Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#901 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:11
Bloo wrote: 29/10/2022 20:09

Privedi drugu (serijatski) zenu, ali da i ta bude dobro situirana.
Ev u medjuvremenu :D
I onda ti ne treba neben job :D al nek bude neka Turkinja porijeklom a da ima njemacko drzavljanstvo i onda si obezbjeden totalno :D zena stalni, druga zena njemacko drzavljanstvo... sjo :D :kiss:
elcaliente

#902 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:09
sehohari wrote: 29/10/2022 20:06

Uveli su ih 2004. kao vid izrabljivanja radnika. I uništili socijalnu državu.

Do tada npr. nije postojao Hartz IV, nego obična socijalna pomoć.
Npr. ako bi prije ostao bez posla, država ti plaća određenu sumu koja se orijentiše prema tvojoj plati, a sada ti davaju tek onoliko koliko ti treba da imaš da preživiš. I to tek kada prodaš/potrošiš svu imovinu koju imaš.
Sad će neko reći "hej, pa ne mogu se neradnici finansirati". Pa ne mogu. Ali si time stvorio ogroman pritisak na radnike i doveo u loš položaj ljude koji u visokim godinama ostanu bez posla.
Plus što je bila deregulacija tržišta rada, pa nastali stvari poput Leiharbeita, gdje u biti radiš bez ikakvog pravog ugovora za dosta manje para nego "pravi radnik".
Dok nekom ne svane, drugom ne smrkne.

Ev npr ja sam neki dan kreno neki neben raditi. Dobro mi dodje mjesecno 520e sa stranem.
Meni kao radniku je to super.

Sto se socijale.tice....svakako ovu drzavu muzu mnogi na socijali...
Sta radis?
skafiskafsnjak

#903 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 29/10/2022 20:12
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:11

Ev u medjuvremenu :D
I onda ti ne treba neben job :D al nek bude neka Turkinja porijeklom a da ima njemacko drzavljanstvo i onda si obezbjeden totalno :D zena stalni, druga zena njemacko drzavljanstvo... sjo :D :kiss:
Vidis ti, dobro si to skontala. Kao da imas nekog iskustva.... :D
Ne treba se sa Turkinjama petljati :lol:

@elcaliente na neben mislis?
elcaliente

#904 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:14
Bloo wrote: 29/10/2022 20:12

Da.
skafiskafsnjak

#905 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/10/2022 20:15
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:14

Da.
Neka firma radi za rent a car. Ja za tu firmu vozim auta. Odvezem auto da ga operu, kad zavrse parkiram ga i to je to :D
Idem po drugo i tako....

Bez znoja :D
elcaliente

#906 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:19
elcaliente wrote: 29/10/2022 20:15
Da.
Neka firma radi za rent a car. Ja za tu firmu vozim auta. Odvezem auto da ga operu, kad zavrse parkiram ga i to je to :D
Idem po drugo i tako....

Bez znoja :D
Super.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#907 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:02
sehohari wrote: 29/10/2022 20:00

Vic je sa Instagrama, ali nekako oslikava realno stanje.

Ovdje su u biti društva manje-više podjeljena, mada je tolerancija kao takva na dobrom nivou.
Ja i ne ocekujem da me dozivljavaju kao Njemca.
Pa.valjda zato i ne primjecujem.... Imao sam OP oka nedavno, doktor super ljubazan prema meni.... Nisam puno.cekao..sve 5. Takve stvari su mi.bitne
Pa nije vama koji ste došli vamo kao već formirane ličnosti, kao ljudi koji u biti jesu stranci: Odrasli negdje drugo, školovali se tamo...

Ali gadno je to kada tamo gdje si rođen uvijek imaš gorak osjećaj da tu ne pripadaš.
Evo, primjera radi, ti si iz Mostara, ako se ne varam. Ako se nešto u tvom gradu izgradi, ako se nešto otvori, bude neka manifesticija, ti si na neki način ipak radostan. Zato što imaš veliki osjećaj pripadnosti prema tom mjestu.
Kada se priča o ratu, ti direktno gledaš to kao događaje uz koje si vezan, davaš tome neku dozu emocije.

