Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Qwertz84

#1 Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by Qwertz84 »

Ja sam kupio novi SSD koji sam postavio u moj stari laptop i čim sam upalio laptop pisalo je No Bootable Device i ja sam otišao u Boot opcije da saznam može li laptop naći novi SSD i tamo piše u informacijama kako se SSD zove ali u drugim bios postavkama gdje treba da stoji ime SSDa kao opcija biranja SSD u pokrekatnju noteboka i ja taj novi SSD ne mogu izabrati kao glavi jer ne piše da postoji. Zna li iko od vas kako se taj problem može riješti i objasniti mi kako se to radi?
holowey

#2 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by holowey »

moras prvo instalirati operativni sistem...skini odgovarajuce drivere sa web stranice proizvidjaca (storage) i prilikom instalacije sistema odaberi te drivere, prikazace ti tvoj ssd i ponuditi kreiranje particija
Praetorious

#3 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by Praetorious »

Ako nemaš drugi HDD/SDD na kome imaš instalirani OS ili instalacioni DVD Windowsa (ili Linuxa, kako god) u optičkom pogonu ili USB stick sa instaliranim OS-om, onda će ti, naravno, komp. javiti da nema bootabilni disk, jer nigdje ne može pronaći OS da ga starta. Moraš s nečega podići sistem tj. pokrenuti setup OS-a da bi mogao onda odrediti gdje da instaliraš taj sistem, u tvome slučaju na SSD.
warzone

#4 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by warzone »

Kloniraj stari disk na ssd i vozi.
Qwertz84

#5 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by Qwertz84 »

holowey wrote: 02/11/2022 17:16 moras prvo instalirati operativni sistem...skini odgovarajuce drivere sa web stranice proizvidjaca (storage) i prilikom instalacije sistema odaberi te drivere, prikazace ti tvoj ssd i ponuditi kreiranje particija
Pokušao sam to danas i nije uspijelo jer driveri se ne prikažu iako sam ih stavio na mjesto gdje bi se trebali moći naći.
tap3ah75

#6 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by tap3ah75 »

Qwertz84 wrote: 03/11/2022 00:07
holowey wrote: 02/11/2022 17:16 moras prvo instalirati operativni sistem...skini odgovarajuce drivere sa web stranice proizvidjaca (storage) i prilikom instalacije sistema odaberi te drivere, prikazace ti tvoj ssd i ponuditi kreiranje particija
Pokušao sam to danas i nije uspijelo jer driveri se ne prikažu iako sam ih stavio na mjesto gdje bi se trebali moći naći.

Trebaš prvo disk ili USB sa instalacionim WINDOWSIMA ubaciti .... instalirati to
Pa tek onda drajveri i ostali programćići
Qwertz84

#7 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by Qwertz84 »

Praetorious wrote: 02/11/2022 17:21 Ako nemaš drugi HDD/SDD na kome imaš instalirani OS ili instalacioni DVD Windowsa (ili Linuxa, kako god) u optičkom pogonu ili USB stick sa instaliranim OS-om, onda će ti, naravno, komp. javiti da nema bootabilni disk, jer nigdje ne može pronaći OS da ga starta. Moraš s nečega podići sistem tj. pokrenuti setup OS-a da bi mogao onda odrediti gdje da instaliraš taj sistem, u tvome slučaju na SSD.
Imam USB stick na kojem je rezana verzija Windows 10 64 bit i koji laptop može pronaći i čitati taj USB stick ali ne mogu ja taj operativni sistem instalirati dok laptop ne prihvati novi SSD kao uređaj sa kojeg može pokrenuti boot (kao uređaj za taj posao) i tačno na tome SSD se jedino može instalirati operativni sistem.
Qwertz84

#8 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by Qwertz84 »

warzone wrote: 02/11/2022 20:57 Kloniraj stari disk na ssd i vozi.
To kod mene više nije moguće jer stari disk je formatiran jer je operativni sistem na njemu pao.
Qwertz84

#9 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by Qwertz84 »

tap3ah75 wrote: 03/11/2022 00:10

Trebaš prvo disk ili USB sa instalacionim WINDOWSIMA ubaciti .... instalirati to
Pa tek onda drajveri i ostali programćići
Pokušao sam već to. Ne može se Windows instalirati dok SSD u laptopu ne funkcionira 100% (softverski kao i hardverski) jer to koči instalaciju i instalacija više nije moguća, snimio sam već i drajvere za novi SSD kao i program za taj novi SSD ali se ne mogu još koristiti.
holowey

