Centralno je grijanje, zgrada tip-top, samo je lokacija nidje veze... mislim lijepa je priroda... ali selo kao sto kazes.elcaliente wrote: ↑31/10/2022 14:30Periferija Bad Aiblinga je bas selo, tu se mora racunati izolacija, kupovina drva ili loz ulja, to je qurac.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#1051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Hakiz
#1052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, ako hoćeš visočku pečenicu i sličnoOzimician wrote: ↑31/10/2022 14:10Da, a sta ako zelis neki proizvod koji nema tamo, a ima u BIH ? Tako da je to obostrano.Hakiz wrote: ↑31/10/2022 12:55 Zašto, onda idu oni koji imaju para i u BiH mogu sve kupiti?
Jer i kada imaš para, tamo je kupiti lakše. Veći izbor, lakše naći, brža dostava, lakše vratiti ako si nezadovoljan itd.
Tako da, opet, nije sve u novcu.
Banalan primjer, meni se desilo: Želiš proizvod firme koja ima prodaju u BiH. Ali baš taj proizvod nema ovdje, ili je politika firme da ovdje ne želi da ga prodaje, ili se malo prodaje pa ga BiH ekspozitura ne nabavlja. Hoćeš da naručiš, ne može. Prodavnica mora naručiti (i platiti) minimalno 10 komada, a tebi treba 1. Neće, jer 9 će biti na gubitku. Da naručiš iz inostranstva ne može, svi trgovci vani kažu imaš BiH ekspozituru, kupi kod svojih. Onda ti ostaje moljakanje nekoga da ti kupi i šalje autobusom.
U EU, sjedneš za računar i kupiš direktno sa web shopa proizvođača. Za manje od 24 sata ti u rukama.
Lakše je kada si vani, čak i kada imaš pare ovdje.
Npr. nasa dijaspora redovno sverca prehrambene proizvode na Zapad.
Ako je u BiH moguće sve kupiti sa parama, onda je od tamo i lakše kupiti naše proizvode
-
Hakiz
#1053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zao je uložio u Hrvatsku, ne u BiHOzimician wrote: ↑31/10/2022 14:31Ja sam rekao da svakako necu ostati zauvijek u Njemackoj, da li cu u BIH ili negdje dalje, to jos ne znam.elcaliente wrote: ↑31/10/2022 14:29
Pa sada ti usko gledas, ne zivi svako u Sarajevu i ne dolazi svako na SFF.
Rekao sam da je neracionalno ulagati ako nemas dobiti koja ti pokriva te troskove a svakako ces ostati zauvjek u Njemackoj.
Eto i ti kazes da si ulozio u nekretnine u Hrvatskoj, a kazes nekome da je iracionalno u BIH ulagati .![]()
-
sabanss
#1054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mlađi ostaju jer realno ovdje su bolje pare i to im je bitno.
Kasnije kad dođu djeca razgule tamo jer se prioriteti poslože zbog ovoga školstvo očajno/zdravstvo još gore/pun im kurac političara/rupe na putu/loš zrak/loše konekcije prema skijalištima/navedi prema želji....
Samo što i tamo IT-evci kad plate poreze imaju 2x neto prosječnu platu države i žive opet životom više srednje klase što je za nekoga ko je prva generacija tu i više nego odlično.
-
elcaliente
#1055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To se mora diferencirati, EU, svake godine imam prihode, nema duplog oporezivanja, mogu na more kada hocu, posto je u Kvarneru i preko vikenda.
Ja radim 2 dana u firmi pa sam tri dana u Homeoffice tako da mogu odozdo raditi sa pogledom na more.
-
crveni_makovi
#1056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Ozimician
Zbunjena sam tvojim postovima, ti si inzenjer masinstva ili ljekar?
- Ozimician
#1057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa eto, zasto je tvoj izbor drugaciji od nekog ko kupi stan u Sarajevu? - Ok, nema more, ali imas planine i ostali sadrzaj.elcaliente wrote: ↑31/10/2022 14:43To se mora diferencirati, EU, svake godine imam prihode, nema duplog oporezivanja, mogu na more kada hocu, posto je u Kvarneru i preko vikenda.
