanja. Evo ovo povecanje cijene mlijeka, koliko je otislo proizvodjacima?
- konektovan
- Sanjarko
#8817 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nemogu domaci poljuprivrednici ni biti u svemu konkurentni. Primjerice paradajz. Hajd budi Spaniji, Italiji itd., konkurentan u tome. Ali u nekoj sorti paradajza mogu. Domaci, volovsko srce primjerice. Ali nema drzave da usmjeri sta, kako, gdje itd., onda slabi poticaji itd.
Recimo meni nikako jasno nije sto u pojedinim dijelovima drzave uzgajaju to sto uzgajaju. Mislim nemozemo mi bit s tim konkurentni drugima.
A da mozemo uzgajati sto, sta i bit konkurentni, mozemo. Ali sve, ne bas.
Recimo meni nikako jasno nije sto u pojedinim dijelovima drzave uzgajaju to sto uzgajaju. Mislim nemozemo mi bit s tim konkurentni drugima.
A da mozemo uzgajati sto, sta i bit konkurentni, mozemo. Ali sve, ne bas.
-
probook
#8818 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja mislim da je otkupna cijena mlijeka ista kao i prije X godina.
Meso isto tako sto se kupuje od seljaka na veliko vrlo malo je podignuta cijena. A seljaku je sve otislo 50% gore dok dodje do finalnog proizvoda
-
crveni_makovi
#8819 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
@laserShow Mi smo divne male žabe. Uživamo u toploj vodi. Još ima prostora da se prilagodimo.
- Ludzak
#8820 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sreća pa imamo Fadila Novaloca koji je najviše uradio u postratnoj vladi FBIH. Da nam nije njega, vidjeli biste kakva bi tad inflacija bila.
- konektovan
#8821 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Bingo svojim radnicima, onima koji rade duže od 6 mjeseci, isplatiće 1078 KM...aferim, što će bingo koštati 10 miliona KM. Trebaju sad i drugi, jer svi kupe kajmak zadnjih mjeseci samo takav, extra profit su pravili, pa bi bio red da nešto daju i svojim radnicima.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8822 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Lav samo o Bingasu prica
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- konektovan
#8824 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I dole je pavlaka, ali ti očito trebaš oftalmologu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8825 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja na mlijeku samo vidim cijenu