Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
crveni_makovi

#1151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by crveni_makovi »

Ja nasumično čitam teme i neke sitnice zapamtim.
Zbunjivalo me kad sam vidjela jučer da se neko izjašnjava kao inženjer mašinstva a ja sam ga stavila u neki meni čudni pretinac doktora iz svijeta medicine. Odem na profil i u početnim postovima piše o svom iskustvu u medicini.

Objasnio danas lik da je pisao u sestrino ime i sta se tu ima vise pricati.

Po meni je to zabrinjavajuće i čudno jer ne mogu da pojmim kako se dodje do toga. U svemu tome nisam sigurna da se moji stvarni i stavovi uloge inzenjera na ovoj temi puno razlikuju jer ih nisam čitala. U po dana u po noći vidim postove pa mi se ne čita niko ko mora tako puno pisati na forumu. Ali iskoči taj detalj pa me zbuni. Pomislih, možda stvarno neko može biti sve to.
moonca

#1152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

:zoka: jah ..zbilja. na takvom mjestu . a nikome posao ili preporuku da ponudi..😇
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Matijevic_Vlado »

Psiho.
Didier

#1154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sabanss wrote: 31/10/2022 19:38 Rugaš se Aldiju koji je za sarajevsku ponudu vrh kvalitete. Tamo makar imaš izbor.

Čuj Aldi ima izbor :lol: :lol: :lol:

Pa to je najodvratnija prodavnica na planeti, gora od nekadašnjeg Intereksa, sve naslagano kao u skladištu, meso bez okusa, povrće i voće takođe, prljavština za ograjisat'...

Merkator ili veliki Bingo su 486 stepenica iznad ovog smeća, a i iznad mnogih drugih švapskih prodavnica.

Jebo te Aldi :-) :-) :-)
moonca

#1155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Trebaju i takve prodavnice... osobe s niskim primanjima.... :|
mada.. i u nekim restoranima..gdje vi isti uzivate. hrana je kupljena od istog dobavljacha, kao i Aldi :wink: tako .
Ozimician

#1156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 31/10/2022 21:26
zubi wrote: 31/10/2022 20:52

Ozbiljno?? Haj nam jos jednom objasni recenicu:

"Iz mog ličnog iskustva, ja nikad za vrijeme studija nisam planirao da idem vani, niti sam upisao medicinu s tom namjerom."

Upisao si medicinu, a diplomirao masinstvo?

Cestitam! :lol:
Posebni Ausbildung.
https://youtu.be/wi0LeoJpMQo?t=10

To je to, nema dalje.

:lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#1157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

crveni_makovi wrote: 31/10/2022 21:53 Ja nasumično čitam teme i neke sitnice zapamtim.
Zbunjivalo me kad sam vidjela jučer da se neko izjašnjava kao inženjer mašinstva a ja sam ga stavila u neki meni čudni pretinac doktora iz svijeta medicine. Odem na profil i u početnim postovima piše o svom iskustvu u medicini.

Po meni je to zabrinjavajuće i čudno jer ne mogu da pojmim kako se dodje do toga. U svemu tome nisam sigurna da se moji stvarni i stavovi uloge inzenjera na ovoj temi puno razlikuju jer ih nisam čitala. U po dana u po noći vidim postove pa mi se ne čita niko ko mora tako puno pisati na forumu. Ali iskoči taj detalj pa me zbuni. Pomislih, možda stvarno neko može biti sve to.
Pa ako pisem u tude ime i o tudim iskustvima, obicno navedem.

Moja sestra....
Ne vidim potrebu da se o tudem iskustvu prica kao o licnom na ovakav nacin.
sabanss

#1158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

madner wrote: 31/10/2022 20:04
Nije, za 1500 eura u Minhenu mozes dobiti oko 70 kvadrata, ni blizu centra. Za 1000 u Sa mozes takav stan kupiti, iznajmiti mozes dosta veci gdje hoces.

4.5 je dostizno, ali nije pravilo ni za Njemacku. To je kao da kazem 8000 u Sarajevu, ima toga Ali nije pravilo. Poredi pravilo sa pravilom ili naglasi da je izuzetak sa izuzetkom.

