BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
studiorum_tuzlaensis

#3076 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by studiorum_tuzlaensis »

Suntech paneli, da li se neko susreo sa istim ili imq neke informacije o ovom proizvođaču?
anelsol

#3078 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by anelsol »

Na području USK u planu izgradnja solarnih i VE snage 230 mw/h:

https://www.biznisinfo.ba/bosanska-kraj ... -energije/
anelsol

#3079 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by anelsol »

Ide povećanje od 20% privredi i u sljedećoj godini:

https://www.biznisinfo.ba/vlada-fbih-og ... na-struje/
zigzag

#3080 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Sad imamo dva pitanja:

Veliki broj tih privatnika već imaju svoje solarne elektrane ili su u izgradnji. I struju koju proizvedu će prodavati po 0,40 KM po KWh na tom nekom slobodnom tržištu a uzimaće od EPBIH po 0,16 KM. Zar ne bi bilo pošteno da se uraditi neka vrsta kompenzacije pa sve što proizvedu na krovovima svojih firmi daju po 0,16 KM.
Ovako, građani im finansiraju jeftinu struju a oni svoju prodaju po tržišnim cijenama.

Druga stvar je, zašto svi mi građani i dalje plaćamo naknadu za OIE kada više niko od tih vlasnika solarnih elektrana ne koristi sistem tih subvencija jer im se ne isplati.

Vlast u Banjaluci je to već smanjila:
https://balkangreenenergynews.com/rs/re ... -90-odsto/
Ozimician

#3081 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

zigzag wrote: 27/10/2022 14:07 Sad imamo dva pitanja:

Veliki broj tih privatnika već imaju svoje solarne elektrane ili su u izgradnji. I struju koju proizvedu će prodavati po 0,40 KM po KWh na tom nekom slobodnom tržištu a uzimaće od EPBIH po 0,16 KM. Zar ne bi bilo pošteno da se uraditi neka vrsta kompenzacije pa sve što proizvedu na krovovima svojih firmi daju po 0,16 KM.
Ovako, građani im finansiraju jeftinu struju a oni svoju prodaju po tržišnim cijenama.

Druga stvar je, zašto svi mi građani i dalje plaćamo naknadu za OIE kada više niko od tih vlasnika solarnih elektrana ne koristi sistem tih subvencija jer im se ne isplati.
Mnogo pogresnih navoda !

1. Da li ce prodavati po 0,40 KM - niko ne zna, ljetos su prodavali po 0,12 KM, sad prodaju vecinom za 0,20 KM.

2. Posteno mozda ako smo u socijalizmu i zasto bi izvozili po toj cijeni ako mogu po vecoj, a svakako mali broj proizvodjaca prodaje EPBI :-) H struju, vecina ide preko privatnih firmi na trziste.

3. Gradjani nekome finansiraju struju ? - :lol: :lol: :lol: Pa gradjani su ti kojima se finansira struja i daje cak ispod proizvodne cijene. Ne znam kako si dosao do zakljucka da gradjani nekome finansiraju struju :-)

4. Za ukidanje ove naknade se slazem, jer niko od proizvodjaca nije mogao dobiti te subvencije u zadnjih godinu-dvije, tako da i nemaju smisla.

Ja iskreno mislim da ti, sa takvim stavom, nikad u zivotu nisi napravio neko ulaganje. Solarni paneli se grade zato da se isplate, ako se nece isplatiti, nece ih niko ni graditi. Visoke cijene struje pogoduju tome i ja mogu samo pozdraviti svakog privrednika koji se odlucio za takvu investiciju.

A samim tim sto su napravili solarne panele, oni su automatski pomogli gradjanima jer EPBIH ostaje vise proizvedene struje na raspolaganju i da s njom radi ono sto misli da je najbolje + naravno lokalna potrosnja, manji gubici u transportu, itd.
zigzag

#3082 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

https://www.ephzhb.ba/odluka-o-utvrdiva ... -hb-d-d-m/

Zadnja, u javnosti objavljena, ponuda za otkup je 0,25 KM a ja sam čuo da se plaća i više da se nudilo 0,40.