Ja, iako sam ovdje rođen, iako sam ovdje odrastao, školovao se, njemačku istoriju čitam kao onu Japana. Zato što u biti znam da bi svi bitni učesnici tih vremena - od Kohla do Adenauera - na mene gledali kao strano tkivo. Iako ja u biti nemam neko drugo mjesto kojem pripadam.

Zato ljude dole iritira to što veliki broj "dijasporaca" razvija nacionalne osjećaje iako nema neku direktnu vezu prema Bosni i Hercegovini. Mi ovdje nemamo kome pripadati. Nisu dijasporci "nabrijani" prema Bosni toliko zato što su nekakvi radikali, već zato što se nemaju kome drugom okrenuti. Ja kada odem dole, nema nikakve veze da li sam rođen vani, školovao se vani ili tu živio, niko neće ikada upitati moju pripadnost toj zemlji, ukoliko neke osnovne stvari poput jezika savladam.
Ovdje, ma koliko god ja pokušavao da to izblijedim, uvijek moram misliti hoće li me neko zakinuti kada vidi moje prezime. Iako ja u biti tu nisam "kriv". Ja sam odavde, ja sam ovom društvo dao doprinos kao i svako drugi, moj dedo je još krajem 60-tih doprinjeo u izgradnji ove zemlje. Cijelog života sam u istoj ravni kao ti, iako smo pod potpuno različitim okolnostima ovdje (nadam se da mi nećeš zamjeriti ovu rečenicu...).

I tako je u svim zemljama svijeta. Možda jedino Amerika ne spada u tu kategoriju, ali ona i jeste definicija jedne useljeničke zemlje.

Izvinjavam se što sam možda od ovoga napravio predug tekst, ali baš mi je bilo važno jednom pisati/pričati o tome...
skafiskafsnjak

#908 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 29/10/2022 20:20
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:02

Ja i ne ocekujem da me dozivljavaju kao Njemca.
Pa.valjda zato i ne primjecujem.... Imao sam OP oka nedavno, doktor super ljubazan prema meni.... Nisam puno.cekao..sve 5. Takve stvari su mi.bitne
Pa nije vama koji ste došli vamo kao već formirane ličnosti, kao ljudi koji u biti jeste stranci: Odrasli negdje drugo, školovali se tamo...

Ali gadno je to kada tamo gdje si rođen uvijek imaš gorak osjećaj da tu ne pripadaš.
Evo, primjera radi, ti si iz Mostara, ako se ne varam. Ako se nešto u tvom gradu izgradi, ako se nešto otvori, bude neka manifesticija, ti si na neki način ipak radostan. Zato što imaš veliki osjećaj pripadnosti prema tom mjestu.
Kada se priča o ratu, ti direktno gledaš to kao događaje uz koje si vezan, davaš tome neku dozu emocije.

Ja, iako sam ovdje rođen, iako sam ovdje odrastao, školovao se, njemačku istoriju čitam kao onu Japana. Zato što u biti znam da bi svi bitni učesnici tih vremena - od Kohla do Adenauera - na mene gledali kao strano tkivo. Iako ja u biti nemam neko drugo mjesto kojem pripadam.

Zato ljude dole iritira to što veliki broj "dijasporaca" razvija nacionalne osjećaje iako nema neku direktnu vezu prema Bosni i Hercegovini. Mi ovdje nemamo kome pripadati. Nisu dijasporci "nabrijani" prema Bosni toliko zato što su nekakvi radikali, već zato što se nemaju kome drugom okrenuti. Ja kada odem dole, nema nikakve veze da li sam rođen vani, školovao se vani ili tu živio, niko neće ikada upitati moju pripadnost toj zemlji, ukoliko neke osnovne stvari poput jezika savladam.

I tako je u svim zemljama svijeta. Možda jedino Amerika ne spada u tu kategoriju, ali ona i jeste definicija jedne useljeničke zemlje.

