Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- Haris033
#17451 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Da li ovi inverteri zaista imaju dobre filtere zraka ili je to šuplja?
Za moj LN piše:
Mitsubishi Electric Air Filtration
Mitsubishi Electric may not have national recognition for their air filters, but it’s not to say they don’t have a high-quality filter system. Mitsubishi have their own claim to cleaner air fame; Plasma Duo Filter Systems.
Mitsubishi’s Plasma Duo Filter Systems uses a combination of technologies to achieve state of the art air purification and deodorisation. The system consists of Plasma Air Purifying Filter combined with a Plasma Deodorising Filter.
The Plasma Air Purifying Filter removes substances like dust, dander, pollen, viruses, bacteria, etc. Static electricity is used to catch the allergens and pollutants. Negative ions then act to neutralise them.
The nanometre scale-meshed platinum catalyst deodorising filter works by trapping odour causing particles. Such chemical particles include ammonia, hydrogen sulphide, trimethylamine, and methyl mercaptan. Particles are then decomposed and eliminated by ozone generated from the plasma electrode.
Za moj LN piše:
Mitsubishi Electric Air Filtration
Mitsubishi Electric may not have national recognition for their air filters, but it’s not to say they don’t have a high-quality filter system. Mitsubishi have their own claim to cleaner air fame; Plasma Duo Filter Systems.
Mitsubishi’s Plasma Duo Filter Systems uses a combination of technologies to achieve state of the art air purification and deodorisation. The system consists of Plasma Air Purifying Filter combined with a Plasma Deodorising Filter.
The Plasma Air Purifying Filter removes substances like dust, dander, pollen, viruses, bacteria, etc. Static electricity is used to catch the allergens and pollutants. Negative ions then act to neutralise them.
The nanometre scale-meshed platinum catalyst deodorising filter works by trapping odour causing particles. Such chemical particles include ammonia, hydrogen sulphide, trimethylamine, and methyl mercaptan. Particles are then decomposed and eliminated by ozone generated from the plasma electrode.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#17452 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Imaju, shvati da Japanci ne prodaju muda pod bubrege, barem ne kao ostali.
Moraju se redovno mijenajti i kostaju pofino.
Moraju se redovno mijenajti i kostaju pofino.
- piplica
#17453 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Evo rjesenja za sve koji se žele riješiti peleta.
https://efahrer.chip.de/news/heizkosten ... en_1010060
https://efahrer.chip.de/news/heizkosten ... en_1010060
- Haris033
- piplica
#17455 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Imaš, ako stan makneš na Romaniju.
- Haris033
- -Chesterfield-
#17458 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Provjerio sam - klima počinje da radi sa tom razlikom od 0.5c.
Vjerovatno bi se moglo naštimati da ne prebacuje ovih 2c kada ide u pauzu? I tada bi preciznije održavala temperaturu. Mogao bih i to isprobati da naštimam 0 umjesto tih tvornički 2 ali ne znam kako podesiti.
Mada ne znam koliko bi to bilo pametno? Kod mene je improvizacija jer je jedna klima u hodniku i grije sve prostorije. A trebale bi dvije klime za pravi ugođaj.
Znači moram grijati hodnik na veću temperaturu kako bi se toplota širila u ostale prostorije. To nije po PS ali u svemu tome ima i jedna mala prednost a to je da ne osjetim strujanje zraka u sobama.
-
player_
#17459 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne mjenjas promjenom offseta rad klime bar je tako kod hansola kao sto romim napisa , ali pogledaj opet u manualu od g techa da nije drugacije ...
Evo iz manula princip rada hansola a vjerovatno i ostalih gree klima i zasto ne rade ni priblizno kao japanske klime

Evo iz manula princip rada hansola a vjerovatno i ostalih gree klima i zasto ne rade ni priblizno kao japanske klime

-
Lozac
#17460 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
https://www.olx.ba/artikal/42664803/pam ... art-house/-Chesterfield- wrote: ↑03/11/2022 09:06Kod mene neće nešto da otvori link koji si postavio. Tako da ne vidim koja je utičnica u pitanju.Lozac wrote: ↑31/10/2022 22:18 Nabavio sam ovu pametnu utičnicu:
https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 07490052_1
Trenutno radi preko aplikacije Tuya. Radi sve ok, samo nema mogućnost prikaza dijagrama potrošnja - vrijeme. Prikazuje trenutnu potrošnju i ukupnu potrošnju po danima i mjesecima. Da li se preko neke druge aplikacije može očitati i dijagram (vremenski zapis potrošnje) ili ova utičnica nema tu mogućnost? Ima li neko iskustva?
