Upravo to.drndalo wrote: ↑27/10/2022 21:23Dosao u UK, i (mahom koliko znam) prosao... Kod njih su i pruge bile privatizovane, pa su nakon 15 godina skontali da privatnici (vidi cuda) zakidaju na potrebnom odrzavanju infrastrukture, sigurnost upitna, opet nacionalizacija javnog dobra...
Ne moze trziste bas sve ispeglati. Monopol je zlo, ali je jedino gore od drzavnog monopola isti takav ali privatni...
BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Moderator: anex
-
Hakiz
#3126 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
- Haris.ba
#3127 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
-
zigzag
#3128 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ovdje je fazon što Bingo među ostalim privatnicima određuje koliku će cijena struje koju troši u svojim objektima plaćati elektroprivredi.
Ovo je skriveno rečeno: ja vam neću plaćati više od 20% skuplje u odnosu na prošlu godinu.
Ali on će isti proizvod, istu struju provući kroz državnu mrežu i prodati negdje u inostranstvu za tri puta veću cijenu.
Kako rekoh ako je Bingo imao troškove izgradnje, imaju i elektroprivrede. Radi ovog odlučivanja o državnoj cijeni struje ni rudnici ne mogu dobiti cijenu uglja kolika im treba.
A gdje je održavanje elektromreže. Gdje su remonti termoelektrana, ili odgađanje izgradnje postrojenja za odsumporavanje i slično.
Zato će sigurno preko leđa građana to ispeglati.
- Ozimician
#3129 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Popustite se Binga, Bingo je totalno nebitan igrač u elektroenergetskom sektoru u BiH - ima daleko daleko daleko ozbiljnijih igrača i firmi koje ostvaruju desetine miliona profita, a imaju po 2 zaposlena.
Nego eto, Bingo je poznato ime, pa hajmo po njemu oplesti, jer za druge nikad nismo čuli.
Nego eto, Bingo je poznato ime, pa hajmo po njemu oplesti, jer za druge nikad nismo čuli.
- Sanjarko
#3130 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
valjda nam dodze 12-13 feninga, srednja tarifa, barem je dolazila, dok svima s dvije, skuplja je bila 16, jeftina nesjecam se, jb-na EP kad je stara zvala kaze pa niste imali dvotarifno brojilo/sat, citava zgrada ima, samo mi ne, ali kazem ima stara poznanicu koja je imala jednotarifno brojilo, pa presla na dvotarifno i rekla staroj da dolazi joj za par maraka veci racun sad tj., tad prije par godinaHakiz wrote: ↑27/10/2022 20:30Nema snabdjevač veze sa tim. Zamisli da imaš 10 proizvođača, elektroprivreda, od kojih možeš kupiti struju. Ne ide ti u kuću 10 kablova i 10 satova pa da svaki dan biraš od koga ćeš kupovati taj dan. Svi oni isporuče elektrodistribuciji a tebi u kuću ide samo jedan kabl i jedan sat od elektrodistribucije. Tako da ti elektrodistribucija, u stvari, vlada i postavlja uslove, ne proizvođač.
Sve to oko tržišta i konkurencije u ponudi električne energije je teška prevara.
only in Basna
-
zigzag
#3131 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Bingo je primjer. Može se postaviti desetak linkova za Menprom, Madi, Praktik, Feal, ASA-Prevent.
Sve je ok samo trebaju i oni imati koristi ali i elektroprivrede da ne budu oštećene.
Sve je ok samo trebaju i oni imati koristi ali i elektroprivrede da ne budu oštećene.
-
Ci-Nick
#3132 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Nije Bingo problem,.. nego je problem što se brasno, ulje, šećer, dizel, plin, pelet .. i još 100.000 artikala prodaju po tržisnoj cijeni, a samo el. energija po nekoj socijalnoj koju subvencioniše sam proizvođač a ne drzava.Ozimician wrote: ↑27/10/2022 22:14 Popustite se Binga, Bingo je totalno nebitan igrač u elektroenergetskom sektoru u BiH - ima daleko daleko daleko ozbiljnijih igrača i firmi koje ostvaruju desetine miliona profita, a imaju po 2 zaposlena.
I Njemačka subvencioniše energente ove godine i to sa 300 milijardi eura ali subvencionise sve energente i svo stanovnistvo tako sto im uplati novac na racun.
To je 3.500 eura po glavi.. Što je jako mnogo.
Ko će subvencionirati Elektroprivredu i rudare kada izvozna cijena ne bude donosila zaradu ili jos gore kada je ne bude dovoljno za izvoz.
