Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
guruguru95

#9351 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by guruguru95 »

Ricken wrote: 03/11/2022 00:45
Novak20 wrote: 03/11/2022 00:37

Čuj to ?

I ja sam za BiH.

Samo što mislim da je takva BiH kakvu je želi bošnjačka politika čista utopija.
Dobro kakvu ti BiH želiš? Dvije škole pod jednim krovom, nemogućnost kandidranja određenih grupa koje se ne izjašnjavaju kao Bošnjak, Srbin, Hrvat.
BiH sa legitimnim predstavljanjem u FBiH i ne legitmnim predstavljanjem u RS? Ili da svedemo priču na samo jedan zajednički imenitelj, BiH bez Bošnjaka, ili sa Bošnjacima koji će se izjašnjavati kao Srbi ili Hrvati?

I ne znam zašto pričam o tome želim - želiš kad država ima uspostavljene strukture i instrumente za koje je neko dao saglasnost, a sad bi kao da se predomisli?

Na stranu što mislim, konkretno za temu, da je Svenov govor čisti autogol, nažalost mu ne treba odobrenje da se obraća u UN-u jer ga je tamo neko postavio da baš to radi.
Sudeći prema dosadašnjim upisima, on i njemu slični forumski jadovi žele duboko podijeljenu, segregacijsku, disfunkcionalnu, aparthejdsku BiH, po mogućnosti sa tri entiteta i podijeljenu u tri nacionalistička neofašistička tora, državu u kojoj je ugušena bilo kakva građanska ideja i misao. Nije on jedini, ima ih nažalost mnogo koji piskaraju na ovom forumu očito po nečijem nalogu i direktivi, ili jednostavno zbog vlastite malicioznosti, zlobe, prezira i mržnje prema Bosni i Hercegovini, poput ovog bijednika maloprije koji ime jednog naroda piše malim slovom.
Last edited by guruguru95 on 03/11/2022 00:59, edited 1 time in total.
Spit_fire

#9352 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Spit_fire »

Thorgerson wrote: 03/11/2022 00:54 Zamislite da smo bili tvrdoglavi, pa se svi vratili na svoje?

Ali nismo.

Ko se to vratio na svoje ognjiste poslije rata. Samo ko je morao.

Svaka cast onim izuzecima, ali ih je veoma malo.

Ja shvatam, jeste sigurno bilo tesko vratiti se u Visegrad, u Srebrenicu, Focu... ne mogu to ni zamisliti...ali dajte ljudi 20 godina ne da se ljudi ne vracaju nego prodaju zemlju, i idu ka fildzan drzavi.

To je nas problem.

Jbt jevrej se organizovao da je oz svakog kutka zemaljske kugle dovukao narod u izrael.

A mi lafo patriote. Mi smo qrac. Sama cinjenica da imas garantujem 90% mladih koji nisu otisli u banjaluku, siroiki vice versa... i sta mi hocemo. Mi prvo sami moramo skontati sta hocemo.

I pored svega ovoga taj bosnjo patriota ce ici da radi bilo sta, ponavljam bilo sta u njemackoj itd ali samo da pobjegne iz ove drzave.

Ta linija manjeg otpora ce nam doci glave.
Pa prvo i osnovno imas jedno 60k koji se ne mogu nikad nigdje vratit

Kao drugo mislis da bi broj predstavljao nesto...?Kao sto mozes vidjeti sa ovim IZ ne bi...

U necemu sto sw zove republika srpska moze se pitat samo onaj ko je u imenu iste..pa taman neki drugih bilo 90%

Sta smo mogli je druga tema..

Ovjde konkretno problem je sto MZ kaznjava one koji su igrali po pravilima koja je ona nametnula a nagradjuje one koji su ih krsili..i sve to uz pozivanja na zakone i govoreci da je to fer
Last edited by Spit_fire on 03/11/2022 01:07, edited 1 time in total.
guruguru95

#9353 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by guruguru95 »

LSD wrote: 03/11/2022 00:52 Madre mia, 2022 na izmaku a pojedini i dalje repliciraju Novaku :jbt:
:thumbup: :gunjastajl:
srce_ruke_lopata

#9354 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by srce_ruke_lopata »

Thorgerson wrote: 03/11/2022 00:54 Zamislite da smo bili tvrdoglavi, pa se svi vratili na svoje?

Ali nismo.

Ja shvatam, jeste sigurno bilo tesko vratiti se u Visegrad, u Srebrenicu, Focu... ne mogu to ni zamisliti...ali dajte ljudi 20 godina ne da se ljudi ne vracaju nego prodaju zemlju, i idu ka fildzan drzavi.

To je nas problem.

Jbt jevrej se organizovao da je oz svakog kutka zemaljske kugle dovukao narod u izrael.

A mi lafo patriote. Mi smo qrac. Sama cinjenica da imas garantujem 90% mladih koji nisu otisli u banjaluku, siroiki vice versa... i sta mi hocemo. Mi prvo sami moramo skontati sta hocemo.

I pored svega ovoga taj bosnjo patriota ce ici da radi bilo sta, ponavljam bilo sta u njemackoj itd ali samo da pobjegne iz ove drzave.

