Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#13576 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mozda nije narandzasti kao kod Fadila 
- hopi
#13577 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nisi jedinishalla wrote: ↑04/11/2022 21:59 Ja sam samo rekao svoje iskustvo, jedan od majstora kroz čije je ruke prošlo auto rekao da im je to drama glupo napravljeno, nešto je vezano za posudu ulja, više nisam ni zapamtio, pokušavam da potisnem prošlu godinu iz sjećanja
A da me je sve ostalo slušalo, stvarno jeste, pregazio sam 170K sa njim u 9 godina i to je jedino sranje koje me je zadesilo, e sad što je to povuklo za sobom druge kvarove... Možda je samo bio bad luck![]()
Poznanik mi je pricao na 1.6 benzin, nova kupljena je bilo problema sa termostatom, tj jednostavno mu je previsoka radna temp bila i nešto se otopilo.
Mada ne znam zašto je to opel tako postavio šta su dobili time
- drug_profi
#13578 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Na J modelu izgleda dihtung dekla i to kuciste termostata su feler fabricki. Srecom nije skupo za zamijeniti.
- shalla
#13579 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja sam 2017. godine kada je auto bilo staro 4.5 godine zamijenio kućište termostata, sa nekim poklopcima ventila, tako nešto. došlo me sve meščini oko 800 KM, više se i ne sjećam majke mi. Međutim, 2020 sam opet imao problem sa pregrijavanjem koji je riješen zamjenom nekog crijeva, nešto i onda 2021 havarijadrug_profi wrote: ↑07/11/2022 10:16 Na J modelu izgleda dihtung dekla i to kuciste termostata su feler fabricki. Srecom nije skupo za zamijeniti.
- drug_profi
#13580 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
U ovlastenom bezbeli?shalla wrote: ↑07/11/2022 10:57Ja sam 2017. godine kada je auto bilo staro 4.5 godine zamijenio kućište termostata, sa nekim poklopcima ventila, tako nešto. došlo me sve meščini oko 800 KM, više se i ne sjećam majke mi. Međutim, 2020 sam opet imao problem sa pregrijavanjem koji je riješen zamjenom nekog crijeva, nešto i onda 2021 havarijadrug_profi wrote: ↑07/11/2022 10:16 Na J modelu izgleda dihtung dekla i to kuciste termostata su feler fabricki. Srecom nije skupo za zamijeniti.![]()
![]()
Distung dekla sam platio 70 cini mi se sa rukama, a kuciste termostata 110 sa rukama. Kod mog majstora.
A kakvu havariju si imao 2021?
Last edited by drug_profi on 07/11/2022 11:35, edited 1 time in total.
- shalla
#13581 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A u ovlaštenom, debil. Kontam ok platiće se malo skuplje ali sam bar siguran da će biti odrađeno kako trebadrug_profi wrote: ↑07/11/2022 11:32U ovlastenom bezbeli?shalla wrote: ↑07/11/2022 10:57
Ja sam 2017. godine kada je auto bilo staro 4.5 godine zamijenio kućište termostata, sa nekim poklopcima ventila, tako nešto. došlo me sve meščini oko 800 KM, više se i ne sjećam majke mi. Međutim, 2020 sam opet imao problem sa pregrijavanjem koji je riješen zamjenom nekog crijeva, nešto i onda 2021 havarija![]()
![]()
Distung dekla sam platio 70 cini mi se sa rukama, a kuciste termostata 110 sa rukama. Kod mog majstora.
- drug_profi
#13582 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I ja sam pitao tamo prvo, pa mi rekli cijeli poklopac se mijenja sa dihtungom. A moj meštar nabavio zsmjenski dihtung od poznatog brenda i zamjenio za 15 minuta.
A kakvu si havariju imao?