Ja radim 2 dana u firmi pa sam tri dana u Homeoffice tako da mogu odozdo raditi sa pogledom na more.
Stan u Sarajevu svakako mozes izdavati - porez, koji porez u Sarajevu na izdavanje
- Ozimician
#1058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam ing. masinstva, sestra mi je ljekar - pa pricam i njenu pricu. Vec sam to objasnio.crveni_makovi wrote: ↑31/10/2022 14:47 @Ozimician
- madner
#1059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma kakvi, to je totalno amatersko razmisjanje, radi pokoji medior koji pojma nema o porezima pa se naseli u polugetu gdje ima 12% Njemaca i cudi se sto skola nije bas ugledna u pokrajini.sabanss wrote: ↑31/10/2022 14:40Mlađi ostaju jer realno ovdje su bolje pare i to im je bitno.
Kasnije kad dođu djeca razgule tamo jer se prioriteti poslože zbog ovoga školstvo očajno/zdravstvo još gore/pun im kurac političara/rupe na putu/loš zrak/loše konekcije prema skijalištima/navedi prema želji....
Samo što i tamo IT-evci kad plate poreze imaju 2x neto prosječnu platu države i žive opet životom više srednje klase što je za nekoga ko je prva generacija tu i više nego odlično.
Tesko je imati duplu prosjecnu platu jer je sistem takav da smanji razliku izmedju ljudi progresivnim porezima. Ali ko bi da radi za manje pare vani, neka ide.
-
Hakiz
#1060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jasno je to, nego njegova konstatacija je... Čovjeku još BiH i Hrvatska zajedno, Jugoslavija živi u njegovom srcuelcaliente wrote: ↑31/10/2022 14:43To se mora diferencirati, EU, svake godine imam prihode, nema duplog oporezivanja, mogu na more kada hocu, posto je u Kvarneru i preko vikenda.
-
crveni_makovi
#1061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam to upratila ali sam se sjetila da si nekad ranije pisao kao ljekar, pa sam to i nasla pa sam se skroz zapetljala sta ja zapravo citam. Imam bujnu mastu, ali ne mogu da sebi docaram da ovako pisem u bratovo ime.Ozimician wrote: ↑31/10/2022 14:48Ja sam ing. masinstva, sestra mi je ljekar - pa pricam i njenu pricu. Vec sam to objasnio.crveni_makovi wrote: ↑31/10/2022 14:47 @Ozimician
Ozimician wrote: ↑11/08/2020 15:18 Pozdrav, kao neko ko ima 3 godine iskustva kao Dr.med. u BIH, koji je radio na svim nivoima zdravstvene zaštite te u privatnom i državnom sektoru, moj kratak odgovor je NE, ne isplati se. Da, kajem se i da mogu vratiti vrijeme sigurno ne bih medicinu upisao. Ovo pitanje sam postavio i drugim kolegama, od kojih su neki dugogodišnji specijalisti, skoro pred penziju i otprilike 80% ih je reklo isto kao i ja. Eh sad ako želiš opširan odgovor ide u sljedećem postu.
- Ozimician
#1062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slabo raja konta to - progresivno oporezivanje ubi svaku volju za napretkom. A cijena stanovanja ce ti pojesti svu razliku.madner wrote: ↑31/10/2022 14:48Ma kakvi, to je totalno amatersko razmisjanje, radi pokoji medior koji pojma nema o porezima pa se naseli u polugetu gdje ima 12% Njemaca i cudi se sto skola nije bas ugledna u pokrajini.sabanss wrote: ↑31/10/2022 14:40
Tesko je imati duplu prosjecnu platu jer je sistem takav da smanji razliku izmedju ljudi progresivnim porezima. Ali ko bi da radi za manje pare vani, neka ide.
Obzirom da su IT ljudi - ljubitelji gastronomije, nisu tipovi da stede na tome - i to ce im pojesti razliku.
