Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Napisao sam odprilike 60 hiljada plus bonusi.
Ja radim po tarifi za osiguranja, tako da nazalost ne mogu nista ispregovarati. Plata se dize po autamatizmu svake godine kako sindikat ispregovara.
Ja bi vise volio da mogu direktno pregovarati, ali su nas tu sindikati zahebali.
Sa platom od 2100 eur neznam stvarno kako bi nasao stan i zivio u Minhenu.
Pa dobro, to je u neto smislu otprilike u visini rate koju sam gore izračunao.
Kako tačno planiraš davati približno 100% plate na ratu?
Pa zato sam i pisao da se ne mogu odluciti. Necu da se stiskam. Jer mi volimo putovati po Aziji pa bi bilo knap.
Morali bi zivjeti od zenine plate i Kindergelda.
Neko kupuje i ima ih. i nije im bitno da li je isplativo ili ne. jednostavno vole/ imaju mpguchnost ... zele imati nekretninu na Floridi npr. a istu posjete jednom u godni. ili to prepuste prijateljima na korishtenje , godishni odmor itd
Ima ljudi koji se vole stiskati. Uzmu stan na odplatu 25-30 godina. Nadju sebi dodatni posao pored glavnog posla.
Jedna plata i jedan dodatni posao idu za kredit a od druge plate zive.
Sve je to po prioritetima.
Ja bi uzeo odmah nesto u Minhenu za 500 hiljada ali to ne postoji.
Ja za platu od 2100 eur nisam radio ni kada sam tek skolu zavrsio.
Ja nisam da takve plate u Minhenu uopste postoje.
Ne mora biti ta vrijednost.... i ako se kupi na otplatu na 30 godina. i moras prodati nakon 10 .15. sve ok . banka uzme svoje. i ti bi na vijednost dobio neshto novaca... kao i 'rachunica' da si za te godine praktchno dzaba zivio. stanarina plachena..
a, da , imam poznanicu. kupila je stan . ne zivi u njemu vech u iznajmljenom .jeftinijem a svoj izdala...Hamburg tako skontala da je bolje..
Pa dobro, to je u neto smislu otprilike u visini rate koju sam gore izračunao.
Kako tačno planiraš davati približno 100% plate na ratu?
Pa zato sam i pisao da se ne mogu odluciti. Necu da se stiskam. Jer mi volimo putovati po Aziji pa bi bilo knap.
Ne bi ti banka ni odobrila toliki kredit naspram primanja.
Malo mi je puno od 800 hiljada dati 70 posto kao ucecse.
Sto vise ucesca to bolje, posebno sa ovakvom kamatom. Isplatnije je.
Pa i cijene bi se trebale, u narednom periodu, malo korigovati, 10-15%.
E to samo zna baba Vanga.
Mislim da ce biti minimalno, drzavi je bolje da su skuplji a nece ni dovedu one koji su skupo placali u situaciju da puno gube.
Vidjeti cemo sve, za sada ne pada nista.
Africka sljiva.
Ne bi ti banka ni odobrila toliki kredit naspram primanja.
Ti si govorio koliko me pamćenje sluzi o kupovini stana i svojoj trenutnoj situaciji? Kakva su to pitanja? Ne kužim poentu?
Poenta je ta da se prica o plati u bruttu i da je brutto vazan iz vise razloga.
Ne priča se. Ti kad uzimaš kredit ratu plaćaš iz netto iznosa, koji zaradiš. Brutto i kredit rata za stan nemaju nikakve veze. O čemu ti pričaš ja nemam pojma.
Poenta je ta da se prica o plati u bruttu i da je brutto vazan iz vise razloga.
Ne priča se. Ti kad uzimaš kredit ratu plaćaš iz netto iznosa, koji zaradiš. Brutto i kredit rata za stan nemaju nikakve veze. O čemu ti pričaš ja nemam pojma.
Ja ne kontan sto si se ti uhvatila stana.
Brutto plata i netto plata je druga tema.
Isto tako na istu brutto platu ti razlika u netto plati moze biti preko 1000 eur.
Isto tako na istu brutto platu ti razlika u netto plati moze biti preko 1000 eur.
Imaš ba B/N kalkulator online za izračunavanje mjesečnih primanja. Ne moraš mi slikovito dočaravati šta je jedno a šta drugo. Govorili smo o stanu i plaćama? Kredit rata se plaća iz netto iznosa plaće? To sto visina nekih kasnijih isplata kao penzije ima veze sa visinom brutto plaće totalno je nezanimljivo za temu o ratama i kreditima? Je li si?
A ti si uveo u priču ta primanja. Dodatno i nepotrebno.
Krediti ce ici gore dok se ne smanji kupovina nekretnina, sto ce logicno pogoditi najvise prodavace i ljude koji kupuju od plate iste. Vi ste ciljna grupa da ne mozete kupiti kako bi ohladili trziste.
elcaliente wrote: ↑31/10/2022 17:41
Imaš ba B/N kalkulator online za izračunavanje mjesečnih primanja. Ne moraš mi slikovito dočaravati šta je jedno a šta drugo. Govorili smo o stanu i plaćama? Kredit rata se plaća iz netto iznosa plaće? To sto visina nekih kasnijih isplata kao penzije ima veze sa visinom brutto plaće totalno je nezanimljivo za temu o ratama i kreditima? Je li si?
A ti si uveo u priču ta primanja. Dodatno i nepotrebno.
Ja opet kazem brutto je vazan ja ako uzmem Steuerklassu 4 ili 5 ili 3 mogu imati razliku u nettu 1000 eur.
Ne odes kod poslodavca i kazes ja hocu platu 2000 netto i on kazu super evo ti 3000 brutto uzmi Steuerklase 3.
Taman za njega da ustedi.
Od mega standarda dođosmo do toga da ti za stan od 80+ kvadrata, na 20 godina otplate, 20% učešća, ne može biti jedna cijela prosječna plata za mjesečnu ratu i tu uz uslov da je cijena stana 20% niža od trenutne tržišne.