I nije problem što privatnici traže da cijena bude njima prilagođena. Samo treba da se izjednači cijena onoga što bi oni davali u sistem i onoga što povlače iz sistema.
Ozimician

#3083 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

zigzag wrote: 27/10/2022 14:30 https://www.ephzhb.ba/odluka-o-utvrdiva ... -hb-d-d-m/

Zadnja, u javnosti objavljena, ponuda za otkup je 0,25 KM a ja sam čuo da se plaća i više da se nudilo 0,40.

I nije problem što privatnici traže da cijena bude njima prilagođena. Samo treba da se izjednači cijena onoga što bi oni davali u sistem i onoga što povlače iz sistema.
Najbolje onda da svi placamo trzisnu cijenu i to je to. Sta ti mislis da je "privatnik" glup ?

Sta ako privatnik prodaje struju od drugog privatnika, a kupuje od EPBIH, ili obrnuto?

I nisam skonto, jel to treba da se odnosi samo na one koji su postavili solarne panele ili i na one koji nisu postavili i dalje loze cumur ?
Ako se odnosi samo na one koji su postavili panele, onda je to genijalna ideja kako da napredujemo u obnovljivim izvorima xD

Ja iskreno mislim da si ti samo ljubomoran na ljude koji su postavili panele, a mozes i ti dici kredit i za 60-70 000 KM napraviti sebi jednu manju solarnu elektranu (kao sto i privatnici dizu kredite) pa ubiri onda "kajmak" ako je tako jednostavno.

To sto si ti cuo "nudilo se", mozda i jeste, a do kad ce se nuditi - to niko ne zna. Cijena moze ici gore, a moze bgmi i pasti (kao neki dan cijena plina u Evropi). Dakle ljudi plate par stotina hiljada (neki i milione) investiciju, dignu kredit na najmanje 5 god i ne znaju kakva ce biti cijena struje za taj period. Svi imaju koristi jer imamo zelenu energiju kao drustvo i sad treba te ljude kaznjavati i uslovljavati. :run:
zigzag

#3084 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Jesam malo ljubomoran na Bingo i ostale gazde koji grade veće solarne elektrane ali će prodavati preprodavaču po znatno većoj cijeni od one koju traže od elektroprivrede, a onda ćemo na kraju godine svi skupa imati poskupljenje plus što će ostati pomenuta naknada za OIE.
Kako oni gledaju svoju računicu tako i ja znam da ću morati plaćati svoje račune daleko skuplje.

Jesi li ti ugradio kakvih solarnih ploča?
Ozimician

#3085 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

zigzag wrote: 27/10/2022 14:52 Jesam malo ljubomoran na Bingo i ostale gazde koji grade veće solarne elektrane ali će prodavati preprodavaču po znatno većoj cijeni od one koju traže od elektroprivrede, a onda ćemo na kraju godine svi skupa imati poskupljenje plus što će ostati pomenuta naknada za OIE.
Kako oni gledaju svoju računicu tako i ja znam da ću morati plaćati svoje račune daleko skuplje.

Jesi li ti ugradio kakvih solarnih ploča?
Nisam, ali namjeravam uskoro aBd 23 kWh. Papirologija, dozvole i cekanje je uzas.

Iskreno mi u BiH imamo najjeftiniju mogucu struju i da poskupi 100% - opet cemo biti medju najjeftinijim u Evropi, a za cijene struje su najmanje krivi privatnici koje prozivas. Znam da se pozivas na nekakavu socijalnu pravdu, ali to u svijetu ne postoji, nigdje pa ni u BIH. U Njemackoj gradjani imaju skuplju struju nego privreda, pa ti vidi.

Privredi ako poskupis struju, npr. Bingu, on ce samo trosak proslijediti na krajnjeg korisnika, tj. ponovo ti poskupljuje sve ono sto kupujes u Bingu tako da si na koncu od te "socijalne pravde" vise izgubio nego da ti se struja poskupi 10-20-30%. I da, Bingo je ovdje samo primjer, otrpilike tako stvari funkcionisu u ekonomiji.
zigzag

#3086 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Jesi li se raspitivao kome ćeš prodavati. Ako je već taj problem naplate subvencije. Ne znam zašto je teško naplatiti kada je svi uredno plaćamo.
zposao

#3087 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zposao »

Ozimician wrote: 27/10/2022 14:19
zigzag wrote: 27/10/2022 14:07 Sad imamo dva pitanja:

Mnogo pogresnih navoda !

