Da ubacim i ja komentar na zlobni osvrt o Svabici. Kao neko ko se nesto vise razumije u artiljeriju, posebno ranga iznad minobacaca, bilo je potpuno ocekivano vidjeti neke operativne probleme sa bilo kojim sistemom, posebno novim, prije nekoristenim, bilo od ljudstva, bilo na nekom terenu. Posebno ako su radile prekovremeno, a jesu jer je situacija bila teska... Sve se na kraju svede na posmatraj, uci, prilagodi se.
Sada to i vidimo, puno je manje problema sa svim sistemima jer djecije bolesti prolaze, ljudi se prilagodjavaju, rade servise koje trebaju, a ako se pokaze da bi im bio zgodan i neki prije nepoznat, uradi se i to. Ja sam nisansku spravu slao na bazdarenje u Zrak sedmicno ako se pucalo imalo vise. Da mi ne bi jedan zarez na spravi vukao 4 metra u stranu, jer mi je to trebalo.
Vidjeli smo da su UKR cak i tenkovima relatino artiljerijski precizno gadjali neprijatelja tenkovima, koji nisu pravljeni za posredno gadjanje, ali ako skontas sta zelis jer imas viska municije za njih, a manjak prilika za trosenje iste, te manjak postene artiljerije, onda se skonta nacin kako da i tenkom gadjas kao topom/haubicom jer ti to treba... Glup je primjer, ali mi smo jednom uspjesno djelovali "antitenkovskim" projektilima 82mm (minobacackim) na T-55, i izgorio je... Nismo imali cime drugo, pa smo ga zasuli cime smo imali ne bi li ga pokusali otjerati da nasa pjesadija dahne dusom... Kako su bili "sigurni u sebe" nisu su povukli, a mi smo gadjajuci sa 6 cijevi i sa nekih 100-tinjak mina pogodili motor, koji se zapalio, pa je i tenk otisao u vjecna lovista.
Ispricavam sa na nasoj paraleli, ali kao ilustracija ranije navedenog za UKR.