Mozes ti u Bremenu, Kielu, Rostocku kupit. Ko kaze da ne moze?Ozimician wrote: ↑31/10/2022 18:59 Eh da malo rezimiramo ovih zadnjih par stranica -
Od mega standarda dođosmo do toga da ti za stan od 80+ kvadrata, na 20 godina otplate, 20% učešća, ne može biti jedna cijela prosječna plata za mjesečnu ratu i tu uz uslov da je cijena stana 20% niža od trenutne tržišne.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Rockefeller
#1126 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#1127 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možeš i u Derventi, Doboju uzeti novogradnju za 1500 KM /m2.Rockefeller wrote: ↑31/10/2022 19:03Mozes ti u Bremenu, Kielu, Rostocku kupit. Ko kaze da ne moze?Ozimician wrote: ↑31/10/2022 18:59 Eh da malo rezimiramo ovih zadnjih par stranica -
Od mega standarda dođosmo do toga da ti za stan od 80+ kvadrata, na 20 godina otplate, 20% učešća, ne može biti jedna cijela prosječna plata za mjesečnu ratu i tu uz uslov da je cijena stana 20% niža od trenutne tržišne.
- Rockefeller
#1128 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
sabanss
#1129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislio sam stan u Sarajevu i stan u Minhenu npr. To je omjer 1000 KM vs 1500 euramadner wrote: ↑31/10/2022 16:55 To je vec odlicna plata za Njemacku. Dakle imamo dvoje sa odlicnom platom, jer je prosjek oko 3200-4000 neto za IT, tj od 60 do 80k eura godisnje.
Onda siljis za stan, ne znam da imas uzeti stan za 1000 KM, osim kao rata za isti.![]()
Sto se tice troskova zivota i sta je jeftinije a sta skuplje, svaka usluga je skuplja. Koliko kosta cistacica, pranje auta, frizer? Sto je i logicno, ti ljudi moraju imati puno vecu platu nego ovdje.
Uglavnom je ovo prica ljudi koji nisu u ITu bili, nego pridruzeni pa nisu imali pune beneficije. Ali ne treba siljiti sa primjerima.
4.5k eura neto govorim o senioru, jeste dobra plata za Njemačku ali ne i nedostižna pogotovo za taj nivo radnika.
Te usluge koje navodiš jesu skuplje i ja nisam referentan da o njima govorim. Ne koristim frizera, auto rijetko vozim i još rjeđe perem, čistim sam jbg ga
Ali mogu se složiti. Senior ne ide u Njemačku radi para. Također ni čovjek koji šljaka za 2500 bruto nije referenca za Njemačku... Sa tim se tamo skoro i ne može preživjeti.
-
sabanss
#1130 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vala baš. Ne znam sa čime bih usporedio toliko hvaljeno Sarajevo sa gradovima u Njmačkoj. Zadnje selo tamo je kvalitetom života daleko ispred.
- Bloo
- Globalna šefica
- Ozimician
#1132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja isto tako živim u mraku, neću platiti struju, neću platiti vodu, neću platiti čistoću.sabanss wrote: ↑31/10/2022 19:06 Mislio sam stan u Sarajevu i stan u Minhenu npr. To je omjer 1000 KM vs 1500 eura
4.5k eura neto govorim o senioru, jeste dobra plata za Njemačku ali ne i nedostižna pogotovo za taj nivo radnika.
Te usluge koje navodiš jesu skuplje i ja nisam referentan da o njima govorim. Ne koristim frizera, auto rijetko vozim i još rjeđe perem, čistim sam jbg gaHrana, piće, odjeća, elektronika je jeftinije govoreći u apsolutnom iznosu.
Ali mogu se složiti. Senior ne ide u Njemačku radi para. Također ni čovjek koji šljaka za 2500 bruto nije referenca za Njemačku... Sa tim se tamo skoro i ne može preživjeti.
Sve jeftinije u apsolutnom iznosu, gorivo ne točim, auto ne vozim, nemam ljubimce, ne kupam se, jedem zaleđene Pizze iz Aldija svaki dan, internet kradem od komšije, oblačim se u second-handu i preko eBay naručujem polovne stvari.