Pa da Živković senior nije prodao pola zemlje i nazvao je Reoublika Srpska, tj. stvorio državu u državi, dosta ljudi bi se vratilo…ali kako da se neko vrati u Foču i da mu na ličnoj piše Republika Srpska i da gleda ljude oko sebe koji su do jučer ubijali, silovali, palili. Ko će da ga zaštiti kada jedne godine opet sranje počne? Nažalost jedini mir u BiH je etnička podjela i svakome komad njegove livade…e sad to što nas je Živković stariji zavalio pa Bošnjake ostavio na tih famoznih 23%, to je promašaj za malo dublja proučavanja. Dobilo smo begovat na potezu SA-ZE-TZ i to je naš domet, zato djeca i ne znaju gdje je BL ili Široki..tužno, istinito, ali bolje nismo ni zaslužili.
LSD

#9355 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

srce_ruke_lopata wrote: 03/11/2022 01:17

Ali nismo.

To je nas problem.

Pa da Živković senior nije prodao pola zemlje i nazvao je Reoublika Srpska, tj. stvorio državu u državi, dosta ljudi bi se vratilo…ali kako da se neko vrati u Foču i da mu na ličnoj piše Republika Srpska i da gleda ljude oko sebe koji su do jučer ubijali, silovali, palili. Ko će da ga zaštiti kada jedne godine opet sranje počne? Nažalost jedini mir u BiH je etnička podjela i svakome komad njegove livade…e sad to što nas je Živković stariji zavalio pa Bošnjake ostavio na tih famoznih 23%, to je promašaj za malo dublja proučavanja. Dobilo smo begovat na potezu SA-ZE-TZ i to je naš domet, zato djeca i ne znaju gdje je BL ili Široki..tužno, istinito, ali bolje nismo ni zaslužili.
:thumbup: :thumbup:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#9356 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

...
guruguru95

#9357 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by guruguru95 »

Ali nismo.

To je nas problem.

A zbog čega to djeca "ne znaju" gdje je Banjaluka ili Široki, zbog bošnjačke politike ili zbog toga što su to etnički očišćene teritorije kojima vladaju sljedbenici velikosrpske i velikohrvatske ideologije koji nikad nisu odustali od svojih separatističkih planova?

U posljednje vrijeme se kroz ovaj forum provlače vrlo zlonamjerne teze da su Bošnjaci najveći krivci za trenutno stanje u BiH, pa čak i za početak rata :-) Na djelu je perfidna revizija istorije protkana kroz forumski defetizam kojim se nastoji plasirati vrlo opasan "zaključak" kako je država Bosna i Hercegovina "nemoguća i osuđena na propast".
House

#9358 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by House »

nevjerovatno licemjerje UK i USA.

mater vam jebem
Last edited by House on 03/11/2022 01:42, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#9359 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by PreWiBa »

To je šuplja

Koliko ljudi je prije rata znalo za Široki Brijeg, ex Lišticu? Niko. Nebitna varoš.
Kao Bošnjaci nikad nisu bili u sredinama gdje su Hrvati. Pa da je tako, šverceri u Kiseljaku i one robne kuće u Vitezu bi davno zatvorile.
Jednostavno ne postoji potreba za tim. Sa druge strane, većina ovdje je bila i na onoj strani Mostara, ako je to neki mjerodavni fakt.

Kod Banje Luke jeste malo drugačije, ali ne znam šta je se tu moglo uopšte uraditi. Nije tu kriva politika koliko činjenica da tu živi narod koji ne želi da ima puno toga sa drugom stranom.

Kriviti izbjeglice što se nisu vratile je isto malo smiješno.
Spominješ Izrael. Da, Izraelci idu tamo, ali idu tamo gdje njihova vojska kontroliše teritorij ili gdje makar imaju jak politički uticaj. Možeš se ti vratiti, ali je fol u tome da moraš paziti hoćete li doktor liječiti u bolnici, kakvu sigurnost imaš (nemaš je), o zaposlenju da i ne govorim.

U prilog ovoj tezi govori činjenica da je povratak unutar Federacije BiH (Stolac, mjesta u SBK...) ili Brčkog poslije 2000. puuuuno bolji.
House

#9360 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by House »

okrenimo se istoku.
srce_ruke_lopata

#9361 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by srce_ruke_lopata »

guruguru95 wrote: 03/11/2022 01:30

A zbog čega to djeca "ne znaju" gdje je Banjaluka ili Široki, zbog bošnjačke politike ili zbog toga što su to etnički očišćene teritorije kojima vladaju velikosrpski i velikohrvatski separatisti koji nikad nisu odustali od svojih ideja i koji mrze Bosnu i Hercegovinu iz dna duše?

U posljednje vrijeme se kroz ovaj forum provlače vrlo zlonamjerne teze da su Bošnjaci najveći krivci za trenutno stanje u BiH, pa čak i za početak rata :-) Na djelu je perfidna revizija istorije protkana kroz forumski defetizam kojim se nastoji plasirati vrlo opasan "zaključak" kako je država Bosna i Hercegovina "nemoguća i osuđena na propast".
Pa ovakva kakva jeste, nemoguća je i možda je bolje razvod braka nego doživotna svađa. Evo 30 god se natežemo, očito da nemamo političke moći niti znanja da promijenimo nešto na bolje. Srbe i Hrvate možeš isključiti iz bilo kakvih priča o “građanskoj” državi, bar većinu njih, znači uzalud vam trud svirači…a zbog čega djeca ne znaju gdje je BL? Pa to je krivica i samih Bošnjaka koji uvijek pričaju o nekoj cjelovitoj BiH ali vrlo malo ih ide u drugi entitet na odmor ili druženje ili čisto turističku posjetu. Najjači su mi demagozi tipa Komšić koji je predstavnik nekakvih Hrvata ali neko mora da ga pozove da bi on otišao u Grude…ili Konaković kaže kako je vodio kampanju po cijeloj BiH, haj ne laži nas, što nisi otišao u Zvornik ili Čajniče da držiš predizborni skup. Nažalost BiH jedino može opstati etnički podijeljena, samo je problem odreći se teritorija za treći entitet, koji manje više na terenu postoji. Da li će Schmidt odraditi posao ili neko iza njega, ostaje da se vidi.
guruguru95