Izvinjavam se što sam možda od ovoga napravio predug tekst, ali baš mi je bilo važno jednom pisati/pričati o tome...
Pa vidi... Siguran sam da nije svaki slucaj takav. Mozda ima onih koji ce te prihvatiti kao svoga.
Ali to je jednostavno tako i ti si se do sada sigurno pomirio sa tim.
Ne mogu se nikako zamisliti u toj situaciji ...jbg. I svom cu djetetu sutra objasniti te stvari.

Meni je bitnije sto sam naveo gore...doktori i slicne stvari. Iako i tu mozda ima svacega, ali ja jos nisam osjetio. Sasvim pozitivno iskustvo sa OP oka...i sa kucnom doktoricom, a starija Njemica je.
elcaliente

#909 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:26

Pa nije vama koji ste došli vamo kao već formirane ličnosti, kao ljudi koji u biti jeste stranci: Odrasli negdje drugo, školovali se tamo...

Pa vidi... Siguran sam da nije svaki slucaj takav. Mozda ima onih koji ce te prihvatiti kao svoga.
Ne mogu se nikako zamisliti u toj situaciji ...jbg. I svom cu djetetu sutra objasniti te stvari.

Meni je bitnije sto sam naveo gore...doktori i slicne stvari. Iako i tu mozda ima svacega, ali ja jos nisam osjetio. Sasvim pozitivno iskustvo sa OP oka...i sa kucnom doktoricom, a starija Njemica je.
Naravno ali to su sve finese. Gledajuci ukupno Njemacka je top topova za Bosance.
Treba se zapitati kako bi se mi ponasali da imamo ovoliki broj stranaca u BiH.
skafiskafsnjak

#910 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/10/2022 20:33

Naravno ali to su sve finese. Gledajuci ukupno Njemacka je top topova za Bosance.
Pa vidis... Posao.sam da napisem, kako bi mi prihvatili Njemce... U smislu da odbranim Njemce , aludirajuci na to da ih ne bismo prihvatili.

Ali kad bolje razmislim, nisam bas tako siguran...drugaciji, topliji narod smo mi
Hakiz

#911 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:35
elcaliente wrote: 29/10/2022 20:33

Pa vidis... Posao.sam da napisem, kako bi mi prihvatili Njemce... U smislu da odbranim Njemce , aludirajuci na to da ih ne bismo prihvatili.

Ali kad bolje razmislim, nisam bas tako siguran...drugaciji, topliji narod smo mi
Zato što nemamo toliko imigranata. Da ih imamo, ne bismo bili toliko topli. Ni naše Rome ne podnosimo, kamoli tuđince.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#912 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Naravno takvih ljudi ima. Dobar dio ljudi je ovdje takav, pa imam ja i dosta prijatelja Njemaca. I sve je to fino. Mislim, imam ja tu i nekih specifičnosti: Imam plavu kosu, plave oči, "čisti Njemac" što bi se reklo...
Mali milion puta sam dosad čuo "pa ti uopšte ne izgledaš kao stranac". Tako da ljudi kod mene ponekad potpuno izblijede ime i prezime.
Ja lično nikad nisam doživio neke neugodnosti, jednostavno: pričam bolje Njemački od samih Njemaca, izgledam "njemački" i savršeno se uklapam u prosječnog Hansa.
Ali treba na umu da mi jedino to i definiše pripadnost. Da sam malo više ispao kao babo, drugačija priča bi bila. I bezbroj puta sam to vidio.

Ne krivim ja tu "Nijemce". Tako je svugdje. Kako bi tek bilo u Bosni gdje je za nekog u Konjicu Sarajlija već polu-stranac.

Ali jednostavno treba to imati na umu kada se razmišlja o odlasku u neku drugu zemlju. Ja sam to prihvatio, živim s tim. Rekoh, nikad nisam imao neku neugodnost, naprotiv, ali sam baš kroz te pogodnosti vidio šta znači nemati sreću kao ja.
moonca

#913 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Romi. nisu primjer, za situaciju :-)
Ozimician

#914 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Iskreno mi u BIH odlično prihvatamo sve imigrante koji rade svoj posao i nikoga ne diraju.

Bar iz mog dosadašnjeg iskustva u BiH.