O kafi, cigarama i alkoholu neću ni da pričam ni da mislim.
- skafiskafsnjak
#1133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa znas i ti da je svabska rijec ova iznadelcaliente wrote: ↑31/10/2022 18:42Zar se seks ne kaze sex?skafiskafsnjak wrote: ↑31/10/2022 18:38
Znas kako kazu seks na njemackom?
Geschlechtsverkehr
Geschlecht - spol
Verkehr - promet
![]()
![]()
-
ajdamo
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: Dvotočkaš
#1134 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Geschlechtsverkehr = spolni odnosskafiskafsnjak wrote: ↑31/10/2022 18:38Znas kako kazu seks na njemackom?
Geschlechtsverkehr
Geschlecht - spol
Verkehr - promet
![]()
a sex je sex svugdje.
Ovo iznad je samo kulturnija varijanta
- mirsek
#1135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sabanss wrote: ↑31/10/2022 19:06Mislio sam stan u Sarajevu i stan u Minhenu npr. To je omjer 1000 KM vs 1500 euramadner wrote: ↑31/10/2022 16:55 To je vec odlicna plata za Njemacku. Dakle imamo dvoje sa odlicnom platom, jer je prosjek oko 3200-4000 neto za IT, tj od 60 do 80k eura godisnje.
Onda siljis za stan, ne znam da imas uzeti stan za 1000 KM, osim kao rata za isti.![]()
Sto se tice troskova zivota i sta je jeftinije a sta skuplje, svaka usluga je skuplja. Koliko kosta cistacica, pranje auta, frizer? Sto je i logicno, ti ljudi moraju imati puno vecu platu nego ovdje.
Uglavnom je ovo prica ljudi koji nisu u ITu bili, nego pridruzeni pa nisu imali pune beneficije. Ali ne treba siljiti sa primjerima.
Te usluge koje navodiš jesu skuplje i ja nisam referentan da o njima govorim. Ne koristim frizera, auto rijetko vozim i još rjeđe perem, čistim sam jbg gaHrana, piće, odjeća, elektronika je jeftinije govoreći u apsolutnom iznosu.
Nije to nikakva aman zaman nedostizna cifra cak ni za balkan.
Programeri, seniori, u BIH, imaju 4.000-5.000 eura neto kad rade direkt za strance.
-
elcaliente
#1136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam zezam se. To bi bio spolni odnos.
-
sabanss
#1137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hejtaš bezveze. Većina ovih o kojima govorimo ne vozi auto jer im ne treba za posao, rade remote. Uostalom auta se dovlače iz te Njemačke koji mrziš jer su jeftinija. Hrana jeste jeftinija da ne govorim o kvaliteti. Rugaš se Aldiju koji je za sarajevsku ponudu vrh kvalitete. Tamo makar imaš izbor.Ozimician wrote: ↑31/10/2022 19:16 Ja isto tako živim u mraku, neću platiti struju, neću platiti vodu, neću platiti čistoću.
Sve jeftinije u apsolutnom iznosu, gorivo ne točim, auto ne vozim, nemam ljubimce, ne kupam se, jedem zaleđene Pizze iz Aldija svaki dan, internet kradem od komšije, oblačim se u second-handu i preko eBay naručujem polovne stvari.
Reci mi koliko je i kakve je kvalitete Miele usisivač, Bosch frižider ili DeLonghi kafe aparat i kolika im je cijena u Njemačkoj a kolika u BiH.
Porediš kvalitet života u jednoj od najbogatijih i zvanično najsiromašnijoj zemlji Europe i još se rugaš.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zvizskafiskafsnjak wrote: ↑31/10/2022 17:11Ovo mi se cini tako nekako s visoka...... ne znamelcaliente wrote: ↑31/10/2022 17:03
Ima ljudi koji se vole stiskati. Uzmu stan na odplatu 25-30 godina. Nadju sebi dodatni posao pored glavnog posla.
Jedna plata i jedan dodatni posao idu za kredit a od druge plate zive.
Sve je to po prioritetima.
