Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ecci
Vozim: Biciklam

#676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Ozimician wrote: 27/10/2022 12:26
Ecci wrote: 27/10/2022 12:12 Opet zavisi koja si poreska klasa. U prvoj odvajas 40%, ne 60%, u trecoj ti je porez puno manji.

Pitanje, koliko postotaka od plate u Bosni ide na porez i sta za taj porez dobije? Kakva je infrastruktura, zdravstvo, skolstvo, penzioni sistem?
Hvala.
Porezna klasa je diskriminacija na osnovu bracnog statusa. Da si procitao moje postove vidio bi da sam napisao 40+ %, ali sa ovim privatnim dodatnim osiguranjima (koja ne trebaju biti ispod 300€ prema @elcaliente ) ispadne da 60% dajes drzavi i osiguranjima.

BH i Njemacku je glupo porediti. Ovdje je pitanje isplativosti iseljenja, tj. sta dobijas ako dodjes u taj sistem i koji te izazovi cekaju (o cemu se jako malo prica). Takodjer, finansijsku prednost Njemacke niko ne spori (u odnosu na BiH).
To je stimulacija, nije diskriminacija? Privatno penziono je stvar izbora, isto kao i privatno zdravstveno, moze a ne mora. Ima i svoje prednosti i svoje mane, to uglavnom uzima ko ima dobru platu, to ti je kao nekakvu stednju za penziju, sa niskom kamatom. Stvar izbora.

Kako da ne poredimo BiH i Njemacku ako je tema isplati li se preseljenje iz BiH u Njemacku, Austriju, Svicarsku...Moras navesti dobre i lose stvari kod obe drzave. Svaki pocetak je tezak, znanje jezika lose, otud i ti pocetni problemi. Ti si dosao pred Koronu, u malo nezgodno vrijeme, bilo je kriza i prije, bice ih i kasnije, proce... U Bosni ne prolazi, vec evo 30+ godina, ko ima vremena i volje da ceka i da se nada, neka sjedi gdje je.
elcaliente

#677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ecci wrote: 27/10/2022 14:56
Ozimician wrote: 27/10/2022 12:26

Porezna klasa je diskriminacija na osnovu bracnog statusa. Da si procitao moje postove vidio bi da sam napisao 40+ %, ali sa ovim privatnim dodatnim osiguranjima (koja ne trebaju biti ispod 300€ prema @elcaliente ) ispadne da 60% dajes drzavi i osiguranjima.

BH i Njemacku je glupo porediti. Ovdje je pitanje isplativosti iseljenja, tj. sta dobijas ako dodjes u taj sistem i koji te izazovi cekaju (o cemu se jako malo prica). Takodjer, finansijsku prednost Njemacke niko ne spori (u odnosu na BiH).
To je stimulacija, nije diskriminacija? Privatno penziono je stvar izbora, isto kao i privatno zdravstveno, moze a ne mora. Ima i svoje prednosti i svoje mane, to uglavnom uzima ko ima dobru platu, to ti je kao nekakvu stednju za penziju, sa niskom kamatom. Stvar izbora.

Kako da ne poredimo BiH i Njemacku ako je tema isplati li se preseljenje iz BiH u Njemacku, Austriju, Svicarsku...Moras navesti dobre i lose stvari kod obe drzave. Svaki pocetak je tezak, znanje jezika lose, otud i ti pocetni problemi. Ti si dosao pred Koronu, u malo nezgodno vrijeme, bilo je kriza i prije, bice ih i kasnije, proce... U Bosni ne prolazi, vec evo 30+ godina, ko ima vremena i volje da ceka i da se nada, neka sjedi gdje je.
Procenat koji se palaca za penziono osiguranje nema veze sa poreznom klasom.
Svi placaju za penziono osiguranje 18,6 posto trenutno od brutto plate, 2024 se procenat dize na 19,6 posto od brutto plate.

Veci problem je osiguranje za njegu. Procenat koji placamo je 3,4 posto od brutto plate, to uopste nije dovoljno i oni su pred kolapsom.
Radi se na tome da se podigne za jedan procenat ali to nije dovoljno ni inflaciju pokrije, tu ce se morati naci neko drugo rijesnje. Vjerovatno kombinatorka izmedju povecanja procenta i neke vrste obaveznog privatnog osiguranja za njegu.