Naravno da ne možemo privhatati imigrante koji dolaze bez papira, zuje po semaforima i obijaju kuće po Krajini i uništavaju imovinu. S takvim imigrantima nijedna zemlja ne može biti zadovoljna, da je najtolerantnija na svijetu. A i takvi su se na početku srdačno dočekivali, ljudi su im davali besplatno kuće za stanovanje čak, a za hranu i odjeću da ne pričam.

Sve imigrante koje sam upoznao u BiH, koji su tu došli da rade, bili su jako jako dobro prihvaćeni od nas.
Last edited by Ozimician on 29/10/2022 20:43, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#915 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

@sehohari

Meni je to jasno... Ne.ocekujem da budem Njemac niti pokusavam, kao neki....
Last edited by skafiskafsnjak on 29/10/2022 20:42, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#916 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:35 drugaciji, topliji narod smo mi
Jesmo <3
Cak imamo i nadimak u Njemackoj - Jugo betrugo :D
Mi smo onako divni, topli, srdacni - na prvu (ne govorim o sebi i tebi) i onda gledamo kako zajebati i prodati ciglu. :D I Spanci su divni i topli i zato se slazemo sa njima izvrsno :D
Germani mozda jesu na prvu hladniji, kao i npr. Englezi, ali jednom kada te prihvate kao prijatelje, nema problema. Meni je sok i vjerevica bila i njemacka direktnost (divna osobina) i engleska rezervisanost. Ali naucis da zivis sa tim i da usvojis neke dobre karakteristike.
skafiskafsnjak

#917 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote: 29/10/2022 20:42
Jesmo <3
Mi smo onako divni, topli, srdacni - na prvu (ne govorim o sebi i tebi) i onda gledamo kako zajebati i prodati ciglu. :D I Spanci su divni i topli i zato se slazemo sa njima izvrsno :D
. Meni je sok i vjerevica bila i njemacka direktnost (divna osobina) i engleska rezervisanost. Ali naucis da zivis sa tim i da usvojis neke dobre karakteristike.
To mogu potvrditi iz iskustva . Jedno.iskustvo sa komsijom, drugo sa zeninom kolegicom.

Jugo betrugo... :skoljka:
Hakiz

#918 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

moonca wrote: 29/10/2022 20:40 Romi. nisu primjer, za situaciju :-)
Jesu primjer kako prihvatamo drugačije od "nas". Ako naše sugrađane koji su drugačiji diskriminišemo, šta bi tek strancima radili.

Nije problem kada imaš nekoliko stotina, nekoliko hiljada drugačijih. Kada bismo na 2,5 miliona imali 50.000 i više "onih" vidjeli bismo koliko smo stvarno topli.
Ozimician

#919 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Jesmo <3
Germani mozda jesu na prvu hladniji, kao i npr. Englezi, ali jednom kada te prihvate kao prijatelje, nema problema. Meni je sok i vjerevica bila i njemacka direktnost (divna osobina) i engleska rezervisanost. Ali naucis da zivis sa tim i da usvojis neke dobre karakteristike.
Ti i ja imamo totalno različita iskustva. Njemačka direktnost - pa ljudi iza leđa tračaju više nego svi bosanci. U kojoj god sam firmi radio, tračevi se prenose brzinom svjetlosti, kad i kako - ne znam.

A što se tiče Njemaca i davanja nadimaka - jbg ništa novo za njih.

Njemci da te prihvate kao prijatelja - možda je ženama lakše. Muškarcima u 30-tim - nemoguće.
Hakiz

#920 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 29/10/2022 20:41 Iskreno mi u BIH odlično prihvatamo sve imigrante koji rade svoj posao i nikoga ne diraju.

Naravno da ne možemo privhatati imigrante koji dolaze bez papira, zuje po semaforima i obijaju kuće po Krajini i uništavaju imovinu. S takvim imigrantima nijedna zemlja ne može biti zadovoljna, da je najtolerantnija na svijetu. A i takvi su se na početku srdačno dočekivali, ljudi su im davali besplatno kuće za stanovanje čak, a za hranu i odjeću da ne pričam.

