jeep..di mi je onaj klon mostarac s 50 kilma?
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- zlo zlo
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#17502 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Koliko ja znam zimi kapa vanjska a ljeti unutrasnja.. tako da mi je evo nejasno kako je voda isla "uzbrdo". Najgore sto se moze desiti sa ledom u vanjskoj je da ga bude toliki komad da smeta ventilatoru.. nista drugosuspect_zero wrote: ↑06/11/2022 22:42Hvala puno![]()
Fazon i jeste što je ova sa dugim odvodom i onda krene lediti pa dva puta vratila vodu unutra....prvi put sjedim pijem kafu i kad krenu voda unutra po trosjedu...kad me srce nije strefilo....bio minus tokom noći a mi nismo znali tada da se ne gasi nego ostavi na makar 16 C......malo je reći kako me prepala.
Za ove tri godine svašta smo nešto naučili (muž da budem poštena![]()
)....sada za ovu sezonu detaljno se očistile, dezinfekcija, punjenje...pa kontamo još i taj grijač i gumice.
- rovac13
#17503 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja tu nesto nisam shvatio dobro.
Kakve veze ima ......kabal grijac koji se stavlja u podnicu vanjske jedinice,da se ne zaledi odvod iz vanjske jedinice kroz koji otice voda koja nastaje odledjavanjem vanjske jedinice.........sa vodom koja se proljeva iz unutarnje po trosjedu ???
Odakle voda po trosjedu ?
Odvod iz unutarnje jedinice uvijek bude u padu......tako da se voda ne moze vratit.......a taj odvod uglavnom funkcionise ljeti kad se hladis pa unutarnja rosi........dok zimi kad se grijes unutarnja je topla i suha......a vanjska je ta koja je hladna,koja rosi,pa i smrzava.
Kakve veze ima ......kabal grijac koji se stavlja u podnicu vanjske jedinice,da se ne zaledi odvod iz vanjske jedinice kroz koji otice voda koja nastaje odledjavanjem vanjske jedinice.........sa vodom koja se proljeva iz unutarnje po trosjedu ???
Odakle voda po trosjedu ?
Odvod iz unutarnje jedinice uvijek bude u padu......tako da se voda ne moze vratit.......a taj odvod uglavnom funkcionise ljeti kad se hladis pa unutarnja rosi........dok zimi kad se grijes unutarnja je topla i suha......a vanjska je ta koja je hladna,koja rosi,pa i smrzava.
- basicm
- rovac13
-
Peugeot2008
#17506 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
gentoo wrote: ↑06/11/2022 22:55Šta znači ovo punjenje ? Čega, plina ? Ako klima radi kako treba i ne pušta nigdje, kakvo punjenje. Ovo je izgleda bilo kupanje bez šampona.suspect_zero wrote: ↑06/11/2022 22:42 Za ove tri godine svašta smo nešto naučili (muž da budem poštena![]()
)....sada za ovu sezonu detaljno se očistile, dezinfekcija, punjenje...pa kontamo još i taj grijač i gumice.
-
Peugeot2008
#17507 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa u tome i jeste fora što mnogi neće da plate kvalitetan proizvod, pa onda kupe nešto drugo pa ovdje onda postavljaju pitanja. Nema raja novaca, sve je poskupilo i za sve je kriv zna se ko.
- basicm
#17508 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa nije bas da ne valja, nego ne moze da parira ovima iz top klase. Malo vise struje potrose, malo zapinju na minusu i to je to. Ali vazno je se ugrijati, a sad cjepidlaciti o 0,1 celzijusa i kilovat gore-dolje, nema smisla.
Odavno pratim da vidim pravo iskustvo obicnog korisnika, nema.
Odavno pratim da vidim pravo iskustvo obicnog korisnika, nema.
- alica.k
#17509 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Evo moje iako jos nije toliko hladno za neki pravi test al hajd. Midea All Easy Pro, preporucena ovdje na forumu.
Nije bucna, potrosnja mjerena uticnicom koju mi je preporucio jedan forumas ovdje skroz nisko (al to podijelim kad krenu minusi jer mislim da sad i nije toliko mjerodavno), radi 24/7 bez gasenja i od 7 do 1 je na nekih 25-26 stepeni, a po noci na 22.