Samci placaju malo veci porez, jer ljudi koji imaju djecu trebaju to dijete hraniti, zato im drzava daje porezne olaksice.
To djeca su buducnost zemlje, znaci novi porezni obveznici i oni koji ce uplacivati u penziono osiguranje.
Fakticki drzava sa poreznim olaksicama prema porodicama sama sebe stimulira.
Ozimician

#678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ecci wrote: 27/10/2022 14:56 To je stimulacija, nije diskriminacija? Privatno penziono je stvar izbora, isto kao i privatno zdravstveno, moze a ne mora. Ima i svoje prednosti i svoje mane, to uglavnom uzima ko ima dobru platu, to ti je kao nekakvu stednju za penziju, sa niskom kamatom. Stvar izbora.

Pa na forumu jesmo da raspravljamo o tome, za mene je to diskriminacija, a nekoj drugoj drustvenoj grupi - stimulacija.

Treba izloziti sve stvari i pozitivne i negativne. Valjda ja, koji sam dosao prije 3.5 god, mogu vidjeti iz prve ruke razliku izmedju BH i Njemacke prilikom useljenja i troskove i cijenu tog poteza, a stvari su se dodatno pogorsale nakon korone, a sad najavljuju dodatno povecanje poreza, jednostavno toliko porezno opterecenje nije moguce izdrzati, tj. moguce je izdrzati, ali nek se ne nadaju napretku bilo kakvom.

Problem je sto mnogi porede stanje u BIH iz 2010-2015 god. sa trenutnim stanjem u Njemackoj, a procentualno je prosjecna plata za to vrijeme dosta vise porasla u BIH nego u Njemackoj. Npr. 2002 god si u Njemackoj za mjesec dana mogao zaraditi bosansku godisnju platu, a trenutno mozes za mjesec dana zaraditi bosansku kvartalnu platu (tako da se ta razlika vremenom topi).

Niko ne treba nicemu da se nada, nego da zapne i da radi.

Isto tako niko ne treba da se nada da ce rijesiti svoje probleme dolaskom u Njemacku.

Ono na sto upozoravam na ovoj temi jeste da se visokoobrazovani ne zalijecu, posebno ko nije u IT struci. Jer dobar dio visokoobrazovanih ce doci u Njemacku na gore pozicije nego sto je imao u BIH, priznavanje diploma je uzas, potreban je jako visok nivo znanja jezika i doskolovavanja (sto jako puno kosta) da dostignes nivo domicilnog stanovnistva. Ko moze na to pristati, da izgubi vrijeme u duzini trajanja studija (min. 3 god) na dostizanje nivoa, bujrum. Ko nema te godine da ulozi, nek ne ocekuje previse, a mnogi nemaju, jer - mora se od necega zivjeti.
Hakiz

#679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Nierika wrote: 27/10/2022 13:45
Hakiz wrote: 26/10/2022 17:20 Ima na youtube žena iz Kelna, Laura Kampf. I trenutno radi rekonstrukciju 120 godina stare kuće. Odlučila je da koristi glinene cigle. Iz firme koja pravi te cigle je došla žena da radnike na gradilištu obuči kako se postavljaju. Ta žena ima zvanje "Meisterin" za zidara. I u komentarima je neko objašnjavao to stepenovanje u Njemačkoj što se zanata tiče. Tu sam saznao :)
Naći ću tu Frau Kampf. Ne bi mi palo na pamet da postoji to zanimanje tj. zvanje. Možda i za struke van zanatskih ima slično stepenovanje i obuka.
Nije meisterin zvanje, moja greška je bila. To je nivo. Ona ima drugo zvanje, ali je prošla nivo šegrta, nivo "običnog" majstora i sada je najviši nivo koji ima u zanatstvu, meister. A to bi u ženskom rodu onda bilo meisterin, je li tako?

I nije frau Kampf meisterin, nego je to žena iz firme koja frau Kampf isporučuje cigle :-D
Nierika

#680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Hakiz wrote: 27/10/2022 15:37 Nije meisterin zvanje, moja greška je bila. To je nivo. Ona ima drugo zvanje, ali je prošla nivo šegrta, nivo "običnog" majstora i sada je najviši nivo koji ima u zanatstvu, meister. A to bi u ženskom rodu onda bilo meisterin, je li tako?

I nije frau Kampf meisterin, nego je to žena iz firme koja frau Kampf isporučuje cigle :-D
Aha, Frau Kampf i Meisterin su dvije osobe. Skontala. Generalno, ima mi smisla da se kod učenja zanata na taj način prenosi znanje, sa majstora na šegrta, kroz individualni pristup i praktični rad. Mislim da je slično i kad osoba izučava misticizam, određene grane umjetnosti itd.
Hakiz

#681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Nierika wrote: 27/10/2022 18:02
Hakiz wrote: 27/10/2022 15:37 Nije meisterin zvanje, moja greška je bila. To je nivo. Ona ima drugo zvanje, ali je prošla nivo šegrta, nivo "običnog" majstora i sada je najviši nivo koji ima u zanatstvu, meister. A to bi u ženskom rodu onda bilo meisterin, je li tako?