Ja bi uzeo odmah nesto u Minhenu za 500 hiljada ali to ne postoji.
Ja za platu od 2100 eur nisam radio ni kada sam tek skolu zavrsio.
Ja nisam da takve plate u Minhenu uopste postoje.![]()
![]()
-
Tango556
#1139 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Te usluge koje navodiš jesu skuplje i ja nisam referentan da o njima govorim. Ne koristim frizera, auto rijetko vozim i još rjeđe perem, čistim sam jbg ga
Hrana, piće, odjeća, elektronika je jeftinije govoreći u apsolutnom iznosu.
[/quote]
Programeri, seniori, u BIH, imaju 4.000-5.000 eura neto kad rade direkt za strance.
[/quote]
Mislim da je 90% IT-evaca u range-u 60k-80k Brutto (3k-4k nett), bar po mojem iskustvu. Npr. CTO u firmi srednje velicine (2000+ zaposlenih globalno) ima 8500k netto (200k Brutto)
[/quote]
[/quote]
Mislim da je 90% IT-evaca u range-u 60k-80k Brutto (3k-4k nett), bar po mojem iskustvu. Npr. CTO u firmi srednje velicine (2000+ zaposlenih globalno) ima 8500k netto (200k Brutto)
- Ozimician
#1140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa znaš kako - kad se računaju troškovi u BIH, onda se računaju i avionske karte za prekookeanske letove, a za Njemačku može i bez auta i bez frizera xD.sabanss wrote: ↑31/10/2022 19:38Hejtaš bezveze. Većina ovih o kojima govorimo ne vozi auto jer im ne treba za posao, rade remote. Uostalom auta se dovlače iz te Njemačke koji mrziš jer su jeftinija. Hrana jeste jeftinija da ne govorim o kvaliteti. Rugaš se Aldiju koji je za sarajevsku ponudu vrh kvalitete. Tamo makar imaš izbor.Ozimician wrote: ↑31/10/2022 19:16 Ja isto tako živim u mraku, neću platiti struju, neću platiti vodu, neću platiti čistoću.
Reci mi koliko je i kakve je kvalitete Miele usisivač, Bosch frižider ili DeLonghi kafe aparat i kolika im je cijena u Njemačkoj a kolika u BiH.
Porediš kvalitet života u jednoj od najbogatijih i zvanično najsiromašnijoj zemlji Europe i još se rugaš.
Odakle ti to da je hrana jeftinija? Možda jedino ako misliš na maslac i određene slatkiše na akciji.
Također mogu se naći i određeni sirevi jeftiniji nego u BIH.
Voće, povrće, jaja, meso - je znatno skuplje nego u BiH.
Ako je Aldi tebi vrh kvalitete i ponude - onda ti nisi nikad ušao u Aldi.
Tačno je da u Njemačkoj ima akcija i ko ima vremena i živaca da to prati - može lijepo uštedjeti. Ali standardne cijene su skoro sve redom više nego u BIH.
Što se tiče navedenih uređaja - ja stvarno ne znam jer nisam kupovao, ni ovdje ni u BiH. Ali da se provjeriti naravno, mada to su stvari koje kupuješ par puta u životu, a šišaš se 1-2x mjesečno npr. Gorivo sipaš svaki dan.
Što se automobila tiče - tržište se poremetilo zadnje 2 god i nikakvih više nema pravila za cijene.
Kvalitet života se ne odnosi samo na materijalnu stranu, to sam davno rekao - zbog te strane i jesam u Njemačkoj.
P.S. Računaj da ja svakako kupujem samo u najjeftinijim njemačkim radnjama, dakle Aldi, Lidl, Penny - dakle discounteri s najjeftinijom i najlošijom i robom i ponudom.
