Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Proosvjetni_uhljeb

#41151 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Proosvjetni_uhljeb »

Ljudima kojima je u opisu posla da voze (a naročito u Sarajevu) treba priznati beneficirani radni staž. Ono je postalo neizdrživo.

Danas sam, poslije nekog vremena, opet morao u Sarajevo. Nisu problem ni kolone ni zastoji nego potpuno nepotrebna i nelogična usporavanja i kilavljenja. Nekoliko puta mi je dolazilo da izađem na semaforu i poguram onog ispred da lakše krene.

Kad sam se uspio izvući iz Sarajeva, na pravcu ka Semizovcu lik nailazi na policijsku patrolu i na ograničenju 60 usporava na 50. Zašto?

Ipak je pobjednik lik od prije nekoliko dana: na pravcu kroz Lješevo na ograničenju 50 vidi policajca koji tek postavlja tronožac sa kamerom i usporava na manje od 40. Znači, kamera stoji ukrivo, nije uopšte okrenuta ka nama niti je uključena, ali ovaj panično nagazio na kočnicu.
vjeshalica

#41152 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Ona katastrofa od brudicapedera sto samo sto ne pocnu pusiti mjenjac dok stoje u traKi kod Montane (valjda) na Grbavici je prevrsila svaku mjeru. Tu treba kamera za zaustavljanje da radi.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#41153 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 27/10/2022 16:52 Ljudima kojima je u opisu posla da voze (a naročito u Sarajevu) treba priznati beneficirani radni staž. Ono je postalo neizdrživo.

Danas sam, poslije nekog vremena, opet morao u Sarajevo. Nisu problem ni kolone ni zastoji nego potpuno nepotrebna i nelogična usporavanja i kilavljenja. Nekoliko puta mi je dolazilo da izađem na semaforu i poguram onog ispred da lakše krene.
pa trubimo o tome godinama ovdje :lol: :lol:
phillie

#41154 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by phillie »

EFD22 wrote: 27/10/2022 14:11
Naslovnica wrote: 27/10/2022 14:09 Može se provjeriti u registru kazni.
Ne znam koliko treba vremena od prekršaja do unosa u sistem?

https://www.iddeea.gov.ba/egradjanin/r/ ... finestatus
Prije nego bude unesena u sistem svakako bi mu došla obavijest o prekršaju kući da se izjasni ukoliko je neko drugi vozio njegovo vozilo. Ukoliko se u datom roku ne izjasni, onda se podrazumijeva da je on vozio i kazna ide njemu, i tek onda je kazna u sistemu i može se provjeriti.

Tako da mu ta provjera ništa ne znači, svakako će dobiti obavijest prije prekršajnog naloga.
Ne kontam onda zbog cega su postavili online provjeru? Ako neko ne dobije obavjest? Ja sam mislio da kazna odmah ide na tvoje ime, pa onda ako se izjasnis da nisi ti vozio, skida se i prebacuje na kolegu. Dzaba onda provjeravam online, bolje da postara provjerim :D
ZoomZoomKiwi

#41155 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

phillie wrote: 27/10/2022 19:35
EFD22 wrote: 27/10/2022 14:11

Prije nego bude unesena u sistem svakako bi mu došla obavijest o prekršaju kući da se izjasni ukoliko je neko drugi vozio njegovo vozilo. Ukoliko se u datom roku ne izjasni, onda se podrazumijeva da je on vozio i kazna ide njemu, i tek onda je kazna u sistemu i može se provjeriti.

Tako da mu ta provjera ništa ne znači, svakako će dobiti obavijest prije prekršajnog naloga.
Ne kontam onda zbog cega su postavili online provjeru? Ako neko ne dobije obavjest? Ja sam mislio da kazna odmah ide na tvoje ime, pa onda ako se izjasnis da nisi ti vozio, skida se i prebacuje na kolegu. Dzaba onda provjeravam online, bolje da postara provjerim :D
Da provjeriš prije registracije auta npr. imaš li šta neriješeno.

Provjereno prvo dođe obavijest u kojoj je naveden član zakona koji je prekršen ali ne i kazna koja je predviđena. I dalje u nastavku imaš obrazac za izjašnjenje ukoliko ti - vlasnik vozila, nisi vozio, u koji unosiš podatke vozača. I naravno imaš navod da ukoliko u roku od sedam dana od zaprimanja obavijesti ne odgovoriš na istu (možeš poštom, faksom ili lično) smatrat će se da si ti upravljao vozilom u momentu činjenja prekršaja i prekršajni nalog će (tek tada) biti izdat tebi.