Jucer se dvaput upalilo ono defrost, prije toga, a ni danas nije nijednom. Kad dosegne sobnu temp otprilike 3 stepena vise nego sto sam postavila, prebaci se u ventilator. Ja je ne gasim osim ako niko nije u kuci, a i tad je smanjim na 20 da odrzava osim ako me nece bit danima.
Ne svidja mi se sto u aplikaciji nema opciju za filtriranje, a na daljinskom ima. To je mozda jedina zamjerka.
Et, od obicnog korisnika. Dobila sam sto sam i trazila i zahvalna sam na savjetima. Pisem svakako update kad krenu minusi.
Elem, plinski bojler jos nisam popravila... nece niko da ovaj Viessman ni pogleda. Al nes mi se ni ne zuri toliko vise...
Nije bucna, potrosnja mjerena uticnicom koju mi je preporucio jedan forumas ovdje skroz nisko (al to podijelim kad krenu minusi jer mislim da sad i nije toliko mjerodavno), radi 24/7 bez gasenja i od 7 do 1 je na nekih 25-26 stepeni, a po noci na 22.
Jucer se dvaput upalilo ono defrost, prije toga, a ni danas nije nijednom. Kad dosegne sobnu temp otprilike 3 stepena vise nego sto sam postavila, prebaci se u ventilator. Ja je ne gasim osim ako niko nije u kuci, a i tad je smanjim na 20 da odrzava osim ako me nece bit danima.
Ne svidja mi se sto u aplikaciji nema opciju za filtriranje, a na daljinskom ima. To je mozda jedina zamjerka.
Et, od obicnog korisnika. Dobila sam sto sam i trazila i zahvalna sam na savjetima. Pisem svakako update kad krenu minusi.
Elem, plinski bojler jos nisam popravila... nece niko da ovaj Viessman ni pogleda. Al nes mi se ni ne zuri toliko vise...
- BarbaDue
#17510 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nabavio sam klimu i za sada sam zadovoljan. Radi 24/7 u dva moda od 7-23 na 23⁰C i od 23-7 na 20⁰C. Inverter Haier 18-ka za sada, mada još nije imala priliku pokazati svoje prave mogućnosti, je opravdala 1700KM sa ugradnjom.
Volio bi također ako je neko takođe nabavio Haier da podijelimo iskustva.
-
romim
- basicm
#17512 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa nema, jer cekam da nesto naucim, ali od vasih parametara tipa muha krilima rashladi pa vi to mjerite…nista.
-
suspect_zero
#17513 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Tako je nekako bilo, po noći bio minus a mi ugasili....kasnije ugrijalo vani i ono valjda počelo topiti ali nije sve...ja upalila i voda počela izlaziti unutra gdje puše...zvala odmah onoga što je postavljao te nam on objasnio da nešta tu cjevčicu skratimo jer se led uhvatio dužinom.....moguće da me na njoj zezala dužina kako smo je pružili da ide u oluk....ima 2-3 metra i pridnu je u hladu a na sredini je sunce prži.gentoo wrote: ↑06/11/2022 22:55Koliko ja znam zimi kapa vanjska a ljeti unutrasnja.. tako da mi je evo nejasno kako je voda isla "uzbrdo". Najgore sto se moze desiti sa ledom u vanjskoj je da ga bude toliki komad da smeta ventilatoru.. nista drugosuspect_zero wrote: ↑06/11/2022 22:42
Hvala puno![]()
Fazon i jeste što je ova sa dugim odvodom i onda krene lediti pa dva puta vratila vodu unutra....prvi put sjedim pijem kafu i kad krenu voda unutra po trosjedu...kad me srce nije strefilo....bio minus tokom noći a mi nismo znali tada da se ne gasi nego ostavi na makar 16 C......malo je reći kako me prepala.
Za ove tri godine svašta smo nešto naučili (muž da budem poštena![]()
Jbg. ja sam tokmak za ove stvari, ja mislila ode sve u pm.
I to za ventilator si vjerovatno upravu, nešta je bilo zaklepetalo.
Znam da vas ovakvi upiti nas neukih u ovoj oblasti nerviraju, ali hajd imajte živaca
-
romim
#17514 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ako cekas da naucis od drugih sa foruma ono sto bi trebalo biti tvoje iskustvo u koristenju klima uredjaja, onda za tebe nema pomoci.