Sacekajmo kraj godine da vidimo poslovanje Elektroprivreda, posebno Elektroprivrede HZHB koliko je u minusu zbog razlike uvozne cijene i one po kojoj je prodavala na domaćen tržistu. U vrijeme kad se struja zlatom plaća oni će imati najgori poslovni rezultat u posljednjih 20 godina.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3133 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Aa kako mi je promaklo 5 strana
Ide solar vela havle
Ide solar vela havle
- Ozimician
#3134 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ne znam odakle ti to da se dobija 3500 € po glavi, koliko ja znam, dobili su po max 300€ brutto !Ci-Nick wrote: ↑28/10/2022 06:21Nije Bingo problem,.. nego je problem što se brasno, ulje, šećer, dizel, plin, pelet .. i još 100.000 artikala prodaju po tržisnoj cijeni, a samo el. energija po nekoj socijalnoj koju subvencioniše sam proizvođač a ne drzava.Ozimician wrote: ↑27/10/2022 22:14 Popustite se Binga, Bingo je totalno nebitan igrač u elektroenergetskom sektoru u BiH - ima daleko daleko daleko ozbiljnijih igrača i firmi koje ostvaruju desetine miliona profita, a imaju po 2 zaposlena.
I Njemačka subvencioniše energente ove godine i to sa 300 milijardi eura ali subvencionise sve energente i svo stanovnistvo tako sto im uplati novac na racun.
Ko će subvencionirati Elektroprivredu i rudare kada izvozna cijena ne bude donosila zaradu ili jos gore kada je ne bude dovoljno za izvoz.
Sacekajmo kraj godine da vidimo poslovanje Elektroprivreda, posebno Elektroprivrede HZHB koliko je u minusu zbog razlike uvozne cijene i one po kojoj je prodavala na domaćen tržistu. U vrijeme kad se struja zlatom plaća oni će imati najgori poslovni rezultat u posljednjih 20 godina.
Privreda ne dobija socijalnu cijenu, nego stanovnistvo.
Rudari kod nas su ubjedljivo najneefikasniji na svijetu
HZHB i HT Eronet su politicki projekti i oni nikad nemaju dobiti, jer ne zele u budzet FBIH da uplacuju novac.
HZHB je bila najglasnija kad je bila rijec o ukidanju termoelektrana, jer to njih ne dotice, a eto mrskoj bosnjackoj EPBIH steti, onda kasnije kmece jer nemaju struje, pa zele da im EPBIH da haman besplatno.
Dalje, ponovo ponavljam, poskupljenje struje privredi za 50% bi svi osjetili vise nego da domacinstvima poskupi za 200%. Kome je do jos jednog vala inflacije, bujrum.
-
IrenaT
#3135 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Nasla sam ovdje neke zanimljive informacije oko prodajnih cijena i proizvodnih cijena Elektroprivrede BiH.
https://parlamentfbih.gov.ba/v2/bs/propis.php?id=824
Nisam znala da bas ovoliko gube na cijeni za domaćinstva. Ispada da im je proizvodna cijena 10,75 Feninga (cak je ugalj sam 7,25), a prodajna oko 6,3 feninga.
https://parlamentfbih.gov.ba/v2/bs/propis.php?id=824
Nisam znala da bas ovoliko gube na cijeni za domaćinstva. Ispada da im je proizvodna cijena 10,75 Feninga (cak je ugalj sam 7,25), a prodajna oko 6,3 feninga.
-
zigzag
#3136 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ma znala si.
Svi znaju samo se prave naivni. Treba očerupati državno jer je naše.
I kad ga očerupamo jer Svačije(državno) je Ničije onda ćemo biti prepušteni "tržištu". A onda će ahmetlići i bingići krojiti cijenu struje pa će reći mi moramo tako jer tržište određuje.
Ovo svakako i ide u tom pravcu.
Naftno tržište je primjer. I sad privatnici znaju cijenu struje kada oni prodaju a kad treba trošiti struju onda to treba da bude za bagatelu.
Svi znaju samo se prave naivni. Treba očerupati državno jer je naše.
I kad ga očerupamo jer Svačije(državno) je Ničije onda ćemo biti prepušteni "tržištu". A onda će ahmetlići i bingići krojiti cijenu struje pa će reći mi moramo tako jer tržište određuje.
Ovo svakako i ide u tom pravcu.
Naftno tržište je primjer. I sad privatnici znaju cijenu struje kada oni prodaju a kad treba trošiti struju onda to treba da bude za bagatelu.
Last edited by zigzag on 28/10/2022 08:35, edited 2 times in total.
