Ukrajina
-
EME91
#129426 Re: Ukrajina
U prosjeku je tokom WWII na istočnom frontu ginulo 5000 ljudi sa obje strane dnevno.
Dakle to je prosjek i govori se u poginulim u bitkama. Kad su bile ofanzive ginulo je i više, a bilo je dana sa relativno malim brojem poginulih.
Ukrajina tvrdi da je 950 rusa ubijeno tokom jučerašnjeg dana, a logika govori da je to max 25% dakle 1/4 ako ne i 1/5 od tog broja.
Nije nemoguće da je jučer umrlo 150-200 rusa i izbačeno iz stroja tj. ranjeno jos 200-300, mada realno je da je ta cifra daleko manja. Sami smo vidjeli masu video snimaka unistenog oklopa ( min 3 covjeka u oklopu ). Tek sto nismo vidjeli tj. sto nije snimano. Pa u onom napadu na luku mora da je suncokretilo makar 40 ljudi.
Mada realno jeste i neki zapadni izvori govore o tome da je cjelokupna sila tj. nekih 200.000 ljudi ruske armade izbacena iz stroja - pobijeno ili ozbiljnije ranjeno.
Dakle to je prosjek i govori se u poginulim u bitkama. Kad su bile ofanzive ginulo je i više, a bilo je dana sa relativno malim brojem poginulih.
Ukrajina tvrdi da je 950 rusa ubijeno tokom jučerašnjeg dana, a logika govori da je to max 25% dakle 1/4 ako ne i 1/5 od tog broja.
Nije nemoguće da je jučer umrlo 150-200 rusa i izbačeno iz stroja tj. ranjeno jos 200-300, mada realno je da je ta cifra daleko manja. Sami smo vidjeli masu video snimaka unistenog oklopa ( min 3 covjeka u oklopu ). Tek sto nismo vidjeli tj. sto nije snimano. Pa u onom napadu na luku mora da je suncokretilo makar 40 ljudi.
Mada realno jeste i neki zapadni izvori govore o tome da je cjelokupna sila tj. nekih 200.000 ljudi ruske armade izbacena iz stroja - pobijeno ili ozbiljnije ranjeno.
- drug_profi
#129427 Re: Ukrajina
Puno oklopa na spisku. Nije ovo samo pozadina. A vrlo malo artiljerije. Ovo negdje gori front.sumirprimus wrote: ↑30/10/2022 09:22Rezervisti, ne kriju se,plus himars napadi na ikupljalista orka
- astala_vistala
#129428 Re: Ukrajina
Ma napuhuju svi cifre i Rusi su do sad uništili preko 50 Himarsa
- drug_profi
#129429 Re: Ukrajina
Sto se tice brojanja. Moje misljenje je da je brojanje prilicno korektno.
Reality check je bio u septembru sa onim dopisom ruskog ministarstva finansija o novcu za isplatu poginulim.
Reality check je bio u septembru sa onim dopisom ruskog ministarstva finansija o novcu za isplatu poginulim.
- Čitalac
#129430 Re: Ukrajina
Od diplomatskih aktivnosti koje bi se mogle ticati i Ukrajine, a pred samit G20, svakako treba izdvojiti odlazak Scholza u Kinu naredne sedmice. On je prvi zapadni lider koji ide u Peking od početka pandemije (Macron je imao ideju da putuje s njim, ali se od toga odustalo).
- geralt
#129431 Re: Ukrajina
I tebi cu poslati jedan link da otvoris i procitas:
https://twitter.com/KilledInUkraine?ref ... r%5Eauthor
Na linku se nalaze ruski oficiri koje su identifikovali imenom, prezimenom i cinom da su poginuli u Ukrajini, na osnovu vijesti o sahranama u ruskim novinama i na ruskim drustvenim mrezama, dakle bilo kakvo preuvelicavanje tog broja nije moguce. Ima ih skoro 1400. Dodaj na taj broj koliko mislis da je jos poginulo ruskih oficira da ih nisu upratili, moja procjena je jos barem toliko.
Kada se uvjeris da su ovi podaci pouzdani, odgovori mi molim te na par pitanja:
1. Iz tvog iskustva kao ratnog veterana, koliki je na frontu odnos broja oficira, i broja obicnih vojnika i podoficira?
2. Takodjer iz tvog iskustva, da li su jednake sanse da pogine obicni vojnik i oficir (posebno major ili pukovnik), ili oficiri ipak cuvaju svoje guzice malo vise?
3. Da li i dalje mislis da su ukrajinskih brojevi poginulih Rusa znacajno preuvelicani?
Mislim, sto se mene tice, ne moras ti nista citati ni meni odgovarati, boli me kurac. Ali ako ces se ponasati kao padobranac na temi, nemoj se onda ljutiti ako te tako budu tretirali.
