Ukrajina

Zumbul2

#131151 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Čitalac

#131152 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Dok većina ruskih propagandista i trubadura s nestrpljenjem očekuje američke izbore, Pjotr Akopov zaključuje da samo naivni misle kako će Washington, u slučaju dobrog rezultata republikanaca, okrenuti leđa Ukrajini. Neće, siguran je Akopov – „Amerika neće ispustiti Ukrajinu iz ruku“ i sve će ostati isto. No, rezultat ovih izbora biće nešto daleko važnije: kompletan američki sistem se neminovno urušava i SAD srljaju ka raspadu i(li) građanskom ratu. Opet, sve i da se ne raspadne, Rusija će svakako nadjačati.Treba, dakle, samo pričekati nekoliko godinica pa u Moskvi održati paradu.
Danas, 8. studenoga 2022, Sjedinjene Američke Države poduzimaju novi korak prema razgradnji vlastitog političkog sustava: ne samo da nisu izašle iz kolotečine u koju su ušle 2016, nego još dublje ulaze u nju. I tim tragom se kotrljaju prema svojoj 250. obljetnici, koju će proslaviti 2026. godine - ali tko i gdje?

Jer do 2026. bit će 2024, godina predsjedničkih izbora. Izbori, za koje se već sada sa sigurnošću može reći: njihov rezultat gubitnici neće priznati. Nije bitno tko će pobijediti, bitno je što će biti nakon njih. Do sada se proces delegitimizacije razvija na svim planovima, osim na onom pravnom: sukobi eskaliraju, povjerenje u grane vlasti pada, unutar društva dolazi do polarizacije, rastu očekivanja građanskog rata. Ali do 2024. godine situacija će dosegnuti temeljno novu razinu: nepriznavanje izbornih rezultata gotovo će sigurno izraziti pojedine države. Nije važno jesu li demokrati ili republikanci, bitno je da će zapravo započeti proces raspada Sjedinjenih Država. Sada je nemoguće predvidjeti kako će se to razvijati: hoće li se ograničiti na puko sabotiranje rada savezne vlade od strane pobunjenih država ili će pokušati stvoriti nekakvu horizontalnu mrežu koja bi s vremenom mogla postati nova konfederacija. Nemoguće je predvidjeti ni brzinu ni rezultat procesa kolapsa: može biti zamrznut na nekoliko godina, mogu ga pokušati zaustaviti silom (ali postoji veliki rizik od pravog građanskog rata), može vrlo brzo (prema povijesnim standardima brzo, odnosno unutar jednog desetljeća) dovesti do stvarne podjele države. Ali u svakom slučaju, bivše Sjedinjene Države više neće postojati.

Čak i ako ostanu kao jedinstvena država, Sjedinjene Države će se mnogo promijeniti, a njihova globalna pozicija će slabiti pod bilo kojim okolnostima. Sukob s Kinom zahtijevat će mobilizaciju svih globalnih resursa zemlje - a pozornost prema Europi neizbježno će oslabiti. Glavnu ulogu u suprotstavljanju i obuzdavanju Rusije imat će istočni dio atlantskog bloka, odnosno Britanija s Europskom unijom. Ali Britaniji – uza sav njezin golemi utjecaj u sjeni – nedostaju potrebni resursi, a EU nema strateški interes u dugotrajnom sukobu s Rusijom oko Ukrajine, tako da bez snažnog i ujedinjenog SAD-a Zapad neće moći dugo zadržati kontrolu nad zapadnim ruskim zemljama.