Sve imigrante koje sam upoznao u BiH, koji su tu došli da rade, bili su jako jako dobro prihvaćeni od nas.
Stvar je u brojevima. 2.000 imigranata odlično prihvatimo. Bilo bi dobro vidjeti kako bismo prihvatili 200.000.
Ozimician

#921 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 29/10/2022 20:45
moonca wrote: 29/10/2022 20:40 Romi. nisu primjer, za situaciju :-)
Jesu primjer kako prihvatamo drugačije od "nas". Ako naše sugrađane koji su drugačiji diskriminišemo, šta bi tek strancima radili.

Nije problem kada imaš nekoliko stotina, nekoliko hiljada drugačijih. Kada bismo na 2,5 miliona imali 50.000 i više "onih" vidjeli bismo koliko smo stvarno topli.
Pa druže, niko živ Rome ne diskriminiše, oni čak imaju "pozitivnu diskriminaciju", npr. studiranje im je besplatno i imaju prioritet pri upisu na fakultet, koja to nac. manjina igdje ima ?

Šta treba da radimo prema Romima da ih prihvatimo? Ne kontam? + Romi nisu imigranti, a pogotov ne imigranti koji su tu došli zbog posla.
skafiskafsnjak

#922 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Hakiz wrote: 29/10/2022 20:46
Ozimician wrote: 29/10/2022 20:41 Iskreno mi u BIH odlično prihvatamo sve imigrante koji rade svoj posao i nikoga ne diraju.

Stvar je u brojevima. 2.000 imigranata odlično prihvatimo. Bilo bi dobro vidjeti kako bismo prihvatili 200.000.
Ali mi pricamo.o strancima u Deu, ne.migrantima.
Ljudima koji rade i placaju porez.
Bloo
Globalna šefica

#923 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 29/10/2022 20:46

Jesmo <3
Ti i ja imamo totalno različita iskustva. Njemačka direktnost - pa ljudi iza leđa tračaju više nego svi bosanci. U kojoj god sam firmi radio, tračevi se prenose brzinom svjetlosti, kad i kako - ne znam.

A što se tiče Njemaca i davanja nadimaka - jbg ništa novo za njih.

Njemci da te prihvate kao prijatelja - možda je ženama lakše. Muškarcima u 30-tim - nemoguće.
Direktnost ne iskljucuje tracanje. :D
Tracanje je urodena ljudska osobina :D

Sto se tice davanja nadimaka, nije ni nama maHane, ali to je vec drugi par rukava.

Ti pokusaj sa kakvim hobijima :D planinarenje, kurs plesa itd... :D mozda se sprijateljis sa nekim.
Pa i Bosni se druzis sa ljudima koje si upoznao na faksu uglavnom ili srednjoj da su ti dobri prijatelji. Eventualno sa posla ako ste poceli zajedno raditi kad vam je bilo20tak. Sto su ljudi stariji, to teze sklapaju cvrsca prijateljstva. To nema veze sa drzavom.
Ozimician

#924 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 29/10/2022 20:46

200 000 Imigranata je skoro 15% stanovništva. U Njemačkoj je taj broj oko 15% i pored ovakvog useljavanja, koje traje 50 god i više.

Naravno da ne bi dobro prošlo da ti dođe odjednom 200 000 ljudi u BIH, bez obzira ko su i šta su, jednostavno je prevelik šok za sistem.

Ono što sam doživio - svi imigranti koji su kod nas došli da rade i da se trude, dobro su prihvaćeni. Za vrijeme sirijske krize kod nas je u firmu došao jedan sirijac inžinjer, i bio je odlično prihvaćen, svi smo mu davali i ptičijeg mlijeka, vodili ga na kafe, gledali skupa utakmice, itd.

Eh sad, njemu je BiH bila usputna stanica i otišao je kratko nakon toga dalje.
Ozimician

#925 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 29/10/2022 20:51 Ti pokusaj sa kakvim hobijima :D planinarenje, kurs plesa itd... :D mozda se sprijateljis sa nekim.
Pa imam ja prijatelja - ali nemam Njemaca prijatelja - pogrešno si me skontala. xD
Post Reply