Te i druge usluge cine zivot vise srednje klase, uz koje putovanje i obrazovanje djece. Kafa je usluga, izlazak placas uslugu itd…

Moja tvrdnja je samo da IT ljudi ne idu masovno, jer su uslovi u BiH puno bolji od prosjeka. Nije da niko ne ode, no tu su onda stvarno slucajevi gdje pare nisu odlucujuce.
Pa plata IT seniora je približno ista u BiH i u Njemačkoj. Razlika su troškovi života koji su veći u Njemačkoj ali uz bolje penziono/zdravstveno kome to nešto znači.

1000 KM u Sarajevu je rentan stan od 70 m2 u Hrasnom sa režijama, dakle ni ovdje to nije centar kao što ni Bogenhausen nije centar Minhena. Za 1000 maraka mjesečno kredita ne znam šta možeš kupiti sa ovim cijenama nekretnine. I ljudima u IT-u je značajno lakše jer mogu raditi remote što je obzirom na cijenu goriva ogroman plus na platu ma gdje da žive.

Idu ljudi i u IT-u, možda ne mlađi ali 35+ itekako. Vjeruj da znam koliko je iz generacije otišlo...
sabanss

#1159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Didier wrote: 31/10/2022 22:57
sabanss wrote: 31/10/2022 19:38 Rugaš se Aldiju koji je za sarajevsku ponudu vrh kvalitete. Tamo makar imaš izbor.

Pa to je najodvratnija prodavnica na planeti, gora od nekadašnjeg Intereksa, sve naslagano kao u skladištu, meso bez okusa, povrće i voće takođe, prljavština za ograjisat'...

Merkator ili veliki Bingo su 486 stepenica iznad ovog smeća, a i iznad mnogih drugih švapskih prodavnica.

Da naravno... Mesnica u Merkatoru je vrhunac kvalitete, kao i izbor četiri i po proizvođača pića (hrvatska uglavnom), ili ako ne daj Bože hoćeš drugi sladoled osim Ledovog.

Aldi je dno ali za Njemačke uslove. Mi ovdje ne možemo to reći ako nam je Merkator vrhunac ponude.
Ozimician

#1160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 01/11/2022 00:21
crveni_makovi wrote: 31/10/2022 21:53 Ja nasumično čitam teme i neke sitnice zapamtim.

Pa ako pisem u tude ime i o tudim iskustvima, obicno navedem.

Moja sestra....
Ne vidim potrebu da se o tudem iskustvu prica kao o licnom na ovakav nacin.
To su bili prvi postovi na forumu - danak neiskustvu.

Prenio sam njenu priču i kroz šta je sve morala proći na početku karijere - i to deff. ne bih nikome poželio.

Eh sad, svakako da zvuči uvjerljivije kad pričaš u prvom licu, nego kad spominješ nekog trećeg, a zajedno s njom sam svakako to proživljavao tada.
Ali, daleko je to od teme ovog threada i to sam u toku ove rasprave već više puta pojasnio o čemu se radi, i onda se neko nađe da izvuče te prve postove - za diskreditaciju, ali svakome na volju, nek čini šta želi. :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#1161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 01/11/2022 00:30 To su bili prvi postovi na forumu - danak neiskustvu.

Prenio sam njenu priču i kroz šta je sve morala proći na početku karijere - i to deff. ne bih nikome poželio.

Eh sad, svakako da zvuči uvjerljivije kad pričaš u prvom licu, nego kad spominješ nekog trećeg, a zajedno s njom sam svakako to proživljavao tada.
Ali, daleko je to od teme ovog threada i to sam u toku ove rasprave već više puta pojasnio o čemu se radi, i onda se neko nađe da izvuče te prve postove - za diskreditaciju, ali svakome na volju, nek čini šta želi.
Naravno, sve bolje zvuci u prvom licu, pogotovo kada pricas o SESTRI.
Inace ljudi tu tehniku koriste kada prepricavaju iskustva nekog treceg, tipa prijatelja, poznanika, ali sestra obicno bude jak argument da se barem djelomicno povjeruje u pricu.
Helemnejse...
Nastavi ti o svojim zivotnim planovima kao lij...ovaj inzinjer. :D
Didier

#1162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

sabanss wrote: 01/11/2022 00:28
Didier wrote: 31/10/2022 22:57

Da naravno... Mesnica u Merkatoru je vrhunac kvalitete, kao i izbor četiri i po proizvođača pića (hrvatska uglavnom), ili ako ne daj Bože hoćeš drugi sladoled osim Ledovog.