-
toska
-
PM72
#129433 Re: Ukrajina
Pošto si korektan sagovornik odgovoriću ti na upite.geralt wrote: ↑30/10/2022 11:44I tebi cu poslati jedan link da otvoris i procitas:
https://twitter.com/KilledInUkraine?ref ... r%5Eauthor
Na linku se nalaze ruski oficiri koje su identifikovali imenom, prezimenom i cinom da su poginuli u Ukrajini, na osnovu vijesti o sahranama u ruskim novinama i na ruskim drustvenim mrezama, dakle bilo kakvo preuvelicavanje tog broja nije moguce. Ima ih skoro 1400. Dodaj na taj broj koliko mislis da je jos poginulo ruskih oficira da ih nisu upratili, moja procjena je jos barem toliko.
Kada se uvjeris da su ovi podaci pouzdani, odgovori mi molim te na par pitanja:
1. Iz tvog iskustva kao ratnog veterana, koliki je na frontu odnos broja oficira, i broja obicnih vojnika i podoficira?
2. Takodjer iz tvog iskustva, da li su jednake sanse da pogine obicni vojnik i oficir (posebno major ili pukovnik), ili oficiri ipak cuvaju svoje guzice malo vise?
3. Da li i dalje mislis da su ukrajinskih brojevi poginulih Rusa znacajno preuvelicani?
Mislim, sto se mene tice, ne moras ti nista citati ni meni odgovarati, boli me kurac. Ali ako ces se ponasati kao padobranac na temi, nemoj se onda ljutiti ako te tako budu tretirali.
1.Na frontu je vrlo mali broj oficira viših po činu (iznad komandira čete a to ti je obično kapetan).Ostali se vrzmaju po IKM (isturena komandna mjesta).Vrlo rijetko na liniju dolaze pukovnici ili generali a i kad dođu provrte se po tranšejima i rovovima,gdje im je guzici sigurno uzmu durbin i šatro osmatraju i obavezno dadnu neki savjet tipa,kako bi oni nešto uradili da su tu...
2.Oficira na liniji pogotovo višeg može potrefit samo kakav zalutali metak jal granata,čuvaju oni svoje guzice...
3.Naravno da su preuveličani jer u ratu svi lažu.Lažima o gubicima neprijatelja svojoj vojsci dižeš moral jer obični vojnik to ne može provjeriti.Sjećam se kako su nas lagali,skoro svaki dan smo na sarajevskom ratištu uništili po jedan četnički oklop.A na kraju,kad se sve sabere i oduzme nismo ni 30 komada.
Zadovoljan?
-
Zumbul2
#129434 Re: Ukrajina
Dobri Leonardi, već su u Ukrajini
Last edited by Zumbul2 on 30/10/2022 12:59, edited 1 time in total.
-
seksi_ideje
#129435 Re: Ukrajina
Moguc razlog je najvjerovatnije prodaja dijela luke u Hamburgu Kinezima. Medjunarodne kritike Scholzu su vec sada zestoke.Čitalac wrote: ↑30/10/2022 11:08 Od diplomatskih aktivnosti koje bi se mogle ticati i Ukrajine, a pred samit G20, svakako treba izdvojiti odlazak Scholza u Kinu naredne sedmice. On je prvi zapadni lider koji ide u Peking od početka pandemije (Macron je imao ideju da putuje s njim, ali se od toga odustalo).
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#129436 Re: Ukrajina
Ruski gubitci su strasni, za nekog ko se je umislio da je super sila i da moze pregaziti pola europe u deset dana, preuvelicana snaga tigra od papira, tako je i sa kinezima.Jedina super sila je ovdje Amerika i to zahvaljujuci organizaciji i tehnologiji.Imaju toliko obucenih spijuna, satelita, IT tehnologije itd da kad onaj u nekoj spilji prne oni detektuju.
Ovo je katastrofalan udarac za kremlj.Oni poslije ovoga nisu ni za gruziju opasni, prosto nemaju vojnu moc koju su prezentovali decenijama.Rusija se raspada to je neminovno.Jedino ako im zapad opet pritekne u pomoc ko devedesetih... ovaj put nece to je sigurno, horde s istoka se moraju razbiti na drzavice koje su naklonjene europi.Rusija nije nikad bila niti ce biti.ANALIZA FORBESA
Kako je Rusija u Ukrajini izgubila korpus zbog kojeg je NATO trebao strahovati
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kako ... /221030013
Raspoređivanje i naknadno uništenje 11. armijskog korpusa tragedija je za ljude koji su patili i umrli pod njegovim zapovjedništvom, ali i užasan udarac za ruske ratne napore u Ukrajini.
Implikacije poraza ovog korpusa se protežu cijelom Evropom, 11. armijski korpus trebao je braniti Kalinjingrad i ugroziti istočnu frontu NATO-a. Sada ne može ni jedno ni drugo, zaključuje Forbes.
