Kazu ljudski um po tim istrazivanjima nije u stanju izdrzati duze ratnu traumu i stres be posljedica. Posljedice ce svakako biti samo je pitanje kolike.
P.s zapadna istrazivanja, da se odmah ogradim
Hvala ti. Mnogo mi to znači!drug_profi wrote: ↑31/10/2022 20:42Tvoji postovi mi upadaju u oci. Vidi se da je iza njih bistar um i ispravan sistem vrijednosti.CrveniKuk wrote: ↑31/10/2022 18:46 Kao da je neko znao,za raspravu koja se vodi na ovom forumu o opravdanosti i hladnoću prilikom gledanja ubijanja i ranjavanja Ruskih vojnika u Ukrajini. Nekoliko je forumaša,taj svoj postupak opravdao svojim ulogama koje nisu htjeli da dobiju prilikom agresije na R BiH. Postojali su vojnici koji su branili svoje porodice,komšije,svoj grad…silom prilika borili su protiv onih koji su imali slične ideje i zamisli,kao danas Rusi u Ukrajini. Oni ubijaju i razaraju zašto sto su to htjeli. Imali su mogućnost izbora….pogledajte do kraja ovaj snimak,molim vas…i samo da dodam,moj rahmetli brat je BIO DOBAR BRAT….
Mozes biti siguran da si ponos svom bratu i porodici.
Ma odrvenis kad se nagledas vjeruj. Jedino sto me jos progoni ponekad su slike mrtve djece ispred ulaza, a i moje zamalo.Maliodmene wrote: ↑31/10/2022 21:33Ovi tvoji upisi su bas nekako asmrdrug_profi wrote: ↑31/10/2022 20:50
Zapravo mu je eksplodirala ispred lica. Osim srapnela kojih je sigurno pun, detonacija mu je smrskala kosti lica i utjerala ih i lobanju. Glava mu izgleda kao ispuhana lopta. Dise ali ce ubrzo umrijeti.
Imali su ih 90. Navodno ih je 25 oboreno (sa ova dva od sinoć).
Referendumi, ovo, ono....
Podpoisujem, pogotovu ovo boldiranodrug_profi wrote: ↑31/10/2022 21:50 Ma odrvenis kad se nagledas vjeruj. Jedino sto me jos progoni ponekad su slike mrtve djece ispred ulaza, a i moje zamalo.
Krvi ko u prici. Koliko puta sam kuci krvav dolazi pa sa vrata vikao zeni, nije moja krv, ne sekiraj se.
Napadi panike dolazili, moras se sa njima iznijeti. Bilo je perioda kad sam okamenjen ispod deke lezao, bez snage da skupim hrabrost da izadjem.
Pa onda do potpune suprotnosti kad svi zalijezu, a ja se derem na njih diz'te se picke, pucamo. Znam da sam cak sutnuo jednog sto mi je inace na kurac isao sa stalnim krivinama. Pa posliej PTSP kad te neko samo ruzno pogleda, a ti poludis...
Brate, svi smo mi dijagnoze. Svi smo ostecena roba. A mogli smo biti sretni u zemlji koja to nije upoznala.
I evo sad ovog casa, ja nemam ni najmanje zadrske da kazem, da zelim da se sve to vrati onima koji su nam do donijeli. Upravo ovako kao na snimcima.
Da im glave lice na ispuhanu loptu.
Marimahuna je bio lijek i za to. Dobro se opustiti, i naspavati bez nocnih mora. Sutra si skroz drugi covjek.lonely_wolf wrote: ↑31/10/2022 22:37Podpoisujem, pogotovu ovo boldiranodrug_profi wrote: ↑31/10/2022 21:50 Ma odrvenis kad se nagledas vjeruj. Jedino sto me jos progoni ponekad su slike mrtve djece ispred ulaza, a i moje zamalo.
Krvi ko u prici. Koliko puta sam kuci krvav dolazi pa sa vrata vikao zeni, nije moja krv, ne sekiraj se.
Napadi panike dolazili, moras se sa njima iznijeti. Bilo je perioda kad sam okamenjen ispod deke lezao, bez snage da skupim hrabrost da izadjem.
Pa onda do potpune suprotnosti kad svi zalijezu, a ja se derem na njih diz'te se picke, pucamo. Znam da sam cak sutnuo jednog sto mi je inace na kurac isao sa stalnim krivinama. Pa posliej PTSP kad te neko samo ruzno pogleda, a ti poludis...
Brate, svi smo mi dijagnoze. Svi smo ostecena roba. A mogli smo biti sretni u zemlji koja to nije upoznala.
I evo sad ovog casa, ja nemam ni najmanje zadrske da kazem, da zelim da se sve to vrati onima koji su nam do donijeli. Upravo ovako kao na snimcima.
