Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Retro0000

#1 Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Retro0000 »

Pošto BiH ima preko 300 000 hiljada nezaposlenih stanovnika a oko 30 000 hiljada slobodnih radnih mjesta za kojih nema radnika pitam se postoje li metode sa kojima bi se moglo zadovoljiti domaće radno tržiste sa domaćim radnicima jer sam protivnik otvorenog balkana i uvoza stranih radnika koji bi u BiH mogli napraviti još veću krizu nego što je već ima. Koji projekti, kursevi ili obrazovanje u BiH za nezaposlene osobe obećavaju uspijeh?
VladaFBiH

#2 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by VladaFBiH »

Retro0000 wrote: 25/10/2022 20:28 Pošto BiH ima preko 300 000 hiljada nezaposlenih stanovnika a oko 30 000 hiljada slobodnih radnih mjesta za kojih nema radnika pitam se postoje li metode sa kojima bi se moglo zadovoljiti domaće radno tržiste sa domaćim radnicima jer sam protivnik otvorenog balkana i uvoza stranih radnika koji bi u BiH mogli napraviti još veću krizu nego što je već ima. Koji projekti, kursevi ili obrazovanje u BiH za nezaposlene osobe obećavaju uspijeh?
imaš deficitarna zanimanja za kojim je velika potražnja npr. vozači ali je to ljudima "teško" da rade takve poslove pa radije leže kući a "prekvalifikacija" je presmiješna jer treba da položiš vozački i eventualno državni ispit/KV vozač.

Sada će ići komentari kako to ne može svako raditi i sl. - slažem se ali sigurno 50% ako i ne značajno više nezaposlenih nema zdravstvenih ili nekih drugih smetnji da bude vozač
Sanjarko

#3 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Sanjarko »

dosta ovih nezaposlenih su domacice i neke osobe s nekim zdrastvenim oboljenjima, ja sam godinama bio vodzen kao nezaposleno lice, a bio sam bolestan, sizofrenija, bez ikakvog primanja, mnogi nemaju vjestine za te neke poslove ili uslove da se prekvalificiraju, a i kad se prekvalificiraju opet nemogu naci posao da valja, potplacen, pretjerano radno vrijeme i sl.
mishic

#4 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by mishic »

Srž problema nije u kvalifikaciji nego u potplaćenosti u nekim granama privrede. Ako radeći kao vozač u BiH zarađujete trećinu primanja u odnosu na primanja drugdje, a svejedno niste kući nego ste na putu i po Evropi, onda je logično da ćete otići taj posao raditi tamo gdje su primanja veća.

Tako je i sa medicinarima i mnogim drugim zanimanjima. Ali nije sa političarima. Zbog toga njih imamo 10 X više nego što nam treba a baš zbog njih
nam je sve ostalo ovako loše.
Retro0000

#5 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Retro0000 »

mishic wrote: 26/10/2022 14:36 Srž problema nije u kvalifikaciji nego u potplaćenosti u nekim granama privrede. Ako radeći kao vozač u BiH zarađujete trećinu primanja u odnosu na primanja drugdje, a svejedno niste kući nego ste na putu i po Evropi, onda je logično da ćete otići taj posao raditi tamo gdje su primanja veća.

Tako je i sa medicinarima i mnogim drugim zanimanjima. Ali nije sa političarima. Zbog toga njih imamo 10 X više nego što nam treba a baš zbog njih
nam je sve ostalo ovako loše.
Političari u BiH nisu potplaćeni zbog čega ne rade odličan posao ko političari u Švicarskoj ako su dobro plaćeni? Ako se počne i drugim radnicima plaćati više novca da rade bolje i više postoje li dokazi da će oni raditi više i kvalitetnije jer to bi i značilo da bi radnici morali psihički i fizički davati 100% od sebe i na to nije najvjerovatnije svako spreman.
Ozimician

#6 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Ozimician »

Ne možeš nikog na silu tjerati da radi, nije uspjelo u EU, USA, neće ni kod nas.