Uostalom na tom portalu nisu samo prekršaji iz nadležnosti ZoBS, nego svi mogući prekršaji prema svim zakonima BiH.
phillie

#41156 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by phillie »

EFD22 wrote: 27/10/2022 19:39

Provjereno prvo dođe obavijest u kojoj je naveden član zakona koji je prekršen ali ne i kazna koja je predviđena. I dalje u nastavku imaš obrazac za izjašnjenje ukoliko ti - vlasnik vozila, nisi vozio, u koji unosiš podatke vozača. I naravno imaš navod da ukoliko u roku od sedam dana od zaprimanja obavijesti ne odgovoriš na istu (možeš poštom, faksom ili lično) smatrat će se da si ti upravljao vozilom u momentu činjenja prekršaja i prekršajni nalog će (tek tada) biti izdat tebi.

Uostalom na tom portalu nisu samo prekršaji iz nadležnosti ZoBS, nego svi mogući prekršaji prema svim zakonima BiH.

Ovo boldirano: i onda kad je prekrsajni nalog dosao na moje ime, onda imam sedam dana da platim 50% kazne, ili ovo sedam dana je uracunato u ono prvo sedam dana?
ZoomZoomKiwi

#41157 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

phillie wrote: 27/10/2022 20:09

Ovo boldirano: i onda kad je prekrsajni nalog dosao na moje ime, onda imam sedam dana da platim 50% kazne, ili ovo sedam dana je uracunato u ono prvo sedam dana?
Tih sedam dana za plaćanje 50% kazne teče od dana primitka prekršajnog naloga (ne obavijesti), računajući i taj dan.
Proosvjetni_uhljeb

#41158 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Znajući naše poštare, može proći i mjesec dana do primanja obavještenja. On zavede da je poštu predao a sam Bog zna šta je sa njom uradi i kome ju je ostavio. Naročito po nekim selima. Ostavi u prodavnici, da nekom djetetu (četvrti osnovne - drugo polugodište) itsl. Primjer: moj PIN od VISA Electron banke nisam dobio ni nakon 15 godina otkad mi ga je UniCredit banka poslala. Kartica je istekla i deaktivirana a ja PIN vidio nisam. Srećom, imao sam drugu pa mi ova nije ni trebala, zato se nisam previše trudio tražiti novi PIN (par puta sam išao u banku, ali bez rezultata).
Ateista

#41159 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Jutros raskrsnica na otoci, prilazim i u lijevoj traci je 3-4 vozila, u srednjoj 5-6 i u desnoj samo jedno koje jos vozi i prestroji se u srednju gdje jevec bilo nekoliko vozila a desna ostaje prazna. :shock:
To je prvo cime sam bio sokiran i sto nikad do sad nisam dozivio, prebacim se logicno u desnu koja je prazna ocekujuci da ce neko iz srednje naglo i bez zmigavca preci u desnu i nakon toga guslati, ali jos veci sok da to niko nije uradio dok sam ja dosao do raskrsnice. :shock:
Ne nervira me, samo sam sokiran jer ovako nesto nisam dozivio, trebalo mi je nekoliko minuta da dodjem sebi...
artur morgan

#41160 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

Kad je u pitanju dostavljanje prekršajnog nalaga poštom. Propisano je članom 56 zakona o prekršajima fbih, da " kada je prekršajni nalog uručen putem pošte, smatrat će se da je dostava izvršena po isteku pet radnih dana nakon što ga je ovlašteno tijelo predalo na poštu ".

Ta odredba je nedavno utvrđena neustavnom od strane Ustavnog suda BiH, i to u ovom dijelu da se smatra da je dostava izvršena po isteku pet radnih dana od dana kad je predato na poštu. Odnosno dostava može biti uredna samo ako je uručen prekršajni nalog okrivljenom licu a ne ako je predat na poštu.

To iz razloga jer se dešavalo da se ne uruči prekršajni nalog od poštara, a da se preda na poštu, i u tom slučaju prije ove odluke US BiH, dostava se smatrala urednom i kazna se morala platiti, a obično bi saznali za kaznu kad su trebali produžiti registraciju.
Last edited by artur morgan on 28/10/2022 09:34, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#41161 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Zato se i šalje preporučenom poštom. Što znači da naslovljeni primalac mora potpisom i datumom potvrditi primitak pošiljke.

