Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
-
guruguru95
#9651 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
A šta je sa dijelom Bosne i Hercegovine koji je dobio ime rs, Herr Schmidt? Tamo teče med i mlijeko? Vladavina prava, oličenje demokratije, mira, suživota, tolerancije...

- P.Starck
#9652 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Lako je napadati Šmita kad ga je Dodik izmrcvario!
-
breuer
#9653 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Herr Šit i sam ne zna koliko je šupalj...
-
Jordan1961
#9654 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
To sto bi ti to htio tako je jedna stvar. To sta kaze Ustav BiH i principi demkratije je nesto sasvim drugo.Pandakonda wrote: ↑03/11/2022 14:49Pod power sharing mislim da u bih sva 3 naroda imaju isti nivo glasa ma koliko god ih bilo. Referendum to nulira jer su bosnjaci vecina i njihov glas bi onda logicno bio jaci od ostalih. Ili recimo predsjednistvo gdje imas predstavnika sva 3 naroda iako su brojcano razliciti i svi imaju istu moc. A istav rh i rs ne mozes prepisati jer ti nije isti kontekst razvoja drzave. Hrvatska i Srbija su defacto nacionalne drzave ta 2 naroda gdje postoji konsenzus oko 95% stvari po pitanju drzavnih stvari. Kod nas otiđi do 3 grada sa 3 naroda i dobit ces 3, max 2 ista odgovora. Prepisivanje zakona nije opcija jer je zakon uvijek posljedica neke historije a ona nije ista u svakoj drzavinoviforumas wrote: ↑03/11/2022 14:43
U kojoj drzavi to nije power sharing na snazi? Tako demokratija funkcionise. Nismo Kina. Evo, napravimo referendum da BiH prepise ustav Republike Hrvatske ili Republike Srbije. Tako bi se svi osjecali komotnije.
Postoji li zemlja na kugli koja funkcionise tako kao sto ti opisujes? A nije da nema visenacionalnih. Eto da se okrenemo oko sebe. Crna Gora? Makedonija? Ili malo dalje, Belgija, Svicarska.
Bosna se na evropskom putu mora udaljiti od etnokracije koja je trenutno dijelom ugradjena u politicki sistem i prihvatiti ono sto traze medjunarodni sudovi (a ovo sto ti opisujes signurno ne traze).
- House
-
swanfilter
#9656 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Valentin je za ovog VP ...
-
guruguru95
#9657 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Kako mi nedostaje ovaj čovjek

-
pemanapemani
#9658 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Kako je izbrisano dosta postova, izmedju ostalog i nekoliko mojih repliciranja, samo da odgovorim na tvoju vise puta ponovljenu laz- nemam rezervnu drzavu, a posebno nemam rezervnu domovinu.nles wrote: ↑03/11/2022 14:41Opet, bio bi argument da ti nemas rezervnu drzavu.pemanapemani wrote: ↑03/11/2022 14:34
Opet, bilo bi "nama" da zivis u BiH.
Kad ti mene nazivas simpatizerom srpske i hrvatske politike, mogu i ja posumnkati da si simpatizer zakonom dozvoljenih neonacostickih stranaka, posebno jer ocito volis rusku cizmu cim ih toliko zazivas dok ubijaju civile po Ukrajini.
To za uhljup - znam, Becka skola, jebi ga.
Ne zovem te ja simpatizerom ove ili one politike, vec tvoji postovi tako svjedoce: Bosnjaci, naguzite se, resistance is futile! Sami ste krivi!
I ne zelim rusku cizmu, ali ne zelim ni srpsku, ni hrvatsku, ni americku. Jer se pokazalo da je svejedno ko ce me zvati balijom.
-
nles
#9659 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Evo, da i ja tebi odgovorim i da zavrsimo: zaboli me za tvoje misljenje, zaobidji me, ljepse ces spavati.pemanapemani wrote: ↑03/11/2022 18:11Kako je izbrisano dosta postova, izmedju ostalog i nekoliko mojih repliciranja, samo da odgovorim na tvoju vise puta ponovljenu laz- nemam rezervnu drzavu, a posebno nemam rezervnu domovinu.nles wrote: ↑03/11/2022 14:41
Opet, bio bi argument da ti nemas rezervnu drzavu.
Ne zovem te ja simpatizerom ove ili one politike, vec tvoji postovi tako svjedoce: Bosnjaci, naguzite se, resistance is futile! Sami ste krivi!
I ne zelim rusku cizmu, ali ne zelim ni srpsku, ni hrvatsku, ni americku. Jer se pokazalo da je svejedno ko ce me zvati balijom.