-
Ci-Nick
#3137 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Sinoć na njemačkom RTL-u fino rekoše da je išla pomoć stanovništvu za energente u više navrata u ukupnom iznosu od 300 milijardi eura i znam da je moj brat imao više uplata na račun.Ozimician wrote: ↑28/10/2022 08:14Ne znam odakle ti to da se dobija 3500 € po glavi, koliko ja znam, dobili su po max 300€ brutto !Ci-Nick wrote: ↑28/10/2022 06:21
Nije Bingo problem,.. nego je problem što se brasno, ulje, šećer, dizel, plin, pelet .. i još 100.000 artikala prodaju po tržisnoj cijeni, a samo el. energija po nekoj socijalnoj koju subvencioniše sam proizvođač a ne drzava.
HZHB i HT Eronet su politicki projekti i oni nikad nemaju dobiti, jer ne zele u budzet FBIH da uplacuju novac.
HZHB je bila najglasnija kad je bila rijec o ukidanju termoelektrana, jer to njih ne dotice, a eto mrskoj bosnjackoj EPBIH steti, onda kasnije kmece jer nemaju struje, pa zele da im EPBIH da haman besplatno.![]()
Dalje, ponovo ponavljam, poskupljenje struje privredi za 50% bi svi osjetili vise nego da domacinstvima poskupi za 200%. Kome je do jos jednog vala inflacije, bujrum.
Rudari jesu neefikasni ali plati im trenutnu tržišnu cijenu uglja a ona je na berzi preko 500 KM/toni. Nije taj kvalitet ? Plati im pola, plati im 200 KM po toni pa će i tako neefikasni pozitivno poslovati.
Nisam rekao da privreda dobiva socijalnu cijenu nego da ne plaća tržišnu a da se sve ostale robe plaćaju po tržišnoj cijeni, Samo se komunalne usluge, voda, kanalizacija, odvoz smeća plaćaju po nekoj lokalnoj cijeni a el. energija nije komunalna ni roba ni usluga, nego globalna.
A zašto bi osjetili poskupljenje struje privredi ?
Već sam naveo da sve već plaćamo po tržišnim cijenama, čelik, brašno, šećer, ulje, maslac koji je duplo skuplji nego u Njemačkoj. Dakle sve je već otišlo pod plafon iako privreda dobiva jeftinu struju nije nas poštedila usklađivanja cijena sa cijenama u Europi, pa je kod nekih proizvoda otišla i iznad EU prosjeka.
-
Druga strana medalje
#3138 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Sa ovakvim stanjem u rudnicima mozemo zaboraviti na ozbiljne bilansne viskove. Samo u prvih 9 mjeseci ove godine rudnici kojima je vlasnik Elektroprivreda nisu isporučili oko 700 hiljada planiranih tona uglja toj istoj Elektroprivredi. Time je izgubljeno potencijalnih 650.000 MWh dodatne proizvodnje u vrijeme kada mozes energiju izvoziti po 400 Eura MWh, a uz trosak proizvodnje od oko 60 Eura MWh. Znaci izgubljena je zarada od 221 milion eura, a mediji slave što je "maestralno" nadigran Vučić
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/26 ... e_bih.html
I nista bolje neće biti naredne godine čak će biti dobro ako se ne bude kupovalo po 500 eura da se pokriju vlastite potrebe.
Rudnici kopaju 30% manje uglja nego prije 5 godina (kad se struja prodavala po 45 Eura), a primanja rudara 20% veća.
I nista bolje neće biti naredne godine čak će biti dobro ako se ne bude kupovalo po 500 eura da se pokriju vlastite potrebe.
Rudnici kopaju 30% manje uglja nego prije 5 godina (kad se struja prodavala po 45 Eura), a primanja rudara 20% veća.
- Ozimician
#3139 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ja primam platu iz Njemacke i dobio sam sve ukupno 200€ brutto (110 € netto), tako da valjda znam sta sam dobio. To je zamazivanje ociju javnosti da se kao nesto radi.Ci-Nick wrote: ↑28/10/2022 08:31Sinoć na njemačkom RTL-u fino rekoše da je išla pomoć stanovništvu za energente u više navrata u ukupnom iznosu od 300 milijardi eura i znam da je moj brat imao više uplata na račun.Ozimician wrote: ↑28/10/2022 08:14
Ne znam odakle ti to da se dobija 3500 € po glavi, koliko ja znam, dobili su po max 300€ brutto !
HZHB je bila najglasnija kad je bila rijec o ukidanju termoelektrana, jer to njih ne dotice, a eto mrskoj bosnjackoj EPBIH steti, onda kasnije kmece jer nemaju struje, pa zele da im EPBIH da haman besplatno.![]()
Rudari jesu neefikasni ali plati im trenutnu tržišnu cijenu uglja a ona je na berzi preko 500 KM/toni. Nije taj kvalitet ? Plati im pola, plati im 200 KM po toni pa će i tako neefikasni pozitivno poslovati.