1. Da li ce prodavati po 0,40 KM - niko ne zna, ljetos su prodavali po 0,12 KM, sad prodaju vecinom za 0,20 KM.

2. Posteno mozda ako smo u socijalizmu i zasto bi izvozili po toj cijeni ako mogu po vecoj, a svakako mali broj proizvodjaca prodaje EPBI :-) H struju, vecina ide preko privatnih firmi na trziste.

3. Gradjani nekome finansiraju struju ? - :lol: :lol: :lol: Pa gradjani su ti kojima se finansira struja i daje cak ispod proizvodne cijene. Ne znam kako si dosao do zakljucka da gradjani nekome finansiraju struju :-)

4. Za ukidanje ove naknade se slazem, jer niko od proizvodjaca nije mogao dobiti te subvencije u zadnjih godinu-dvije, tako da i nemaju smisla.

Ja iskreno mislim da ti, sa takvim stavom, nikad u zivotu nisi napravio neko ulaganje. Solarni paneli se grade zato da se isplate, ako se nece isplatiti, nece ih niko ni graditi. Visoke cijene struje pogoduju tome i ja mogu samo pozdraviti svakog privrednika koji se odlucio za takvu investiciju.

A samim tim sto su napravili solarne panele, oni su automatski pomogli gradjanima jer EPBIH ostaje vise proizvedene struje na raspolaganju i da s njom radi ono sto misli da je najbolje + naravno lokalna potrosnja, manji gubici u transportu, itd.
Sve je dobro napisao.
Da građani plaćaju na računu subvenciju obnovliivih izvora koji se daju ovim tajkunima koji prave solare, hidroelektrane i vjetroparkove.

Neka onda plaćaju i tržišnu cijenu za struju koju kupuju.

To je vrlo vrlo vrlo nekakvalitetna struja koju oni proizvode, a plaća im se ko suho zlato.
Ozimician

#3088 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

zigzag wrote: 27/10/2022 15:08 Jesi li se raspitivao kome ćeš prodavati. Ako je već taj problem naplate subvencije. Ne znam zašto je teško naplatiti kada je svi uredno plaćamo.
Ima trenutno vise ponudjaca i iz RS i FBiH, ukljucujuci i EP. Pa kad izgradim, prodavat cu onome ko ponudi najbolje uslove.

Uh, na to pitanje ti ne mogu dati odgovor, vjeruj da je ovaj posao birokratska suma i samo dokumenata da pustis u pogon elektranu ti treba (bez pretjerivanja) pola metra visine papira, mozda i vise i racunaj na proces od godinu dana.

A na komentar @zposao se necu ostvrtati, jer je zlonamjeran i on je ocito od onih koji do podne mrze sebe, od podne cijeli svijet.
zigzag

#3089 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Čovjek, kao i ja ukazuje da postoji nejednakost.

Iz tvog primjera je vidljivo da pojedincu nije lako napraviti solarnu elektranu, možda je tih 23KW među najmanjim. I normalno je će se tražiti isplativost.

Ali svi ovi veliki, koji prave i najveći pritisak, će imati najveću proizvodnju i prodavati je na tržištu tj za izvoza. Neće oni tu struju iskoristiti za sebe, jer što bi koristili nešto što mogu prodati za duplo veću cijenu, a ovamo će tražiti od elektroprivrede da im da po najnižoj cijeni na kontinentu. Tako da niko od građana neće imati koristi. Elektroprivreda neće imati taj dio prizvedene struje na raspolaganju niti će imati više za izvoza. Kada je struja državna, onda je nazivaju "javnim dobrom" a kada je samo njihova onda gledaju isplativost i zaradu.

A nama građanima će svakako zabiberiti.

Npr Bingo na jednom objektu ima instalirani kapacitet od 1,3 megavata:
Najveća solarna elektrana na krovu objekta snage 1,3 megavata postavljena je na krovu tržnog centra Bingo u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu. Ovu informaciju podijelilo je na Facebook stranici načelnik općine Novi Grad Semir Efendić.
On može postaviti 50 megavata, a skupa sa ostalim biznismenima 150 megavata. To je snaga jednog bloka termoelektrane. I zato kažem, da će to ostati unutar mreže odnosno unutar BIH ili da će to iskoristiti za svoju potrošnju to bi bilo OK.