Aha, Frau Kampf i Meisterin su dvije osobe. Skontala. Generalno, ima mi smisla da se kod učenja zanata na taj način prenosi znanje, sa majstora na šegrta, kroz individualni pristup i praktični rad. Mislim da je slično i kad osoba izučava misticizam, određene grane umjetnosti itd.
Eh, romantika. Malo je tog individualnog šegrtovanja, škole su preuzele ulogu, ali, nasreću, još ga ima.
Sanjarko

#682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sanjarko »

Frau Kamph? Frau=Zena, sta ovo drugo zanaci, ovo trece kontam, Majstor tj., majstorka, imam slifta za jezike, valjda
JohnnyS

#683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Ozimician wrote: 18/10/2022 19:07
anelsol wrote: 18/10/2022 17:13 E jebaji ga. Nisu svi doktori korumpirani. Da prima na kovertu ne bi držao onlajn predavanja trudnicama iz regije :D
Ja iskreno ne vjerujem da je korumpiran - ali ne vjerujem ni u cifru od 4000 KM - osim ako ne dežura 10 dana u mjesecu i svaki vikend radi.

Postoji opcija i da je sve te prihode obračunao - kad se hvalio ili je dobar s rukovodstvom bolnice / politikom - pa su ga postavili u raznorazne komisije i odbore, pa onda se nakupi.

Specijalist s 5-6 dežura od kojih su dvije vikend dežure, s uključenim toplim obrokom, može imati 4 tisuće maraka ako je dobar mjesec
Nierika

#684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Hakiz wrote: 27/10/2022 19:46 Eh, romantika. Malo je tog individualnog šegrtovanja, škole su preuzele ulogu, ali, nasreću, još ga ima.
Zavisi i o kakvoj je vještini riječ, moguće da svaka ima specifičan način učenja.
Nierika

#685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Sanjarko wrote: 27/10/2022 19:50 Frau Kamph? Frau=Zena, sta ovo drugo zanaci, ovo trece kontam, Majstor tj., majstorka, imam slifta za jezike, valjda
Moguće da je i ta riječ njemačka. Tj. nisam sigurna.
Nierika

#686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Sad guglam, možda i nije. Znam da je herr gospodin.
Hakiz

#687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Nierika wrote: 27/10/2022 20:26
Hakiz wrote: 27/10/2022 19:46 Eh, romantika. Malo je tog individualnog šegrtovanja, škole su preuzele ulogu, ali, nasreću, još ga ima.
Zavisi i o kakvoj je vještini riječ, moguće da svaka ima specifičan način učenja.
Svi zanati, pa čak i neki drugi poslovi, mogu se učiti na principu da majstor uči šegrta, škola nije neophodna da se nauči posao. Škola je za te poslove neophodna zbog certifikata, diploma, birokratije, ne zbog znanja.

Naravno, neke poslove je nemoguće učiti bez škole, tu romantična slika starog majstora i mladog šegrta ne radi. Previše su složeni, a i oprema za rad prevazilazi mogućnosti zanatske radione. Ne možeš medicinu naučiti samo šegrtujući kod doktora u ordinaciji.
Hakiz

#688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Sanjarko wrote: 27/10/2022 19:50 Frau Kamph? Frau=Zena, sta ovo drugo zanaci, ovo trece kontam, Majstor tj., majstorka, imam slifta za jezike, valjda
Frau - gospođa.

Kampf - njeno prezime, zove se Laura Kampf.

Frau Kampf - gospođa Kampf.
Nierika

#689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Hakiz wrote: 27/10/2022 20:45
Svi zanati, pa čak i neki drugi poslovi, mogu se učiti na principu da majstor uči šegrta, škola nije neophodna da se nauči posao. Škola je za te poslove neophodna zbog certifikata, diploma, birokratije, ne zbog znanja.

