Svakako, samo za to ne moras ici u inostranstvo, preselis se u Mostar i rijesis problem.JanuaryJones wrote: ↑01/11/2022 11:46 Da je sve potaman (a nije) nivo zagadjenja od oktobra do aprila je visoko na listi razloga za otići. I ne, nije rješenje otići na planinu jer je to zanemarivo u odnosu na % vremena provedenog u školi, na poslu, izmedju obaveza, pa čak i u stanu.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#1201 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
#1202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
#1203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da da, ali gubis mnoge pogodnosti velikog grada....Ozimician wrote: ↑01/11/2022 11:48Svakako, samo za to ne moras ici u inostranstvo, preselis se u Mostar i rijesis problem.JanuaryJones wrote: ↑01/11/2022 11:46 Da je sve potaman (a nije) nivo zagadjenja od oktobra do aprila je visoko na listi razloga za otići. I ne, nije rješenje otići na planinu jer je to zanemarivo u odnosu na % vremena provedenog u školi, na poslu, izmedju obaveza, pa čak i u stanu.
-
elcaliente
#1204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima i u Njemackoj pijaca.
Evo naprimjer u Minhenu Viktualienmarkt, ima svega i sve je dobre kvalitete.
- JanuaryJones
#1205 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidi pod “(a nije)”. Isto s…., drugo pakovanje. Stranac i u “svojoj” državi. Fantastična alternativa.Ozimician wrote: ↑01/11/2022 11:48Svakako, samo za to ne moras ici u inostranstvo, preselis se u Mostar i rijesis problem.JanuaryJones wrote: ↑01/11/2022 11:46 Da je sve potaman (a nije) nivo zagadjenja od oktobra do aprila je visoko na listi razloga za otići. I ne, nije rješenje otići na planinu jer je to zanemarivo u odnosu na % vremena provedenog u školi, na poslu, izmedju obaveza, pa čak i u stanu.
- skafiskafsnjak
#1206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam.saznao neki dan da cetvrtkom na Rotkreuz bude neka pijacca...bas.cu oticielcaliente wrote: ↑01/11/2022 11:51 Ima i u Njemackoj pijaca.
-
elcaliente
#1207 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je kod mene. Ima al uglavnom su nakupci, bude 4-5 seljaka. Moras prijepodne doci dok ima robe, poslije 12h se probere.skafiskafsnjak wrote: ↑01/11/2022 11:53Ja sam.saznao neki dan da cetvrtkom na Rotkreuz bude neka pijacca...bas.cu oticielcaliente wrote: ↑01/11/2022 11:51 Ima i u Njemackoj pijaca.
Najbolje ti je sjesti u auto i uputiti se prema selima sto se tice krompira, kupusa, jaja i sezonalnog povrca.
Imas u krugu od 20-30km od Minhena mnostvo tih gazdinstava.
Il ako krenes na Tegernsee na izlet npr spoijs ugodno sa korisnim.
Uzmes vrecu od 10 krompira i imas.
- Login77777
#1208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cak bi rekao da ti sladoledi kvalitetni nisu ni toliko skupi za standard u Njemackoj.Bloo wrote: ↑01/11/2022 10:07Ma princip je svuda isti - ako hoces kvalitetniji sladoled, moras malkice vise da platis.
Imas cokolade i sladolete koji su cjenovno pristupacniji, ali kvaliteta varira, s druge strane imas malo skuplje (ali ne bas toliko) kojima je okus bolji, sastojci kvalitetniji itd...
ako se mojoj guzici jede fina cokolada, onda dam marku vise. Ne kupim Vispak cokoladu i zalim se kako je losa.
Mövenpick sladoled recimo mozes za 3 eura naci vece pakovanje. Ovdje kod mene ista velicina pakovanja bude 12 do 14 franaka a franak i euro jedan jedan.
A i ostali im nisu skupi za tamosnji standard.
Sto se tice cokolade tu se bas razlika osjeti. Imas kvalitetni proizvoda koji se isplati dati malo vise. Lindt itd.
Kad se sjetim kako je dijaspora kupovala one cokolade po 50 centi i nosila u BiH.