Nisam rekao da privreda dobiva socijalnu cijenu nego da ne plaća tržišnu a da se sve ostale robe plaćaju po tržišnoj cijeni, Samo se komunalne usluge, voda, kanalizacija, odvoz smeća plaćaju po nekoj lokalnoj cijeni a el. energija nije komunalna ni roba ni usluga, nego globalna.
A zašto bi osjetili poskupljenje struje privredi ?
Već sam naveo da sve već plaćamo po tržišnim cijenama, čelik, brašno, šećer, ulje, maslac koji je duplo skuplji nego u Njemačkoj. Dakle sve je već otišlo pod plafon iako privreda dobiva jeftinu struju nije nas poštedila usklađivanja cijena sa cijenama u Europi, pa je kod nekih proizvoda otišla i iznad EU prosjeka.
Ako mislis da je u Evropi nesto bolje stanje sto se inflacije tice, onda se varas.
Ako mislis da ce tebi ili meni pomoci dizanje cijena struje privredi - nek ti bude, ali ti ja kazem da ces imati jos vise inflacije + gubitak radnih mjesta - najgora moguca kombinacija.
Svi su se uhvatili maslaca kao da je to jedino sto neko koristi u zivotu, nadju 5-6 proizvoda koji su u Njemackoj jeftiniji nego u BIH i onda to isticu, a pogledaj ostale cijene (meso, ulje, jaja), a cijena celika je vec sad pala na nivo pred koronu, tako da ni to ne stoji.
+ Njemacku ne mozes uzeti kao referencu ni po cemu, Njemacka je uvijek imala nize cijene u odnosu na ostatak Evrope, pogledaj Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju - s njima se mozemo donekle porediti.
Kakogod, ja licno sam apsolutno za tu tvoju ideju, jer mene ne dodiruje previse, ali ako mislis da ce neko (ko nije dionicar EPBIH) od toga vidjeti koristi - tu si se dobro zeznuo.
- anelsol
#3140 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Realno elektroprivrede u BiH su u najvećoj mjeri na glavi zbog cijene električne energije po kojoj se isporučuje stanovništvu. Potrošnja stanovništva prelazi polovinu ee koja se isporučuje u BiH.
- Haris.ba
#3141 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Niko ne brani Elektroprivredi da kupi ugalj na trzistu.Druga strana medalje wrote: ↑28/10/2022 08:42 Sa ovakvim stanjem u rudnicima mozemo zaboraviti na ozbiljne bilansne viskove. Samo u prvih 9 mjeseci ove godine rudnici kojima je vlasnik Elektroprivreda nisu isporučili oko 700 hiljada planiranih tona uglja toj istoj Elektroprivredi. Time je izgubljeno potencijalnih 650.000 MWh dodatne proizvodnje u vrijeme kada mozes energiju izvoziti po 400 Eura MWh, a uz trosak proizvodnje od oko 60 Eura MWh. Znaci izgubljena je zarada od 221 milion eura, a mediji slave što je "maestralno" nadigran Vučić
-
zigzag
#3142 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Pa i kupuju. I to spašava situaciju. Svaki proizvedni megavat je bitan.
- Haris.ba
-
zigzag
#3144 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
U proizvodnji nema, ima u prodaji.