#9362 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by guruguru95 »

srce_ruke_lopata wrote: 03/11/2022 01:49

A zbog čega to djeca "ne znaju" gdje je Banjaluka ili Široki, zbog bošnjačke politike ili zbog toga što su to etnički očišćene teritorije kojima vladaju velikosrpski i velikohrvatski separatisti koji nikad nisu odustali od svojih ideja i koji mrze Bosnu i Hercegovinu iz dna duše?

Pa ovakva kakva jeste, nemoguća je i možda je bolje razvod braka nego doživotna svađa. Evo 30 god se natežemo, očito da nemamo političke moći niti znanja da promijenimo nešto na bolje. Srbe i Hrvate možeš isključiti iz bilo kakvih priča o “građanskoj” državi, bar većinu njih, znači uzalud vam trud svirači…a zbog čega djeca ne znaju gdje je BL? Pa to je krivica i samih Bošnjaka koji uvijek pričaju o nekoj cjelovitoj BiH ali vrlo malo ih ide u drugi entitet na odmor ili druženje ili čisto turističku posjetu. Najjači su mi demagozi tipa Komšić koji je predstavnik nekakvih Hrvata ali neko mora da ga pozove da bi on otišao u Grude…ili Konaković kaže kako je vodio kampanju po cijeloj BiH, haj ne laži nas, što nisi otišao u Zvornik ili Čajniče da držiš predizborni skup. Nažalost BiH jedino može opstati etnički podijeljena, samo je problem odreći se teritorija za treći entitet, koji manje više na terenu postoji. Da li će Schmidt odraditi posao ili neko iza njega, ostaje da se vidi.
Znači krivica je Bošnjaka jer ne putuju u turističke posjete Republici Srpskoj :-) Kriv je Komšić jer ne posjećuje Grude i Posušje gdje je, inače, proglašen personom non grata :-) Krivi smo mi, koji smo se odrekli ljiljana zbog "mira u kući", jer nismo dovoljno velike patriote i ne organizujemo vikend ekskurzije po mjestima gdje se i dalje vijore trobojke i šahovnice i slave ratni zločinci i negira genocid :-) Uvijek smo krivi mi, a ne oni. Kad kažem MI, pritom ne mislim naravno samo na Bošnjake, nego na sve bh. patriote, Bosance i Hercegovce kojima je ovo i dalje jedina domovina.

Opet kažem, prevelik defetizam, rezignacija i apatija se provlače kroz ovaj forum da to više nije obična slučajnost.

A ove guslarske epove kako je BiH "nemoguća" država i kako može opstati samo "etnički podijeljena", to sačuvajte za neki naredni Dodikov miting za "otadžbinu" ili naredno okupljanje patetičnog uzp udruženja koje sebe naziva hns :mrgreen:
Last edited by guruguru95 on 03/11/2022 04:07, edited 13 times in total.
LSD

#9363 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by LSD »

sehohari wrote: 03/11/2022 01:42

Kriviti izbjeglice što se nisu vratile je isto malo smiješno.
Spominješ Izrael. Da, Izraelci idu tamo, ali idu tamo gdje njihova vojska kontroliše teritorij ili gdje makar imaju jak politički uticaj. Možeš se ti vratiti, ali je fol u tome da moraš paziti hoćete li doktor liječiti u bolnici, kakvu sigurnost imaš (nemaš je), o zaposlenju da i ne govorim.

U prilog ovoj tezi govori činjenica da je povratak unutar Federacije BiH (Stolac, mjesta u SBK...) ili Brčkog poslije 2000. puuuuno bolji.
Bravo. Vojska i kontrola teritorije.

https://www.youtube.com/watch?v=1AlcqMetLkk&t=1772s
E šta kaže Sefer, ratni komandant ARBIH na 11:50..pogledaj malo :wink: ko je ukinuo vojsku ? da nisu možda srbi ili hrvati ? ne, nisu....već bošnje i to tačno se zna ko, koja stranka, kad i zašto....i sad nešto kukamo o ugroženosti, sad u 2022 nakon svega :lol:
A ova poređenja sa Izraelom su smiješna. Jevreji nemaju toliko veleizdajnika kao bošnje.
Gandalf

#9364 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Gandalf »

nles wrote: 02/11/2022 22:43
meridiyan wrote: 02/11/2022 22:39 Govor Alkalaja u UN je isto kao i govor Nebojse Vukanovica u Narodnoj skupstini RS.
Bitno je sta gazde kazu

Gazda treba govedima, ne ljudima.
:thumbup:

Na ovom forumu se često ponavlja tvrdnja da je narod izabrao sebi vlast. Ne, to nije istina, definitivno narod nije izabrao sebi vlast, pogotovo ne ove godine. Izbori su teško naštimani i pokradeni i ni u kom slučaju ne izražavaju volju naroda. A opet zapadne ambasade daju puni legitimitet takvim izbornim procesima. Što sasvim dovoljno govori o njihovim namjerama prema BiH.