Aldi je dno ali za Njemačke uslove. Mi ovdje ne možemo to reći ako nam je Merkator vrhunac ponude.
Vidi se da nikad nisi probao splačine iz Aldija.

Kao što rekoh, svaki naš supermarket je milion godina ispred. Kao i Ledo sladoled kojem nema ravnog u Švabiji.

Ali kad neko ima fobiju od vlastite okoline, onda će vazda misliti da je negdje drugo trava zelenija. Aldi i Lidl su primjeri smeća od prodavnica.
Bloo
Globalna šefica

#1163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Didier wrote: 01/11/2022 00:37 Vidi se da nikad nisi probao splačine iz Aldija.

Kao što rekoh, svaki naš supermarket je milion godina ispred. Kao i Ledo sladoled kojem nema ravnog u Švabiji.

Ali kad neko ima fobiju od vlastite okoline, onda će vazda misliti da je negdje drugo trava zelenija. Aldi i Lidl su primjeri smeća od prodavnica.
A Edeka i Rewe?
Didier

#1164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Bloo wrote: 01/11/2022 00:41

A Edeka i Rewe?
To je već druga priča, Edeka je vrh, a u Rewe nisam često išao, pa ne znam detalje, ali sam čuo da je dobra. Blizu granice sam imao jednu Edeku, ali otkako sam više u Sarajevu nego vani, rjeđe uopšte idem u Njemačku. Ali meni je i Merkator vrh, posebno onaj prvi na Socijalnom.
Ozimician

#1165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

A Edeka i Rewe?
Edeka uglavnom posluje preko franšiza, koje su ono kao "porodični biznis" - u Minhenu postoji i Edeka Jusić.
https://edeka-jusic.de/
Uglavnom u jednom gradu može postojati više Edeka franšiza koje se među sobom znaju znatno razlikovati.
U Edeku obično idu Njemci, lokalni, viša i viša srednja klasa. Cijene su visoke, ali po meni, njihova robna marka "G&G" je najkvalitetnija od svih robnih marki lanaca u Njemačkoj. Edeka uvijek ističe lokalnu i regionalnu ponudu i svaki market ima svoju "osobnost".
Prodavnice su im uglavnom sređene jako, na nivou novog Binga u Sarajevu ili Merkatora na Socijalnom, mada postoje i filijale koje nisu pretjerano impresivne.

REWE meni lično ne leži nikako, jer je cijenama jak, a nisam pretjerano oduševljen ponudom. Većinom drže markete u centrima gradova (što naravno nije pravilo) - imaju dosta BIO i VEGAN ponude i onako, tamo idu mlađi ljudi uglavnom, onako, malo "hipsterski" ...
Bloo
Globalna šefica

#1166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 01/11/2022 00:50

A Edeka i Rewe?
Edeka uglavnom posluje preko franšiza, koje su ono kao "porodični biznis" - u Minhenu postoji i Edeka Jusić.
https://edeka-jusic.de/
Uglavnom u jednom gradu može postojati više Edeka franšiza koje se među sobom znaju znatno razlikovati.
U Edeku obično idu Njemci, lokalni, viša i viša srednja klasa. Cijene su visoke, ali po meni, njihova robna marka "G&G" je najkvalitetnija od svih robnih marki lanaca u Njemačkoj. Edeka uvijek ističe lokalnu i regionalnu ponudu i svaki market ima svoju "osobnost".
Prodavnice su im uglavnom sređene jako, na nivou novog Binga u Sarajevu ili Merkatora na Socijalnom, mada postoje i filijale koje nisu pretjerano impresivne.