Ako radi preko Tuya mislim da će raditi i sa Smart Life aplikacijom. Sve je isto na obe aplikacije...
Ja imam BW-SHP2 i trenutno je koristim za testiranje potrošnje drugih uređaja po kući.
Ubacio da vidim koliko troši zamrzivač kod brata. A ranije sam postavljao potrošnju za svoj stari zamrzivač. Uglavnom ovaj kod brata i nije nešto puno štedljiviji... a star možda dvije godine...
![]()
Ovakva uticnica je u pitanju. I kod mene prikazuje sličan dijagram po danima, ali ne moze u manjim intervalima. Isprobao sam i Smart Life, identicna aplikacija kao i Tuya. Vjerovatno uticnica nema tu mogucnost prikaza preciznijeg dijagrama.
U svakom slucaju dobra stvar, ja sam zadovoljan, ne pokazuje veliku potrosnju
-
romim
#17461 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@-Chesterfield-
Mozes probati, ali neces postici nista.
Mozes naci u postovima opisano detaljno kako podesiti.
Neki su tvrdili i da se gasenjem klime to ponovo resetuje na fabricku vrijednost.
Kod nekih klima mozda, ali kod Hansola se nije resetovalo.
Evo ti kako ces provjeriti koliko ti je podesen offset.
Kad ti je klima neko vrijeme u modu grijanja i senzor ocitava stabilnu temperaturu, provjeris koju trenutnu temperaturu klima pokazuje, onda je prebacis u mod ventilatora i provjeris koju trenutnu temperaturu pokazuje.
Moras samo biti brz sa provjerom da ne bi ventilator ohladio senzor.
Opet da se ogradim, mozda kod tvoje klime nije isto, ali pretpostavljam da nema razloga da postavljaju drugu vrijednost.
Na modu grijanja ce ti prikazati recimo trenutnu temperaturu 23c, a kad prebacis u mod ventilatora, pokazivace ti 25c.
Neki su tvrdili i da se gasenjem klime to ponovo resetuje na fabricku vrijednost.
Kad ti je klima neko vrijeme u modu grijanja i senzor ocitava stabilnu temperaturu, provjeris koju trenutnu temperaturu klima pokazuje, onda je prebacis u mod ventilatora i provjeris koju trenutnu temperaturu pokazuje.
Opet da se ogradim, mozda kod tvoje klime nije isto, ali pretpostavljam da nema razloga da postavljaju drugu vrijednost.
Na modu grijanja ce ti prikazati recimo trenutnu temperaturu 23c, a kad prebacis u mod ventilatora, pokazivace ti 25c.
- -Chesterfield-
#17462 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne znam zašto na ventilator?romim wrote: ↑04/11/2022 22:07 @-Chesterfield-
Ja pritisnem na daljinskom temp i pokaže kolika je temperatura oko klime.
Evo fali još 0.5 da se ugasi. Ali neće se ugasiti jer već ovakvo dugo radi...
Zadana 27

-
romim
#17463 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa zato sto mod ventilatora nema offset niti ima, potrebe da ga ima.
Ne znam sto spominjes gasenje?
Ne, trebas cekati da se ugasi.
Samo ocitas temperaturu i prebacis u mod, ventilatora i opet ocitas temperaturu.
Ne znam sto spominjes gasenje?
Ne, trebas cekati da se ugasi.
Samo ocitas temperaturu i prebacis u mod, ventilatora i opet ocitas temperaturu.
- -Chesterfield-
#17464 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Prebacio u mod ventilatora dok je radila na grijanju sa zadatom 27c
Nakon što sam prebacio na displeju piše 25 odmah pritisnem temp na daljinskom i i displej pokaza 30.5
E šta mu sada sve to znači - ne znam. Ako ti znaš - objasni...
-
romim
#17465 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Iako ti nikako da napises kako sam ti objasnio, ipak aam te shvatio.
Nema veze koja ti je zadata temperatura kao sto si mi napisao, a zaboravio si napisati koja je trenutna u modu grijanja.
I nemoj da te buni sto je na displeju odmah pisala zadata 25c, to nema veze sa offsetom nego je tako podeseno da pise kad se prebaci u mod ventilatora.
Razlika u trenutnoj temperaturi ti otkriva vrijednost offseta.
Medjutim posto si prethodno rekao da je trenutna 28.5c to se poklapa sa tih 30.5c.