Daju legitimitet osobama sa crnih lista da kontrolišu CIK i cijeli izborni proces. I onda nas ubjeđuju, da se osobe sa njihovih crnih lista, koje su upravo obesmislile izborni proces i demokratiju, trebaju kao demokratski dogovoriti, oko ključnih pitanja za interese države BiH.

Barem od 2010, bez teških izbornih krađa, stari trojac, nikako ne bi mogao biti vlast, tako da oprostite mi na izrazu, ali tvrdnja da narod kao nešto bira na izborima u BiH je obična šuplja. Ne bira narod ništa već zapadne ambasade sebi biraju korumpirane krpene lutke, kojima mogu lako upravljati i koje mogu lako kontrolisati u svom malom ali teško bolesnom "demokratskom deytonskom" experimentu.

Dakle, partijama i partijskim ličnostima, koje na svakom koraku, rade na uništenju države, zapadne ambasade priznaju pokradene izbore i još podstiču donošenje aparthejdskih zakona ohr-a, koji još više produbljuju etničke podjele i podstiču separatizam. Malo li je. Narod sebi nije izabrao baš ništa, već su naše zapadne gazde svima nama naštimali nove/stare gazde i korisne idiote iz Trojke da im pomognu dalje u separatizmu. Trojka tako nastavlja tamo gdje je riđobradi stao.
Crithagra

#9365 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Crithagra »

Pa ovakva kakva jeste, nemoguća je i možda je bolje razvod braka nego doživotna svađa.
Haj ti malo na Informer, Pink i Poskok kod istomišljenika.

Inače: Poruka iz UN-a - Srbija smatra da je Dejton dobra osnova razvoja Bosne i Hercegovine

https://www.klix.ba/vijesti/bih/srbija- ... /221102150

Želim im da imaju istu takvu osnovu za razvoj Srbije.
Login77777

#9366 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Login77777 »

Gdje to pise?
Prpa.ba

#9367 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Prpa.ba »

guruguru95 wrote: 03/11/2022 01:30 A zbog čega to djeca "ne znaju" gdje je Banjaluka ili Široki, zbog bošnjačke politike ili zbog toga što su to etnički očišćene teritorije kojima vladaju sljedbenici velikosrpske i velikohrvatske ideologije koji nikad nisu odustali od svojih separatističkih planova?

Tzv.medjunarodna zajednica i dio njihovih rektalnih alpinista medju probosanskim strankama uspjesno su nametnuli taj narativ. Non-paper sve kaze: mi smo najtanji i najmeksi, nas je najlakse razvodniti.

Dok se katolicke i pravoslavne separatisticke opcije razlikuju samo po unutarnacionalnim pitanjima, kod Bosnjaka je lako pricu o separatistickim udarima na drzavu i pratecim posljedicama svesti na tricarije poput korupcije i porodiljskih naknada u Sirokom brijegu.

Time se efikasno proizvodi nejedinstvo po kljucnim pitanjima, pa se umjesto jednog stroja za odbranu drzave dobije odvojene blokove koji se nadmecu za naklonost HDZ-a i SNSD-a.

Korisne budale, redom.

Alkalajevo ispravljanje kicme je bolno i samo jedan tretman, a nasoj kicmi je potrebna cijela jedna fizikalna terapija. Ovo ne smije biti uzaludan jedan govor, nego pocetak jasnog odredjivanja spram medjunarodne zajednice, ali i nas samih. Utvrđivanje crvenih linija, strateskih ciljeva i mjera koje smo sposobni poduzeti da bismo sprijecili OHr-ovo rastakanje drzave.
nles

#9368 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by nles »

sime_cipol wrote: 02/11/2022 23:39
nles wrote: 02/11/2022 23:35

Nista, nadji kakvo kanapce i besi se, ne cekaj polaganu smrt.
Mozda covjek zivi u RS, a Bosnjak. Lako se kurciti sa austrijske socijale :D

A mozda je i bot.
Lahko je pisati lose viceve u ponoc kad radis na budzetu.
Prpa.ba

#9369 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Prpa.ba »

Povod za današnje obraćanje u ime Bosne i Hercegovine, suverene i nezavisne države, u najvećem dijelu se odnosi na protekli šestomjesečni period u zemlji, sa posebnim akcentom na nedavno održane Opće izbore, od 2. oktobra 2022. godine. Prethodni period, bio je relativno miran i u najvećoj mjeri posvećen održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Čak možemo reći da je izborna kampanja bila mirnija od prethodnih, iako je bilo sporadičnih pojava secesionističke i nacionalističke retorike.

Prije nego vam ponudim osvrt na pomenuti šestomjesečni period u Bosni i Hercegovini, dozvolite da ovom prilikom posebno naglasim, da je država Bosna i Hercegovina jedna od potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, poznatijeg kao Daytonski mirovni sporazum, sa druge dvije susjedne zemlje uz šest svjedoka, od toga 5 zemalja plus Europska unija. Poznato je kako mirovne sporazume, u pravilu potpisuju učesnici u ratu, tako da sa toga međunarodnopravnog stanovišta, potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma je okončan međudržavni oružani sukob, kako ga je u svojim presudama utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju iz Haaga. Ovo navodim iz razloga, što povremeno u javnom prostoru čujemo od susjednih zemalja tvrdnju da se one garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je netačno i nedobronamjerno, jer Daytonski sporazum nikoga ne utvrđuje kao garanta sporazuma. Tom netačnom tvrdnjom da su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, susjedne zemlje nastoje stvoriti pogrešan ambijent u kojem imaju pravo vršiti intervencije na politički, ekonomski i društveni sistem u Bosni i Hercegovini, što jednostavno rečeno predstavlja udar na suverenitet Bosne i Hercegovine i jedan je od značajnijih faktora destabilizacije cijelog regiona.
Po Daytonskom mirovnom sporazumu, nadgledanje implementacije vojnog aspekta dodijeljeno je NATO i EUROF-u kao jednakim pravnim slijednicima nekadašnjih Stabilizacijskih snaga ili SFOR-a, dok nadgledanje implementacije civilnog aspekta vrši Ured visokog predstavnika ili OHR uz pomoć Vijeća za implementaciju mira (PIC). Ovo je veoma važno istaći, jer u prethodnom periodu vidimo značajno kršenje ovih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma od susjednih zemalja, ali nažalost i od samog OHR-a.

