Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
LSD wrote: ↑03/11/2022 20:00
Pa ljudi, nama onaj drogeraš Milanović upada na Kupres bez ikakve najave i pitanja, drži govore, prijeti, ponaša se kao da obilazi svoj posjed. Skoro je isto dolazio, čini mi se Jajce ili Vitez, nebitno.
Takav bezobrazluk je nezamisliv u drugim državama, to je moguće samo u BiH jer smo qrc od države. I zato nam nije kriv VP. Mi smo krivci što biramo ološ da nas vodi, što imamo nefunkcionalu državu, koja je zapravo invalid na štakama. Mi smo svojom šutnjom pristali na to. Miševi obični. Tako su Bosnu bez diploatske najave kao svoj posjed obilazili i ranije Tudjman i Koštunica i Tadić , Vučić ode kod prasaca Dodika kad mu se digne kita, zaobilazile Sarajevo u širokom luku kao da ne postoji glavni grad. To je višedecenijsko uriniranje po ovoj državi. To traje 30 godina skoro i sad ko fol nam kriv ovaj gownar Šmit za to jašta.
OK, demagogija na stranu, koje operativne mogućnosti postoje da ga spriječe u tome?
Eto mi smo krivi zato što ne uradimo po tom pitanju - šta?
Ne sto bi ja tako htio, nego je situacija takva. Mene da se pita imali bi univerzalni bosanski identitet gdje se niko ne bi bojao nikoga ali me situacija na terenu demantuje. I dosta drzava funkcionise po tom principu samo je forma drugacija. Crna Gora prva, tu se tacno zna koja stranka pripada svakom narodu i u vladi se uvijek gleda zastupljenost svih naroda. U makedoniji rat radi albanaca izbio morali ubacit njihov jezik kao zvanicni uz makedonski i predsjedavajuci skupstine ti mora biti albanac. Svicarska vlada koja je ujedno i sef drzave ima kvote vezano za lingvisticke razlike. Belgija ima ogranicenje na 15 ministarstava gdje su podjednako podjeljena na holandske i francuske ministre. I tako dalje u nedogled svaka kompleksna drzava ima ove modele.
Za Bosnu bi bilo najbolje da se odmakne od etnokratije, ali je nazalost to barem trenutno nasa realnost. Jednostavno dok ne dođemo do te faze blagostanja gdje ljude boli briga za jezik, simbole i ostale gluposti, etnicka pripadnost ce biti bitna. Evropska unija od nas trazi da ispoliramo neke stvari kao sto je rjesavanje aktivnog birackog prava za sve narode, i to se moze rjesiti. Samo sto mnogi ljudi brkaju rjesenje tog problema sa potpunom građanskom drzavom sto nije realno.
A i kod nas bi stvar bila lagano za rijesiti. DN da se bavi iskljucljivo pitanjima naroda. Sve ostalo ne ide kroz DN. Tako je svaki narod zasticen i ne mogu mu se prava oduzeti. A svaki narod bira svoje delegate. Tako i za Ostale da imaju svoj klub u DN. To da bude u oba entiteta jednako tako i na drzavnom DN.
Kroz kantone imas zastitu da onaj iz USK ne moze nesto nametn:ti onom iz K10 ni ovaj iz K10 ovome u USK. To je vec dobro uradjeno.
Sto se tice Predsjednistva dati svakom da moze biti kandidat, nebitno gdje zivi.
Znaci nije tesko samo treba malo kompromisa.
Najbolje mi je kad krenu "Za Bosnu bi bilo najbolje da se odmakne od etnokratije, ali je nazalost to barem trenutno nasa realnost.....". Sve se to moze urediti u parlamentu - da se hoce. I uredilo bi se da se pita gradjane ove zemlje a ne kleptokratske politicke oligarhije koje se lazno predstavljaju kao predstavnici nekakvih "konstitutivnih" naroda (koji se btw u Ustavu BiH nigdje ne spominju).
