Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
Peryton_
#6176 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma to je prevara, garant traze avansnu uplatu. Sto nema nikakvog uporista, s ovom cijenom stani sa sleperom kraj puta bilo gdje u drzavi i za sat vremena ode 20 tona.
- semsasuljakovic
#6177 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ili imaju neki info da će cijena drastično pasti.
-
Peryton_
#6178 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Novi profil na fejsu, uz jos neke stvari, to good to be true. Nedavno je bio jos jedan slican oglas
-
survie
#6179 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mislim da je navlakusa, jos je rano za pad cijena, a past ce sigurno do kraja decembra.
- rovac13
#6180 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Za ocekivati je da u decembru krenu hladnoce vec jednom.
Ne znam na osnovu cega neko moze snatrati ds ce tad pojeftinit pelet ?
Ne znam na osnovu cega neko moze snatrati ds ce tad pojeftinit pelet ?
-
laik1981
#6181 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ako se bude postovala ova zabrana izvoza pelet i ogrev ce pojeftiniti.. Cijene su napucane zbog visokih cijena i potraznje u zemljama EU.. Ako nema izvoza onda nema ni koristenja te potraznje.. Ove visoke cijene su formirane da bi se reducirala prodaja na domacem trzistu, pa da vise ostane za izvoz.. Nadam se da ce im to sve istruhnuti po magacinima..
- rovac13
#6182 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I ja se nadam da ce pojeftinit.
Ali izgleda nisam optimistican kao ostali.
Znajuci da je prije 6-7 godina dok je cijena peleta jos bila normalna veliko zahladjenje (-20) uticalo na to da cijena skoci sa 260 KM na nekih 600KM ili vise.
Ne znam u koje ime sad se nadat da ce sa zahladjenjem cijena ici dole.
Ako opali zima,narod mora kupovat,a oni to jedva cekaju.
Ali izgleda nisam optimistican kao ostali.
Znajuci da je prije 6-7 godina dok je cijena peleta jos bila normalna veliko zahladjenje (-20) uticalo na to da cijena skoci sa 260 KM na nekih 600KM ili vise.
Ne znam u koje ime sad se nadat da ce sa zahladjenjem cijena ici dole.
Ako opali zima,narod mora kupovat,a oni to jedva cekaju.
-
laik1981
#6183 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nece se on nikad vratiti na stare cijene, ali bi trebao ici ispod pet stoja.. Moja neka prognoza je na 450KM.. To bi mogao biti neki novi standard.. Nalagerovali su ogromne kolicine ocekujuci odobravanje izvoza.. Dosta raje se odreklo grijanja na pelet u predstojecoj sezoni.. Mislim da ce imati problem da prodaju te velike kolicine nalagerovanog peleta i po dosta nizim cijenama..
- saiks
#6184 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To se mi samo tjesimo da ce pasti cijena,pelet se i sad prodaje ,bar kod mene u gradu je cekanje od po mjesec dana na pelet
-
kazo
#6185 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zovu me danas iz FIS-a. Narucio u avgustu po 600 KM, a sad je poskupljao na 880 KM. Hvala, nisam zainteresovan, ima ga na piku po 700.
-
Ci-Nick
#6186 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Danas kukaju proizvođači peleta,.. kažu snabdjeveno je 95% trzista i da im se jave oni koji pelet trebaju pa da im se onda dozvoli izvoz.
Potraznja pada i ne treba ga uzimati dok ne vrate cijenu.
Meni da je potreban odmah ja bi kupio koliko mi potrebno za 15 dana, ne više.
-
isx
#6187 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Neka jave gdje ima za 250 KM da se snabdije domaće tržište, pa neka udare po švabama sa 500€.
-
kazo
#6188 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja cu ovako i kupovati. Po 10-15 vreca kakva god da mu cijena bude. Jeste da se patim, ali ni oni nece dobiti sve pare unaprijed. CIm prodje sezona, kupujem pec na ugalj.Ci-Nick wrote: ↑31/10/2022 16:57 Danas kukaju proizvođači peleta,.. kažu snabdjeveno je 95% trzista i da im se jave oni koji pelet trebaju pa da im se onda dozvoli izvoz.