Ja znam da covjek ne moze napisati iskustvo na osnovu nekog kratkog koristenja nekog uredjaja, ali da treba od drugih da naucis sta bi bilo tvoje iskustvo, to prvi put cujem.
A kazes dugo pratis, a nisi skontao sta je tvoje iskustvo pa da ga napises.
Ali si shvatio da mi palamudimo i dosao si na temu da se popisas po svima nama koji dajemo savjete ljudima i razmjenjujemo iskustva
Ja znam da covjek ne moze napisati iskustvo na osnovu nekog kratkog koristenja nekog uredjaja, ali da treba od drugih da naucis sta bi bilo tvoje iskustvo, to prvi put cujem.
A kazes dugo pratis, a nisi skontao sta je tvoje iskustvo pa da ga napises.
Ali si shvatio da mi palamudimo i dosao si na temu da se popisas po svima nama koji dajemo savjete ljudima i razmjenjujemo iskustva
-
shheff
#17515 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Uglavnom odgovaram direktno i nažalost bio primoran na sarkazam gore u prvom postu, zbog ovih smarača i je.ivjetara. Dobro si napisao 0.1kW, 0.1C, modulacije, defrosti...
E sad direktno iskustvo i ovo kako se nema para.
4. zima na inverter, dvije zidne 12ke Fujitsu (sa ugradnjom LMCE 1550, LLC 1350) i podna 14LVC (sa ugradnjom 2900).
Stan 90m2, starogradnja/kvalitetna sa novom stolarijom. Na grijanje godišnje 450KM. Upali se i ne gasi, na neku temp. od 25. Operu filteri svakih 7 dana, ili se zaboravi koji dan. Nemam nikakve mjerače, nego od zimske potrošnje oduzmem razliku ljetne. Podne klime su vrhunski komfor, ko može priuštiti za neki otvoreni prostor dnevne, kuhinje, hodnika, ali nisu zidne puno lošije. Dvije zidne sa ugradnjom ispod 3000, a provjerene, pokriju stan od 60m2. Inverter za stan prvenstveno ima dosta prednosti, jedina mana raspored prostorija. Inače Daikin ima tiše vanjske jedinice, ali je malo iznad cijenom, ukoliko je bitno zbog komšija. Mitsu još malo gore cijenom.
Last edited by shheff on 07/11/2022 10:54, edited 2 times in total.
- apsidejzi
#17516 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja grijem kucu sa inverterom (Daikin). Kuca je 120 kvadrata i potrosim oko 4.500kwh godisnje energije na grijanje. Desi se da inverter ne moze osvojiti kad je bas hladno napolju par dana ali to mora biti bas hladno. Prosle godine je bilo -10 do -15 deset dana zaredom i tek deseti dan sam morao ukljuciti i elektricne radijatore jer je temp pala na 19 stepeni. Inace je uvijek 21-22. Inverter radi na principu 1:3 do 1:5 gdje investiras jedan kwh struje a dobijes 3-5 kwh toplotne energije. Razlog te efikasnosti lezi u tome sto inverter koristi vanjsku temperaturu zraka. Ona jeste niza od unutrasnje ali i dalje postoji energija u tom zraku.
Prosjecno domacinstvo potrosi 15.000 kwh toplotne energije za grijanje kuce i kad to podijelis sa mojih 4,5 MWH dobijes omjer 1:3,3 sto je u granicama ocekivanog za inverter. Da bi dobio 15.000 kwh toplotne energije kroz drva, moras imati 10m3 tvrdog drveta i pravo dobar kamin/sporet koji cuva energiju i ne posalje sve u dimljak. Najbolji medju najboljim sporetima moze zadrzati 80% toplotne energije iz drveta. Ali ti kostaju i vecina ljudi nema te kamine nego neke slabije. To automatski znaci da ti treba mnogo vise drva za namiris tih 15Mwh za grijnu sezonu.