Iz razloga što je danas tema šestomjesečni Izvještaj visokog predstavnika, koristim ovu priliku da vas podsjetim da je njegova nadležnost utvrđena Aneksom 10, Daytonskog mirovnog sporazuma na način da nadgleda implementaciju civilnog aspekta, koja između ostalog podrazumijeva održavanje fer i slobodnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Vodeći se tom premisom, Ured visokog predstavnika (OHR) u prethodnom periodu izvršio je nametanje dvije odluke koje se tiču Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kao i amandmana na ustav jednog od bh. entiteta.

Prva intervencija, bila je u krajem jula 2022. godine, gdje je izmjenom određenih paragrafa u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, OHR pokušao unaprijediti integritet i transparentnost izbornog procesa, iako je već tada bilo poznato da je nadležno tijelo – Centralna izborna komisija – početkom maja 2022. godine raspisala održavanje izbora za 2. oktobar 2022. godine. Dakle, Visoki predstavnik je, znajući da su izbori raspisani po određenim pravilima, izvršio prvu izmjenu tih pravila, nastojeći kako sam tvrdi, unaprijediti integritet izbornog procesa. Međutim, tijelo za provođenje izbora – Centralna izborna komisija – imala je samo dva mjeseca da po tim novim pravilima organizira taj dio izbornog procesa, što je bilo premalo vremena. Rezultat toga, bilo je ovo što imamo danas. Brojanje izbornih rezultata je otežano, utvrđeno je niz nepravilnosti, pa čak i pojava falsifikovanih izbornih listića. Uzrok tome, svakako se nalazi u tome da su izborna pravila izmijenjena samo dva mjeseca pred održavanje izbora, što je onemogućilo Centralnu izbornu komisiju da na vrijeme i adekvatno sve organizira, a uzročnik toga je niko drugi do OHR.

Druga intervencija prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine učinjena je na dan održavanja izbora, 2. oktobra 2022. godine i to nakon što je glasanje građana Bosne i Hercegovine obavljeno. U toj drugoj intervenciji, OHR je nametnuo potpuno nova pravila za raspoređivanje delegata u gornji dom zakonodavnog tijela bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine. Istovremeno, Visoki predstavnik je izvršio izmjene ustava bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, iako to nije dijelom civilnog aspekta Daytonskog mirovnog sporazuma i na potpada pod njegove nadležnosti iz Aneksa 10. Da bi sve ovo bilo što jasnije, ponudiću vam nekoliko elemenata u kojima se vidi da je Visoki predstavnik učinio radnje protivne Aneksu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustavu Bosne i Hercegovine, čime je doveo Bosnu i Hercegovinu u stanje destabilizacije i izvan svake dalje mogućnosti da nastavi svoj put prema Europskoj uniji i NATO savezu.

Prvi sporan element je sljedeći. Bosna i Hercegovine je ustavom uređena kao demokratska zemlja koja funkcionira u skladu sa vladavinom prava i slobodnim i demokratskim izborima. To ustavno načelo, Visoki predstavnik je narušio nametanjem izmjena izbornih pravila nakon što su izbori okončani. Time je Visoki predstavnik prevario sve glasaće u Bosni i Hercegovini, jer bi oni izvjesno drugačije glasali da su bili upoznati sa novim izbornim pravilima. Istovremeno, Visoki predstavnik je prevario i sve aktere izbora, tačnije sve političke stranke i nezavisne kandidate, koji bi izvjesno ponudili drugačije izborne liste i izborne programe koji bi bili u skladu sa tim novim izbornim pravilima. Kako Bosna i Hercegovine može ostvariti svoje ustavno načelo da je demokratska zemlja, ako se izborna pravila mijenjaju nakon održanih izbora? Ne može nikako i u tome ju je onemogućio upravo Visoki predstavnik, koji u svome radu nema pravo da čini bilo šta u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Da li neko smatra da Bosna i Hercegovina i njeni građani nisu dovoljno dobri za potpunu demokraciju? Podsjećam vas da Ustav Bosne i Hercegovine nije dijelom civilnog aspekta Daytonskog sporazuma, što znači da ne može biti interpretiran od strane Visokog predstavnika, jer je to obaveza isključivo Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Koristim ovu priliku da vas podsjetim da je u pojedinim europskim zemljama (Bugarska, Rumunija i Grčka), putem domaćih ili međunarodnih sudova, došlo do sudskog stavljanja van snage svih izmjena izborni pravila neposredno prije ili nakon održavanja izbora, što su sudske instance vidjele kao direktan napad na demokraciju. Isto tako, u Sjedinjenim Američkim Državama, Vrhovni sudovi su stavljali van snage izmjenu izbornih pravila neposredno pred održavanje izbora ili kada je tim izbornim pravilima onemogućeno pojedinim etničkih grupama definiranim po boji kože da ostvare svoja građanska prava. To je bilo u slučajevima Purcell vs. Gonzales i Merrill vs. Milligan. To sve znači kako se svaka izmjena izbornih pravila neposredno prije ili nakon okončanja izbora smatra direktnim udarom na demokraciju u bilo kojoj zemlji. O tome, Visoki predstavnik očito nije vodio računa.