-
Ci-Nick
#6189 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne treba odustajati..kazo wrote: ↑31/10/2022 17:10Ja cu ovako i kupovati. Po 10-15 vreca kakva god da mu cijena bude. Jeste da se patim, ali ni oni nece dobiti sve pare unaprijed. CIm prodje sezona, kupujem pec na ugalj.Ci-Nick wrote: ↑31/10/2022 16:57 Danas kukaju proizvođači peleta,.. kažu snabdjeveno je 95% trzista i da im se jave oni koji pelet trebaju pa da im se onda dozvoli izvoz.
Ako će sljedeće godine u proizvodnju ići ta planirana peletara Šume Sarajevo sa proizvodnjom od 50.000 tona.
Uz to, pusti nek drugi odustanu... vjerovatno će sljedeće godine biti veća ponuda od potraznje.
-
rasim2910
#6190 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Čuj ti lopvske spike,95% tržišta snadbjeveno.
Hajd da se napravi napravi nekakav registar/spisak gdje se mogu prijaviti kojima je potreban pelet,a da vlade entiteta ograniče tj.postave realnu cijenu koja bi morala biti ispod 500km,pa ćemo vidjeti kolika ja snadbjevenost.
Mislim da nije ni blizu 50%.
Hajd da se napravi napravi nekakav registar/spisak gdje se mogu prijaviti kojima je potreban pelet,a da vlade entiteta ograniče tj.postave realnu cijenu koja bi morala biti ispod 500km,pa ćemo vidjeti kolika ja snadbjevenost.
Mislim da nije ni blizu 50%.
- skupljac_zeljeza
#6191 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Valjda kompromis.
"Cijena tone peleta danas je u Sloveniji 1.200 eura i razumljivo je što proizvođači pokušavaju da sve količine izvezu, ali to nije odgovorno prema našem stanovništvu. Zato ćemo im ponuditi da 50 posto proizvodnje plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM, a da ostatak prodaju eksterno gdje žele i da tako ostvare ekstra zaradu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.
https://www.agroklub.ba/sumarstvo/dodik ... -km/81348/
-
laik1981
#6192 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I to 550 je profiterstvo i marza od preko 50%.. Neka spuste na 400-450 za domace trziste i neka izvoze sav visak.. Napucali su cijene iskljucivo da bi ga narod ovdje sto manje kupovao, pa da tako ostane sto vise za izvoza.. Kreirali bili nestasicu i krizu, a puni im magacini.. Da drzava ima obraza i karaktera pustila bi te pohlepnike da bankrotiraju, pa bi mozda neki sledeci proizvodjaci bili malo manje pohlepni..
- skupljac_zeljeza
#6193 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Dodik dodaje...
....detalj koji se zanemaruje.Vlada Republike Srpske će donijeti mjeru prema kojoj će proizvođači peleta moći da izvoze 50 odsto proizvodnje, a da ostatak će morati da plasiraju na domaće tržište i da cijena, imajući u vidu da su dobijali repromaterijal od RS po stimulativnim cijenama, neće moći da pređe 550 KM.
-
last mohicans
#6194 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Duše moje ugrožene, izgubili priliku da nešto zarade, pala potražnja, ubuđo vam se da Bog da. Čuj ista cijena kao u Italiji a uskoro ce biti jeftiniji u Italiji.
Pa je li to normalno, klošari jedni?
https://avaz.ba/vijesti/bih/783691/cije ... nju-peletaPitali smo Ivanovića očekuje li se u skorijem periodu novo poskupljenje peleta.
- Poskupljenja ne bi trebalo biti. Cijena peleta u Italiji već pada. Imamo informaciju da je u Italiji cijena otprilike kao ovdje i očekuje se tendencija daljnjeg pada. Izgubili smo taj trenutak da se nešto zaradi, da se pozicioniramo na evropskom tržištu kao redovan snabdjevač ovog energenta - ističe Ivanović
-
nles
#6195 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Nije tacno, ca. 700 eura tona. I vozd sere kvake.skupljac_zeljeza wrote: ↑31/10/2022 21:05 Valjda kompromis.