#10 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by holowey »

onda moguce da nisu odgovarajuci... na jednom sticku neka ti bude instalacija operativnog sistema, na drugom sticku storage driveri... kada bootas sa sticka na kojem ti je instalacija operativnog sistema pitace te gdje da instaliras te ako imas storage drivere, browsaj do lokacije gdje su ti storage driveri i onda ce ti prikazati tvoj ssd

koji ti je tacno brand i model laptopa? pogledaj na stranici proizvodjaca mozes li preko serijskog broja naci odgovarajuce storage drivere...
warzone

#11 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by warzone »

Ako ti instalacija windowsa "ne vidi" disk prilikom instalacije, uzmi bilo koji linux pa podigni live verziju. Formatiraj taj disk u ntfs i onda ce ga i windowsi vidjeti. Najjednostavnije, uzmi linux mint ili ubuntu, kad ga podignes u "live", pokreni aplikaciju gparted, odaberi taj ssd i punki format u ntfs. Ugasi masinu, ubodi windows instalacioni usb i pojavice se disk.
Qwertz84

#12 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by Qwertz84 »

holowey wrote: 03/11/2022 10:31

onda moguce da nisu odgovarajuci... na jednom sticku neka ti bude instalacija operativnog sistema, na drugom sticku storage driveri... kada bootas sa sticka na kojem ti je instalacija operativnog sistema pitace te gdje da instaliras te ako imas storage drivere, browsaj do lokacije gdje su ti storage driveri i onda ce ti prikazati tvoj ssd

koji ti je tacno brand i model laptopa? pogledaj na stranici proizvodjaca mozes li preko serijskog broja naci odgovarajuce storage drivere...
koji ti je tacno brand i model laptopa? A315-54K-32XR
Isprobao sam sve šta ste napisali ali opet nisam uspio da riješim problem.
Qwertz84

#13 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by Qwertz84 »

warzone wrote: 03/11/2022 10:32 Ako ti instalacija windowsa "ne vidi" disk prilikom instalacije, uzmi bilo koji linux pa podigni live verziju. Formatiraj taj disk u ntfs i onda ce ga i windowsi vidjeti. Najjednostavnije, uzmi linux mint ili ubuntu, kad ga podignes u "live", pokreni aplikaciju gparted, odaberi taj ssd i punki format u ntfs. Ugasi masinu, ubodi windows instalacioni usb i pojavice se disk.
Instalirao sam Linux Mint na USB stick i došao sam do aplikacije Gparted i u njoj sam samo našao USB stick na kojem je instaliran Linux Mint, nije bio vidljiv SSD. Uspio sam izvaditi SSD iz laptopa i staviti ga u moje eksterno kućište i tamo ga formatirati na ntfs ali opet kada sam vratio nazad SSD u laptop nije bilo moguće instalirati Windows 10 64 bit.
epik

#14 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by epik »

Na starijim laptopima se cesto ne moze koristiti USB za podizanje OS. Ako laptop ima CD/DVD rom treba ti Win na DVD-u. Medjutim, ako krene instalacije OS i dodje do mjesta gdje biras SSD na koji ces trebas instalirati OS, onda ces pokusati na drugi nacin.
Potrebno je da formatiras disk koristeci Command prompt.
1. prije nego
Image
Image
Image
Image

Kad ti se pojavi CMD pisi:
''diskpart'' i pritisni enter, pisace:
DISKPART>
a zatim upises list disk
DISKPART> list disk
i zlistace ti se tvoj SSD, Pisace Disk 0 ili Disk 1 i vidjeces velicinu svog diska
U nastavku slijedi Ako je tvoj disk pod Disk 0 pises ''Select Disk 0''
DISKPART> Select Disk 0
izbacice
Disk 0 is now selected disk.
i slijedece je brisanje diska, pisi Clean
DISKPART> Clean
nakon toga samo upisi Exit. i to je to, pokreni ponovo instalaciju.
Qwertz84

#15 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by Qwertz84 »

epik wrote: 05/11/2022 11:01 Na starijim laptopima se cesto ne moze koristiti USB za podizanje OS. Ako laptop ima CD/DVD rom treba ti Win na DVD-u. Medjutim, ako krene instalacije OS i dodje do mjesta gdje biras SSD na koji ces trebas instalirati OS, onda ces pokusati na drugi nacin.
Potrebno je da formatiras disk koristeci Command prompt.
1. prije nego
Image
Image
Image
Image