Da im glave lice na ispuhanu loptu.![]()
![]()
Mene je,kao dijete u ratu,znala zaprepastiti količina same mržnje,koja se vidjela iz postupaka agresora na nas grad i državu,jer bili smo izloženi svakodnevnom granatiranju,snaperisanju i mučenju stanovnika grada Sarajeva. Među tim stanovnicima,bio je i veliki dio djece. U jednom trenutku,dok sam bježao od granata,snajpera (živio sam u Aleji snajpera),razvijao si metode i načine preživljavanja. Znao sam, kao dijete, po ispaljenu i zvuku granate/mine,da li će pasti negdje blizu mene ili će preletjeti preko i pasti na mjesto sa kojeg necu biti zivotno ugrožen. Neću,nikad zaboraviti na jednu scenu,kada je pala granata,blizu jedne zgrade,na Pofalicima. Tada je bila ranjena jedna žena,krvi je bilo svugdje oko tog mjesta. Onako zbunjen i zgrožen,upao mi u oci jedan nas vojnik (žena je već bila odvučena u hitnu,bolnicu),koji je na taj prizor krvi i jedne ljudske tragedije,dok je gledao to mjesto,mirno i opušteno jeo neki sendvič. Vjerovatno,on je preživio mnogo teze trenutke i taj prizor bio mu je uobičajen i vjerovatno sasvim NORMALAN.Sjećam se i reakcije,moje licno,kada su granate,tamo nekad 93-94-95 padale sasvim blizu mene,kao dijete,poslije detonacije,na trenutak se sagnem ili kratkotrajno prekinem nešto sto sam radio prije pada granate,da bi poslije toga sasvim mirno i bez velikog uzbuđenja,kada vidim da mi nije ništa, nastavio gdje sam i stao. Onako hladno,jer navikao sam se na te prizore i one su bile sasvim NORMALNE za mene.Viđao sam mrtve i ranjenje,ali znam da sam se najviše začudio,kada su nam javili da je jedan nas komisija,koji je bio star UMRO. Ono, umro čovjek u ratu. Ne možeš da vjeruješ,da u miru normalna stvar kada neko umre u ratu postane nenormalana.Takode,ovo je bilo poslije rata, sjećam na TV je bio prenos,isječak sa suđenja u Hagu,za opsadu i granatiranje grada Sarajeva. Svjedok je bio momak,koji je svjedočio o snajperisanju sa Špicaste stijene od strane četnika i on je tada imao 13 godina. Kada je tužilaštvo završilo sa ispitivanjem,znam da je odbrana u jednom trenutku, sobzirom da je on iznio mnoge podatke o vrsti i tipovima naoružanja sa kojim je njegovo naselje granatirano,da su ga optužili da je on ustvari bio vojnik (tada je imao 13 godina),jer je znao mnogo o oruziju i da je samim tim,on licno bio legitimna meta. Kreteni nisu znali, da smo sve to NAUČILI da bi preživjeli,jer sto si znao vise o tome,bila je veća mogućnost preživljavanja.Koliko sam se osjećao ponižen i obezvrijeđen u ratu,osjećao sam kao pokretna meta,nad kojom se neki kreten sa Grbavice iživljavao. Međutim,nisam srećom razvio patološku mržnju,ali sam se tada radovao vijestima sa radija i TV (kada smo imali struje) o pogibiji cetnickih vojnika,jer znao sam, da su oni bili glavni i osnovni razlog patnje mene,moje porodice,komisija….ja tu patnju nisam tražio niti sam je želio,kao nijedan čovjek u mom gradu. I da, bio sam zahvalan našim vojnicima,koji su u nemogućim uslovima,branili ne samo moj život,nego i jedan mali dio mog dostojanstva. Ostao sam živ i ostao sam čovjek. Uvijek ću vam biti zahvalan,da živim milion godina, rado ću pričati o vama i vašoj hrabrosti,kada je cijeli svijet digao od nas ruke. Znao sam,dok ste vi živi i ja ću imati veću šansu da preživim i zivim. Za mene ste bili i ostali heroji,moji Supermeni. Kada se samo sjetim,onih uniformi od čohe,kojih je bilo u različitim bojama (bila je i naradzasta) sa kojim su vas oblačili,vaseg oruzija i municije koje ste imali…..samo istinski heroji mogli su ostati i boriti se, a svi vi ste bili samo obični ljudi prije agresije. Kako sam ponosan,sto imao priliku da upoznam mnoge od vas (živio sam haman na prvoj liniji). Bili ste moj uzor i primjer iz kojeg sam mnogo naučio u životu.drug_profi wrote: ↑31/10/2022 21:50Ma odrvenis kad se nagledas vjeruj. Jedino sto me jos progoni ponekad su slike mrtve djece ispred ulaza, a i moje zamalo.
Da im glave lice na ispuhanu loptu.
Sumnjam, viseeda je propaganda. Njemacko oružje se nije proslavilo, u siriji leopardi otvarani ko konzerve. Pzh2000 u Ukrajini katastrofa ziva.
Prevelika je generalizacija da se tenk iz 1970-ih, haubica iz 1990-ih, i AA sistem iz 2000-ih koje su napravile tri razlicite firme isto posmatraju. Ako ne valja haubica (a slazem se da ne valja, i ja sam se razocarao), ne znaci da i IRIS-T ne valja.
baš Orke libo tuki za zapadnim istraživanjimasumirprimus wrote: ↑31/10/2022 21:46 Pisalo se. Ovde vec o tome 180 dana je max i bolje ih salji kuci, vojnike, ili su walking dead i opasnost Po druge oko sebe.
Kazu ljudski um po tim istrazivanjima nije u stanju izdrzati duze ratnu traumu i stres be posljedica. Posljedice ce svakako biti samo je pitanje kolike.
P.s zapadna istrazivanja, da se odmah ogradim![]()
Ima kod mene u ulici (ŽF) spomenik poginulim od granatiranja.
Primjetićeš razna imena.U masakru su ubijeni: Elma Geko, Slavojka Govedarica, Semir Haseta, Amina Hećo, Ajdin Hodžić, Ibrahim Huskić, Vinko Lončar, Silvijo Mačorović i Božidar Šuka