Jer u REWE i Edeku (koji stvarno imaju zanimljivu ponudu i kvalitnu robu) - ne smijem ni da uđem od cijena. xD
- madner
#1141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije, za 1500 eura u Minhenu mozes dobiti oko 70 kvadrata, ni blizu centra. Za 1000 u Sa mozes takav stan kupiti, iznajmiti mozes dosta veci gdje hoces.sabanss wrote: ↑31/10/2022 19:06Mislio sam stan u Sarajevu i stan u Minhenu npr. To je omjer 1000 KM vs 1500 euramadner wrote: ↑31/10/2022 16:55 To je vec odlicna plata za Njemacku. Dakle imamo dvoje sa odlicnom platom, jer je prosjek oko 3200-4000 neto za IT, tj od 60 do 80k eura godisnje.
4.5 je dostizno, ali nije pravilo ni za Njemacku. To je kao da kazem 8000 u Sarajevu, ima toga Ali nije pravilo. Poredi pravilo sa pravilom ili naglasi da je izuzetak sa izuzetkom.
Te i druge usluge cine zivot vise srednje klase, uz koje putovanje i obrazovanje djece. Kafa je usluga, izlazak placas uslugu itd…
Moja tvrdnja je samo da IT ljudi ne idu masovno, jer su uslovi u BiH puno bolji od prosjeka. Nije da niko ne ode, no tu su onda stvarno slucajevi gdje pare nisu odlucujuce.
- zubi
#1142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Fakat je 2020. bio doktor
Jarane, ufacen si u lazi i gubis svu kredibilnost...
Ozimician wrote: ↑11/08/2020 23:33 ODLAZAK VANI MLADIH DOKTORA
Što se tiče odlaska doktora vani - njihov odlazak nije ništa drugačiji nego odlazak svih ostalih vani, samo što se, kad ode doktor, to malo više primjeti u društvu nego kad ode neki zidar.
Iz mog ličnog iskustva, ja nikad za vrijeme studija nisam planirao da idem vani, niti sam upisao medicinu s tom namjerom. Uvijek sam govorio kako se ovdje može sasvim solidno živjeti od doktorske plate (koja je solidna za BH uslove, objektivno) i na početku ti bude super. Ali kako vrijeme odmiče, vidiš da ne možeš napredovati, da ne možeš dobiti specijalizaciju, da specijalizacije dobivaju kojekakvi ''babini sinovi'' i to čak mijenjaju specijalizacije te hoću ovu te neću onu... dok neko ne može da dobije bilo kakvu spec. u nekom perifernom Domu zdravlja. Također neko dobije da ima dnevno 20 pacijenata, a neko 80 - u istoj ustanovi. Tako te stvari, čitaj: NEPRAVDA natjeraju doktore (kao i sve ostale ljude) da napuštaju ovu zemlju.
Konkretno za odlazak u Njemačku, najteže je strukama: doktor stomatologije, doktor medicine, magistar farmacije - tim redoslijedom - iz BiH da nađu posao u Njemačkoj. Jedino te 3 struke moraju da polažu tzv. FSP C1 i to u njemačkim ljekarskim komorama, da bi uopće dobili dozvolu za rad i radnu vizu (ko ne vjeruje - nek provjeri na stranici njemačke ambasade). A da bi mogli izaći na polaganje tog ispita - morate dobiti ugovor od poslodavca da vam garantuje posao kad vi to sve završite + more druge papirologije ovjerene i ovdje i tamo (neko je izračunao da ti za te sve papire treba min 600€ + polaganje tog ispita je 450€). Pa ti sad nađi poslodavca u Njemačkoj koji je spreman tebe čekati 6-12 mjeseci da mu dođeš raditi.
I pored tako teških uslova za odlazak vani - i dalje masa mladih doktora ide tamo - što samo govori o tome kakvo je stanje i kako je biti doktor (u svijetu općenito), a u BIH pogotovo.
Uglavnom svi moji poznanici, inžinjeri, tehničari, zidari, nekvalificirani radnici su bez problema otišli u Njemačku i jedino im je trebao ugovor od poslodavca, jedino da se baviš medicinom trebaš polagati, nimalo jednostavne, ispite u Njemačkoj.
- skafiskafsnjak
#1143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A sta je trenutno?zubi wrote: ↑31/10/2022 20:12 Fakat je 2020. bio doktor![]()
Ozimician wrote: ↑11/08/2020 23:33 ODLAZAK VANI MLADIH DOKTORA
Što se tiče odlaska doktora vani - njihov odlazak nije ništa drugačiji nego odlazak svih ostalih vani, samo što se, kad ode doktor, to malo više primjeti u društvu nego kad ode neki zidar.