Da, ovo je procjena situacije do kraja desetljeća, ali 8. studenoga 2022. potvrđuje da se SAD tvrdoglavo kreću zadanom putanjom, nastavljajući kurs zauzet 2016. I nema te sile koja bi ih mogla odvesti s pogubnog puta. Trump će pokušati ponovno, ali mu to više neće biti dopušteno. A Rusiji ništa drugo od Amerike ne treba: na vanjskom frontu (prije svega, naravno, ukrajinskom) mi ćemo izdržati sukob s njima, a na unutarnjem će oni sve učiniti sami. Pobijedit će sami sebe.
Zumbul2

#131153 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

U Sevastopolju radi pvo

Zumbul2

#131154 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Slabo mi u zadnje vrijeme rade AGM antiradiation, nešta idavno nisam čuo da su roknuli pvo
lajkujMe

#131155 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

mishic wrote: 07/11/2022 20:29 Po tim izvorima, nepovratni gubici regularne ruske vojske, a to znači ubijeni i nestali bez traga, ukupno iznose 77.291 osoba! PVK Vagner izgubila je 23.517 vojnika, a Ruska garda – 5.508. Zajedno je to više od 106 hiljada vojnika. Ako ranjenika, po definiciji, mora biti tri puta više nego žrtava, onda je to još 300 hiljada osoba. Ukupno, dakle, više od ogromne brojke 400 hiljada!
Svi zaboravljaju jadnike iz DNR i LNR
Zumbul2

#131156 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

drndalo wrote: 07/11/2022 23:27
drug_profi wrote: 07/11/2022 22:28

Jedino motor drugi da stave
KAo sto rekoh, ne brini. Siguran sam da isti motor ide i na 300 i na 500 km varijantu. tako da ne mislim da je to nerjesivo, Takodjer, ako ista UKR hardverski u ne daj boze situaciji ovoj raketi mogu zamijeniti, onda je to motor.
Manipulisati dometom se može i hardverom i softverom i samim čvrstim gorivom. Nije to lahko kao što misliš Drndalo, ali i da jeste pitanje je smiju li to ukrajinci raditi. Dobiće rakete pod određenim uslovima i izigrati povjerenje mogu samo jednom i neće više nikad dobiti...
lajkujMe

#131157 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sehida nema vise toliko ako ikako.
Sto znaci da su ispraznili zalihe.
Ako dodje jos jedna malo ce jos upotrebljavati
Mislim da Iran nema kapacitete da pravi u brojevima koji su potrebni Rusima.

60-70 dnevno za svakodnevnu upotrebu da bar 3-4 pogode ciljeve.

Sto znaci da Sehid dronovi nisu prevaga na terenu.
Uspjeli ozbiljno narustiti energetski sistem.

A s druge strane mozda Rusi cekaju da imaju opet veliku kolicinu ne samo dronova nego i krstarecih.
Sto bi znacilo da jednom mjesecno imaju dovoljno za 2 dnevnu kampanju.
lajkujMe

#131158 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Himars je rezervisan za ovu namjenu.
UA ceka vozove da ih istovaru na jednu lokaciju, ili Rusi praktikuju svakako da kad dovedu novo ljudstvo prvo idu u sabirne centre kao stoka.
Tipa hoteli, upravne zgrade i slicno i tu ih onda Ukrajinci potamane.

300 do 400 dnevnih gubitaka se moze alocirati na takve akcije.
AFU melje ljudstvo u RU armiji a mobiksi samo sto izadju i stave nogu na tlo Ukrajine dobiju Dobro Vecer Ukrajina tretman
agent_zero

#131159 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

pici wrote: 07/11/2022 23:57
Britanski Kraljevski institut: Zapad se opustio. Rusima se otvara prilika
RUSIJA bi mogla preplaviti Ukrajinu zračnim snagama ako Zapad ne isporuči obrambene sustave i borbene zrakoplove, upozorili su vojni analitičari, prenosi Telegraph.
Zapad se polaHko hladi, nikakve reakcije na dostavu iranskih dronova i raketa, koje ce nastaviti unistavati ukrajinsku infrakstrukturu i vojnu tehniku.Ovo vec postaje zabrinjavajuce, cinimi se da vec pocinje pritisak na ukre da potpisuj alija.
Evidetno je da je došlo do nekoh zasićenja, čak i sankcije ne djeluju, a niko ne razmišlja o uvođenju novih.