I kolika je razlika ako prodaju po ,hajde nama poznatih, 0,25 KM a od elektroprivrede dobiju po 0,16 KM po kilovatu. Koliko je to na 100 ili 150 megavata.

Zar ne bi bilo pošteno da se elektroprivreda i bingo dogovore da razmijene struju po istoj cijeni?
Ozimician

#3090 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ozimician »

zigzag wrote: 27/10/2022 16:09 Čovjek, kao i ja ukazuje da postoji nejednakost.

Iz tvog primjera je vidljivo da pojedincu nije lako napraviti solarnu elektranu, možda je tih 23KW među najmanjim. I normalno je će se tražiti isplativost.

Ali svi ovi veliki, koji prave i najveći pritisak, će imati najveću proizvodnju i prodavati je na tržištu tj za izvoza. Neće oni tu struju iskoristiti za sebe, jer što bi koristili nešto što mogu prodati za duplo veću cijenu, a ovamo će tražiti od elektroprivrede da im da po najnižoj cijeni na kontinentu. Tako da niko od građana neće imati koristi. Elektroprivreda neće imati taj dio prizvedene struje na raspolaganju niti će imati više za izvoza. Kada je struja državna, onda je nazivaju "javnim dobrom" a kada je samo njihova onda gledaju isplativost i zaradu.

Najveća solarna elektrana na krovu objekta snage 1,3 megavata postavljena je na krovu tržnog centra Bingo u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu. Ovu informaciju podijelilo je na Facebook stranici načelnik općine Novi Grad Semir Efendić.
On može postaviti 50 megavata, a skupa sa ostalim biznismenima 150 megavata. To je snaga jednog bloka termoelektrane. I zato kažem, da će to ostati unutar mreže odnosno unutar BIH ili da će to iskoristiti za svoju potrošnju to bi bilo OK.

I kolika je razlika ako prodaju po ,hajde nama poznatih, 0,25 KM a od elektroprivrede dobiju po 0,16 KM po kilovatu. Koliko je to na 100 ili 150 megavata.

Zar ne bi bilo pošteno da se elektroprivreda i bingo dogovore da razmijene struju po istoj cijeni?
Argumenti nemaju nikakvog smisla, Bingo je morao za 1,3 MWh iskesirati barem 3-4 mil. KM - pare koje mi nemamo, a niko nam ne brani, kao gradjani u Becu, da se udruzimo i da zajedno ulozimo u jednu elektranu. Nemamo mi svijesti za to.

Proizvodjaci solarne energije su ljetos imali ugovore za 0,12 KM i nisu trazili od "gradjana" da im namire tu razliku od 0,04 KM.

Dakle ulazes velike pare i prihvatas rizik, cijena struje moze sutra opet pasti na 50 €/MwH i onda Bingo moze na toliku elektranu da zaradjuje, za suncanog dana i lijepog vremena, dnevno samo 260 KM - a ulozio je toliko miliona u taj projekat.
Racunajte da mozete izvuci max 50% od trzisne cijene struje, kad platite transport i posrednika.

Da li su gradjani spremni da plate razliku ukoliko Bingo bude u minusu? Naravno da nisu, e onda ih ne treba ni zanimati sta Bingo radi s parama ako je u plusu.
Hakiz

#3091 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Hakiz »

zposao wrote: 27/10/2022 15:45
Ozimician wrote: 27/10/2022 14:19

Mnogo pogresnih navoda !

Sve je dobro napisao.
Da građani plaćaju na računu subvenciju obnovliivih izvora koji se daju ovim tajkunima koji prave solare, hidroelektrane i vjetroparkove.

Neka onda plaćaju i tržišnu cijenu za struju koju kupuju.

To je vrlo vrlo vrlo nekakvalitetna struja koju oni proizvode, a plaća im se ko suho zlato.
U čemu je razlika kvalitetne i nekvalitetne struje?
zigzag

#3092 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Ozimician wrote: 27/10/2022 16:42

Argumenti nemaju nikakvog smisla, Bingo je morao za 1,3 MWh iskesirati barem 3-4 mil. KM - pare koje mi nemamo, a niko nam ne brani, kao gradjani u Becu, da se udruzimo i da zajedno ulozimo u jednu elektranu. Nemamo mi svijesti za to.