- House
#9660 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
onaj zakon o negiranju genocida i veličanju ratnih zločina
incko legenda.
- Prpa.ba
#9661 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Bjelosvjetski sljam, ono bi nama govorilo sta cemo mi raditi i na sta cemo se mi fokusirati.
Tramvaj kroz Siroki brijeg i naknade porodiljama u Grudama, o trosku bosnjackih poreznih obveznika bezbeli.
Nazalost, vecina nasih politika i jesu napravljeni od strane ovakvog OHr-a ili u direktnoj vezi s njima, rijetko ko ima muda koja zadnjih sedmica pokazuju Komsic i evo Alkalaj.
Ostali se ganjaju kao macke ispod stola i cekaju kome ce Covic dati mrvicu palestine.
-
Officer Crabtree
#9662 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Volimo Schmidta svim srcem.
Tito poslije Tita.
Tito poslije Tita.
- Javier Pena
-
nles
-
nles
#9665 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Gdje nam je Schmidt, da zajedno zapjevamo:
Evo zore, evo dana,
evo Tihe i Zorana..
Vidite kako nametnuti zakoni vec daju prve rezultate... relaksacija odnosa, Milanovic u posjeti BiH.
Evo zore, evo dana,
evo Tihe i Zorana..
Vidite kako nametnuti zakoni vec daju prve rezultate... relaksacija odnosa, Milanovic u posjeti BiH.
-
Lex77
-
L u c i f e r
#9667 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Doduse, odobrio nam da i mi mozemo ovdje zivjetiPrpa.ba wrote: ↑03/11/2022 18:17Bjelosvjetski sljam, ono bi nama govorilo sta cemo mi raditi i na sta cemo se mi fokusirati.![]()
Tramvaj kroz Siroki brijeg i naknade porodiljama u Grudama, o trosku bosnjackih poreznih obveznika bezbeli.Za relaksaciju odnosa, da konacno naviknemo da je UZP tekovina ovih prostora i da se samo trebamo sageti.
Mozda nam daju i poneku renoviranu fasadu.
![]()
Nazalost, vecina nasih politika i jesu napravljeni od strane ovakvog OHr-a ili u direktnoj vezi s njima, rijetko ko ima muda koja zadnjih sedmica pokazuju Komsic i evo Alkalaj.
Ostali se ganjaju kao macke ispod stola i cekaju kome ce Covic dati mrvicu palestine.
Fala mu
-
noviforumas
#9668 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Prijatelji se javljaju. Kazu, ko vam je dao pravo da se nesto zalite.
- Odluka stalnog predstavnika BiH pri UN da svoje vrijeme tokom jučerašnje debate Vijeća sigurnosti UN o BiH iskoristi za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici ne ide u korist Bosne i Hercegovine. Razočaravajuće je da je dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima svoje zemlje, nešto što je nažalost već predugo norma u BiH. BiH se suočava sa mnogim ozbiljnim izazovima. Vrijeme je da njeni lideri prionu na posao - naveli su iz Ambasade SAD.
- EU pozdravlja odluku o produženju mandata EUFOR/Althea misije u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje je također diskutovano i o šestomjesečnom izvještaju visokog predstavnika o provedbi Mirovnog sporazuma za BiH. Bilo bi dobro da je predstavnik bh. institucija imao više izbalansiran pristup vezano za teme o radu OHR-a u BiH.
-
nles
#9669 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Pa u pravu su... Schmidt nam je dao pravo da zivimo na ovim prostorima, a mi bi se jos i zalili, i to samo zato sto nas pretvara u hrvatske kmetove.noviforumas wrote: ↑03/11/2022 18:47 Prijatelji se javljaju. Kazu, ko vam je dao pravo da se nesto zalite.![]()
- Odluka stalnog predstavnika BiH pri UN da svoje vrijeme tokom jučerašnje debate Vijeća sigurnosti UN o BiH iskoristi za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici ne ide u korist Bosne i Hercegovine. Razočaravajuće je da je dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima svoje zemlje, nešto što je nažalost već predugo norma u BiH. BiH se suočava sa mnogim ozbiljnim izazovima. Vrijeme je da njeni lideri prionu na posao - naveli su iz Ambasade SAD.- EU pozdravlja odluku o produženju mandata EUFOR/Althea misije u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje je također diskutovano i o šestomjesečnom izvještaju visokog predstavnika o provedbi Mirovnog sporazuma za BiH. Bilo bi dobro da je predstavnik bh. institucija imao više izbalansiran pristup vezano za teme o radu OHR-a u BiH.