Kad ai prebacio u mod ventilatora, klima pokazuje realnu trenutnu temperaturu koju ocitava senzor temperature klime, i ona je bez offseta 30.5c
Kad je klima u modu grijanja, klima ti pokazuje trenutnu temperaturu 28.5c jer ti je offset fabricki 2c.
30.5c - offset 2c = 28.5c
Zasto je to tako.
Zato sto su neke cike izracunale da je kod senzora temperature klime na 2 metra visine, temperatura visa za 2c nego tamo gdje ti sjedis.
Da ne bi bilo da ti moras na klimi zadati temperaturu 25c, da bi na tvom sobnom termometru pokazivalo 23c, i da te ne bi bunilo sto ti na klimi ocitava trenutnu 25c, a na tom nekom termometru 23c, oni su postavili taj fabricki offset od 2c.
Ako se u tvom prostoru i tvojim uslovima to ne poklapa sa nekim sobnim termometrom, ostavili su mogucnost da podesis drugu vrijednost offseta, pa da se ono sto zadas na klimi poklapa sa onim sto pokazuje sobni termometar.
Ualovi za paljenje i gasenje klime su takodje podeseni fabricki i pisu u manualu i oni nemaju veze sa ovim offsetom.
Tamo je tacno definisano da se klima gasi kada trenutna temperatura bude veca od zadate 2c i vise.
Klima se ponovo ukljucuje kada trenutna temperatura bude niza od zadate temperature 1c i vise ( kod modela koji imaju podesavanje temperature 0.5c to je onda 0.5c)
Klima se nakon iskljucivanja ne moze pokrenuti odmah, nego mora proci 3min radi zastite kompresora.
Ovako postavljen uslov utice na los komfor.
Pogotovo je to izrazeno kod modela koji nemaju monitoring u pauzi.
Steta sto nema iskustava i drugih brendova, Midea, Vivax, Haier, Hitachi itd.
Da li su i kod njih isti nacini rada ili je odradjeno drugacije.
Nema veze koja ti je zadata temperatura kao sto si mi napisao, a zaboravio si napisati koja je trenutna u modu grijanja.
I nemoj da te buni sto je na displeju odmah pisala zadata 25c, to nema veze sa offsetom nego je tako podeseno da pise kad se prebaci u mod ventilatora.
Medjutim posto si prethodno rekao da je trenutna 28.5c to se poklapa sa tih 30.5c.
Kad ai prebacio u mod ventilatora, klima pokazuje realnu trenutnu temperaturu koju ocitava senzor temperature klime, i ona je bez offseta 30.5c
Kad je klima u modu grijanja, klima ti pokazuje trenutnu temperaturu 28.5c jer ti je offset fabricki 2c.
Zasto je to tako.
Zato sto su neke cike izracunale da je kod senzora temperature klime na 2 metra visine, temperatura visa za 2c nego tamo gdje ti sjedis.
Da ne bi bilo da ti moras na klimi zadati temperaturu 25c, da bi na tvom sobnom termometru pokazivalo 23c, i da te ne bi bunilo sto ti na klimi ocitava trenutnu 25c, a na tom nekom termometru 23c, oni su postavili taj fabricki offset od 2c.
Ako se u tvom prostoru i tvojim uslovima to ne poklapa sa nekim sobnim termometrom, ostavili su mogucnost da podesis drugu vrijednost offseta, pa da se ono sto zadas na klimi poklapa sa onim sto pokazuje sobni termometar.
Ualovi za paljenje i gasenje klime su takodje podeseni fabricki i pisu u manualu i oni nemaju veze sa ovim offsetom.
Tamo je tacno definisano da se klima gasi kada trenutna temperatura bude veca od zadate 2c i vise.
Klima se ponovo ukljucuje kada trenutna temperatura bude niza od zadate temperature 1c i vise ( kod modela koji imaju podesavanje temperature 0.5c to je onda 0.5c)
Klima se nakon iskljucivanja ne moze pokrenuti odmah, nego mora proci 3min radi zastite kompresora.
- piplica
#17466 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Je li to opet počelo?
Kineska klima kao video igra, uvijek otkriješ nešto novo, neki novi nivo
Kineska klima kao video igra, uvijek otkriješ nešto novo, neki novi nivo
-
romim
#17467 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nisu ni japanske bez mane.
-
player_
#17468 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nisi to trebao napisati sace se rovac javiti po hiljaditi put i napisat kako ne zna dje mu je daljinski i kako to se upali i zaboravi na daikinu i kako je temperaturu na citav sprat 23.014C sa potrosnjom od 145.1 w .