Ne sto bi ja tako htio, nego je situacija takva. Mene da se pita imali bi univerzalni bosanski identitet gdje se niko ne bi bojao nikoga ali me situacija na terenu demantuje. I dosta drzava funkcionise po tom principu samo je forma drugacija. Crna Gora prva, tu se tacno zna koja stranka pripada svakom narodu i u vladi se uvijek gleda zastupljenost svih naroda. U makedoniji rat radi albanaca izbio morali ubacit njihov jezik kao zvanicni uz makedonski i predsjedavajuci skupstine ti mora biti albanac. Svicarska vlada koja je ujedno i sef drzave ima kvote vezano za lingvisticke razlike. Belgija ima ogranicenje na 15 ministarstava gdje su podjednako podjeljena na holandske i francuske ministre. I tako dalje u nedogled svaka kompleksna drzava ima ove modele.
Za Bosnu bi bilo najbolje da se odmakne od etnokratije, ali je nazalost to barem trenutno nasa realnost. Jednostavno dok ne dođemo do te faze blagostanja gdje ljude boli briga za jezik, simbole i ostale gluposti, etnicka pripadnost ce biti bitna. Evropska unija od nas trazi da ispoliramo neke stvari kao sto je rjesavanje aktivnog birackog prava za sve narode, i to se moze rjesiti. Samo sto mnogi ljudi brkaju rjesenje tog problema sa potpunom građanskom drzavom sto nije realno.
A i kod nas bi stvar bila lagano za rijesiti. DN da se bavi iskljucljivo pitanjima naroda. Sve ostalo ne ide kroz DN. Tako je svaki narod zasticen i ne mogu mu se prava oduzeti. A svaki narod bira svoje delegate. Tako i za Ostale da imaju svoj klub u DN. To da bude u oba entiteta jednako tako i na drzavnom DN.
Kroz kantone imas zastitu da onaj iz USK ne moze nesto nametnuti onom iz K10 ni ovaj iz K10 ovome u USK. To je vec dobro uradjeno.
Sto se tice Predsjednistva dati svakom da moze biti kandidat, nebitno gdje zivi.
Teorijski si upravu, međutim stvar je toga sto je đavo uvijek u detaljima. Ideja da se DN bavi samo tim pitanjima je sasvim ok, međutim jedno od prava svih konstitutvnih naroda jeste ravnopravno ucesce u vlasti i odlucivanju, koje bi u praksi moglo biti naruseno. Uzmimo za primjer onoga sta se desilo u kantonu sarajevo i ponder 2. Na koji nacin bi ti sada nekog hrvata nagovorio da se zli bosnjaci nece sjatiti kao vecina i raditi rebalans budzeta da se nastete hrvatski kantoni u korist bosnjackih ? Jer obzirom da ovo nije pitanje identiteta ne bi islo u dom naroda a itekako sa moze pretvoriti u to da neko uzima od nekog naroda da podjeli drugome.
Ili recimo da sada neko u RS ne krene sa nekim reformama protiv bosnjaka i hrvata a nemas mehanizam zastite jer to nuzno ne mora biti pitanje identiteta. Evo sada u RS nemas doma naroda i ja tebe iskreno pitam da li bi ti radije zivio sada kao bosnjak i hrvat u rs ili bi radije zivio kao hrvat i srbin u federaciji uz DN?
I normalno da se to moze rjesiti u parlamentu, ali narod ne glasa za druge stranke osim te politicke oligarhije o kojoj ti govoris. Kad su tenzije na vrhuncu svako se svom jatu okrece i onda imamo sta imamo.
Login77777 wrote: ↑03/11/2022 20:03
Kroz kantone imas zastitu da onaj iz USK ne moze nesto nametn:ti onom iz K10 ni ovaj iz K10 ovome u USK. To je vec dobro uradjeno.
Najbolje mi je kad krenu "Za Bosnu bi bilo najbolje da se odmakne od etnokratije, ali je nazalost to barem trenutno nasa realnost.....". Sve se to moze urediti u parlamentu - da se hoce. I uredilo bi se da se pita gradjane ove zemlje a ne kleptokratske politicke oligarhije koje se lazno predstavljaju kao predstavnici nekakvih "konstitutivnih" naroda (koji se btw u Ustavu BiH nigdje ne spominju).