Ja sam racunao da mi je isplativije koristiti inverter sve dok je struja jeftinija od 1KM po kwh (ovo vazi za Svedsku jer sam racunao po svedskim cijenama za drva cca 280KM po m3). Manje ce me kostati grijanje kuce nego da lozim. Struja je trenutno oko 0,5KM a u doba najgore krize sa ruskim gasom isla je do 0,75KM po kwh, tako da do sada jos uvijek nije presla granicu da je isplativije loziti a kucu grijem vec drugi mjesec. Vidjecemo kako ce biti u naredna 3-4 mjeseca. Nadat se da zima nece biti zestoka i da ce vjetar dosta duvati te da ce biti kisovito. To automatski znaci jeftinija struja i tu je inverter isplativiji.
Za one koje vole racunati da napisem par cinjenica koje su bitne za jednacinu pa svako moze preracunati za sebe i svoju situaciju. Naravno da ce osobi koja ima svoju vlastitu sumu biti najjeftinije loziti drva ali mi koji nemamo i koji moramo kupiti racunamo izmedju troska struje i troska drva /cumura / peleta
1kg drveta je cca 4kwh energije (drvo se obicno mjeri u m3 ali ta mjerna jedinica je nestabilna jer nije svako drvo jednako i m3 jelke ne daje isto energije kao m3 bukovine ili breze). S druge strane, kg drveta uvijek ima istu kolicinu energije u sebi. Breza recimo ima 500 kg po m3 kompaktnog drveta tj punog drveta. Medjutim, nikada neces naci kocku breze od 1m3 nego uvijek dobijes isjeceno a to znaci da imas zrak izmedju koji nije koristan za lozenje
Obicno je 60% drvo a 40% prazan prostor u 1m3 isjecenog drveta. Ako dobijes klade onda je omjer jos manji. Tako da je najbolje racunati da imas 250-300kg drveta na kubik breze. Sto dalje znaci da ti kubik isjecenog brezovog drveta daje 1200 kwh toplotne energije.
Jos jedan ogranicavajuci faktor je efikasnost sporeta/kamina. Stari kamini imaju 30% efikasnost, novi 80%. Ako imas stari kamin i u njemu izlozis kubik breze, dobices 400kwh toplote u kuci i 900kwh toplote koja je izasla kroz dimljak. U novijih sporeta zadrzava se 960kwh. haj da zaokruzimo na 1000kwh toplote. Grijna sezona zahtjeva oko 15.000 sto znaci da ti treba 15 kubika brezovog drveta za citavu sezonu.
Koji su varijabilni faktori u ovoj jednacini: mozda tebi ne treba 15Mwh energije tokom zime. Mozda si u nekoj toplijoj zoni gdje treba manje energije. Meni u svedskoj treba 15mwh. Mozda ti ne koristiti brezova drva za grijanje. Ovdje kod mene mozes uglavnom to kupiti. Alternativno mozes uzeti jelovinu al ona ima jos manje energije u sebi tako da treba vise kubika. Mozda ti kupujes bukovinu a ona ima vise energije po kubiku. Racunica je ista. Nadjes koliko energije ima neko drvo po kubiku, uzmes 60% od toga kad je isjeceno i onda primjenis zadnji varijabilni faktor: sporet / kamin koji koristis. Ako je slabijeg kvaliteta onda ti treba vise drveta jer vecina toplote nestane kroz dimljak.
Ja kad sve to izracunam, ispostavi se da je struja daleko isplativija sve dok je cijena struje ispod 1KM. To cisto ekonomski gledano. Medjutim, tu ne uzimam u obzir vrijeme i trud oko lozenja. Moras nabavit drva, isjeci, sloziti, odjednom platiti (mozda neko ima i otplatu), onda svaki dan unositi dio drva i loziti. Sa inverterom, sav rad je da uzmes daljinski i povecas temperaturu sa 21 na 22 stepena ili obratno. On sve ostalo radi sam. Treba nekad usisat filtere i jednom godisnje oprati celije u njemu. Ukupni rad 2h godisnje za inverter i bog zna koliko sata zajebavanja sa drvima.
Za pelet i cumur nisam racunao jer nisu aktuelni za moju situaciju.