Sta onda na kraju ostane xD
-
elcaliente
#1063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo reci cu ti ja izdajem 160 eura noc u Hr.Ozimician wrote: ↑31/10/2022 14:47Pa eto, zasto je tvoj izbor drugaciji od nekog ko kupi stan u Sarajevu? - Ok, nema more, ali imas planine i ostali sadrzaj.elcaliente wrote: ↑31/10/2022 14:43
To se mora diferencirati, EU, svake godine imam prihode, nema duplog oporezivanja, mogu na more kada hocu, posto je u Kvarneru i preko vikenda.
Stan u Sarajevu svakako mozes izdavati - porez, koji porez u Sarajevu na izdavanje![]()
Djeca mogu na more kada hoce, vozaju se u camcu, ljepo im citav dan,ide se u ribu pa se friska riba baca na rostilj.
Njemacki je domaci jezik.
Nekretnina je dobila npr za godinu dana vrijednost sto u Sarajevu nece za 5 godina.
Od nove godine sengen i euro.
I sada ti stavljas usporedbu Sarajevo
Sarajevo glavni grad a gotovo da nemoze da se sa Zadrom nosi.
- Ozimician
#1064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro, ja zimi lijepo idem na Jahorinu, pa Bjelasnicu, pa Trebevic, pa Igman...elcaliente wrote: ↑31/10/2022 14:53Evo reci cu ti ja izdajem 160 eura noc u Hr.
Djeca mogu na more kada hoce, vozaju se u camcu, ljepo im citav dan,ide se u ribu pa se friska riba baca na rostilj.
Nekretnina je dobila npr za godinu dana vrijednost sto u Sarajevu nece za 5 godina.
I sada ti stavljas usporedbu Sarajevo![]()
Bosanski domaci jezik, Euro i marka uvijek isti, domaci ljudi, domaca hrana, dzamije, cevapi..
Iskreno, ja ne sporim tvoj izbor, svako bira ono sto mu odgovara - ali nemoj onda ni ti sporiti i pitati se zasto neko bira BiH za ulaganje, svako ima svoje razloge i racunicu, tebi je mozda racionalnije da ti dijete moze pricati njemacki u Hrvatskoj, meni je racionalnije da moze pricati bosanski u Bosni i da moze otici u dzamiju npr.
Tebi to nije bitno - i ja to ne sporim. Ali nemoj ni ti onda da dovodis u pitanje tudje izbore.
I ponovo se vracamo na ono, ti si toliko stranac, odrastao tamo, a na forumu si koji se nekad zvao: Sarajevo-X.
-
elcaliente
#1065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nista ja ne sporim, svako sa svojim parama radi sta hoce.Ozimician wrote: ↑31/10/2022 15:05Pa dobro, ja zimi lijepo idem na Jahorinu, pa Bjelasnicu, pa Trebevic, pa Igman...elcaliente wrote: ↑31/10/2022 14:53
Evo reci cu ti ja izdajem 160 eura noc u Hr.
I sada ti stavljas usporedbu Sarajevo![]()
Bosanski domaci jezik, Euro i marka uvijek isti, domaci ljudi, domaca hrana, dzamije, cevapi..
Iskreno, ja ne sporim tvoj izbor, svako bira ono sto mu odgovara - ali nemoj onda ni ti sporiti i pitati se zasto neko bira BiH za ulaganje, svako ima svoje razloge i racunicu, tebi je mozda racionalnije da ti dijete moze pricati njemacki u Hrvatskoj, meni je racionalnije da moze pricati bosanski u Bosni i da moze otici u dzamiju npr.
Tebi to nije bitno - i ja to ne sporim. Ali nemoj ni ti onda da dovodis u pitanje tudje izbore.
I ponovo se vracamo na ono, ti si toliko stranac, odrastao tamo, a na forumu si koji se nekad zvao: Sarajevo-X.
Ja sam ovdje pricao o racionalnisti.