Jednostavno ćeš uvijek imati određeni procenat takvih.

Dobar dio nezaposlenih su žene domaćice ili osobe 50+ koje imaju neki izvor primanja (djeca u inostranstvu) i slično. Dobar dio radi povremeno na crno itd. Svima biro služi za jednu stvar - ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje preko biroa, i da to ne ide tako, dobar dio bi se sam skinuo s biroa.

Uvoz radnika mora da postoji i da bude maximalno liberalan (u smislu radne i boravišne dozvole) i jednostavan ako želimo da održimo ekonomski korak.
Sve razvijene zemlje uvoze radnike, i ako je kod nas došlo do te potrebe, to može značiti samo da napredujemo ekonomski (na ovaj ili onaj način).

Ne znam zašto se ljudi boje uvoza radnika, nijedan uvezeni radnik neće nijednom domaćem uzeti radno mjesto, isto kao što nijedan Balkanac nije uzeo Njemcu radno mjesto, neće se to ni kod nas desiti.

Mi već sad imamo ogromnu inflaciju, posebno usluga, za neke jednostavne i jeftine poslove je postalo nemoguće naći nekoga da radi, čak i ako dobro plaćaš. Manjak radne snage proizvodi dodatnu inflaciju i možda ćemo mi dobiti 100-200 KM veću platu, ali firme neće stvoriti novu vrijednost i taj trošak će se samo prenijeti na krajnje kupce i onda to povećanje plate nećemo osjetiti, jer će nam ga inflacija pojesti.

Zamisli sad da dođe 30 000 radnika u BiH - to bi bila žestoka ekonomska injekcija, računaj samo koliko bi se budžeti napunili i fondovi kroz uplatu doprinosa + PDV na potrošnju (koja će, istina, biti znatno manja nego domaćih radnika).

Nama iz BIH odlaze mladi ljudi, ostavljaju roditelje - ti mladi ljudi zarađuju njemačkim penzionerima penzije i služe ih, neko mora to da uradi i njihovim roditeljima u BiH.
Retro0000

#7 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Retro0000 »

Ozimician wrote: 26/10/2022 23:10 Ne možeš nikog na silu tjerati da radi, nije uspjelo u EU, USA, neće ni kod nas.

Jednostavno ćeš uvijek imati određeni procenat takvih.

Dobar dio nezaposlenih su žene domaćice ili osobe 50+ koje imaju neki izvor primanja (djeca u inostranstvu) i slično. Dobar dio radi povremeno na crno itd. Svima biro služi za jednu stvar - ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje preko biroa, i da to ne ide tako, dobar dio bi se sam skinuo s biroa.

Uvoz radnika mora da postoji i da bude maximalno liberalan (u smislu radne i boravišne dozvole) i jednostavan ako želimo da održimo ekonomski korak.
Sve razvijene zemlje uvoze radnike, i ako je kod nas došlo do te potrebe, to može značiti samo da napredujemo ekonomski (na ovaj ili onaj način).

Ne znam zašto se ljudi boje uvoza radnika, nijedan uvezeni radnik neće nijednom domaćem uzeti radno mjesto, isto kao što nijedan Balkanac nije uzeo Njemcu radno mjesto, neće se to ni kod nas desiti.

Mi već sad imamo ogromnu inflaciju, posebno usluga, za neke jednostavne i jeftine poslove je postalo nemoguće naći nekoga da radi, čak i ako dobro plaćaš. Manjak radne snage proizvodi dodatnu inflaciju i možda ćemo mi dobiti 100-200 KM veću platu, ali firme neće stvoriti novu vrijednost i taj trošak će se samo prenijeti na krajnje kupce i onda to povećanje plate nećemo osjetiti, jer će nam ga inflacija pojesti.