- shalla
#13583 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nakon 6 godina stvarno samo redovnih godišnjih servisa, jedne godine mi se počne javiti Service ESP i auto počelo dobro da podrhtava u vožnji. Tamo-vamo, u AC Betanija kažu otišao termostat sa nekim poklopcima ventila ili šta već, haj pljunem milju maraka da se to zamijeni. Kroz nekih godinu slično sranje, kaže mi jedan drug to mi liči na bobinu. Odem do majstora, fakat jest, zamijene je, bude ok, neke dvije godine bez problema. Nekad 2020. godine kad je počela korona, idemo u Krajinu, 40 stepeni, ja ga nagario malo jače kad vidim kazaljka temperature ode malo više od onih stalnih 90 stepeni. Stanem, nazovem poznanika koji ima servis, kaže ma dobro vruće je, vjerovatno si ga opteretio, sačekaj malo, dospi malo vode u kutiju gdje sipaš permant i vidi kako će se ponašati. Uradim tako, stvarno bude sve ok, još nekih godinu. I onda na proljeće prošle godine pomiješa mi ulje i vodu, izbaci mi majonezu u posudi za permant. Hajde, da ne vozim u ovlašteni, odvezem majstoru (poznanik za kojeg znam da stvarno veliki broj ljudi ide kod njega da im radi auto). Kaže on, vidi, treba se izbrusiti i izravnati glava motora, isprati ovo iz sistema, to će riješiti problem. Dam cca 600 KM za sve to, auto stvarno ok radilo 15 dana. I treba da idem na more i pitam ga, jel se smijem pouzdati, ma smiješ ba, sve 5. Naravno da se usred neke pičke materine kod Bileće desi sranje, opet mi pomiješa vodu i ulje. Ostavim auto da dođe lik da ga digne na šlepu da ga može dovući majstoru, haj plati BIHAMKU, plati rezervno auto da ne propada vikend, još 5 stoja. Odvezem istom majstoru, on kuka, pu majku mu jesi peh, haj ostavi sve ćemo ponovo, nećeš plaćati. Držao auto kod sebe 20 dana, lafo radio, provjeravao ga, kaže svaki put se desi isto, ja mu ne znam rješenje. Trebao si to kralju reći prvi put i spasiti me da krhnem milju maraka i pritom NE RIJEŠIM problem. Odvezem auto drugom majstoru koji je kao tata-mata za Opele. Kaže on ovo se mora promijeniti motor, ne znam što te taj zavlačio, ok hajde promijeni motor. Naravno da je pritom morao promijeniti još 10 nekih klinaca koji su se sjebali zbog ovog miješanja vode i ulja 3x i još mi je bacio komentar kao, da je prvi put samo zamijenjena ova neka posuda koja dodiruje neko crijevo pa ono valjda progori, šta li i tako dođe do miješanja...drug_profi wrote: ↑07/11/2022 11:37 I ja sam pitao tamo prvo, pa mi rekli cijeli poklopac se mijenja sa dihtungom. A moj meštar nabavio zsmjenski dihtung od poznatog brenda i zamjenio za 15 minuta.
Suma sumarum, cca 3500 sve zajedno... Ok, auto jest nakon svega toga bilo ko lampa (i ne bilo) ali je meni nakon svega toga bilo samo da ga zamijenimo, stalno nam je bio prisutan onaj ružni osjećaj čim sjednem u njega nekako me podsjećalo samo na ta sranja, krhnutih 5 milja maraka, stalnih nabrajanja od svih „generala poslije bitke“...
Malo sam haotično napisao ali vjeruj ne volim se ni prisjećati kompletne epizode
-
Proosvjetni_uhljeb
#13584 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Radio auto u ovlaštenom. Kud ćeš veće havarije?drug_profi wrote: ↑07/11/2022 11:37 I ja sam pitao tamo prvo, pa mi rekli cijeli poklopac se mijenja sa dihtungom. A moj meštar nabavio zsmjenski dihtung od poznatog brenda i zamjenio za 15 minuta.
- drug_profi
#13585 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
E dobro sranje.
Hajd samo reci jos koji model godina, motor...
Astra J 2012?
FL model ili prije njega?
Hajd samo reci jos koji model godina, motor...
Astra J 2012?
FL model ili prije njega?