- Haris.ba
-
Druga strana medalje
#3146 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Da bi zadovoljila potrebe domacinstvava Elektroprivreda treba proizvesti ili nabaviti oko 2600 GWsati električne energije i to je njenih 40% neke realne proizvodnje u ovom momentu
Nas narod bi da se rudnicima plaća trzisna cijena uglja (koja je vezana za trzisnu cijenu energije), ali bi da istovremeno placa energiju po 32 Eura/MWh u momentu dok je trzisna cijena energije koju trosi 400 Eura/MWh (kako koji mjesec, a januar 2023 je blizu 500 Eura), dakle nekih 7% od trzisne cijene)
cijena koja se placa rudnicima u drzavnom vlasnistuvu je definisana odlukom Vlade i to izadje blizu 6 KM/GJ, dok se to transportuje uz analizu i neko malo kalo ugalj kosta Elektroprivrede 6,5 KM/GJ dok se jos nije spalio. Da bi se proizvelo u TE 1 KWh energije treba oko 12.000 KJ/kWh sto znaci da samo ugalj dodje 7,8 F/kWh. A gradjani plaćaju energiju 6,3 F/kWh u prosjeku
Jos da dodam da su po Zakonu koji vazi u Federaciji BiH donacije zabranjene javnim preduzecima (ogranicene pravnim licima, a zabranjene kada je korisnik fizicko lice), a ovakva prodaje struje domacinstvima je donacija (prodaja ispod trzisne cijene smatra se donacijom, bar tako pise u Zakonu) od nekih 700 miliona KM godisnje (bar za 2022). Zapravo Elektroprivrede i kada prodaju struju privredi po onim ogranicenjem od 20% rasta također krše par zakona , ali nemojte da se drzimo zakona ko p'jan plota, nije populistički
Nas narod bi da se rudnicima plaća trzisna cijena uglja (koja je vezana za trzisnu cijenu energije), ali bi da istovremeno placa energiju po 32 Eura/MWh u momentu dok je trzisna cijena energije koju trosi 400 Eura/MWh (kako koji mjesec, a januar 2023 je blizu 500 Eura), dakle nekih 7% od trzisne cijene)
cijena koja se placa rudnicima u drzavnom vlasnistuvu je definisana odlukom Vlade i to izadje blizu 6 KM/GJ, dok se to transportuje uz analizu i neko malo kalo ugalj kosta Elektroprivrede 6,5 KM/GJ dok se jos nije spalio. Da bi se proizvelo u TE 1 KWh energije treba oko 12.000 KJ/kWh sto znaci da samo ugalj dodje 7,8 F/kWh. A gradjani plaćaju energiju 6,3 F/kWh u prosjeku
Jos da dodam da su po Zakonu koji vazi u Federaciji BiH donacije zabranjene javnim preduzecima (ogranicene pravnim licima, a zabranjene kada je korisnik fizicko lice), a ovakva prodaje struje domacinstvima je donacija (prodaja ispod trzisne cijene smatra se donacijom, bar tako pise u Zakonu) od nekih 700 miliona KM godisnje (bar za 2022). Zapravo Elektroprivrede i kada prodaju struju privredi po onim ogranicenjem od 20% rasta također krše par zakona , ali nemojte da se drzimo zakona ko p'jan plota, nije populistički
- Ozimician
#3147 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Druga strana medalje wrote: ↑28/10/2022 10:03 Da bi zadovoljila potrebe domacinstvava Elektroprivreda treba proizvesti ili nabaviti oko 2600 GWsati električne energije i to je njenih 40% neke realne proizvodnje u ovom momentu
... a ovdje bi neki "gradjani" da investitori u solarne elektrane s njima dijele profit jer ti zli investirori dobijaju struju "na racun gradjana". xD
-
azdralovic
#3148 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Jesam ja nesto propustio, ali otkad privatnici mogu prodavati struju EP ili trecoj strani? Zar ne treba za to preci onaj prag u proizvodnji ili biti dio virtuelne elektrane? Vidim spominje se na temi prodaja
- Haris.ba
#3149 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
I niko nije nevin.Druga strana medalje wrote: ↑28/10/2022 10:03 Da bi zadovoljila potrebe domacinstvava Elektroprivreda treba proizvesti ili nabaviti oko 2600 GWsati električne energije i to je njenih 40% neke realne proizvodnje u ovom momentu
Gradjani hoce neekonomsku / jeftinu struju, ali da rudari imaju ekonomsku cijenu uglja.
Da privatnici koji proizvode struju ne zaradjuju jer mora na plenum da se odredi koliko bi smjeli da zarade.
Privreda je skontala fazon, i iskoristava dok moze. Jer, imaju argumenata da ucjenjuju. Mital da kaze caos, pada zeljeznica, pada opet Zenica.
I sve to moze dok perpetum mobile blokovi elektrana rade.
P.S.
Ono sto je meni zanimljivo. Niko vise ne spominje Aluminij u Mostaru. I odakle oni nabavljaju struju.
Smije li na plenum poslovanje Aluminija?
-
zigzag
#3150 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
I opet zamjena teza.
Neka prodaju i po 2 marke po kilovatu. Ali isti ti su od elektroprivrede su prošlogodišnjim prijetnjama iskamčili 0,14 ili sad 0,16 KM. Kompenzacija bi bilo najpoštenije rješenje. Može i po 2 KM po kilovatu tj 1000 Eura po megavatu. Tu niko neće biti oštećen.
Neka prodaju i po 2 marke po kilovatu. Ali isti ti su od elektroprivrede su prošlogodišnjim prijetnjama iskamčili 0,14 ili sad 0,16 KM. Kompenzacija bi bilo najpoštenije rješenje. Može i po 2 KM po kilovatu tj 1000 Eura po megavatu. Tu niko neće biti oštećen.