-
elcaliente
#1209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nussknacker od 69 centi za mene jedna od jacih cokolada sa ljesnjacima.Login77777 wrote: ↑01/11/2022 12:27Cak bi rekao da ti sladoledi kvalitetni nisu ni toliko skupi za standard u Njemackoj.Bloo wrote: ↑01/11/2022 10:07
Ma princip je svuda isti - ako hoces kvalitetniji sladoled, moras malkice vise da platis.
Imas cokolade i sladolete koji su cjenovno pristupacniji, ali kvaliteta varira, s druge strane imas malo skuplje (ali ne bas toliko) kojima je okus bolji, sastojci kvalitetniji itd...
ako se mojoj guzici jede fina cokolada, onda dam marku vise. Ne kupim Vispak cokoladu i zalim se kako je losa.
Mövenpick sladoled recimo mozes za 3 eura naci vece pakovanje. Ovdje kod mene ista velicina pakovanja bude 12 do 14 franaka a franak i euro jedan jedan.
Sto se tice cokolade tu se bas razlika osjeti. Imas kvalitetni proizvoda koji se isplati dati malo vise. Lindt itd.
Kad se sjetim kako je dijaspora kupovala one cokolade po 50 centi i nosila u BiH.![]()
- skafiskafsnjak
#1210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nussknacker i sad idu ko djeca iz skoleLogin77777 wrote: ↑01/11/2022 12:27Cak bi rekao da ti sladoledi kvalitetni nisu ni toliko skupi za standard u Njemackoj.Bloo wrote: ↑01/11/2022 10:07
Ma princip je svuda isti - ako hoces kvalitetniji sladoled, moras malkice vise da platis.
Kad se sjetim kako je dijaspora kupovala one cokolade po 50 centi i nosila u BiH.![]()
Nisu vise 49 nego 79 centi..inflacija
Al vjeruj, kupim lindt , milki i.ostalih, nussknacker svak.voli
@elcaliente preduhitrio si me.
-
elcaliente
#1211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne treba zaboraviti da Nussknacker i Moser Roth pravi firma Storck.skafiskafsnjak wrote: ↑01/11/2022 12:29Nussknacker i sad idu ko djeca iz skoleLogin77777 wrote: ↑01/11/2022 12:27
Cak bi rekao da ti sladoledi kvalitetni nisu ni toliko skupi za standard u Njemackoj.
![]()
Nisu vise 49 nego 79 centi..inflacija![]()
@elcaliente preduhitrio si me.![]()
- Ozimician
#1212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moramo se drzati teme, tj. kada se isplati iseljenje iz BiH u druge drzave?
a) kad radis za malu platu, a hoces vecu
b) kad radis za visoku platu, a hoces jos vecu
c) kad radis za toliko visoku platu da ti niko ne moze dati vecu, pa se selis onako
d) kad ne mozes gledati vise ovu drzavu
e) kad ti smeta zagadjenje u Sarajevu, a mozes sebi priustiti stanovanje u Minhenu
f) kad ti se seli samo da se promjeni sredina
g) kad te nagovori zena, rodbina, prijatelji, poznanici, mediji
h) kad ne zelis da ti djeca odrastaju u BiH
i) kad volis placati visok porez i cekati penziju do 70 god. (odnosi se samo na EU zemlje)
Eto, moguce je vise tacnih odgovora.
c) kad radis za toliko visoku platu da ti niko ne moze dati vecu, pa se selis onako
e) kad ti smeta zagadjenje u Sarajevu, a mozes sebi priustiti stanovanje u Minhenu
i) kad volis placati visok porez i cekati penziju do 70 god. (odnosi se samo na EU zemlje)
-
Suzie Q
#1213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nussknacker je kod Stiftungwarentest broj 1 medju cokoladama s ljesnjacima u Njemackoj. Mjereno po udjelu kakaa, mlijeka, ljesnjaka, secera itd. Ima negdje i TV emisija, nije im bilo mrsko odvojiti jedan po jedan ljesnjak i izvagati.
- Login77777
#1214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravu ste obojca, ta je odlicna.skafiskafsnjak wrote: ↑01/11/2022 12:29Nussknacker i sad idu ko djeca iz skoleLogin77777 wrote: ↑01/11/2022 12:27
Cak bi rekao da ti sladoledi kvalitetni nisu ni toliko skupi za standard u Njemackoj.