Nema više ni one priče o skandinavskim zemljama u nato-u, kao ni o primanju ukrajine u eu i nato.

Kao mede brunde pred zimski san... :zzzz:
lajkujMe

#131160 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Americka analiza Ukrajinskih sposobnosti ratovanja bez uljepsavanja.
drndalo

#131161 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Zumbul2 wrote: 08/11/2022 08:28
drndalo wrote: 07/11/2022 23:27

KAo sto rekoh, ne brini. Siguran sam da isti motor ide i na 300 i na 500 km varijantu. tako da ne mislim da je to nerjesivo, Takodjer, ako ista UKR hardverski u ne daj boze situaciji ovoj raketi mogu zamijeniti, onda je to motor.
Manipulisati dometom se može i hardverom i softverom i samim čvrstim gorivom. Nije to lahko kao što misliš Drndalo, ali i da jeste pitanje je smiju li to ukrajinci raditi. Dobiće rakete pod određenim uslovima i izigrati povjerenje mogu samo jednom i neće više nikad dobiti...
Ne mislim da je lako, nego da se u ratu sjetis probati svasta nesta, od cega nesto i ispadne dobro. Ukrajinci kao sto rekoh ocito jos imaju ljude i znanje za dosta stvari unaprijediti, posebno ako se mora.

Sto se povjerenja tice, ne mislim da bi ista radili na svoju ruku bez barem precutne saglasnosti isporucioca... Jebiga, sve su sa 300 km doletom isporucene, ali se jednoj otkinuo cincilager na gefufni od ziroskopa te ga "prenijelo" 200 km, jer se jadan zabunio,pa dok se resetovao... Sasvim slucajno je tamo gdje je pao pogodio bas neki cilj koji je jako koristan...

Naravno da pravim cirkus i pojednostavljujem do kosti ali da bih istakao poentu. Dakle oruzje moze biti isporuceno tajno, polujavno (neki "slucajni" snimak, i javno (saopstenje). U zavisnosti od zelja prema ruskom posrnucu u tom momentu, to se onda moze dozirati kako zelis.
drndalo

#131162 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Zumbul2 wrote: 08/11/2022 08:23 Slabo mi u zadnje vrijeme rade AGM antiradiation, nešta idavno nisam čuo da su roknuli pvo
Antiradrski projektili se ne bi trebali koristiti onako, bez cilja... Ako ide negdje ofanziva, pa kao priprema za istu, onda ih ide dosta u kratkom vremenu, da ubije sve sto se vrti, a do tada u principu skupljas saznanja gdje se takvi mogu nalaziti (mislivsi da su sigurni jer ih do tad nisu otkrili), i onda rokanje kada ti treba da ih ubijes na barem 48-72 sata, tj. dok se organizuju da nesto dovezu kao pojacanje/zamjenu od nekud...

Ili kad hoces neku maskirovku,da kao pripremas neki teren za napad, a u stvari spremas drugi...
drndalo

#131163 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Pomoc iz Svedske u vatrogasnim kamionima i terencima stigla u UKR.

sumirprimus

#131164 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ding dong
drndalo

#131165 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Bubćić na livadić...

Sad ti mene prestize... :mrgreen:
Last edited by drndalo on 08/11/2022 09:46, edited 1 time in total.
sumirprimus

#131166 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image
op
sumirprimus

#131167 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drndalo wrote: 08/11/2022 09:45 Bubćić na livadić...