-
L u c i f e r
#9670 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Juzna Amerika i Bliski istok su procvali od USA prijateljstva
Npr
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Condor
Npr
- Sanjarko
#9671 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ma Amerika se nazalost vodi samo devizama. To je pogresno, isplati se ali pogresno.L u c i f e r wrote: ↑03/11/2022 18:54 Juzna Amerika i Bliski istok su procvali od USA prijateljstva
Npr
- Pandakonda
#9672 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ne sto bi ja tako htio, nego je situacija takva. Mene da se pita imali bi univerzalni bosanski identitet gdje se niko ne bi bojao nikoga ali me situacija na terenu demantuje. I dosta drzava funkcionise po tom principu samo je forma drugacija. Crna Gora prva, tu se tacno zna koja stranka pripada svakom narodu i u vladi se uvijek gleda zastupljenost svih naroda. U makedoniji rat radi albanaca izbio morali ubacit njihov jezik kao zvanicni uz makedonski i predsjedavajuci skupstine ti mora biti albanac. Svicarska vlada koja je ujedno i sef drzave ima kvote vezano za lingvisticke razlike. Belgija ima ogranicenje na 15 ministarstava gdje su podjednako podjeljena na holandske i francuske ministre. I tako dalje u nedogled svaka kompleksna drzava ima ove modele.Jordan1961 wrote: ↑03/11/2022 18:00To sto bi ti to htio tako je jedna stvar. To sta kaze Ustav BiH i principi demkratije je nesto sasvim drugo.Pandakonda wrote: ↑03/11/2022 14:49
Pod power sharing mislim da u bih sva 3 naroda imaju isti nivo glasa ma koliko god ih bilo. Referendum to nulira jer su bosnjaci vecina i njihov glas bi onda logicno bio jaci od ostalih. Ili recimo predsjednistvo gdje imas predstavnika sva 3 naroda iako su brojcano razliciti i svi imaju istu moc. A istav rh i rs ne mozes prepisati jer ti nije isti kontekst razvoja drzave. Hrvatska i Srbija su defacto nacionalne drzave ta 2 naroda gdje postoji konsenzus oko 95% stvari po pitanju drzavnih stvari. Kod nas otiđi do 3 grada sa 3 naroda i dobit ces 3, max 2 ista odgovora. Prepisivanje zakona nije opcija jer je zakon uvijek posljedica neke historije a ona nije ista u svakoj drzavi
Postoji li zemlja na kugli koja funkcionise tako kao sto ti opisujes? A nije da nema visenacionalnih. Eto da se okrenemo oko sebe. Crna Gora? Makedonija? Ili malo dalje, Belgija, Svicarska.
Bosna se na evropskom putu mora udaljiti od etnokracije koja je trenutno dijelom ugradjena u politicki sistem i prihvatiti ono sto traze medjunarodni sudovi (a ovo sto ti opisujes signurno ne traze).
Za Bosnu bi bilo najbolje da se odmakne od etnokratije, ali je nazalost to barem trenutno nasa realnost. Jednostavno dok ne dođemo do te faze blagostanja gdje ljude boli briga za jezik, simbole i ostale gluposti, etnicka pripadnost ce biti bitna. Evropska unija od nas trazi da ispoliramo neke stvari kao sto je rjesavanje aktivnog birackog prava za sve narode, i to se moze rjesiti. Samo sto mnogi ljudi brkaju rjesenje tog problema sa potpunom građanskom drzavom sto nije realno.
- Login77777
#9673 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Problem je sto to legalno jedino mozes kroz Parlament uraditi. A sanse da to moze proci kroz Parlament su jednako 0.Jordan1961 wrote: ↑03/11/2022 18:00To sto bi ti to htio tako je jedna stvar. To sta kaze Ustav BiH i principi demkratije je nesto sasvim drugo.Pandakonda wrote: ↑03/11/2022 14:49
Pod power sharing mislim da u bih sva 3 naroda imaju isti nivo glasa ma koliko god ih bilo. Referendum to nulira jer su bosnjaci vecina i njihov glas bi onda logicno bio jaci od ostalih. Ili recimo predsjednistvo gdje imas predstavnika sva 3 naroda iako su brojcano razliciti i svi imaju istu moc. A istav rh i rs ne mozes prepisati jer ti nije isti kontekst razvoja drzave. Hrvatska i Srbija su defacto nacionalne drzave ta 2 naroda gdje postoji konsenzus oko 95% stvari po pitanju drzavnih stvari. Kod nas otiđi do 3 grada sa 3 naroda i dobit ces 3, max 2 ista odgovora. Prepisivanje zakona nije opcija jer je zakon uvijek posljedica neke historije a ona nije ista u svakoj drzavi
Znam da ce me pojedinci sad napasti ali uzrok treba traziti u 95, Dayton i naseg druga koji je ovo potpisao kako je sada. Tu lezi cijeli problem.