![]()
Ali govorim vise ono ponesu u BiH onu najeftiniju. Daj kupi onu kvalitetnu kad vec nosis, sta imas biti stisnut za ti par eura. Pogotovo na pocetku kada nije se moglo bez viza ici vani. Znas da djeca vole cokoladu a bome i mi odrasli je volimo.
Ne volim kad je neko tako stisnut a glumi da zivi kao veliki.
-
elcaliente
#1215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto mozemo zatvoriti temu.Ozimician wrote: ↑01/11/2022 12:35 Moramo se drzati teme, tj. kada se isplati iseljenje iz BiH u druge drzave?
Gdje cemo sada? Na koju temu?
- skafiskafsnjak
#1216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja uzimam Lindt , Moser Roth, nussknacker , Rittersport , a sada i Ferrero rafaelo cokoladeLogin77777 wrote: ↑01/11/2022 12:36Upravu ste obojca, ta je odlicna.skafiskafsnjak wrote: ↑01/11/2022 12:29
Nussknacker i sad idu ko djeca iz skole![]()
![]()
Ali govorim vise ono ponesu u BiH onu najeftiniju. Daj kupi onu kvalitetnu kad vec nosis, sta imas biti stisnut za ti par eura. Pogotovo na pocetku kada nije se moglo bez viza ici vani. Znas da djeca vole cokoladu a bome i mi odrasli je volimo.![]()
Ne volim kad je neko tako stisnut a glumi da zivi kao veliki.
- skafiskafsnjak
#1217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
J) jer je Nutella boljaOzimician wrote: ↑01/11/2022 12:35 Moramo se drzati teme, tj. kada se isplati iseljenje iz BiH u druge drzave?
- n+1
#1218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
j) kada dobiješ plaćenu specijalizaciju, ali pod uslovom da ne moraš vraćati pare ako ti se Njemačka ne svidiOzimician wrote: ↑01/11/2022 12:35 Moramo se drzati teme, tj. kada se isplati iseljenje iz BiH u druge drzave?
- Login77777
#1219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja Lindt, Frey Giandor, Ragusa, Cailler Branchesskafiskafsnjak wrote: ↑01/11/2022 12:39Ja uzimam Lindt , Moser Roth, nussknacker , Rittersport , a sada i Ferrero rafaelo cokoladeLogin77777 wrote: ↑01/11/2022 12:36
Upravu ste obojca, ta je odlicna.![]()
Ali govorim vise ono ponesu u BiH onu najeftiniju. Daj kupi onu kvalitetnu kad vec nosis, sta imas biti stisnut za ti par eura. Pogotovo na pocetku kada nije se moglo bez viza ici vani. Znas da djeca vole cokoladu a bome i mi odrasli je volimo.![]()
Ne volim kad je neko tako stisnut a glumi da zivi kao veliki.![]()
-
sabanss
#1220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
#1221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovaj sto sam ja jeo je 100% domaci , bez hemije
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#1222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gute Schokolade, Lindt i onu svedsku Mjölk 
- Didier
#1223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I onda preseliš u selendru pored Kassela jer je u Minhenu kvadrat 10.000 eura, a stanarina 2.500.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#1224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ragusa je topLogin77777 wrote: ↑01/11/2022 12:42Ja Lindt, Frey Giandor, Ragusa, Cailler Branchesskafiskafsnjak wrote: ↑01/11/2022 12:39
Ja uzimam Lindt , Moser Roth, nussknacker , Rittersport , a sada i Ferrero rafaelo cokolade![]()
![]()
-
mali_balon
#1225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tita mi kupio u Memingenu u lidlu bio mozda sam ja to nesta potrefio....kad smo vec kod paradajza najvise uzimam onaj datula pradajz (pise date tomato a i oblika i velicine je ko hurma)dodje u plasticnim kanticama taj je ukusniji i od cherija...probajskafiskafsnjak wrote: ↑01/11/2022 11:37 @mali_balon brate sta si ti jeo ne znam... Meni je paradajz najlosoji u poredjenju s nasim![]()
Jedino oni mali cherry nisu losi.
Stvar je u tome sto postoji kontrola kvaliteta koje kod nas i nema.....opet o paradjzu, 10 slepera dodje iz turske nekoliko pontrznim centrim na koji i na hecu tu lokalni piljari kupuju i prodaju pod domaci a sve sa iste livade doslo a kod svabe to ne bi proslo nego bi bila razlika u cijeni i na deklaraciji