REWE meni lično ne leži nikako, jer je cijenama jak, a nisam pretjerano oduševljen ponudom. Većinom drže markete u centrima gradova (što naravno nije pravilo) - imaju dosta BIO i VEGAN ponude i onako, tamo idu mlađi ljudi uglavnom, onako, malo "hipsterski" ...
Ozbiljno?
Tell me more... :zoka:
Didier

#1167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Valja mi ujutru pomesti. Laku noć svima.

Image
sabanss

#1168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Da naravno... Zato je Merkator svojevremeno ponosno uvozio teletinu iz Holandije - dok je morao isticati zemlju porijekla. Ledo sladoled tipa quattro ili twice izaziva povraćanje, dok premium košta cenera i tek je malo bolji. No, ne govorim o tome već o izboru. Nijemac ga ima, mi nemamo. Pogledaj Lidl u Hrvatskoj i asortiman mesa, ribu neću spominjati jer ne bi bilo pošteno. I tako snabdjeven Lidl ima samo dio asortimana onoga u Minhenu.

Živio sam u obje zemlje tako da mogu porediti. Nećemo ih nikada stići u kvaliteti života. Možemo biti zadovoljni i malim i biti sretni i u BiH ali kada se objektivno pogleda nismo ne ista liga već nismo ni u istom sportu. A Njemačka je europski prosjek po tom pitanju.
Bloo
Globalna šefica

#1169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Pa kao i u drugim zemljama, u Londonu biras hoces li otici u Sainsbury's ili Tesco ili Whole Foods...

Ali Hoše je nenadjebiv :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

sabanss wrote: 01/11/2022 01:00 Da naravno... Zato je Merkator svojevremeno ponosno uvozio teletinu iz Holandije - dok je morao isticati zemlju porijekla. Ledo sladoled tipa quattro ili twice izaziva povraćanje, dok premium košta cenera i tek je malo bolji. No, ne govorim o tome već o izboru. Nijemac ga ima, mi nemamo. Pogledaj Lidl u Hrvatskoj i asortiman mesa, ribu neću spominjati jer ne bi bilo pošteno. I tako snabdjeven Lidl ima samo dio asortimana onoga u Minhenu.

Živio sam u obje zemlje tako da mogu porediti. Nećemo ih nikada stići u kvaliteti života. Možemo biti zadovoljni i malim i biti sretni i u BiH ali kada se objektivno pogleda nismo ne ista liga već nismo ni u istom sportu. A Njemačka je europski prosjek po tom pitanju.
Ne slažem se s tobom.

U Bosni su proizvodi hrane u prosjeku 5x ukusniji, jedino možda neke stvari poput Nutelle ili čokoladica nisu iste.

Evo, ja bi konkretno dao deset njemačkih sladoleda za jedno pakovanje Lede.

Njemačka je poznata po evropi po najlošijoj kvaliteti hrane u EU.

A ovo za asortiman je isto posebna priča. Evo, ja konkretno volim lignje. Otiću ću u deset prodavnica i neću ih naći.
Sa druge strane, to za meso je tačno. Ali opet, to je više do bh. potrošača. U Bosni se meso tradicionalno ne kupuje u supermarketima, već radije u mesnicama, što u DE nije slučaj.
I iskreno rečeno, živim za dan kada bi bio moja bosanska mesnica otvorila neku filijalu kod mene.

Po kvaliteti hrane, ukusu i kvaliteti je najbolja Holandija. Ali tamo i jeste sve dosta skuplje (zato opet imaju i bolje plate nego u Njemačkoj...)
madner

#1171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Obim ponude ovisi od platezne moci kupaca, logicno je da je tu plus na strani Njemacke. Nas plus je sto je jos moguce kupovati kvalitetnu hranu za vrlo prohvatljive cijene. No to je onda prednost Minhena ne Njemacke.