Sad ti mene prestize... :mrgreen:
nista idemo dalje, predajem ti loptu u prostor, naleti i na prvu u raslje hehehe
sumirprimus

#131168 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 08/11/2022 09:14

da , to znamo i bez americke analize ono sto ne znamo kad ce f-16ke? a10ke, atacms i slicne igracke da se rusi poderu kako treba i brze.
taj lend liz jel to zazivilo ? :zzzz:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#131169 Re: Ukrajina

Post by pici »

agent_zero wrote: 08/11/2022 09:08
pici wrote: 07/11/2022 23:57

Zapad se polaHko hladi, nikakve reakcije na dostavu iranskih dronova i raketa, koje ce nastaviti unistavati ukrajinsku infrakstrukturu i vojnu tehniku.Ovo vec postaje zabrinjavajuce, cinimi se da vec pocinje pritisak na ukre da potpisuj alija.
Evidetno je da je došlo do nekoh zasićenja, čak i sankcije ne djeluju, a niko ne razmišlja o uvođenju novih.

Nema više ni one priče o skandinavskim zemljama u nato-u, kao ni o primanju ukrajine u eu i nato.

Kao mede brunde pred zimski san... :zzzz:
Ja to vidim evo vec treci mjesec.Mnogo se je ocekivalo od ofanzive u augustu, koja je pocela samim krajem augusta pocetkom septembra.Prvo na Hersonu su zapeli, rusi su trebali biti pobacani u Djepar vec deseti dan.Onda se preslozilo i krenulo sa drugom ostricom oko Harkiva.Uspjeh je bio ocigledan, Izjum oslobodjen, Kupljansk, rusi u rasulu i bjezaniji, izbilo se na rijeku Ozkil u deset dana, Svatove poceli rusi evakuaciju, Liman nije se ni branio, bili u poluokruzenju i sta bi, stade se da se zapali cigara i ispiša.Neprijatelj se pregrupisao, mobilisao i poslao meso.
Nije ovo moje misljenje nego zapada, citajte malo njihove izjave izmedju redova.Puna pomoc ukrajini ALI, treba ovo treba ono, ko nene na kafi.
Ocekivala se i treca ostrica mrema Melitopolja a i tu nesta zapelo.Zapad je dao oruzije i opremio ukrajince ko ni jednu vojsku do sada, vidi se po frontu i da rusi uopste ne smiju koristiti avijaciju koja je presudan faktor u ovakvoj vrsti rata.Mariopolj su osvojili koristeci masovno bombardovanje avionima inace bi i dan danas Mariopolj se branio.
Dronovi i artijerija sve je to super ak kad te zaspe flota aviona, govno ti u grlu.
Ja sam svim srcem uz ukrajince al znam sta je zapadni kurvaluk, po godine te tapse i bodri a onda si prepusten samom sebi.Ukri moraju obavezno napraviti plan da fabrike i proizvodnju prebace u poljsku i da tamo vrse obuku po NATO-u.
Ukri ce pobijediti samo sto je pobjeda sad daleko a zapad nema strpljenje to finansirati deset godina.
Zelenski je vec poceo obracun sa ukrajinskim oligarsima i plijeni im imovinu.Nije sve u bubovima.
Slava ukrajini!
jednonogi_Jack

#131170 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

sumirprimus wrote: 08/11/2022 09:45
ding dong
4 od 7 sa ovom bombicom. Dobar prosjek.
agent_zero

#131171 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

jednonogi_Jack wrote: 08/11/2022 09:58
sumirprimus wrote: 08/11/2022 09:45
Spoiler
Show
ding dong
4 od 7 sa ovom bombicom. Dobar prosjek.
3 od 7 koliko ja vidjeh.
agent_zero

#131172 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

lajkujMe wrote: 08/11/2022 09:14
Spoiler
Show
Sve manje/više poznato.

Jedino što u par navrata spominju velike ukrajinske gubitke u ljudstvu i tehnici.
sumirprimus

#131173 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

i ja trojicu vidimda leze u liniji
Zumbul2

#131174 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

O iranskim BM i mogućoj odbrani od njih

https://www.thedrive.com/the-war-zone/a ... es-horizon
Zumbul2

#131175 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »