Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zakalwe wrote: ↑01/11/2022 00:09
Hidrogen je mrtav, ne moze mrtviji biti. To su samo Japanci pokusavali ali su i oni uvidjeli da od toga nema fajde....Toyota Mirai se vise ne prodaje, nit si ga ikad mogao kupiti, samo lizing.
Stelantis će komercijalna vozila na vodonik masovno proizvoditi u Francuskoj
A realno, bitniji je i domet i potrosnja na autu za siroke narodne mase nego na njemu. Isto kao sto je nebitna potrosnja nekog supercara na benzin. Al eto, pokazao se strujic vrlo neekonomican, ako je normalno vozen
Pa sto nije pricao o 2000PS i 2mil.dolara jer je navodno domet nebitan..
Da ne bude zabune.. Prica da je domet nebitan a sve ostalo bitno i obratno je bezveze
pa naravno da je bitan, ali nije Rimac nigdje rekao da ce moci prevaliti 1000 kilometara ili sta vec...
covjek je pokazao realno iskustvo sa autom,koje je s obzirom na njegove performanse impresivno... dopuna od 10minuta isto tako...
da se razumijemo taycanu isto tako fali 20-30 kilometara do Splita, ako nisi bas bas pazljiv, sa realno manjim performansama
mozes ih na prste ruke nabrojati koji ce izbaciti >400 kilometara dometa a koji se prodaju trenutno na trzistu, a da voze do dolje konstantno 130+
Nisu problem elektromotori, nego baterije i njihova zapaljivost, gubitak kapaciteta nakon određenog vremena, osjetljivost na temperaturne razlike, sporo punjenje i svašta još nešto.
mayab wrote: ↑02/11/2022 13:08
Za normalan narodni auto na struju je potrebna max .brzina od 160kmh, domet od barem 500km , i mogućnost (relativno) brzog punjenja.....
Moje auto ima 90 ks,...sa brzinom od 130 km/h preći će najmanje 800 km,..možda i 900 km prije nego što se rezerva upali, tako da taj domet električara ne oglašavaju i ne hvale se istim dok ne budu na ovom nivou.
mayab wrote: ↑02/11/2022 13:08
Za normalan narodni auto na struju je potrebna max .brzina od 160kmh, domet od barem 500km , i mogućnost (relativno) brzog punjenja.....
Moje auto ima 90 ks,...sa brzinom od 130 km/h preći će najmanje 800 km,..možda i 900 km prije nego što se rezerva upali, tako da taj domet električara ne oglašavaju i ne hvale se istim dok ne budu na ovom nivou.
Koliko cesto ides tim autom na put od 900km i zasto ti je toliko bitno da na putu od ca 10h ne stajes nijednom? Usteda od par minuta na 10h ce ti znaciti sta?
sime_cipol wrote: ↑02/11/2022 13:36
Sa 120kwh baterijom je smijesno da ne moze doci od ZG do ST pri brzini od 130 km/h. Sto ce reci da ima neefikasne motore.
Koliko cesto ides tim autom na put od 900km i zasto ti je toliko bitno da na putu od ca 10h ne stajes nijednom? Usteda od par minuta na 10h ce ti znaciti sta?
Nebitno, da li idem jednom, dvaput...deset puta, pauze pravim, ali da piškim, kakim,...a ne da dopunjavam vozilo na pauzama.
Dovoljno je jednom godišnje da se posereš na EV i sve što donose sa sobom.
A pogotovo kad ih bude još više na cesti. Pa kad budeš morao u redu čekati da ga napuniš.
A ima nas koji godišnje pravimo 55000km, cca 1000km sedmično. Za mene još nisu izmislili upotrebljiv EV.
Ja licno nemam nista protiv forsiranja EV - vec imam protiv zabrane i ogranicavanja SUS motora - koje te tjeraju da kupis auto koje drugacije nikad ne bi kupio u uslovima realne i zdrave konkurencije.
U sezoni ljetos kroz Sloveniju na Petrol odmaralistu imaju Tesla punjaci... i cekao se red na punjenje (sva auta u redu bila su Tesla)... tad sam pomislio, sta ce biti tek kad ih bude vise.
Tako da i sa planiranom pauzom od cak 1h vremena, moze se desiti da ne napunis auto.
Dovoljno je jednom godišnje da se posereš na EV i sve što donose sa sobom.
A pogotovo kad ih bude još više na cesti. Pa kad budeš morao u redu čekati da ga napuniš.
A ima nas koji godišnje pravimo 55000km, cca 1000km sedmično. Za mene još nisu izmislili upotrebljiv EV.
Ali ti za razliku od konektovanog ne ocekujes da je nevera auto za svakodnevnu voznju i prelazenje 1000km sedmicno
Nebitno, da li idem jednom, dvaput...deset puta, pauze pravim, ali da piškim, kakim,...a ne da dopunjavam vozilo na pauzama.
Znas da mclaren Senna moze preci samo 300km sa jednim punjenjem. Zamisli ti koliko je sranje od auta u porddjenju sa tim tvojim sto predje 900km