Domaca jaja, meso koje je bilo na ispasi, sirevi itd…

Sto se tice rentanja stanova, nisam pratio da nije doslo do nekih skokova no Hrasno je bilo 500 bez rezija (i oni Njemacki kvadrati su bili bez istih)

Znam dosta ljudi koji rentaju za manje.
konami666

#1172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ja sam mišljenja da ako imate visoko obrazovanje jedne od STEM nauka ili bilo koje drugo a da nije političke nauke/pravo, pa čak i zanati onda se odlazak u inostranstvo itekako isplati.
Također zavisi i kad ste otišli iz zemlje tj.u kojoj životnoj dobi.
Ako odete mladji, lakše će vam se biti naviknuti i adaptirati nego ako odete kao stariji. Moja preporuka je da odete sto ranije, nakon završenog faxa bez da ganjate prvo radno iskustvo u Bosni. Jer se može desiti da ćete “zaglaviti” u Bosni i dok se okrenete prošlo je 10 godina, a vi oženjeni/udati sa djecom, onda je mnogo teze i treba vise planiranja. Osim toga, želite i da prozovite život vani - moja preporuka je sto ranije se ispaliti :)
Dalje, sto se tiče posla i primanja: prvi posao neće biti neka wow cifra bez obzira da li odete odma nakon faxa ili nakon 5-10 godina radnog iskustva, svi gledaju da vas zakinu jer ste novi (osim npr ako idete na funkciju menadžera ili npr.vas firma prebaci iz jednog ogranka u drugi). I opet, sto ranije odete, prije naučite te fazone, upoznate ljude, ostvarite veze i tako dalje :)
Login77777

#1173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Login77777 »

sehohari wrote: 01/11/2022 01:54
sabanss wrote: 01/11/2022 01:00 Da naravno... Zato je Merkator svojevremeno ponosno uvozio teletinu iz Holandije - dok je morao isticati zemlju porijekla. Ledo sladoled tipa quattro ili twice izaziva povraćanje, dok premium košta cenera i tek je malo bolji. No, ne govorim o tome već o izboru. Nijemac ga ima, mi nemamo. Pogledaj Lidl u Hrvatskoj i asortiman mesa, ribu neću spominjati jer ne bi bilo pošteno. I tako snabdjeven Lidl ima samo dio asortimana onoga u Minhenu.

Ne slažem se s tobom.

U Bosni su proizvodi hrane u prosjeku 5x ukusniji, jedino možda neke stvari poput Nutelle ili čokoladica nisu iste.

A ovo za asortiman je isto posebna priča. Evo, ja konkretno volim lignje. Otiću ću u deset prodavnica i neću ih naći.
Sa druge strane, to za meso je tačno. Ali opet, to je više do bh. potrošača. U Bosni se meso tradicionalno ne kupuje u supermarketima, već radije u mesnicama, što u DE nije slučaj.
I iskreno rečeno, živim za dan kada bi bio moja bosanska mesnica otvorila neku filijalu kod mene.

Po kvaliteti hrane, ukusu i kvaliteti je najbolja Holandija. Ali tamo i jeste sve dosta skuplje (zato opet imaju i bolje plate nego u Njemačkoj...)
Probaj cornet sladoled od Frisca, Magnum, Mövenpick itd pa ti u zivotu Ledo nece biti prvi izbor. :-D
mali_balon

#1174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Znaci ne treba ici u njemacku jer im je administracija gora nego nasa, o zdravstvu da ne pricamo mi smo svjetlostnim godinama ispred, granapi su fuuuujjjj bingo i merkator su spejs satl prodavnice samo za istncan bosanski ukis i nepce...putevi im na nivou lokanog puta vitez gluha bukovica...zeljeznice ala pruga ilijas vares....mobilni signal fata 50m od antene itd itd.....katastrofa....a prodaju se za najbogatiju i najjacu zemlju u eu.....kako li je tek jadnim francuzima austrijancima holandezima.....a o belgijskoj fukari da ne govorimo.....a tek bijedni svicarci fuj
Bloo
Globalna šefica

#1175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Login77777 wrote: 01/11/2022 07:45
sehohari wrote: 01/11/2022 01:54

Ne slažem se s tobom.

Probaj cornet sladoled od Frisca, Magnum, Mövenpick itd pa ti u zivotu Ledo nece biti prvi izbor. :-D
ben&jerry's!
Post Reply