Prosjecno domacinstvo potrosi 15.000 kwh toplotne energije za grijanje kuce i kad to podijelis sa mojih 4,5 MWH dobijes omjer 1:3,3 sto je u granicama ocekivanog za inverter. Da bi dobio 15.000 kwh toplotne energije kroz drva, moras imati 10m3 tvrdog drveta i pravo dobar kamin/sporet koji cuva energiju i ne posalje sve u dimljak. Najbolji medju najboljim sporetima moze zadrzati 80% toplotne energije iz drveta. Ali ti kostaju i vecina ljudi nema te kamine nego neke slabije. To automatski znaci da ti treba mnogo vise drva za namiris tih 15Mwh za grijnu sezonu.
Ja sam racunao da mi je isplativije koristiti inverter sve dok je struja jeftinija od 1KM po kwh (ovo vazi za Svedsku jer sam racunao po svedskim cijenama za drva cca 280KM po m3). Manje ce me kostati grijanje kuce nego da lozim. Struja je trenutno oko 0,5KM a u doba najgore krize sa ruskim gasom isla je do 0,75KM po kwh, tako da do sada jos uvijek nije presla granicu da je isplativije loziti a kucu grijem vec drugi mjesec. Vidjecemo kako ce biti u naredna 3-4 mjeseca. Nadat se da zima nece biti zestoka i da ce vjetar dosta duvati te da ce biti kisovito. To automatski znaci jeftinija struja i tu je inverter isplativiji.
Za one koje vole racunati da napisem par cinjenica koje su bitne za jednacinu pa svako moze preracunati za sebe i svoju situaciju. Naravno da ce osobi koja ima svoju vlastitu sumu biti najjeftinije loziti drva ali mi koji nemamo i koji moramo kupiti racunamo izmedju troska struje i troska drva /cumura / peleta
1kg drveta je cca 4kwh energije (drvo se obicno mjeri u m3 ali ta mjerna jedinica je nestabilna jer nije svako drvo jednako i m3 jelke ne daje isto energije kao m3 bukovine ili breze). S druge strane, kg drveta uvijek ima istu kolicinu energije u sebi. Breza recimo ima 500 kg po m3 kompaktnog drveta tj punog drveta. Medjutim, nikada neces naci kocku breze od 1m3 nego uvijek dobijes isjeceno a to znaci da imas zrak izmedju koji nije koristan za lozenje
Jos jedan ogranicavajuci faktor je efikasnost sporeta/kamina. Stari kamini imaju 30% efikasnost, novi 80%. Ako imas stari kamin i u njemu izlozis kubik breze, dobices 400kwh toplote u kuci i 900kwh toplote koja je izasla kroz dimljak. U novijih sporeta zadrzava se 960kwh. haj da zaokruzimo na 1000kwh toplote. Grijna sezona zahtjeva oko 15.000 sto znaci da ti treba 15 kubika brezovog drveta za citavu sezonu.
Koji su varijabilni faktori u ovoj jednacini: mozda tebi ne treba 15Mwh energije tokom zime. Mozda si u nekoj toplijoj zoni gdje treba manje energije. Meni u svedskoj treba 15mwh. Mozda ti ne koristiti brezova drva za grijanje. Ovdje kod mene mozes uglavnom to kupiti. Alternativno mozes uzeti jelovinu al ona ima jos manje energije u sebi tako da treba vise kubika. Mozda ti kupujes bukovinu a ona ima vise energije po kubiku. Racunica je ista. Nadjes koliko energije ima neko drvo po kubiku, uzmes 60% od toga kad je isjeceno i onda primjenis zadnji varijabilni faktor: sporet / kamin koji koristis. Ako je slabijeg kvaliteta onda ti treba vise drveta jer vecina toplote nestane kroz dimljak.
Ja kad sve to izracunam, ispostavi se da je struja daleko isplativija sve dok je cijena struje ispod 1KM. To cisto ekonomski gledano. Medjutim, tu ne uzimam u obzir vrijeme i trud oko lozenja. Moras nabavit drva, isjeci, sloziti, odjednom platiti (mozda neko ima i otplatu), onda svaki dan unositi dio drva i loziti. Sa inverterom, sav rad je da uzmes daljinski i povecas temperaturu sa 21 na 22 stepena ili obratno. On sve ostalo radi sam. Treba nekad usisat filtere i jednom godisnje oprati celije u njemu. Ukupni rad 2h godisnje za inverter i bog zna koliko sata zajebavanja sa drvima.