Ko pije moze igrat onu igru da nazdravlja svaki put kad to napise...
-
isx
#17469 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja na Daikinu zadam 23, sobni na cca 1m visine mjeri 22.8-23.2, sam senzor klime na 2 metra u Onecta app pokazuje 25 konstantno, klima pušte blago toplo, ne gasi se. Da li je to to što @romim priča?
- piplica
#17470 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Velika je razlika u "nisu bez mane", i "ne rade kako treba".
-
romim
#17471 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@isx
Ne znam za Daikin, ali po tome sto pises ispada da je, offset 0c.
Zadato 23c, u sobi 23c, ali senzor klime ocitava 25c.
Posto koliko znam Japanske klime nemaju prikaz trenutne temperature na displeju, onda se mozda i nisu bavili tim offsetom jer korisnik vidi sam zadatu temperaturu na daljinskom i trenutnu na sobnom termometru.
Da nemas aplikaciju, ne bi to ni vidio da klima ocitava 25c.
@piplica
Nije da ne radi kako treba. Kako su ih programirali, one tako i rade.
Ptoblem je sto su ih lose programirali.
Uraditi sve, a napraviti propust na tako jednostavnoj stvari i poremetiti kompletan ugodjaj je stvarno smijesno.
Postaviti monitoring i smanjiti razliku izmedju temperature gasenja i paljenja je smijesan problem.
Nisam previse istrazivao ali ne sjecam se nesto da sam u manualu za Japance naletio na objasnjenje o gasenju i paljenju klime, koji su uslovi.
Ne znam za Daikin, ali po tome sto pises ispada da je, offset 0c.
Zadato 23c, u sobi 23c, ali senzor klime ocitava 25c.
Posto koliko znam Japanske klime nemaju prikaz trenutne temperature na displeju, onda se mozda i nisu bavili tim offsetom jer korisnik vidi sam zadatu temperaturu na daljinskom i trenutnu na sobnom termometru.
Da nemas aplikaciju, ne bi to ni vidio da klima ocitava 25c.
@piplica
Nije da ne radi kako treba. Kako su ih programirali, one tako i rade.
Ptoblem je sto su ih lose programirali.
Uraditi sve, a napraviti propust na tako jednostavnoj stvari i poremetiti kompletan ugodjaj je stvarno smijesno.
Postaviti monitoring i smanjiti razliku izmedju temperature gasenja i paljenja je smijesan problem.
Nisam previse istrazivao ali ne sjecam se nesto da sam u manualu za Japance naletio na objasnjenje o gasenju i paljenju klime, koji su uslovi.
- -Chesterfield-
#17472 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Zadata je bila 27 a trenutna 28.5romim wrote: ↑05/11/2022 09:35 Iako ti nikako da napises kako sam ti objasnio, ipak aam te shvatio.
Zasto je to tako.
Kako sam skontao stručnjaci su je podesili da očitava manje za 2c
Ja sam mislio da je trenutna tačna ali u stvarnosti dodaješ na to +2c
Evo sada sam ušao preko aplikacije. Zadata 25 a trenutna 26
Stavio na nju termometar...
Pokazuje 32+
Senzor jeste niže nekih 15 - 20 cm ali opet nema logike.
Možda zbog toga što sam uključio iFeel?

- rovac13
#17473 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pisacu moderaciji da uvedu opciju automatski vremenski podesivo .......da ne mora rovac stalno pisat.......automatski da se obnavljaplayer_ wrote: ↑05/11/2022 11:52 Nisi to trebao napisati sace se rovac javiti po hiljaditi put i napisat kako ne zna dje mu je daljinski i kako to se upali i zaboravi na daikinu i kako je temperaturu na citav sprat 23.014C sa potrosnjom od 145.1 w .
-
romim
#17474 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@-Chesterfield-
Naravno da nema logike kad klimom ne upravlja senzor u klimi nego senzor u daljinskom.
Postavi i daljinski na klimu pa ce raditi sa logikom
Naravno da nema logike kad klimom ne upravlja senzor u klimi nego senzor u daljinskom.
Postavi i daljinski na klimu pa ce raditi sa logikom
- -Chesterfield-
#17475 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ma ovo je možda drugi put da sam uključio ovaj iFeel.
Je li ovo sada na aplikaciji pokazuje trenutnu senzora u daljinskom?

Stavio sam ga pored termometra.
A testitat ću nekada bez iFeel. Mislim da će i tada prebaciti preko 33c