Uručenje takve pošiljke drugom licu, kao i krivotvorenje potpisa naslovljenog primaoca je krivično djelo.
artur morgan

#41162 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

EFD22 wrote: 28/10/2022 09:33 Zato se i šalje preporučenom poštom. Što znači da naslovljeni primalac mora potpisom i datumom potvrditi primitak pošiljke.

Uručenje takve pošiljke drugom licu, kao i krivotvorenje potpisa naslovljenog primaoca je krivično djelo.
To nije preporučena pošiljka. Preporučena pošiljka je svaka pošiljka koja se evidentira samo od strane pošte prilikom prijema i uručenja sa oznakom R i dodjeljenim brojem. Pošiljka koju primalac potpisuje je pošiljka sa povratnicom odnosno sa tipiziranom obavjesti o prijemu, koju primalac potpisuje u predviđenu rubriku. Nije bila zakonska obaveza pošte da se lično dostavi prekršajni nalog okrivljenom licu od strane prošte i zbog toga su nastali problemi oko dostave. To znači, da je prekršajni nalog mogao biti ostavljen npr. u sanduče a da ta osoba više nije na toj adresi, iako je i dalje tu prijavljena. Takva pošiljka se neće vratiti, i smatrala se do ove odluke US BiH, urednom.
Ateista

#41163 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

artur morgan wrote: 28/10/2022 09:42
EFD22 wrote: 28/10/2022 09:33 Zato se i šalje preporučenom poštom. Što znači da naslovljeni primalac mora potpisom i datumom potvrditi primitak pošiljke.

To nije preporučena pošiljka. Preporučena pošiljka je svaka pošiljka koja se evidentira samo od strane pošte prilikom prijema i uručenja sa oznakom R i dodjeljenim brojem. Pošiljka koju primalac potpisuje je pošiljka sa povratnicom odnosno sa tipiziranom obavjesti o prijemu, koju primalac potpisuje u predviđenu rubriku. Nije bila zakonska obaveza pošte da se lično dostavi prekršajni nalog okrivljenom licu od strane prošte i zbog toga su nastali problemi oko dostave.
Ja sam imao problem sa tim, kazna nije dostavljena nikako prvi put i drugi put bilo kasno da prebacim oduzimanje vozacke na nekog drugog i ja predam na sud. U neka doba mi dodje rjesenje da se nisam odazvao na poziv suda koji mi nikad nije dosao, pisao zalbu, pricao ss sudinicom ali nista nisam mogao, za njih je to sto su poslali poziv bilo dovoljno i ne zanima ih sto nisam potpisao da sam preuzeo, oni su smatrali da sam ja to dobio.
artur morgan

#41164 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

Ateista wrote: 28/10/2022 09:52
artur morgan wrote: 28/10/2022 09:42

To nije preporučena pošiljka. Preporučena pošiljka je svaka pošiljka koja se evidentira samo od strane pošte prilikom prijema i uručenja sa oznakom R i dodjeljenim brojem. Pošiljka koju primalac potpisuje je pošiljka sa povratnicom odnosno sa tipiziranom obavjesti o prijemu, koju primalac potpisuje u predviđenu rubriku. Nije bila zakonska obaveza pošte da se lično dostavi prekršajni nalog okrivljenom licu od strane prošte i zbog toga su nastali problemi oko dostave.
Ja sam imao problem sa tim, kazna nije dostavljena nikako prvi put i drugi put bilo kasno da prebacim oduzimanje vozacke na nekog drugog i ja predam na sud. U neka doba mi dodje rjesenje da se nisam odazvao na poziv suda koji mi nikad nije dosao, pisao zalbu, pricao ss sudinicom ali nista nisam mogao, za njih je to sto su poslali poziv bilo dovoljno i ne zanima ih sto nisam potpisao da sam preuzeo, oni su smatrali da sam ja to dobio.
Da, ista stvar.
Isto je bilo propisano i kod dostave sudskog rješenja, kao i kod prekršajnog naloga od strane policije, i zbog toga ti se to desilo.
Člana 75.
Uručenje rješenja
Sud će uručiti kopiju rješenja o prekršaju osobnim uručenjem ili putem pošte okrivljeniku i ovlaštenom tijelu ili oštećeniku u roku tri dana od dana donošenja rješenja o prekršaju.
Kada je rješenje o prekršaju uručeno putem pošte, smatrat će se da je dostavljanje izvršeno po isteku pet radnih dana od dana kada je rješenje predano na poštu.
ZoomZoomKiwi

#41165 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma to je nemoguće da je tako ljudi.
Zakon o upravnom postupku ne dozvoljava tako nešto.