Zamisli sad da dođe 30 000 radnika u BiH - to bi bila žestoka ekonomska injekcija, računaj samo koliko bi se budžeti napunili i fondovi kroz uplatu doprinosa + PDV na potrošnju (koja će, istina, biti znatno manja nego domaćih radnika).

Nama iz BIH odlaze mladi ljudi, ostavljaju roditelje - ti mladi ljudi zarađuju njemačkim penzionerima penzije i služe ih, neko mora to da uradi i njihovim roditeljima u BiH.
Ja sam čuo da je u Nizozemskoj koja je zemlja i članica EU vlada natjerala svoje stanovnike na Zwangsarbeit koji mogu da rade. Ima li neko podatke od ljudi koji su nezaposleni i koliko ih ima u godinima ispod 50? Jer sam zadnje sedmice kada sam morao ispuniti neki list da dobijem 100 KM koji mi vlada obećava i otići do banke da izvadim potvrdu za tekući račun vidio dovoljno muškaraca u birou za zapošljavanje koji izgledaju da imaju između 20 i 40 godina koji su sigurno sposobni za bilo koji rad.
Retro0000

#8 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Retro0000 »

Nije li puno bolje nezaposlenim osobama nuditi dobre ponude umjesto ih natjerati da rade i ne mislim odmah na novac. Mislim da se im nudi naprimjer dva dana odmora u cool gradu Mostaru ili da vide sve šta je vrijedno vidjeti po BiH da za to uzimaju bilo koji rad pa makar i onaj koji ne misle raditi svoj cijeli život? Bili to poboljšalo situaciju na radnom tržištu?
Ozimician

#9 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Ozimician »

Ne možeš nikog natjerati da radi i tačka, jer ko god ne radi a živi - znači da može sebi priuštiti da ne radi.
Svi podsticaji su tu kontraproduktivni.

Ovih 100 KM samo dalje podstiču nerad.
Američki ekonomista Lafer je rekao - ako radnike kažnjavate visokim porezima, a nezaposlene stimulišete državnim davanjima - imat ćete veću nezaposlenost. Sve ono što podstičete - toga ćete imati više.

Jednostavni i agresivni način da se smanji nezaposlenost:
- ukidanje zdravstvenog osiguranja nezaposlenim
- uskraćivanje bilo kakvih beneficija nezaposlenim u odnosu na zaposlene

Npr. trenutno u BIH zaposleni radnici moraju plaćati participaciju ili premiju na zdravstvene usluge, koja npr. za Magnetnu rezonancu iznosi 80KM u državnoj ustanovi, dok oni koji su preko biroa osigurani - ne moraju ništa da plaćaju dodatno, imaju sve besplatno.

To je jedan od načina diskriminacije prema zaposlenima, dakle neko plaća zdrav. osiguranje i mora platiti još i dodatno uslugu, a neko ne plaća ništa i sve dobija besplatno.

Ja poznajem lično osobu koja ima svoju firmu u Crnoj Gori, a redovno se javlja na biro u Sarajevu, da može imati pravo na zdrav. osiguranje.
Ozimician

#10 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Ozimician »

Imaš i drevni primjer Nazifa Mujića (dobitnika srebrenog medvjeda) - koji je mimo svakog konkursa i procedure, bez dana škole, dobio posao portira jedne javne firme u Lukavcu, posao je bio samo da vodi evidenciju ko ulazi i izlazi na kapiji. Dobijao je platu od 1300 KM - što je tada (prije 10 tak god) - bilo veće nego plata doktora.

I nije mogao da radi taj posao, jednostavno je rekao da on ne može 8h da provede na jednom mjestu.

Dakle dobio si priliku da radiš posao za koji se tada tražila ogromna veza i štela i koji bi tada poželio svaki BH radnik, bez ikakvih kvalifikacija, sa platom većom od doktora - i ti ne možeš da radiš taj posao jer ne možeš da ispoštuješ jedno sasvim normalno radno vrijeme.