Iz mog ličnog iskustva, ja nikad za vrijeme studija nisam planirao da idem vani, niti sam upisao medicinu s tom namjerom. Uvijek sam govorio kako se ovdje može sasvim solidno živjeti od doktorske plate (koja je solidna za BH uslove, objektivno) i na početku ti bude super. Ali kako vrijeme odmiče, vidiš da ne možeš napredovati, da ne možeš dobiti specijalizaciju, da specijalizacije dobivaju kojekakvi ''babini sinovi'' i to čak mijenjaju specijalizacije te hoću ovu te neću onu... dok neko ne može da dobije bilo kakvu spec. u nekom perifernom Domu zdravlja. Također neko dobije da ima dnevno 20 pacijenata, a neko 80 - u istoj ustanovi. Tako te stvari, čitaj: NEPRAVDA natjeraju doktore (kao i sve ostale ljude) da napuštaju ovu zemlju.
Konkretno za odlazak u Njemačku, najteže je strukama: doktor stomatologije, doktor medicine, magistar farmacije - tim redoslijedom - iz BiH da nađu posao u Njemačkoj. Jedino te 3 struke moraju da polažu tzv. FSP C1 i to u njemačkim ljekarskim komorama, da bi uopće dobili dozvolu za rad i radnu vizu (ko ne vjeruje - nek provjeri na stranici njemačke ambasade). A da bi mogli izaći na polaganje tog ispita - morate dobiti ugovor od poslodavca da vam garantuje posao kad vi to sve završite + more druge papirologije ovjerene i ovdje i tamo (neko je izračunao da ti za te sve papire treba min 600€ + polaganje tog ispita je 450€). Pa ti sad nađi poslodavca u Njemačkoj koji je spreman tebe čekati 6-12 mjeseci da mu dođeš raditi.
I pored tako teških uslova za odlazak vani - i dalje masa mladih doktora ide tamo - što samo govori o tome kakvo je stanje i kako je biti doktor (u svijetu općenito), a u BIH pogotovo.
Uglavnom svi moji poznanici, inžinjeri, tehničari, zidari, nekvalificirani radnici su bez problema otišli u Njemačku i jedino im je trebao ugovor od poslodavca, jedino da se baviš medicinom trebaš polagati, nimalo jednostavne, ispite u Njemačkoj.
- Rockefeller
- Ozimician
#1145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Situacija je već više puta objašnjena na ovom threadu.
Hvala svakako svim obožavateljima kojima nije mrsko da kopaju forumsku prošlost i raspituju se
Hvala svakako svim obožavateljima kojima nije mrsko da kopaju forumsku prošlost i raspituju se
- zubi
#1146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozbiljno?? Haj nam jos jednom objasni recenicu:
"Iz mog ličnog iskustva, ja nikad za vrijeme studija nisam planirao da idem vani, niti sam upisao medicinu s tom namjerom."
Upisao si medicinu, a diplomirao masinstvo?
Cestitam!
- n+1
#1147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Čovjek jedan dan doktor na specijalizaciji, drugi dan inžinjer.
Onaj drugi kupuje stan s platom koja ne može pokriti ni mjesečnu ratu.
Treći objašnjava da svako ko ode u Njemačku ima platu koju zvanični podaci njemačkih agencija svrstavaju u kategoriju top 10% stanovništva.
Ovo navodim čisto da raja koja ovdje uđe očekujući objektivne informacije zna šta čita.
Onaj drugi kupuje stan s platom koja ne može pokriti ni mjesečnu ratu.
Treći objašnjava da svako ko ode u Njemačku ima platu koju zvanični podaci njemačkih agencija svrstavaju u kategoriju top 10% stanovništva.
Ovo navodim čisto da raja koja ovdje uđe očekujući objektivne informacije zna šta čita.
- Rockefeller
#1148 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
#1149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja.mislim da je programer
- Bloo
- Globalna šefica