Na sličan način, imamo mišljenje Venecijanske komisije, najvišeg pravnog autoriteta u Europi, koje jasno kaže da se izborna pravila ne mogu mijenjati prečesto i nikako jednu godinu prije održavanja izbora, iz razloga kako bi se svi građani i svi akteri izbora na vrijeme upoznali sa novim izbornim pravilima. Ni ovo mišljenje nije uvaženo od strane Visokog predstavnika.

Drugi sporan element je sljedeći. Visoki predstavnik je nametnuo takve izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u kojima se putem matematske formule vrši vrednovanje živih ljudi i utvrđuje u skladu sa njihovom etničkom pripadnosti njihov koeficijent za učešće u izbornom procesu. To znači kako imate građane Bosne i Hercegovine koji su etnička manjina u određenim dijelovima zemlje i koji imaju koeficijent, na primjer 0.5, dok građani iste etničke pripadnosti u južnom dijelu Bosne i Hercegovine imaju koeficijent 1.5 što im daje i veća prava i šanse u izbornom procesu. To je krajnji oblik etničke diskriminacije, koji je zabranjen aktima Ujedinjenih nacija kao što je to Konvencija o građanskim i političkim pravima UN-a i Europska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Podsjećam vas kako su ovi međunarodni instrumenti sastavnim dijelom Ustava Bosne i Hercegovine, koji imaju direktnu primjenu. Kako bilo koja zemlja može vrednovati ljude, živa ljudska bića, dati im veći ili manji lični koeficijent, na temelju čega oni trebaju imati veći ili manji stepen ljudskih prava? Odgovor je veoma jednostavan, ne može niti jedna zemlja. Posebno je zabrinjavajuće što je Visoki predstavnik potpuno srušio princip vladavine prava, koji podrazumijeva jednakost svih pred zakonom bez izuzetaka. Nasuprot toga, on je učinio sistem u kojem nisu svi jednaki pred Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine. Osim toga, Visoki predstavnik nije uvažio niti jednu presudu Europskog suda za ljudska prava u kojima je utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije, a to je ustavna obaveza u Bosni i Hercegovini.

Ovo je drugi pokazatelj kršenja Ustava Bosne i Hercegovine i međunarodnih akata od strane visokog predstavnika.

Kao primjer, ponudiću tu činjenicu da ja, kao etnički Jevrej iz Bosne i Hercegovine, u tom novom izbornim sistemu nametnutom od strane visokog predstavnika, nemam više nikakvih prava, mogućnosti niti šansi da učestvujem adekvatno u izbornom procesu. U Bosni i Hercegovini, očito je, neko nastoji stvoriti ambijent na premisi „Equal but Separate“ koja je temeljena na rasnoj i etničkoj diskriminaciji i koja je odbačena prije više decenija, isto kao što su odbačeni svi elementi aparthejda, koji se nažalost kroz intervencije Visokog predstavnika nastoje uvesti u Bosni i Hercegovini. To je apsolutno neprihvatljivo.

Treći sporan element. Visoki predstavnik je nametnuo amandmane na Ustav bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u kojem koristi dva različita popisa stanovništva, jedan iz 1991. i drugi iz 2013. godine. Iz ove njegove odluke vidi se namjera da, u saradnji sa susjednom Republikom Hrvatskom, obezbijedi neograničeno učešće u vlasti jednoj političkoj stranci – HDZ-u – koja je filijala te političke stranke iz susjedne Hrvatske. Prema popisu iz 1991. godine u Vladi bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine bilo bi 5 ministara iz reda etničkih Hrvata koje kontrolira HDZ, dok bi po popisu iz 2013. godine bilo njih 3 ili dva manje. Dakle, Visoki predstavnik je potpuno svjesno zadržao etničku kvotu iz 1991. godine jer to odgovara susjednoj Hrvatskoj. S druge strane, koristeći popis iz 2013. godine za popunjavanje gornjeg doma zakonodavnog organa koji se zove Dom naroda, povećao je kvote potrebne za donošenje odluka u korist tih istih etničkih Hrvata koje kontrolira HDZ. Time je Bosna i Hercegovina postala jedina zemlja u svijetu, koja koristi jedan popis za formiranje zakonodavnih organa vlasti, a drugi za formiranje izvršnih organa vlasti. Time je Visoki predstavnik doveo sve građane Bosne i Hercegovine u stanje potpune pravne nesigurnosti. Osim toga, Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, nalaže povratak svih prognanih osoba u njihove prijeratne domove i dok se taj proces ne okonča mora se primjenjivati popis iz 1991. godine. Razlog je veoma jednostavan. Time se neće nikad moći legalizirati rezultati etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini u skladu sa presudama Međunarodnog krivičnog suda iz Haaga. Medutim, Visoki predstavnik je svojim odlukama neformalno proglasio Aneks 7 okončanim i time formalno prihvatio rezultate etničkog čišćenja, genocida i drugih najstrašnijih ratnih zločina. To nije posao Visokog predstavnika i to je jako štetno za Daytonski mirovni sporazum.