To je odličan primjer da ne možeš nikoga da natjeraš na posao ako on to sam neće.
Retro0000

#11 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Retro0000 »

Ozimician wrote: 27/10/2022 02:05 Ne možeš nikog natjerati da radi i tačka, jer ko god ne radi a živi - znači da može sebi priuštiti da ne radi.

Američki ekonomista Lafer je rekao - ako radnike kažnjavate visokim porezima, a nezaposlene stimulišete državnim davanjima - imat ćete veću nezaposlenost. Sve ono što podstičete - toga ćete imati više.

Npr. trenutno u BIH zaposleni radnici moraju plaćati participaciju ili premiju na zdravstvene usluge, koja npr. za Magnetnu rezonancu iznosi 80KM u državnoj ustanovi, dok oni koji su preko biroa osigurani - ne moraju ništa da plaćaju dodatno, imaju sve besplatno.

To je jedan od načina diskriminacije prema zaposlenima, dakle neko plaća zdrav. osiguranje i mora platiti još i dodatno uslugu, a neko ne plaća ništa i sve dobija besplatno.

Ja poznajem lično osobu koja ima svoju firmu u Crnoj Gori, a redovno se javlja na biro u Sarajevu, da može imati pravo na zdrav. osiguranje.
Odakle imate to znanje da će tih 100 KM još dodatno podstići nerad? Bez novca, znanja, podrške u hrani ljudi gube nadu u ljude i sistem. Ako mislite da podrška iz zapada u oružju, financijama i znanju je Ukrajinu isto podsticala na kapitulaciju onda pitajte stručnjake zbog čega Ukrajina prijeti da pobjedi rat.
Ozimician

#12 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Ozimician »

Retro0000 wrote: 27/10/2022 02:52 Odakle imate to znanje da će tih 100 KM još dodatno podstići nerad? Bez novca, znanja, podrške u hrani ljudi gube nadu u ljude i sistem. Ako mislite da podrška iz zapada u oružju, financijama i znanju je Ukrajinu isto podsticala na kapitulaciju onda pitajte stručnjake zbog čega Ukrajina prijeti da pobjedi rat.
Citate li Vi kako pise ili po svom nahodjenju?

Dakle ako dajete pare nezaposlenima - motivirate ih da ne rade, jer samo nezaposleni mogu dobiti besplatno novac, zaposleni ne mogu.
Ako dajete oruzje Ukrajini - motivirate ih da koriste to oruzje i da se bore, jer da se ne bore, ne bi dobili oruzje i finansijsku podrsku

+ analogija svakako nema veze s vezom, ali eto.
+ ako ljudi gube nadu u sistem - ima i drugih sistema, godisnje u prosjeku 20 000 ljudi iz Bosne, kojima ne odgovara sistem, odlazi u Njemacku - u sistem koji im odgovara
+ davanje nezaradjenog novca stvara inflaciju u ekonomiji (svjedoci smo toga na globalnom nivou jer su se pare diejlile i sakom i kapom za vrijeme korone)
Last edited by Ozimician on 27/10/2022 08:09, edited 1 time in total.
Sanjarko

#13 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Sanjarko »

Ozimician wrote: 27/10/2022 02:05 Ne možeš nikog natjerati da radi i tačka, jer ko god ne radi a živi - znači da može sebi priuštiti da ne radi.

dio si upravu ali ovo za zdrastvo nisi, kazem mene s sizofrenijom vodilo kao nezaposleno lice citav zivot, zamisli da mi je bilo jos i ono ukinuto, a nikakvo primanje ni po kojem osnovu nisam imao, sta je s domacicama, s ostalim semi-bolesnim osobama da se tako izrazim

znaci od 300.000 nezaposlenih, pola je domacice i bolesnici neke vrste mozda i vise, i USA/Amerika ima s ovim problem, veliki broj domacica im neradi, barem sam ja tako citao
Ozimician