Sudska pismena nosi sudski kurir, i ako ih ne može dostaviti ostavi ti na vratima obavijest da je dostava pokušana i da moraš doći lično na pisarnicu suda po to.

Tako isto funkcionira i preporučena pošiljka, NE SMIJE se dati nekom trećem, samo licu na koje je naslovljena, ili se, ako je to lice nedostupno u momentu pokušaja uručenja, ostavi žuti papirić i imaš 5 dana da pokupiuš tu pošiljku u pošti u kojoj je ostavljena (piše na papiriću), i prilikom preuzimanja ti treba lična karta i potpisuješ da si primio pošiljku.

Uostalom, meni je svako obavještenje o počinjenom prekršaju, kao i prekršajni nalog, došlo u plavoj koverti sa povratnicom, i to sam morao potpisati i poštar to uzme i vrati pošiljaocu. A ako nisam zatečen na adresi prebivališta, onda me dočeka taj žuti papirić i moram otići pokupiti to u poštu.

Nikad, ama baš nikad, mi ništa iz nekog pravnog postupka ili prekršaja nije došlo običnom poštom niti se zagubilo. NITI SMIJE.

Sve je to predviđeno ZUP-om zbog tih rokova. Jer momenat uručenja podrazumijeva, pravno gledano, da si obaviješten o svim činjenicama postupka koji se vodi protiv tebe, kao i da je propuštanje rokova koji su navedeni isključivo tvoja odgovornost.

Bilo kakva pošiljka (obavijest ili nalog) poslana običnom poštom nije obavezujuća jer osim datuma slanja, ne može se dokazati kad je, i da li je uopće, ista dostavljena.

Hence, i presuda ustavnog suda.
Ateista

#41166 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 28/10/2022 10:01 Ma to je nemoguće da je tako ljudi.
Zakon o upravnom postupku ne dozvoljava tako nešto.

Sudska pismena nosi sudski kurir, i ako ih ne može dostaviti ostavi ti na vratima obavijest da je dostava pokušana i da moraš doći lično na pisarnicu suda po to.

Tako isto funkcionira i preporučena pošiljka, NE SMIJE se dati nekom trećem, samo licu na koje je naslovljena, ili se, ako je to lice nedostupno u momentu pokušaja uručenja, ostavi žuti papirić i imaš 5 dana da pokupiuš tu pošiljku u pošti u kojoj je ostavljena (piše na papiriću), i prilikom preuzimanja ti treba lična karta i potpisuješ da si primio pošiljku.

Uostalom, meni je svako obavještenje o počinjenom prekršaju, kao i prekršajni nalog, došlo u plavoj koverti sa povratnicom, i to sam morao potpisati i poštar to uzme i vrati pošiljaocu. A ako nisam zatečen na adresi prebivališta, onda me dočeka taj žuti papirić i moram otići pokupiti to u poštu.

Nikad, ama baš nikad, mi ništa iz nekog pravnog postupka ili prekršaja nije došlo običnom poštom niti se zagubilo. NITI SMIJE.

Sve je to predviđeno ZUP-om zbog tih rokova. Jer momenat uručenja podrazumijeva, pravno gledano, da si obaviješten o svim činjenicama postupka koji se vodi protiv tebe, kao i da je propuštanje rokova koji su navedeni isključivo tvoja odgovornost.

Bilo kakva pošiljka (obavijest ili nalog) poslana običnom poštom nije obavezujuća jer osim datuma slanja, ne može se dokazati kad je, i da li je uopće, ista dostavljena.