- Sanjarko
#129437 Re: Ukrajina
gubitci, ne gubitci, sjbse oni i UA i RU, EU i svijet uvukose u krizu itd., i bez vaznih razloga, da ne lajem iz kojih, ndrkn naci-faci ideologijom itd., oporavljati cemo se mi svi dugo nakon ovoga, ako se stanje stabilizira, a onaj mini iz Kremlja nas sve zavali u govna, tesko ce on otic
-
CrveniKuk
#129438 Re: Ukrajina
Ako insistiraš na kulturi dijaloga,trebao bi prestati koristiti izraze kao sto je “budala neopjevana”. Kultura dijaloga ne podrazumjeva vrijeđanje i riječnik koji podrazumjeva omaložavanje drugih. Ako se i ne slažeš sa nekim iznijetim podatkom i mišljenjem,postoje drugi načini i riječi kojim to možeš izraziti. Ovako,malim uvidom u tvom ponašanju,govori da tebi nedostaje bilo kakva kultura,ne samo dijaloga,nego i opsteg odnosa prema ljudima kako na ovom foruma,a pretpostavljam i prema ljudima u tvojoj neposrednoj okolini.
-
CrveniKuk
#129439 Re: Ukrajina
Ukrajinci oslobađaju Hesonsku oblast.
Spoiler
Show
- Čitalac
#129440 Re: Ukrajina
Gaidai javlja da su ruske snage digle u vazduh mostove kod Krasnoričenska i Kremine.

S druge strane, rusko ministarstvo odbrane prijavljuje najveći napredak na frontu od juna do danas. Kako se navodi u saopštenju, ruske snage napredovale su „nešto više od 3 kilometra i stigle na obode naselja Pavlovka kod Vugledara“.According to Gaidai, the Russian command has set a task for its troops to stop the advance of the Armed Forces of Ukraine, but the weather is getting better, so "the affairs of the defenders will go faster."
-
CrveniKuk
#129441 Re: Ukrajina
Povlačenje Rusa. Poprilično su panici,jer na kraju vozilo sa kojim su se prevozili se prevnulo.
-
PM72
#129442 Re: Ukrajina
Jesam li kome lično rekao da je "budala neopjevana? Nisam.A davno sam izašao iz klupa gdje su mi držali predavanja.Tema je Ukrajina i dao sam svoj komentar na školski primjer ratne laži da je juče haman hiljadu rusa zaginulo.CrveniKuk wrote: ↑30/10/2022 12:47Ako insistiraš na kulturi dijaloga,trebao bi prestati koristiti izraze kao sto je “budala neopjevana”. Kultura dijaloga ne podrazumjeva vrijeđanje i riječnik koji podrazumjeva omaložavanje drugih. Ako se i ne slažeš sa nekim iznijetim podatkom i mišljenjem,postoje drugi načini i riječi kojim to možeš izraziti. Ovako,malim uvidom u tvom ponašanju,govori da tebi nedostaje bilo kakva kultura,ne samo dijaloga,nego i opsteg odnosa prema ljudima kako na ovom foruma,a pretpostavljam i prema ljudima u tvojoj neposrednoj okolini.
-
CrveniKuk
#129443 Re: Ukrajina
Poginuli Rusi. Po boji lišća na drveću,rekao bi da je snimak od ranije,da nije nedavno sniman.
Spoiler
Show
- video
#129444 Re: Ukrajina
Dzaba se trudite objasnjavajuci. bilo sta puskomitraljescu.
Jednostavno ne ide.
I nemojte onda.
Btw, sve ce to biti vagnerovsko
Jednostavno ne ide.
I nemojte onda.
Btw, sve ce to biti vagnerovsko
-
Zumbul2
- amidzazeher
#129446 Re: Ukrajina
Ti jos uvijek u devedesetim. Pa vidis cime se ovi danas bubaju covjece. Dronom mu u zemunicu uleti a krater od rakete 25m.PM72 wrote: ↑30/10/2022 12:18 3.Naravno da su preuveličani jer u ratu svi lažu.Lažima o gubicima neprijatelja svojoj vojsci dižeš moral jer obični vojnik to ne može provjeriti.Sjećam se kako su nas lagali,skoro svaki dan smo na sarajevskom ratištu uništili po jedan četnički oklop.A na kraju,kad se sve sabere i oduzme nismo ni 30 komada.
Zadovoljan?
U ovim ratu ni u rovu nisi siguran, valjda si to skontao do sada
Last edited by amidzazeher on 30/10/2022 13:13, edited 2 times in total.
- video
#129447 Re: Ukrajina
Priprema se jedan kotlic da krcka za svatove
-
Zumbul2
#129448 Re: Ukrajina
Nego vidim bacaju i ručne bombe iz dronova, baš neučinkovite. Mislim da je protivpješadijski trenutni tromblon najbolje rješenje, nije ni puno teži ali ima jače punjenje RDX i više gelera. Toga bi trebali imati. Govorim o živoj sili ne o oklopu naravno.
Last edited by Zumbul2 on 30/10/2022 13:15, edited 1 time in total.
- video
#129449 Re: Ukrajina
Obuka UAF na NASAMS-u samo sto nije gotova - citati da je vec zavrsena
- video
#129450 Re: Ukrajina
Ma najbolje je ono sto su radili oni bjelorusi u sastavu UAF sa onim 120kama.