#14 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Ozimician »

Sanjarko wrote: 27/10/2022 08:07 dio si upravu ali ovo za zdrastvo nisi, kazem mene s sizofrenijom vodilo kao nezaposleno lice citav zivot, zamisli da mi je bilo jos i ono ukinuto, a nikakvo primanje ni po kojem osnovu nisam imao, sta je s domacicama, s ostalim semi-bolesnim osobama da se tako izrazim

znaci od 300.000 nezaposlenih, pola je domacice i bolesnici neke vrste mozda i vise, i USA/Amerika ima s ovim problem, veliki broj domacica im neradi, barem sam ja tako citao
Pa nije problem razdvojiti zdravstveno od biroa za nezaposlene, tada bi imali realniju sliku.
Problem je sto se prica o 300 000 nezaposlenih, a ovamo firmama fali 30 000 radnika koje ne mogu naci ma sta god pokusali.
Sanjarko

#15 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Sanjarko »

Ozimician wrote: 27/10/2022 08:11
Sanjarko wrote: 27/10/2022 08:07 dio si upravu ali ovo za zdrastvo nisi, kazem mene s sizofrenijom vodilo kao nezaposleno lice citav zivot, zamisli da mi je bilo jos i ono ukinuto, a nikakvo primanje ni po kojem osnovu nisam imao, sta je s domacicama, s ostalim semi-bolesnim osobama da se tako izrazim

Pa nije problem razdvojiti zdravstveno od biroa za nezaposlene, tada bi imali realniju sliku.
Problem je sto se prica o 300 000 nezaposlenih, a ovamo firmama fali 30 000 radnika koje ne mogu naci ma sta god pokusali.
ma razumijemo se samo kazem treba bit oprezan je mi ovdje nemamo dobar socijalni sistem samim tim ni dobre vidove pomoci ugrozenim licima, a za uvoz radne snage se slazem i za ostalo, samo s nacionalistima ce to tesko ici

imao sam ja ideja negdje u nekim sveskama zapisano kako uvoz radne snage rijesiti i ovo sranje s migracijama, mislim prvenstveno na nelegalne migracije
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Truba »

To sto ljudi traze ne moze svak raditi

To sto ljudi ne rade ne znaci da nemaju primanja

Na kraju krajeva na balkanu su jos jake obiteljske veze pa se ljudi pomazu...
Sanjarko

#17 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Sanjarko »

Black swan wrote: 27/10/2022 08:38 To sto ljudi traze ne moze svak raditi

To sto ljudi ne rade ne znaci da nemaju primanja

Na kraju krajeva na balkanu su jos jake obiteljske veze pa se ljudi pomazu...
sve slabije, otudzili smo se, svako se o svom jadu ili zivotu zabavio, nego rijesi li ti ono u vezi vremenske prognoze i celzijusa, trosi jb-te W10 pravo internet, sad moram nesto vidit u vezi toga, sta, kako jer nemam puno prometa

meni stoje 4 jezika, ali kad udzem u jezicke postavake vidim samo 3, nesto se zeznulo, jb-ga

ucit nam je cijeli zivot, tako i svima i nezaposlenima i zaposlenima, cijelo-zivotno obrazovanje/skolovanje

sorry modovi malo na offtopic*renju
VladaFBiH

#18 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by VladaFBiH »

Ozimician wrote: 27/10/2022 08:11

Da pokušaju dići platu na neku normalnu - to još nisu pokušali :-) :-) :-)

Ti svi koji se žale bi da im i dalje neko radi za 600KM i da mu gule kožu s leđa. Uvozom "jeftine" radne snage samo bi zadržali niske plate i ne bi smo ništa dobili kao država već bi i te niske plate otišle iz zemlje jer niko ne dolazi da ih ovdje troši. Istina, možda bi GDP malo skočio ali bi i dalje stimulisao odlazak naših ljudi jer jednostavno ne mogu živjeti od 600KM (ovdje sam cifru stavio onako pa je mijenjaj po želji) jer ovi "jeftini" koji su došli da rade žive u barakama sa još 20 kolega i žive od "hljeba i vode" kako bi što više poslali para i njima je tih 600KM velika cifra.

