elcaliente wrote: ↑26/10/2022 19:26
Pa po tvom od Azijata su 1 posto dobri a nasi svi Fachkräfte.
A de mi reci jesi li ilada vidio Kineza da cisti ili da radi u starackom domu?
Opet kazem pogleda na koje poslove dolaze nasi ljudi to su poslovi uglavnom koji odrzavaju sistem a ne unaprijede ga.
Drago mi je da si ti inzinjer i da si uspio. Cestitam.Ali koliki je proceanat nasih inzinjera u Njemackoj na osnovu broja ljudi koji dolazi iz BiH?
Zasto su trazeni u svijetu IT inzinjeri iz Kine a ne iz bivse Yu?
Mozemo mi pricati o nevalja ovo ili ono ali za nase ljude je Njemacka predstepenica pred vratima raja.
Evo i ti sam priznao da si dosao 2019 da je drzava prva liga i jos uvjek si tu.
Sto se tice penzije definitivno je da ce se povecati prag.
A ne isplati se ici prije jer ti toliko odbiju od penzije da te destimulisu.
Nema tu planiram ne planiram raditi dugo, ne pita nas niko.
1. Moraš uzeti u obzir mnogo stvari kod useljavanja. Jedan Kinez ne može u Njemačku doći preko pravila "Zapadni Balkan" kao što Balkanci mogu ili kao Hrvati npr. sa ličnom kartom! Kinez može ući u Njemačku pratkično samo preko pravila za "Blaue Karte EU" koja za većinu zanimanja zahtjeva godišnji platu iznad 60 000 € - tako da si automatski time eliminisao mogućnost dolaska takve radne snage u Njemačku. Neko ko iz Kine (ili bilo koje druge zemlje) može sebi ispregovarati početnu platu u Njemačkoj od preko 60 000 € - sigurno je itekako dobar stručnjak u svom poslu.
2. Geografska blizina i konekcije - pola Balkana ima na rodbinu u Njemačkoj i ima odakle početi, da dođeš u Njemačku treba ti 100€, pa ako ti ne bude išlo - lahko se vratiti. Jedan Kinez sa sela mora prodati imanje samo da plati kartu do Njemačke i 3 mjesecne kirije.
3. Jesam li vidio Kineza da cisti u staračkom domu, ja nisam jer ne posjećujem staračke domove, ali sestra koja je u zdravstvu kaže da imaju Pflegehilfe i iz Kine.
4. Procenat inžinjera nije visok iz ex-yu, zato što se iz BIH više isplati jednom čistaču da dođe u Njemačku nego jednom inžinjeru. Čistač će u Njemačkoj dobiti i do 8x veću platu, a inžinjer 2-3x veću. (zato Njemačka i privlači više nisku klasu, a ne te koje ti prizivaš za unaprjeđenje sistema).
5. Njemačka je birokratska noćna mora i da je "predstepenica pred vratima raja" može misliti samo neko ko nigdje drugo nije živio i radio.
6. Ja jesam došao 2019. god. u Njemačku i tad jeste bili značajno bolje nego u BiH, sad se razlika dosta istopila (u korist BiH). Korona je u Njemačkoj napravila veliko sr*anje (ukiranje osnovnih ljudskih prava i poskupljenje kirija) i da nije postojao Home Office - ja bih se već 2020. god. vratio u BiH.
Trenutno sam u Njemačkoj iz razloga što mogu da radim Home Office i dobijam njemačku platu a živim negdje drugo, uglavnom, kad sve saberem, provedem 6.5 mjeseci u Njemačkoj, 5.5 mjeseci u BiH ili negdje drugo.
U Njemačkoj planiram ostati još 2 god, da napunim 5 god i steknem uslove za minimalnu penziju i da eventualno uzmem pasoš (u slučaju da uvedu dvojno državljanstvo, inače mi ne treba). Nakon toga tražim bolje ponude, a tačno je da sa njemačkim radnim iskustvom i pasošem budeš konkurentniji na svjetskom tržištu rada nego sa bosanskim, to se gleda više nego kvalitet.
Ali da čekam penziju u Njemačkoj, iskreno ne planiram, jer je to gubitak vremena i života (za mene) - niti bilo ko s kim sam pričao to želi (a a da je zadnjih 10 god. došao u Njemačku).
Meni je lično neshvatljivo da neka iole razumna osoba može tek tako da prihvati da će raditi do svoje 70-te godine. Ono, upitno je hoćeš li uopšte doživjeti te godine. A svakog ko priziva da se u penziju ide sa 70 god, od srca želim kad nazove hitnu pomoć - da hitnu pomoć doveze vozač od 70 god, da u njoj bude med. sestra od 70 god i da ga u bolnici u 3h ujutro dočeka doktor od 70 god. i da ga operiše sa instrumentarkom od 70 god. Pa da vidimo kako to u stvarnosti funkcioniše.