Naravno, neke poslove je nemoguće učiti bez škole, tu romantična slika starog majstora i mladog šegrta ne radi. Previše su složeni, a i oprema za rad prevazilazi mogućnosti zanatske radione. Ne možeš medicinu naučiti samo šegrtujući kod doktora u ordinaciji.
"Škola je samo zbog certifikata" meni zvuči kao "primiti vakcinu za ovo ili ono treba zbog potvrde". Treba potvrda i za birokratiju, ali nije to glavni razlog. Ja kad god ne učim aktivno nešto postanem arogantnija. Ako ništa pomaže držati ego pod kontrolom. :D
Hakiz

#690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Nierika wrote: 27/10/2022 21:08
Hakiz wrote: 27/10/2022 20:45

"Škola je samo zbog certifikata" meni zvuči kao "primiti vakcinu za ovo ili ono treba zbog potvrde". Treba potvrda i za birokratiju, ali nije to glavni razlog. Ja kad god ne učim aktivno nešto postanem arogantnija. Ako ništa pomaže držati ego pod kontrolom. :D
Kod majstora ne učiš samo zanat, ne učiš samo kako da obavljaš radnje, fizičke i mentalne, potrebne da nešto napraviš. Za razliku od škole, šegrtovanjem kod majstora ulaziš u taj svijet, u ekosistem, učiš ne samo kako da napraviš neki predmet ili radnju, učiš i o odnosima unutar esnafa, odnosima sa klijentima, na svojoj koži osjetiš šta to znači za tvoj društveni i privatni život, učiš mnoge stvari koje u školi ne možeš naučiti.
Nierika

#691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Hakiz wrote: 27/10/2022 21:22 Kod majstora ne učiš samo zanat, ne učiš samo kako da obavljaš radnje, fizičke i mentalne, potrebne da nešto napraviš. Za razliku od škole, šegrtovanjem kod majstora ulaziš u taj svijet, u ekosistem, učiš ne samo kako da napraviš neki predmet ili radnju, učiš i o odnosima unutar esnafa, odnosima sa klijentima, na svojoj koži osjetiš šta to znači za tvoj društveni i privatni život, učiš mnoge stvari koje u školi ne možeš naučiti.
Ne tvrdim da ovaj dio kod majstora isto nije potreban, jednako kao i škola. U sklopu škole često bude i praksa, ne znam bude li onda i kod majstora i teoretskog dijela, učenja o srodnim zanatima itd. Da dajem savjet vezano za bilo koju struku rekla bih - idi i na jedno i drugo i sve što nađeš vezano za tu struku.
Sanjarko

#692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sanjarko »

Nierika wrote: 27/10/2022 20:29
slift, kako znam jest, vjestina znaci, imamo mi ovdje puno tudzica u upotrebi od Latinskog jezika pa do.....
Sanjarko

#693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote: 27/10/2022 20:47
Frau - gospođa.

Kampf - njeno prezime, zove se Laura Kampf.

Frau Kampf - gospođa Kampf.
ja, ja, jb-ga zaboravim, danke
konoplja

#694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Kampf je borba, bitka xD

Gospođa Borba

Feministische Name
Nierika

#695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Sanjarko wrote: 27/10/2022 22:07 slift, kako znam jest, vjestina znaci, imamo mi ovdje puno tudzica u upotrebi od Latinskog jezika pa do.....
Tako nešto, i kao smisao, senzibilitet za nešto.
Hakiz

#696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

U mom kraju se reče šlif, imati šlifa za nešto.

Vjerovatno jeste neka iskrivljena njemačka riječ.
Hakiz

#697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

konoplja wrote: 27/10/2022 22:14 Kampf je borba, bitka xD

Gospođa Borba

Feministische Name
Gospođa je članica "makers community", ima djevojku, feminizam joj je u krvi, svi na barikade.

Parola joj je "Every defect deserve respect".

Bez zezanja, super je žena.
Sanjarko

#698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote: 27/10/2022 23:17

U mom kraju se reče šlif, imati šlifa za nešto.

Vjerovatno jeste neka iskrivljena njemačka riječ.
ma slif, jb-ga ja godinama govorim slift, ima toga kod nas u nasem jeziku, desava se to kod mnogih ljudi
anelsol

#699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

U BiH ko je dobar majstor parketar/keramičar/elektroinstalater/vodoinstalater i slično trenutno ubija posao a cijene su im za naš standard "šok i nevjerica". Taj profil ljudi danas uzima ozbiljnu lovu, možda čak i više od spomenutih specijalista medicine. Kakvo je stanje na zapadu odnosno kakve su tamo cijene rada majstora u odnosu na prosječna primanja?
moonca

#700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Hakiz wrote: 27/10/2022 23:17 U mom kraju se reče šlif, imati šlifa za nešto.
primjer. OLiver Mlakar.. za obuchi se, ponashati...itd
Post Reply