Hence, i presuda ustavnog suda.
Ako se dobro sjecam, u mom slucaju je poziv za sud bila preporucena posiljka, mene nije bilo i postar je navodno ostavio obavjestenje ali ja ga nisam nasao.
U sudu su mi jasno rekli da oni smatraju da je to isporuceno cak i ako ja nisam potpisao da sam preuzeo, na pisanu zalbu sam dobio i pismen odgovor i znam da sam se borio koliko sam mogao i nisam nista uspio. Nisam angazovao advokata, mozda bi da jesam bilo neke osnove da se to rijesi ali nije mi se dalo dalje baviti time.
Ovo je bilo prije mozda desetak godina.

Ima smisla sve sto ti pises, ali u praksi to ocito nije tako, bar tad nije bilo.
ZoomZoomKiwi

#41167 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Ti si tu oštećen, i to je jedina istina. Jer nisi uopće bio obaviješten, te je s toga izostala tvoja reakcija.

Da je nešto krupnije bilo, vjerovatno bi ti ganjao to skroz do ustavnog, pa bi ova presuda koja je sad aktuelna bila puno prije.

Znači katastrofa kakva nam je država u pičku materinu. Pa ni sudovi ne poštuju pravo.
Ateista

#41168 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

EFD22 wrote: 28/10/2022 10:43 Ti si tu oštećen, i to je jedina istina. Jer nisi uopće bio obaviješten, te je s toga izostala tvoja reakcija.

Da je nešto krupnije bilo, vjerovatno bi ti ganjao to skroz do ustavnog, pa bi ova presuda koja je sad aktuelna bila puno prije.

Znači katastrofa kakva nam je država u pičku materinu. Pa ni sudovi ne poštuju pravo.
To definitivno da sam ostecen (ako se zanemari cinjenica da sam kaznu ja skrivio :lol: ali svejedno je sistem takav da imam mogucnost da prebacim na nekog ako je slikano sa ledja) i upravo to - da je bilo sta krupnije ganjao bih dalje, angazovao advolata i slicno. Znaci, doslo je do promjene i u praksi?
artur morgan

#41169 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

Ateista wrote: 28/10/2022 11:00
EFD22 wrote: 28/10/2022 10:43 Ti si tu oštećen, i to je jedina istina. Jer nisi uopće bio obaviješten, te je s toga izostala tvoja reakcija.

To definitivno da sam ostecen (ako se zanemari cinjenica da sam kaznu ja skrivio :lol: ali svejedno je sistem takav da imam mogucnost da prebacim na nekog ako je slikano sa ledja) i upravo to - da je bilo sta krupnije ganjao bih dalje, angazovao advolata i slicno. Znaci, doslo je do promjene i u praksi?
To nije dozvoljeno raditi.

To se radi da bi se izbjegla zaštitna mjera oduzimanja vozačke dozvole jer ne postoji mogućnost kod nas da se u momentu slikanja radara može izvršiti određena i sigurna automatska identifikaciju počinitelja prekršaja tačnije vozača, pa se onda šalje ona obavijest gdje praktički počinitelj prekršaja može u dogovoru sa drugim, ocem, majkom, sestrom, drugom...može lažno prebaciti odgovornost na drugog, a policija službeno to iz obavijesti koliko sam upratio ne provjerava na snimcima i kada snimak to dopušta. I to je ozbiljan problem jer se na taj način izigrava svrha izrečene zaštitne mjere jer onaj koji bi trebao ostati bez vozačke praktički prevari sistem i dalje vozi i dalje ugrožava saobraćaj bez zaštitne mjere i sankcije. Bilo bi dobro da neko napiše kakva je praksa vani u EU.
ZoomZoomKiwi

#41170 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

artur morgan wrote: 28/10/2022 11:18

To se radi da bi se izbjegla zaštitna mjera oduzimanja vozačke dozvole jer ne postoji mogućnost kod nas da se u momentu slikanja radara može izvršiti određena i sigurna automatska identifikaciju počinitelja prekršaja tačnije vozača, pa se onda šalje ona obavijest gdje praktički počinitelj prekršaja može u dogovoru sa drugim, ocem, majkom, sestrom, drugom...može lažno prebaciti odgovornost na drugog, a policija službeno to iz obavijesti koliko sam upratio ne provjerava na snimcima i kada snimak to dopušta. I to je ozbiljan problem jer se na taj način izigrava svrha izrečene zaštitne mjere jer onaj koji bi trebao ostati bez vozačke praktički prevari sistem i dalje vozi i dalje ugrožava saobraćaj bez zaštitne mjere i sankcije. Bilo bi dobro da neko napiše kakva je praksa vani u EU.
Vani ti slika facu, i odmah šalje prekršajni nalog, a ne obavijest, naravno ako je kamera sprijeda, a većinom jest. (Barem u Njemačkoj i Austriji).