Proizvodjaci solarne energije su ljetos imali ugovore za 0,12 KM i nisu trazili od "gradjana" da im namire tu razliku od 0,04 KM.

Dakle ulazes velike pare i prihvatas rizik, cijena struje moze sutra opet pasti na 50 €/MwH i onda Bingo moze na toliku elektranu da zaradjuje, za suncanog dana i lijepog vremena, dnevno samo 260 KM - a ulozio je toliko miliona u taj projekat.
Racunajte da mozete izvuci max 50% od trzisne cijene struje, kad platite transport i posrednika.

Da li su gradjani spremni da plate razliku ukoliko Bingo bude u minusu? Naravno da nisu, e onda ih ne treba ni zanimati sta Bingo radi s parama ako je u plusu.
Nisam mislio da se obesmisli izgradnja novih kapaciteta.
Neka dogovore razmjenu po 0,25 ili po 0,50 KM. Da bi ulagaču u elektranu bilo isplativo. Ali i da bude pošteno i jednoj i drugoj strani.

Ne dobija ni elektroprivreda struju sa grane. Ima u ona troškove proizvodnje.
Ci-Nick

#3093 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Nek Bingo radi sa strujom šta god hoće,.. ali nek onda plati tržišnu cijenu Elektroprivredi BiH. Treba mu pustiti da izvozi po 300 eura a da kupuje od Elektroprivrede po 75 eura..
Hakiz

#3094 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Hakiz »

Ci-Nick wrote: 27/10/2022 16:59

Nek Bingo radi sa strujom šta god hoće,.. ali nek onda plati tržišnu cijenu Elektroprivredi BiH. Treba mu pustiti da izvozi po 300 eura a da kupuje od Elektroprivrede po 75 eura..
Tržište. Kupi jeftino, prodaj skupo. Temelj kapitalizma.
Haris.ba

#3095 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 27/10/2022 16:59 Nek Bingo radi sa strujom šta god hoće,.. ali nek onda plati tržišnu cijenu Elektroprivredi BiH. Treba mu pustiti da izvozi po 300 eura a da kupuje od Elektroprivrede po 75 eura..
Isto onda.i sa domacinstvima. Nek i Elektroprivreda radi sta hoce sa strujom. Ide trzisna cijena, pa ako se ne svidja domacinstvima, nek kupe uvoznu.
Hakiz

#3096 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 27/10/2022 17:03
Ci-Nick wrote: 27/10/2022 16:59 Nek Bingo radi sa strujom šta god hoće,.. ali nek onda plati tržišnu cijenu Elektroprivredi BiH. Treba mu pustiti da izvozi po 300 eura a da kupuje od Elektroprivrede po 75 eura..
Isto onda.i sa domacinstvima. Nek i Elektroprivreda radi sta hoce sa strujom. Ide trzisna cijena, pa ako se ne svidja domacinstvima, nek kupe uvoznu.
Polako, samo neka nam proguraju javno-privatno partnerstvo, bit će i to. I za struju, i za vodu, za sve.
Ci-Nick

#3097 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Ci-Nick »

Domaćinstva su još uvijek na javnom snabdijevanju a Bingo je na tržišnom.
Domaćinstva još uvijek nemaju mogućnost da biraju od koga će kupiti.
A Elektroprivreda BiH je ponudila više nego fer otkupnu cijenu od 0,36 KM / kWh, što je opet mnogo više nego što će Bingo plaćati Elektroprivredi.
Hakiz

#3098 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Hakiz »

Ci-Nick wrote: 27/10/2022 17:10

A Elektroprivreda BiH je ponudila više nego fer otkupnu cijenu od 0,36 KM / kWh, što je opet mnogo više nego što će Bingo plaćati Elektroprivredi.
Dabogda nikada nemala.
Haris.ba

#3099 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Ci-Nick wrote: 27/10/2022 17:10

Otkud ti to da domacinstva ne mogu birati snadbjevaca?
Sanjarko

#3100 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Sanjarko »

nije tema ali nama EP jos nije sat zamjenila, jednotarifni je, bio nekad dvotarifni, bio pozar, stavljen jednotarifni i nikad nisu zamjenili, koga da mi uzmemo kao drugog snadbdjevaca?
Post Reply