- shalla
#13586 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Astra J Hatchback 1.6 XER AT Enjoy. Mislim da nije bio FL model
-
Proosvjetni_uhljeb
#13587 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kod mene sa Opelom, drugi problem bio (gašene motora bez ikakvog vidljivog razlgoa) ali slične zafrkancije: ležanje kod majstora, zamjena raznoraznih dijelova, vožnja na šlepi par dana poslije majstorove izjave da mogu sa Astrom do Norveške i nazad, davanje novca ovom i onom da bi na kraju u Zenici zamijenio dva releja i (bar se nadam) riješen problem. I opet ostaje onaj osjećaj da te auto može u svakom trenutku izdati i da nije pouzdan.shalla wrote: ↑07/11/2022 12:07Nakon 6 godina stvarno samo redovnih godišnjih servisa, jedne godine mi se počne javiti Service ESP i auto počelo dobro da podrhtava u vožnji. Tamo-vamo, u AC Betanija kažu otišao termostat sa nekim poklopcima ventila ili šta već, haj pljunem milju maraka da se to zamijeni. Kroz nekih godinu slično sranje, kaže mi jedan drug to mi liči na bobinu. Odem do majstora, fakat jest, zamijene je, bude ok, neke dvije godine bez problema. Nekad 2020. godine kad je počela korona, idemo u Krajinu, 40 stepeni, ja ga nagario malo jače kad vidim kazaljka temperature ode malo više od onih stalnih 90 stepeni. Stanem, nazovem poznanika koji ima servis, kaže ma dobro vruće je, vjerovatno si ga opteretio, sačekaj malo, dospi malo vode u kutiju gdje sipaš permant i vidi kako će se ponašati. Uradim tako, stvarno bude sve ok, još nekih godinu. I onda na proljeće prošle godine pomiješa mi ulje i vodu, izbaci mi majonezu u posudi za permant. Hajde, da ne vozim u ovlašteni, odvezem majstoru (poznanik za kojeg znam da stvarno veliki broj ljudi ide kod njega da im radi auto). Kaže on, vidi, treba se izbrusiti i izravnati glava motora, isprati ovo iz sistema, to će riješiti problem. Dam cca 600 KM za sve to, auto stvarno ok radilo 15 dana. I treba da idem na more i pitam ga, jel se smijem pouzdati, ma smiješ ba, sve 5. Naravno da se usred neke pičke materine kod Bileće desi sranje, opet mi pomiješa vodu i ulje. Ostavim auto da dođe lik da ga digne na šlepu da ga može dovući majstoru, haj plati BIHAMKU, plati rezervno auto da ne propada vikend, još 5 stoja. Odvezem istom majstoru, on kuka, pu majku mu jesi peh, haj ostavi sve ćemo ponovo, nećeš plaćati. Držao auto kod sebe 20 dana, lafo radio, provjeravao ga, kaže svaki put se desi isto, ja mu ne znam rješenje. Trebao si to kralju reći prvi put i spasiti me da krhnem milju maraka i pritom NE RIJEŠIM problem. Odvezem auto drugom majstoru koji je kao tata-mata za Opele. Kaže on ovo se mora promijeniti motor, ne znam što te taj zavlačio, ok hajde promijeni motor. Naravno da je pritom morao promijeniti još 10 nekih klinaca koji su se sjebali zbog ovog miješanja vode i ulja 3x i još mi je bacio komentar kao, da je prvi put samo zamijenjena ova neka posuda koja dodiruje neko crijevo pa ono valjda progori, šta li i tako dođe do miješanja...drug_profi wrote: ↑07/11/2022 11:37 I ja sam pitao tamo prvo, pa mi rekli cijeli poklopac se mijenja sa dihtungom. A moj meštar nabavio zsmjenski dihtung od poznatog brenda i zamjenio za 15 minuta.
Suma sumarum, cca 3500 sve zajedno... Ok, auto jest nakon svega toga bilo ko lampa (i ne bilo) ali je meni nakon svega toga bilo samo da ga zamijenimo, stalno nam je bio prisutan onaj ružni osjećaj čim sjednem u njega nekako me podsjećalo samo na ta sranja, krhnutih 5 milja maraka, stalnih nabrajanja od svih „generala poslije bitke“...
Malo sam haotično napisao ali vjeruj ne volim se ni prisjećati kompletne epizode![]()
-
ticmaaa
#13588 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pozdrav!
Prvi put kupujem auto!
Negdje izmedju 30-40 tisuca KM. Osoba sam sa invaliditetom, pa bi mi trebalo da je sjedalo malo odignuto, da mogu lakse izac iz auta i da je automatik.
Tako da gledam male SUVove.
Koje bi mi preporucili: Kia Stonic, Seat Arona, Sportage, Peugeot 2008, Mazda cx? itd... ili jel koliko isplatljivo uzet starije linije bmw x1,q3?
Uzeo bi preko operativnog lizinga.
auto bi mi sluzilo vecinom u svrhu dok idem na posao.
Hvala
Prvi put kupujem auto!
Negdje izmedju 30-40 tisuca KM. Osoba sam sa invaliditetom, pa bi mi trebalo da je sjedalo malo odignuto, da mogu lakse izac iz auta i da je automatik.
Koje bi mi preporucili: Kia Stonic, Seat Arona, Sportage, Peugeot 2008, Mazda cx? itd... ili jel koliko isplatljivo uzet starije linije bmw x1,q3?