-
LSD
#9674 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Pa ljudi, nama onaj drogeraš Milanović upada na Kupres bez ikakve najave i pitanja, drži govore, prijeti, ponaša se kao da obilazi svoj posjed. Skoro je isto dolazio, čini mi se Jajce ili Vitez, nebitno.
Takav bezobrazluk je nezamisliv u drugim državama, to je moguće samo u BiH jer smo qrc od države. I zato nam nije kriv VP. Mi smo krivci što biramo ološ da nas vodi, što imamo nefunkcionalu državu, koja je zapravo invalid na štakama. Mi smo svojom šutnjom pristali na to. Miševi obični. Tako su Bosnu bez diploatske najave kao svoj posjed obilazili i ranije Tudjman i Koštunica i Tadić , Vučić ode kod prasaca Dodika kad mu se digne kita, zaobilazile Sarajevo u širokom luku kao da ne postoji glavni grad. To je višedecenijsko uriniranje po ovoj državi. To traje 30 godina skoro i sad ko fol nam kriv ovaj gownar Šmit za to
jašta.
Takav bezobrazluk je nezamisliv u drugim državama, to je moguće samo u BiH jer smo qrc od države. I zato nam nije kriv VP. Mi smo krivci što biramo ološ da nas vodi, što imamo nefunkcionalu državu, koja je zapravo invalid na štakama. Mi smo svojom šutnjom pristali na to. Miševi obični. Tako su Bosnu bez diploatske najave kao svoj posjed obilazili i ranije Tudjman i Koštunica i Tadić , Vučić ode kod prasaca Dodika kad mu se digne kita, zaobilazile Sarajevo u širokom luku kao da ne postoji glavni grad. To je višedecenijsko uriniranje po ovoj državi. To traje 30 godina skoro i sad ko fol nam kriv ovaj gownar Šmit za to
- Login77777
#9675 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
A i kod nas bi stvar bila lagano za rijesiti. DN da se bavi iskljucljivo pitanjima naroda. Sve ostalo ne ide kroz DN. Tako je svaki narod zasticen i ne mogu mu se prava oduzeti. A svaki narod bira svoje delegate. Tako i za Ostale da imaju svoj klub u DN. To da bude u oba entiteta jednako tako i na drzavnom DN.Pandakonda wrote: ↑03/11/2022 19:48Ne sto bi ja tako htio, nego je situacija takva. Mene da se pita imali bi univerzalni bosanski identitet gdje se niko ne bi bojao nikoga ali me situacija na terenu demantuje. I dosta drzava funkcionise po tom principu samo je forma drugacija. Crna Gora prva, tu se tacno zna koja stranka pripada svakom narodu i u vladi se uvijek gleda zastupljenost svih naroda. U makedoniji rat radi albanaca izbio morali ubacit njihov jezik kao zvanicni uz makedonski i predsjedavajuci skupstine ti mora biti albanac. Svicarska vlada koja je ujedno i sef drzave ima kvote vezano za lingvisticke razlike. Belgija ima ogranicenje na 15 ministarstava gdje su podjednako podjeljena na holandske i francuske ministre. I tako dalje u nedogled svaka kompleksna drzava ima ove modele.Jordan1961 wrote: ↑03/11/2022 18:00
To sto bi ti to htio tako je jedna stvar. To sta kaze Ustav BiH i principi demkratije je nesto sasvim drugo.
Za Bosnu bi bilo najbolje da se odmakne od etnokratije, ali je nazalost to barem trenutno nasa realnost. Jednostavno dok ne dođemo do te faze blagostanja gdje ljude boli briga za jezik, simbole i ostale gluposti, etnicka pripadnost ce biti bitna. Evropska unija od nas trazi da ispoliramo neke stvari kao sto je rjesavanje aktivnog birackog prava za sve narode, i to se moze rjesiti. Samo sto mnogi ljudi brkaju rjesenje tog problema sa potpunom građanskom drzavom sto nije realno.
Kroz kantone imas zastitu da onaj iz USK ne moze nesto nametnuti onom iz K10 ni ovaj iz K10 ovome u USK. To je vec dobro uradjeno.
Sto se tice Predsjednistva dati svakom da moze biti kandidat, nebitno gdje zivi.
Znaci nije tesko samo treba malo kompromisa.