Četvrti sporan element, odnosi se na to da je Visoki predstavnik sve ovo planirao i uradio u saradnji sa susjednom Republikom Hrvatskom, što je sama Vlada Republike Hrvatske javno saopštila, vjerovatno smatrajući sebe garantom Daytonskog sporazuma, što ona svakako nije. Time je Visoki predstavnik, između ostalog učinio i krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. Pored toga, Visoki predstavnik je selektivno implementirao presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno nije implementirao jedinu koja se tiče suzbijanja diskriminacije, a to je ona u predmetu „Komšić“ čime je učinio i drugo krivično djelo nepoštivanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Najzad, u svome zaključku, želim sa vama podijeliti nekoliko važnih zapažanja. Namjera Visokog predstavnika da svojim odlukama omogući poštenije izbore, nije se ostvarila. Naprotiv, uvela je niz zbunjujućih elemenata i otežala provođenje izbornog procesa. Njegova druga namjera da kroz intervencije prema Ustavu bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, navodno, omogući deblokiranje procesa formiranja vlasti, jednostavno rečeno, nije tačna, jer deblokade nisu uklonjene, a pri tom je uveo značajnu asimetriju u formiranju vlasti u dva bh. entiteta. Vršeći izmjene izbornih pravila neposredno prije održavanja izbora i nakon njihovog okončanja, Visoki predstavnik je izvršio kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i niza međunarodnih akta koji su ugrađeni u pravni sistem Bosne i Hercegovine. To svakako nije i ne može biti njegova uloga. Prevariti glasače, tako što se izborna pravila mijenjaju nakon održanih izbora je akt Visokog predstavnika koji je učinio takvu destabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini, što se manifestira masovnim protestima građana ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, koji su nezadovoljni i smatraju da je uveden aparthejd. Osim toga, pokrenuta je i apelacija pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, jer su odluke Visokog predstavnika vidno neustavne. Umjesto da sačeka ishod toga sudskog procesa, Visoki predstavnik vrši pritisak na političke aktere, pa čak i na sudske instance, da se njegove odluke što prije implementiraju. To je apsolutno neprihvatljivo.

Iz svih ovih razloga, postalo je više nego očigledno da je uloga sadašnjeg Visokog predstavnika postala destabilizirajuća i u korist jedne od susjednih zemalja, kao i nekih od njegovih međunarodnih mentora, ali na štetu države Bosne i Hercegovine i njenih građana. Koristim ovu priliku da istaknem da Bosna i Hercegovine još uvijek podržava instituciju Visokog predstavnika, u skladu sa ovlaštenjima iz Daytonskog mirovnog sporazuma, ali da je aktivnost sadašnjeg vršioca dužnosti Visokog predstavnika postala problem koji treba riješiti što prije. Zato je važno još jednom reći da svako ko obavlja poslove Visokog predstavnika ne može činiti neustavne stvari niti može raditi izvan njegovih ovlaštenja, što je za sada, nažalost slučaj. Zato vas pozivam ovim putem da ovo pitanje zajedno riješimo u narednom periodu
nles

#9370 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by nles »

Ciju pjesmu dipla "Oslobodjenje"?
Alkalaj u Vijeću sigurnosti stao uz Rusiju: Žestoko napao na Schmidta
HelaS

#9371 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by HelaS »

Prpa.ba wrote: 03/11/2022 06:43
Iz razloga što je danas tema šestomjesečni Izvještaj visokog predstavnika, koristim ovu priliku da vas podsjetim da je njegova nadležnost utvrđena Aneksom 10, Daytonskog mirovnog sporazuma na način da nadgleda implementaciju civilnog aspekta, koja između ostalog podrazumijeva održavanje fer i slobodnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Vodeći se tom premisom, Ured visokog predstavnika (OHR) u prethodnom periodu izvršio je nametanje dvije odluke ....

Prva intervencija, bila je u krajem jula 2022. godine, gdje je izmjenom određenih paragrafa u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, OHR pokušao unaprijediti integritet i transparentnost izbornog procesa, .... Dakle, Visoki predstavnik je, znajući da su izbori raspisani po određenim pravilima, izvršio prvu izmjenu tih pravila, nastojeći kako sam tvrdi, unaprijediti integritet izbornog procesa. ...

Druga intervencija prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine učinjena je na dan održavanja izbora, 2. oktobra 2022. godine i to nakon što je glasanje građana Bosne i Hercegovine obavljeno. .... Istovremeno, Visoki predstavnik je izvršio izmjene ustava bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, iako to nije dijelom civilnog aspekta Daytonskog mirovnog sporazuma i na potpada pod njegove nadležnosti iz Aneksa 10. ...
.... Visoki predstavnik, koji u svome radu nema pravo da čini bilo šta u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Da li neko smatra da Bosna i Hercegovina i njeni građani nisu dovoljno dobri za potpunu demokraciju? Podsjećam vas da Ustav Bosne i Hercegovine nije dijelom civilnog aspekta Daytonskog sporazuma, što znači da ne može biti interpretiran od strane Visokog predstavnika, jer je to obaveza isključivo Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ovo je drugi pokazatelj kršenja Ustava Bosne i Hercegovine i međunarodnih akata od strane visokog predstavnika.