Ako je ovo ono što gazde žele za naše ljude - neka nemaju radnika.
Ozimician

#19 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Ozimician »

VladaFBiH wrote: 27/10/2022 08:54 Da pokušaju dići platu na neku normalnu - to još nisu pokušali :-) :-) :-)

Ti svi koji se žale bi da im i dalje neko radi za 600KM i da mu gule kožu s leđa. Uvozom "jeftine" radne snage samo bi zadržali niske plate i ne bi smo ništa dobili kao država već bi i te niske plate otišle iz zemlje jer niko ne dolazi da ih ovdje troši. Istina, možda bi GDP malo skočio ali bi i dalje stimulisao odlazak naših ljudi jer jednostavno ne mogu živjeti od 600KM (ovdje sam cifru stavio onako pa je mijenjaj po želji) jer ovi "jeftini" koji su došli da rade žive u barakama sa još 20 kolega i žive od "hljeba i vode" kako bi što više poslali para i njima je tih 600KM velika cifra.

Ako je ovo ono što gazde žele za naše ljude - neka nemaju radnika.
Pa ne znam da li si u toku, ali u BiH je plata u zadnjih godinu dana povecana u prosjeku za 15%, u razvijenim zemljama Evrope nije povecana ni prblizno toliko, a inflacija je jednaka manje-vise.

Isto tako kao sto Njemackoj treba jeftina radna snaga koju mi popunjavamo, tako da i nama treba. Jel to znaci da su i tamo plate male, pa moraju uvoziti radnike.

Broj nezaposlenih na birou nema veze s realnoscu, eto kreni sa biroa zvati ljude da ti dodju raditi za 1000 KM (dakle ljude bez iskustva i kvalifikacije) - od 20 poziva, ako ti 2 dodje na razgovor za posao, budi sretan. Ko je imao iskustva s tim, zna o cemu pricam.

Ako se gazdi isplati dovesti radnika iz Bangladesa, platiti mu avionsku kartu, radnu dozvolu, zezati se s papirologijom, dati mu 1000KM platu, obezbjediti smjestaj i hranu - onda deff taj gazda ne moze naci radnika u BiH taman da mu daje 1500KM platu. Jer gazdama je najbitniji profit i da mogu naci za 1500KM radnika (za najosnovnije poslove za koje ne treba kvalifikacija) - sigurno ne bi trazili po svijetu.
Truba

#20 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Truba »

plaće su povećane ali samo u razgovorima s medijima

1500 se pretvori u 1000 s toplim obrokom i radnim vikendom
kad se to preračuna onda je to 800

ovo govorim za ove gazde koji ne mogu naći radnike

ne mogu oni naći levate i robove
Ozimician

#21 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Ozimician »

Black swan wrote: 27/10/2022 09:40 plaće su povećane ali samo u razgovorima s medijima

1500 se pretvori u 1000 s toplim obrokom i radnim vikendom
kad se to preračuna onda je to 800

ovo govorim za ove gazde koji ne mogu naći radnike

ne mogu oni naći levate i robove
Zavisi i od geografije, u vecim mjestima se mozda jos i moze naci, u manjim sigurno ne, na selima pogotovo.

Pa iskreno, nigdje u svijetu se topli obrok ne odvaja od plate, ja govorim sta kazu sluzbeni podaci. U drzavnoj sluzbi, i to ne svima, plate su povecane za max 10% proteklu godinu, a prosjek sluzbeni je oko 15% - to znaci da je u BiH privatni sektor povecao plate za 20% - sto je za godinu dana ogromno povecanje. Takodjer, kod nas topli obrok i naknada za prevoz ne ulaze u prosjek (tako da dodaj jos 200KM) - za FBIH.