Kad ti se pojavi CMD pisi:
''diskpart'' i pritisni enter, pisace:
DISKPART>
a zatim upises list disk
DISKPART> list disk
i zlistace ti se tvoj SSD, Pisace Disk 0 ili Disk 1 i vidjeces velicinu svog diska
U nastavku slijedi Ako je tvoj disk pod Disk 0 pises ''Select Disk 0''
DISKPART> Select Disk 0
izbacice
Disk 0 is now selected disk.
i slijedece je brisanje diska, pisi Clean
DISKPART> Clean
nakon toga samo upisi Exit. i to je to, pokreni ponovo instalaciju.
Isprobao sam i ovo, i u Comand prompt je vidljiv samo USB stick i ništa od SSDa. Je li moj taj laptop stvarno toliko star? Piše na njemu da je proizveden krajem 2019 godine i ja sam ga kupio u 2020 godini.
epik

#16 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by epik »

Qwertz84 wrote: 05/11/2022 17:21 Isprobao sam i ovo, i u Comand prompt je vidljiv samo USB stick i ništa od SSDa. Je li moj taj laptop stvarno toliko star? Piše na njemu da je proizveden krajem 2019 godine i ja sam ga kupio u 2020 godini.
Drug taj SSD nije ispravan. U CMD mora biti vidljiv. Ako si kupio nov imas garanciju. Tvoj racunar uopste nije star za SSD I trebalo bi bez problema da prodje. Ugradivao sam SSD u mnogo starije laptope.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#17 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by liaar »

Može također biti i do UEFI/Legacy postavki
arnes_king

#18 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by arnes_king »

liaar wrote: 08/11/2022 08:40 Može također biti i do UEFI/Legacy postavki
Prije ce biti do ovako nekih bios postavki nego do drivera. U proteklih 10 godina sam radio instalaciju sistema na stotinama uredjaja, novih, starih, hdd, ssd, svakakvih kombinacija i mozda se jednom ili dva puta samo desilo da sam tokom windows instalacije morao prvo instalirati drivere za disk. Nekada se mora tokom instalacije, kroz konzolu i komande formatirati disk da bi se moglo instalirati.
diablobih

#19 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by diablobih »

Ma samo se mora uraditi diskpart, da se vidi ssd i to je to.
dr_Evil

#20 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by dr_Evil »

Uh, ovo je tako rane 2000-e :D nisam znao da se jos ko zahehaje oko ovih stvari. Starim!
BHCluster

#21 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by BHCluster »

Ako ti se ovo desava prilikom instalacije Windowsa
Image

Preuzmi F6flpy-x64 - VMD.zip datoteku sa Intelove stranice otpakuj je na USB (napravi novi folder) onaj isti na kojoj je Windows instalacija.

Ponovi insalaciju i kad dospijes na isti taj dio odaberi ovu opciju Load Driver, otvoris lokaciju na USB gdje ti je F6flpy-x64 - VMD (nekad je potrebno skinuti kvachicu sa "Hide drivers that are not not compatible with hardware on this computer").

Ako ne ide onda probaj ovo sto je @liaar sugerirao.
Qwertz84

#22 Re: Kako se može novi SSD napraviti upotrebljiv u starom laptopu?

Post by Qwertz84 »

BHCluster wrote: 10/11/2022 17:02 Ako ti se ovo desava prilikom instalacije Windowsa
Image

Preuzmi F6flpy-x64 - VMD.zip datoteku sa Intelove stranice otpakuj je na USB (napravi novi folder) onaj isti na kojoj je Windows instalacija.

Ponovi insalaciju i kad dospijes na isti taj dio odaberi ovu opciju Load Driver, otvoris lokaciju na USB gdje ti je F6flpy-x64 - VMD (nekad je potrebno skinuti kvachicu sa "Hide drivers that are not not compatible with hardware on this computer").

Ako ne ide onda probaj ovo sto je @liaar sugerirao.
Uspio sam, trebao sam sve uraditi ko što ovaj youtuber https://www.youtube.com/watch?v=5oVumCr ... LL&index=1 objašnjava, čak i WinRAR koristiti umjesto 7-Zipa jer iz nekoga razloga 7-Zip ne radi odličan posao. Laptop je sada opravljen i radi. :)
Post Reply