Ovako piše u Općem okvirnom sporazumu za mir, kojeg je Ustav BiH sastavni dio:
Visoki će povjerenik:
a. nadgledati provedbu mirovnoga rješenja;
d. olakšati rješenje bilo kojih poteškoća koje nastanu provedbom civilnoga rješenja, ako Visoki povjerenik prosudi da je to potrebno;
Visoki povjerenik ima ovlaštenje za konačnu interpretacije ovoga Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnoga rješenja.
Grean

#9372 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Grean »

nles wrote: 03/11/2022 07:10 Ciju pjesmu dipla "Oslobodjenje"?
Alkalaj u Vijeću sigurnosti stao uz Rusiju: Žestoko napao na Schmidta
Eto ono sto @Prpa.ba napisa, ne mozes ti ni poceti ispravljati kicmu jer uvijek ima onih koji se utrkuju da to popljuju.

Znaci Oslobodjenje je prvo......cekamo da nastavimo niz,

siguran sam da nece biti sami. Drugi cekaju da se ohladi pa da pocnu formiranje javnog mijenja.

Btw...onaj ko ga je pisao za Oslobodjenje nije imao muda ni da ga potpise, potpisano sa "Oslobodjenje portal"...ili je jednostavno tako da ga nisu ni pisali vec dobili tekst i honorar da ga objave.
il dottore

#9373 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by il dottore »

Prpa.ba wrote: 03/11/2022 06:15
guruguru95 wrote: 03/11/2022 01:30 A zbog čega to djeca "ne znaju" gdje je Banjaluka ili Široki, zbog bošnjačke politike ili zbog toga što su to etnički očišćene teritorije kojima vladaju sljedbenici velikosrpske i velikohrvatske ideologije koji nikad nisu odustali od svojih separatističkih planova?

Tzv.medjunarodna zajednica i dio njihovih rektalnih alpinista medju probosanskim strankama uspjesno su nametnuli taj narativ. Non-paper sve kaze: mi smo najtanji i najmeksi, nas je najlakse razvodniti.

Dok se katolicke i pravoslavne separatisticke opcije razlikuju samo po unutarnacionalnim pitanjima, kod Bosnjaka je lako pricu o separatistickim udarima na drzavu i pratecim posljedicama svesti na tricarije poput korupcije i porodiljskih naknada u Sirokom brijegu.

Time se efikasno proizvodi nejedinstvo po kljucnim pitanjima, pa se umjesto jednog stroja za odbranu drzave dobije odvojene blokove koji se nadmecu za naklonost HDZ-a i SNSD-a.

Korisne budale, redom.

Alkalajevo ispravljanje kicme je bolno i samo jedan tretman, a nasoj kicmi je potrebna cijela jedna fizikalna terapija. Ovo ne smije biti uzaludan jedan govor, nego pocetak jasnog odredjivanja spram medjunarodne zajednice, ali i nas samih. Utvrđivanje crvenih linija, strateskih ciljeva i mjera koje smo sposobni poduzeti da bismo sprijecili OHr-ovo rastakanje drzave.
Lijep govor klap klap
27 godina minimalno građani koji vole BiH cekaju i nadaju se vođenju politike koja ce ojacati status i polozaj BiH, koja ce privuci vanjske prijatelje drzave kako na zapadu tako i na istoku...
Sta smo dobili u navedenom periodu? Politicka opcija koju ti zastupas, a koja je ili svih ovih 27 godina na vlasti ili dijelom upola manje, se fokusirala na zaposljavanje stranackih debila, namjestanje tendera, sveopstu pljacku... Da ne spominjem gubljenje podrske gotovo svih zemalja na zapadu a pogotovo izrazeno na istoku među bogatim arapskim drzavama.

Druga politicka opcija je imala vrlo malo ili nikako mogucnost vodjenja bilo kakve drzavne politike.

I ti sada dođes i kazes neka ovih sto su cijelo vrijeme na vlasti i "upravljali" procesima, s njima imamo buducnost i s njima cemo napredovati.

Omladina i ako se zaposli radi za neke mizerne plate, dok se stranacka djeca kurce. Ti si se negdje uhljebio, naslijedio stan i boli te kurac.

Mozda ispadnes u pravu, mozda se "ovi drugi" i ne pokazu boljim od iskusnih lopova i prevaranata
geoxx

#9374 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by geoxx »

U sustini zakljucak je da ne valja Rusija, Kina, Srbija, Hrvatska, Mongolija, a sad ni SAD, VB i EU. Od prijatelja ostali na Tineke Stirk, jedna od 4884 poslanika u parlamentu i bitna ko semafor u GTA.

Ljudi se usporedjuju sa Dodikom koji je naslonjen na Srbiju i ima otvorenu podrsku Rusije, Orbana i svakog ubogog desnicarskog pokreta u Europi. I vise nego komforna pozicija da se udara na zapad.

Ali i ne treba nam niko jer smo samoodrziva zemlja. Nemas bukvalno niti jedan separatisticki pokret u drzavi, drzava stabilna ko Svicarska, ekonomija buja, a ima nas 5 miliona sa tendencijom demografskog rasta. Sigurnosni aparat jaci od Izreala. Sve super.

I onda ce neko reci pa jel treba sutjeti? Ne trebas sutjeti ali ako su ove izmjene cijena otvorenog klinca sa drzavom koja bukvalno, i neka se niko ne zavarava da nije tako, drzi ovu zemlju na okupu, onda ga jebi. Jer one stvari koje smetaju svima bi bile kako god okrenes.
Al nek im se nagovorio. Samo politiku voditi emocijama, jebo pamet i taktiku.
sinuhe

#9375 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sinuhe »

Udarili Bosnjaci na medjunarodnu zajednicu. Isto kao da se ispred Crvenog krsta zalis na polovnu robu koju dijele.
Locked