Ne moze se urediti u Parlamentu jer je neko 95 potpisao da ti treba toliko i toliko glasova iz oba entiteta. I imas to da nece za to niko glasati iz manjeg entiteta. To se sve trebalo razmisliti prije nego sto se potpise.
Pa ljudi, nama onaj drogeraš Milanović upada na Kupres bez ikakve najave i pitanja, drži govore, prijeti, ponaša se kao da obilazi svoj posjed. Skoro je isto dolazio, čini mi se Jajce ili Vitez, nebitno.
Takav bezobrazluk je nezamisliv u drugim državama, to je moguće samo u BiH jer smo qrc od države. I zato nam nije kriv VP. Mi smo krivci što biramo ološ da nas vodi, što imamo nefunkcionalu državu, koja je zapravo invalid na štakama. Mi smo svojom šutnjom pristali na to. Miševi obični. Tako su Bosnu bez diploatske najave kao svoj posjed obilazili i ranije Tudjman i Koštunica i Tadić , Vučić ode kod prasaca Dodika kad mu se digne kita, zaobilazile Sarajevo u širokom luku kao da ne postoji glavni grad. To je višedecenijsko uriniranje po ovoj državi. To traje 30 godina skoro i sad ko fol nam kriv ovaj gownar Šmit za to jašta.
OK, demagogija na stranu, koje operativne mogućnosti postoje da ga spriječe u tome?
Eto mi smo krivi zato što ne uradimo po tom pitanju - šta?
E to pitaj Šefika za kojeg si glasao, a ne mene.
On je lafo neki šef države u koju mu upadaju kako hoće.
Nemojte, ako se MZ okrene protiv nas imacemo situaciju da nam Dodik razvaljuje drzavu bez ikakvih posljedica, da se Covic pita za sve u FBiH, da nam susjedi drzavu rasparcavaju
Neka naši patriJoti ne glume Vučića koji bi da sjedi na dvije stolice.
Mislim to je zapadna logika, ili si sa nama (uvedi sankcije) ili si protiv nas (uvest ćemo ti sankcije).
noviforumas wrote: ↑03/11/2022 18:47
Prijatelji se javljaju. Kazu, ko vam je dao pravo da se nesto zalite.
- Odluka stalnog predstavnika BiH pri UN da svoje vrijeme tokom jučerašnje debate Vijeća sigurnosti UN o BiH iskoristi za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici ne ide u korist Bosne i Hercegovine. Razočaravajuće je da je dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima svoje zemlje, nešto što je nažalost već predugo norma u BiH. BiH se suočava sa mnogim ozbiljnim izazovima. Vrijeme je da njeni lideri prionu na posao - naveli su iz Ambasade SAD.
- EU pozdravlja odluku o produženju mandata EUFOR/Althea misije u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje je također diskutovano i o šestomjesečnom izvještaju visokog predstavnika o provedbi Mirovnog sporazuma za BiH. Bilo bi dobro da je predstavnik bh. institucija imao više izbalansiran pristup vezano za teme o radu OHR-a u BiH.
Potpuno su u pravu što se tiče prianjanja na posao i konkretnog rada. Naša najbolja (vjerovatno i jedina) karta za odigrati je formiranje
vlasti i borba za državu kroz njene institucije.
noviforumas wrote: ↑03/11/2022 20:57
Nemojte, ako se MZ okrene protiv nas imacemo situaciju da nam Dodik razvaljuje drzavu bez ikakvih posljedica, da se Covic pita za sve u FBiH, da nam susjedi drzavu rasparcavaju
Tako nekako. Uz takve prijatelje, kome trebaju neprijatelji?
Za par dana su izbori u SAD-u. Nadam se da nitko od BIH patriota neće dati glas demokratima.
Samo lijepo ostati kod kuće ili direktno za republikance.