"Cijena tone peleta danas je u Sloveniji 1.200 eura i razumljivo je što proizvođači pokušavaju da sve količine izvezu, ali to nije odgovorno prema našem stanovništvu. Zato ćemo im ponuditi da 50 posto proizvodnje plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM, a da ostatak prodaju eksterno gdje žele i da tako ostvare ekstra zaradu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.
https://www.agroklub.ba/sumarstvo/dodik ... -km/81348/
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6196 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
blokiro baja kažu cijene
-
zippoo87
#6197 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Masu ljudi je vec ove sezone odustalo od peleta.
Pohlepa je unistila i puno vece i mocnije civilizacije od nas ovdje a evo unistava i nas.
Pohlepni proizvodjaci su na sve moguce nacine tusili domace kupce u odnosu na inostrane i nabili nerealno visoku cijenu,da im sto vise ostane za izvoza.
Ovo sto je Dodik uradio je odlicno a izgleda da je ista mjera usaglasena i u FBiH i da uskoro ide usvajanje.
Mada je i ova cijena od 480 KM+pdv prenapuhana za nas standard.
Pohlepa je unistila i puno vece i mocnije civilizacije od nas ovdje a evo unistava i nas.
Pohlepni proizvodjaci su na sve moguce nacine tusili domace kupce u odnosu na inostrane i nabili nerealno visoku cijenu,da im sto vise ostane za izvoza.
Ovo sto je Dodik uradio je odlicno a izgleda da je ista mjera usaglasena i u FBiH i da uskoro ide usvajanje.
Mada je i ova cijena od 480 KM+pdv prenapuhana za nas standard.
-
Armin2013
#6198 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Tako su ograničili i marže za gorivo,pa svi vidimo kako naše cijene prate berzu.
Dodik je blokirao ukidanje akciza,a sad kao brine ga narod.
Radim sa drvetom cijene proizvoda od drveta su poskupile za 100%, trupac J/S I-III klasa bio oko 150 KM/m3 sada na licitaciji cijena prelazi 300 KM
I u pravu je, jesu neke firme (čitaj povlaštene) imale i povlaštene cijene, pogledajte na netu imate finansijske izvještaje za 2021 godinu, dobit tih firmi je bila milionska, a imaju 50tak radnika.
Ne ulazim u cijenu peleta, treba imati elemente i napraviti kalkulaciju a ne hluipati cifre bezveze, a trenutno je skup, tu se slažem. Sreća na drvima sam.
Dodik je blokirao ukidanje akciza,a sad kao brine ga narod.
Radim sa drvetom cijene proizvoda od drveta su poskupile za 100%, trupac J/S I-III klasa bio oko 150 KM/m3 sada na licitaciji cijena prelazi 300 KM
I u pravu je, jesu neke firme (čitaj povlaštene) imale i povlaštene cijene, pogledajte na netu imate finansijske izvještaje za 2021 godinu, dobit tih firmi je bila milionska, a imaju 50tak radnika.
Ne ulazim u cijenu peleta, treba imati elemente i napraviti kalkulaciju a ne hluipati cifre bezveze, a trenutno je skup, tu se slažem. Sreća na drvima sam.
-
rasim2910
#6199 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici donijela odluku da ograniči cijenu peleta na tržištu u tom bh. entitetu.
"U dogovoru sa Vladom Federacije BiH očekujemo da i oni u što skorije vrijeme urade isto. Tako da bi cijena na tržištu u buduće u cijeloj BiH mogla biti ograničena na 480 KM, plus PDV po jednoj toni, što je i usaglašeno sa proizvođačima peleta", rekao je entitetski premijer Radovan Višković.
Eh da vidimo izvještaje sa terena,kako se poštuje odluka i da li ima peleta po toj cijeni u ponudi.
"U dogovoru sa Vladom Federacije BiH očekujemo da i oni u što skorije vrijeme urade isto. Tako da bi cijena na tržištu u buduće u cijeloj BiH mogla biti ograničena na 480 KM, plus PDV po jednoj toni, što je i usaglašeno sa proizvođačima peleta", rekao je entitetski premijer Radovan Višković.
Eh da vidimo izvještaje sa terena,kako se poštuje odluka i da li ima peleta po toj cijeni u ponudi.
-
boshniak
#6200 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma bit ce fakturisano 480KM, a razlika u kesurasim2910 wrote: ↑04/11/2022 08:42 Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici donijela odluku da ograniči cijenu peleta na tržištu u tom bh. entitetu.