Ja sam kupio nekretnine na moru a nemoram ici na more kao sto ti kazes kupis stan u Sarajevu pa moras ici na planinu. Znaci cisto racionalno.
Ima mesdzida i u Njeamckoj i u Hr a sevap je klanjati u svojoj kuci.
Naravno da sam i na bosanskom forumu kao i na njemackom, zar to nije bogastvo? Cujem misljenja razlicitih ljudi.
Sto se tice fudbala tu svrljam i po engleskim forumima.
-
sabanss
#1066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Plata od 4500 eura neto za Njemačku je u IT-u manje-više moguća bez problema i toliko senior uzme i u BiH u apsolutnom iznosu.madner wrote: ↑31/10/2022 14:48Ma kakvi, to je totalno amatersko razmisjanje, radi pokoji medior koji pojma nema o porezima pa se naseli u polugetu gdje ima 12% Njemaca i cudi se sto skola nije bas ugledna u pokrajini.sabanss wrote: ↑31/10/2022 14:40
Stanarina 1500 eura tamo, ovdje za sličan stan oko 1000 KM. Ostatak troškova života je rekao bih tu negdje, skuplje kafane, jeftinije sve ostalo. Ispade da je u Njemačkoj skuplje živjeti za 2000 KM
Ja govorim o situaciji kada ode bračni par i rade u IT-u kakvi su slučajevi većine koja je otišla. Dvije plate + porezne olakšice + dječiji doplatak i eto te na 8 ili 9k neto eura što je i za njihove pojmove dobar prihod za porodicu.
- n+1
#1067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Plata od 4.5k neto implicira da je godišnji bruto preko 80k EUR, što prema zvaničnim podacima ima manje od 10% softver inžinjera u Njemačkoj. Dakle, ne, nije moguća "bez problema", jer govoriš o ciframa koje nema 90% ljudi koji rade taj posao.sabanss wrote: ↑31/10/2022 15:31Plata od 4500 eura neto za Njemačku je u IT-u manje-više moguća bez problema i toliko senior uzme i u BiH u apsolutnom iznosu.madner wrote: ↑31/10/2022 14:48
Ma kakvi, to je totalno amatersko razmisjanje, radi pokoji medior koji pojma nema o porezima pa se naseli u polugetu gdje ima 12% Njemaca i cudi se sto skola nije bas ugledna u pokrajini.
Stanarina 1500 eura tamo, ovdje za sličan stan oko 1000 KM. Ostatak troškova života je rekao bih tu negdje, skuplje kafane, jeftinije sve ostalo. Ispade da je u Njemačkoj skuplje živjeti za 2000 KM![]()
Ja govorim o situaciji kada ode bračni par i rade u IT-u kakvi su slučajevi većine koja je otišla. Dvije plate + porezne olakšice + dječiji doplatak i eto te na 8 ili 9k neto eura što je i za njihove pojmove dobar prihod za porodicu.
- Ozimician
#1068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta je ostalo jeftinije ?sabanss wrote: ↑31/10/2022 15:31Plata od 4500 eura neto za Njemačku je u IT-u manje-više moguća bez problema i toliko senior uzme i u BiH u apsolutnom iznosu.madner wrote: ↑31/10/2022 14:48
Ma kakvi, to je totalno amatersko razmisjanje, radi pokoji medior koji pojma nema o porezima pa se naseli u polugetu gdje ima 12% Njemaca i cudi se sto skola nije bas ugledna u pokrajini.
Stanarina 1500 eura tamo, ovdje za sličan stan oko 1000 KM. Ostatak troškova života je rekao bih tu negdje, skuplje kafane, jeftinije sve ostalo. Ispade da je u Njemačkoj skuplje živjeti za 2000 KM![]()
Nemoj samo reci - maslac
Bracni par koji radi u IT moze birati sta im je volja u zivotu, hoce li zivjeti na Barbadosu, BIH, Njemackoj, Norveskoj, UAE ...
Nigdje se nece napatiti.
E kod njih dolaze neke druge stvari, oni vagaju sta im je srcu volja.