Hvala
- shalla
#13589 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vjeruj, jedini razlog što smo odlučili da zamijenimo auto je ovo. Tj ne osjećaj da će nas izdati koliko prisjećanje na sve loše. Jer auto je poslije svih zahvata fkt bilo ko lampa, žena koja ga je kupovala ga je vozila na provjeru i ljudi joj rekli da je auto tip-top ali jednostavno nama je ostao gorak okus i baš nam je laknulo kada smo ga prodali. S tim što ja nisam htio da budem šupak pa sam toj ženi rekao da smo mijenjali motor, termostat, da je autu urađen veliki servis... Bila mi je zahvalna što to nisam prešutio, nadam se da će je auto slušati bar nekoliko godina aBdProosvjetni_uhljeb wrote: ↑07/11/2022 12:58I opet ostaje onaj osjećaj da te auto može u svakom trenutku izdati i da nije pouzdan.
- drug_profi
#13590 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma da. Najgora je suhva.
- ZoomZoomKiwi
#13591 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mislim da Kia ima najbolje ponude za operativni (?, ne finansijski?) leasing.ticmaaa wrote: ↑07/11/2022 13:37 Pozdrav!
Prvi put kupujem auto!
Hvala
Stonic je OK autić, i za te novce možeš naći možda i najbolje opremljenog Stonica.
Sportage teško.
Arona je plastično sranje.
Bolje mlađa ili nova Kia, nego stariji X1 ili Q3, zbog troškova održavanja.
Naravno, opet šta se tebi na kraju sviđa to je presudno.
- ZoomZoomKiwi
#13592 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mislim da i Guma M nudi Renault Captur na operativni leasing.
Ja ne bih bježao ni od Sandero Stepway, i njega nude na operativni leasing.
Jutros mi dođe u pošti:

Al’ meni se npr. s ovim ograničenjima i svime operativni leasing nikako ne isplati.
Također, pošto gledaš "mali" SUV, umjesto Sportagea koji to nije, pored Stonica pogledaj i XCeed.
Ne znam možda da vidiš i Opel Crossland.
Jutros mi dođe u pošti:

Al’ meni se npr. s ovim ograničenjima i svime operativni leasing nikako ne isplati.
Također, pošto gledaš "mali" SUV, umjesto Sportagea koji to nije, pored Stonica pogledaj i XCeed.
-
ticmaaa
#13593 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nisam ni znao za Sandera i Opel crosslanda.EFD22 wrote: ↑07/11/2022 14:42 Mislim da i Guma M nudi Renault Captur na operativni leasing.
Jutros mi dođe u pošti:
Hvala ti puno na odgovoru!
- ZoomZoomKiwi
#13594 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nema na čemu.ticmaaa wrote: ↑07/11/2022 14:46Nisam ni znao za Sandera i Opel crosslanda.EFD22 wrote: ↑07/11/2022 14:42 Mislim da i Guma M nudi Renault Captur na operativni leasing.
Jutros mi dođe u pošti:
Hvala ti puno na odgovoru!
Ja sam imao Sandera Stepway prve generacije (2011. godište), dobro me služio. A pisao sam u par navrata i o iskustvu sa svojim Dokkerom kojeg evo imam već 8 godina bez ikakve zamjerke, a prošao je sve i svašta
Sretno šta god da izabereš!
PS: Što se tiče operativnog leasinga, javi se obavezno Kia centru, i ovim iz Guma X, pa da možeš uporediti ponude.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#13595 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Treba mu automatik.
Mozda je najbolje uzeti Stonic. 1.4 sa A/T mjenjacem.
- ZoomZoomKiwi
#13596 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Uh dobro si, to sam smetnuo skroz. Izvinjavam se.sime_cipol wrote: ↑07/11/2022 14:59 Treba mu automatik.
Onda defitivno Stonic. Eventualno ako ima više novca onda možda i XCeed.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#13597 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Bolji mu je t cross, taigo, arona sa dsg mjenjačem..
- ZoomZoomKiwi
#13598 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nikad u životu. Bara bara sa Stonicom. XCeed je bolji u svakom pogledu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#13599 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
- ZoomZoomKiwi
#13600 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Šta fali običnom automatiku?
Jeftiniji je za održavanje od bilo kojeg DSGa. Neće na trke da su mu milisekunde u šaltanju bitne.
A da o održavanju 1.4 DPI motora ne pričam, prejeftino.
A bogme i ovaj facelift Stonic nije ništa ružniji od T Crossa, šta više…

Jeftiniji je za održavanje od bilo kojeg DSGa. Neće na trke da su mu milisekunde u šaltanju bitne.
A da o održavanju 1.4 DPI motora ne pričam, prejeftino.
A bogme i ovaj facelift Stonic nije ništa ružniji od T Crossa, šta više…