Za pelet i cumur nisam racunao jer nisu aktuelni za moju situaciju.
-
Peugeot2008
#17517 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Jeli ti živiš u Švedskoj ili u Bosni ?
-
dgL_
#17518 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Takodjer prezadovoljan sa GREE LR do -22. Imam 18ku i 12ku i prezadovoljan sam ovo do sada ..BarbaDue wrote: ↑07/11/2022 00:44 Nabavio sam klimu i za sada sam zadovoljan. Radi 24/7 u dva moda od 7-23 na 23⁰C i od 23-7 na 20⁰C. Inverter Haier 18-ka za sada, mada još nije imala priliku pokazati svoje prave mogućnosti, je opravdala 1700KM sa ugradnjom.
- madesa
#17519 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
prijatelj mi uzeo neku Mitsubishi klimu i malo mi cudno , sad ne znam jel to normalno a to je da nekad puse mlak zrak. Npr stavi na 24 stepena i sad mu puse mlako. Da napomenem nije stalno tako.
Da li klima ako dosegne zeljenu temp , da li se gasi ili nastavi da puse mlak zrak
Da li klima ako dosegne zeljenu temp , da li se gasi ili nastavi da puse mlak zrak
-
Peryton_
#17520 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Jedno pitanje cijenjene kolege inverteraši
Gdje bih mogao naci koliki je maximalni domet senzora iz daljinskog do klime ili jednostavnije receno gdje mogu baciti daljinski a da i dalje salje podatke o trenutnoj temp oko daljinca? U manualu ne pise, u pitanju je mitsubishi 12ka i fujitsu 12ka.
Hvalaa
Gdje bih mogao naci koliki je maximalni domet senzora iz daljinskog do klime ili jednostavnije receno gdje mogu baciti daljinski a da i dalje salje podatke o trenutnoj temp oko daljinca? U manualu ne pise, u pitanju je mitsubishi 12ka i fujitsu 12ka.
Hvalaa
-
shheff
#17521 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Klime ne treba da izbacuju vruć zrak. Većini ljudi je teško da se naviknu, pa i meni razočarenje u početku. Što više se to čini kao hladnjikavo puhanje to bolje. Ali kad izađeš vani na hladnoću pa se vratiš, shvatiš da je unutra konstantnih 23, 25 ili koliko je već namješteno.madesa wrote: ↑07/11/2022 12:41 prijatelj mi uzeo neku Mitsubishi klimu i malo mi cudno , sad ne znam jel to normalno a to je da nekad puse mlak zrak. Npr stavi na 24 stepena i sad mu puse mlako. Da napomenem nije stalno tako.
-
romim
#17522 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa moj madesa zar ti kao iskusni korisnik koji se meni podsmijava, postavljas takva pitanja?madesa wrote: ↑07/11/2022 12:41 prijatelj mi uzeo neku Mitsubishi klimu i malo mi cudno , sad ne znam jel to normalno a to je da nekad puse mlak zrak. Npr stavi na 24 stepena i sad mu puse mlako. Da napomenem nije stalno tako.
-
romim
#17523 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
A je li ti u manualu pise da ti klime imaju senzor temperature u daljinskom upravljacu?Peryton_ wrote: ↑07/11/2022 12:59 Jedno pitanje cijenjene kolege inverteraši
Hvalaa
- madesa
#17524 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
serviser kaze da mozda plina nije nestalpromim wrote: ↑07/11/2022 14:04Pa moj madesa zar ti kao iskusni korisnik koji se meni podsmijava, postavljas takva pitanja?madesa wrote: ↑07/11/2022 12:41 prijatelj mi uzeo neku Mitsubishi klimu i malo mi cudno , sad ne znam jel to normalno a to je da nekad puse mlak zrak. Npr stavi na 24 stepena i sad mu puse mlako. Da napomenem nije stalno tako.
-
romim
#17525 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Normalno je kad klima postigne zeljenu temperaturu da smanji snagu, a samim tim ce se smanjiti i temperatura izduva i nece duvati vruce nego mlako.
Neka je postavi na 30c i ako duva vruce nije plina nestalo.
Ako duva mlako vjerovatno jeste.
Neka je postavi na 30c i ako duva vruce nije plina nestalo.
Ako duva mlako vjerovatno jeste.