A ovo je klasična prevara, ali državi je u ovom momentu najbitnije da uzme novac, tj. da neko prihvati odgovornost, bio to stvarni počinitelj ili neko treći, državi je bitno samo da se kazna plati.
Proosvjetni_uhljeb

#41171 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

artur morgan wrote: 28/10/2022 10:00
Ateista wrote: 28/10/2022 09:52

Da, ista stvar.
Isto je bilo propisano i kod dostave sudskog rješenja, kao i kod prekršajnog naloga od strane policije, i zbog toga ti se to desilo.
Člana 75.
Uručenje rješenja
Sud će uručiti kopiju rješenja o prekršaju osobnim uručenjem ili putem pošte okrivljeniku i ovlaštenom tijelu ili oštećeniku u roku tri dana od dana donošenja rješenja o prekršaju.
Kada je rješenje o prekršaju uručeno putem pošte, smatrat će se da je dostavljanje izvršeno po isteku pet radnih dana od dana kada je rješenje predano na poštu.
Problem je što je sve to ostavljeno poštarima na savjest da će poštu uredno i na vrijeme dostaviti onome kome je poslana. A poštarimaje bitnije da što prije uruče penzije (bar dok se to nije prebacilo na banke) jer penzioneri znaju fino počastiti - ovo su riječi jednog poštara (nekad davno pričao,ima možda i 20 godina) da na uručivanju penzija "zaradi" još jednu platu.
Proosvjetni_uhljeb

#41172 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

EFD22 wrote: 28/10/2022 11:40

Vani ti slika facu, i odmah šalje prekršajni nalog, a ne obavijest, naravno ako je kamera sprijeda, a većinom jest. (Barem u Njemačkoj i Austriji).

A ovo je klasična prevara, ali državi je u ovom momentu najbitnije da uzme novac, tj. da neko prihvati odgovornost, bio to stvarni počinitelj ili neko treći, državi je bitno samo da se kazna plati.
Ergo, bitnije je uzeti novac i bilo čiju vozačku držati u ladici nego saobraćaj učiniti bezbjednijim i spašavati živote nevinih.
ZoomZoomKiwi

#41173 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 28/10/2022 12:08
EFD22 wrote: 28/10/2022 11:40

Ergo, bitnije je uzeti novac i bilo čiju vozačku držati u ladici nego saobraćaj učiniti bezbjednijim i spašavati živote nevinih.
Pa normalno, ko će platiti onolike tronošce, ili komesaru MUPa ZDK nove Mazdu 6 i CX-5 sa najboljom opremom i najjačim motorima 😁
Ateista

#41174 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Naravno da nije dozvoljeno, ali sistem je takav da se sto kazes ne moze provjeriti i logicno ljudi to koriste.
Ne bih se usudio to uraditi ako me sprijeda slikano iako sam cuo da ne provjeravaju, jednom sam trazio sliku na uvid jer kao nisam siguran ko je vozio, nadao se da se nece vidjeti jer je bila kisa i stvarno nije, tek kad sam se uvjerio onda sam dao necije podatke.
To ko ugrozava saobracaj je posebna tema, da ne idemo sad u to.
ZoomZoomKiwi

#41175 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma ne provjeravaju 100%.

Ja čak mislim da zbog zakona o zaštiti ličnih podataka koji nije predvidio ove sisteme prepoznavanja lica (star zakon), sve te kamere moraju zamagliti lice kad te uslikaju.

Zato ove LPR kamere po RS-u koje imaju mogućnost prepoznavanja prekršaja vezanih za korištenje mobitela i nevezivanje sigurnosnih pojaseva, ne rade to, zbog te zaštite podataka.

I ove nove Škode što je MUP ZDK nabavio što imaju ono oko sokolovo na krovu, za brzinu pišu automatski prekršaje (kao i tronožac), a ako prepozna prekršaj vezan za pojas ili mobitel, onda te policajac sa Škodom mora stići i napisati ti kaznu lično, automatskom sistemu to nije dozvoljeno. (To mi je rekao jaran koji radi u MUP-u ZDK)
Post Reply