Ko god ne vjeruje u ovo, nek krene redom zvati nezaposlene s biroa i nuditi im posao, pa ce vidjeti na sta ce naici.

Jbg, ako je neko levat da radi za 1000 KM bez ikakvih kvalifikacija i radnog iskustva - onda ok, levat je.
Sanjarko

#22 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Sanjarko »

problem je i radno vrijeme, htjela moja sestra radit ali nemoze skoro 11 sati se radi, svaki dan, 10 ako se nevaram, za platu od 850, a ima malu curicu, domacica je inace, prekvalificirala se, nudili joj posao, ali odbila, nemoze da prihvati uslove, plata joj je ok, ali radno vrijeme ne
Truba

#23 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Truba »

većina ljudi se i nejavlja na telefon a kamoli da ide tražiti posao
Ozimician

#24 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Ozimician »

Sanjarko wrote: 27/10/2022 10:29 problem je i radno vrijeme, htjela moja sestra radit ali nemoze skoro 11 sati se radi, svaki dan, 10 ako se nevaram, za platu od 850, a ima malu curicu, domacica je inace, prekvalificirala se, nudili joj posao, ali odbila, nemoze da prihvati uslove, plata joj je ok, ali radno vrijeme ne
Naravno, problem su opcenito radni uslovi - ne samo plata.

Eh sad za utjehu, BiH nije u tome izuzetak, nazalost.
Retro0000

#25 Re: Obrazovni sistem u BiH i njegovo predomišljenje.

Post by Retro0000 »

Ozimician wrote: 27/10/2022 08:06
Retro0000 wrote: 27/10/2022 02:52 Odakle imate to znanje da će tih 100 KM još dodatno podstići nerad? Bez novca, znanja, podrške u hrani ljudi gube nadu u ljude i sistem. Ako mislite da podrška iz zapada u oružju, financijama i znanju je Ukrajinu isto podsticala na kapitulaciju onda pitajte stručnjake zbog čega Ukrajina prijeti da pobjedi rat.
Citate li Vi kako pise ili po svom nahodjenju?

Dakle ako dajete pare nezaposlenima - motivirate ih da ne rade, jer samo nezaposleni mogu dobiti besplatno novac, zaposleni ne mogu.
Ako dajete oruzje Ukrajini - motivirate ih da koriste to oruzje i da se bore, jer da se ne bore, ne bi dobili oruzje i finansijsku podrsku

+ analogija svakako nema veze s vezom, ali eto.
+ ako ljudi gube nadu u sistem - ima i drugih sistema, godisnje u prosjeku 20 000 ljudi iz Bosne, kojima ne odgovara sistem, odlazi u Njemacku - u sistem koji im odgovara
+ davanje nezaradjenog novca stvara inflaciju u ekonomiji (svjedoci smo toga na globalnom nivou jer su se pare diejlile i sakom i kapom za vrijeme korone)
Smiješni ste, u BiH ima dovoljno ljudi koji su zaposleni kao političari i oni dobijaju hiljade KM da sjede i slušaju šta drugi pričaju a isto u BiH ima ljudi koji su nezaposleni ali pokušavaju što više da rade i da zarade nekako novac za koji ne budu plaćeni. Inflaciju isto stvara kada se previše novca plati onima za malo posla ko u Danskoj gdje ljudi rade ispod 8 sati na danu a drugome premalo za puno posla ko u Meksiku gdje čovjek radi oko 12 sati na danu. Isto postoji oblik ljudi koji troši previše resursa i koji dižu inflaciju ko ljudi u SAD-u gdje jedan amerikanac troši 10 puta više resursa nego ljudi u Kini gdje jedan kinez potroši 10 puta manje novca i drugih resursa jer on štedi.
Post Reply