- SaraFina
#1069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozimician wrote: ↑31/10/2022 15:42Sta je ostalo jeftinije ?sabanss wrote: ↑31/10/2022 15:31
Plata od 4500 eura neto za Njemačku je u IT-u manje-više moguća bez problema i toliko senior uzme i u BiH u apsolutnom iznosu.
Nemoj samo reci - maslac
Bracni par koji radi u IT moze birati sta im je volja u zivotu, hoce li zivjeti na Barbadosu, BIH, Njemackoj, Norveskoj, UAE ...
Nigdje se nece napatiti.
Realnost je da ti lično poznajes koliko bračnih parova a da su oboje u IT branši? Ili koliko Dr medicine? Koliko Dr medicine i IT stručnjaka? Da proširimo pretragu.
Lupetanje i lupetanje. Sa ciframa se nabacuju većinom oni koji ih ni u snu nisu vidjeli.
- Ozimician
#1070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Realnost poznajem 5 takvih parova - i nijedan nije u Njemackoj !SaraFina wrote: ↑31/10/2022 16:06Ozimician wrote: ↑31/10/2022 15:42
Sta je ostalo jeftinije ?
Nemoj samo reci - maslac
Nigdje se nece napatiti.
Realnost je da ti lično poznajes koliko bračnih parova a da su oboje u IT branši? Ili koliko Dr medicine? Koliko Dr medicine i IT stručnjaka? Da proširimo pretragu.
Lupetanje i lupetanje. Sa ciframa se nabacuju većinom oni koji ih ni u snu nisu vidjeli.
(da su oboje IT ili kombinacija - IT- Dr.necega)
P.S. Nisam ja zapoceo pricu o tim parovima, ja sam samo dao odgovor.
- SaraFina
#1071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dr čega? Medicina je jedino profitabilna u kombinaciji sa IT. Je li tako? Vani.
Dakle 800 k ojrića je para velika. I pola milijuna takodjer je lova, koju traba zaraditi, da ti cisto ostane pa da je treba upucaaš u stan neki u Minhenu.
Pisete o stotinama hiljada eura kao da su u pitanju 100 zelenbaći. Ajmo realnosti malo unijeti.
- n+1
#1072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da bi se kupio stan vrijednosti 500k, recimo na 20 godina, uz trenutne prosječne kamatne stope na hipotekarne kredite, potrebno je izdvojiti cca 3.3k EUR mjesečno.
Prosječna neto plata u Njemačkoj je 2.1k EUR.
Toliko o tome.
Prosječna neto plata u Njemačkoj je 2.1k EUR.
Toliko o tome.
- Ozimician
#1073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti ocigledno ne pratis moje postove ili si me zamjenila s nekim. Eto vrati se stranicu-dvije i prati moje postove.SaraFina wrote: ↑31/10/2022 16:13Dr čega? Medicina je jedino profitabilna u kombinaciji sa IT. Je li tako? Vani.
Dakle 800 k ojrića je para velika. I pola milijuna takodjer je lova, koju traba zaraditi, da ti cisto ostane pa da je treba upucaaš u stan neki u Minhenu.
Pisete o stotinama hiljada eura kao da su u pitanju 100 zelenbaći. Ajmo realnosti malo unijeti.
Ja furam totalno drugaciju spiku xD. Na pogresnog se istresas.
- SaraFina
#1074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je samo kredit rata. A gdje je život i režije. Djecu ako imaš troškovi.
- SaraFina
#1075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam šta furas ali evo @crveni_makovi je našla tvoje postove gdje si malo doktor bio. A sad si ING. Ja sam malo J-loOzimician wrote: ↑31/10/2022 16:19Ti ocigledno ne pratis moje postove ili si me zamjenila s nekim. Eto vrati se stranicu-dvije i prati moje postove.SaraFina wrote: ↑31/10/2022 16:13
Dr čega? Medicina je jedino profitabilna u kombinaciji sa IT. Je li tako? Vani.
Ja furam totalno drugaciju spiku xD. Na pogresnog se istresas.![]()