elcaliente wrote: ↑26/10/2022 17:07
Naravno da ima takvih doktora ali sam ubjedjen da vecina nije takva. Opet ponavljam bez ljubavi zavrsiti gimnaziju, pa studirati skoro deset godina, pa seminari pa specijalizacije to bez ljubavi nije moguce.
A vidi se u praksi kakvu medicinu Njemacka ima, ustalom zena mi radi u medicini, privatna praksa.
Ne mogu se spasiti od Arapa, Rusa itd koji traze da ih Njemacki doktori ljece.
A pogledaj Bosnu sa svaku malo komplikovaniju bolest skupljaju se pare da se ide u Tursku jer su nasi doktori gotovo pa nesposobni. Ljece samo laksu prehaladu sve ostalo im je prezahtjevno.
Iskreno ja imam osjećaj da ti nikad nisi živio u Bosni pa pričaš tako xD
Očito je i da ne kontaš da je skupljanje para za liječenje u BIH u 90% slučajeva biznis.
Federalni fond solidarnosti plaća sva liječenja u inostranstvu ukoliko ih nije moguće izvesti u BIH i ukoliko je adekvatan procenat izlječenja od date bolesti. Ja lično znam barem 5 slučajeva gdje ljudi skupljaju pare da urade neku operaciju koja se u BIH radi rutinski ili skupljaju novac za liječenje bolesti kod kojih je izlječenje u bilo kojoj zemlji nemoguće.
Evo najsvježiji primjer u linku, dakle od 1 Mil. skupljenih KM - samo je 6000 KM otišlo na liječenje xD (koje se vjerovatno moglo i u BiH završiti)
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... ql5pZTvb1s
A to sto se tice Kineza vs nasih radnika nigdje veze, taj jedan Kinez vrijedi za jednu firmu vise dobiti donese nego nasih dvadest cistaca ili tih obicnih radnika.
Jer te radnike Svabo moze dobiti od svugjde, nasih, Arapa, Ukrajinaca i Kurda ima na bacanje.
Da Kinezi i Indijici nevaljaju ne bi bila tolika potraznja za njima na citavom svijetu.
Ja ne znam o kakvim ti Kinezima i Indijcima pričaš zapravo, možda o onih 0,001% IT stručnjaka koji mogu da dobiju posao gdje požele u svijetu.
Prosječan Kinez/ Indijac ne može pera odbiti prosječnom Bosancu.
A pogledaj malo oglase za posao i kakvih je oglasa za posao najviše ? Pa u Njemačkoj se ne traže nikakvi TOP stručnjaci nigdje na oglasima. 90% oglasa se vrti za platu 20 - 50 000 € godišnje. Eto pronađi mi oglase za posao iznad 150 000 € (brutto) pa da vidim koliko to Njemačka može biti zanimljiva nekom stručnjaku, ako uzmeš da je u IT struci u USA početnička plata (dakle nikakvi aman stručnjaci, početnici) - 120 000 $.
U pravu si da Njemacka nije bas privlacna sa prave Fachkräfte i to je veliki problem zbog cega standard i pada.
I nikada nece biti vise dobro kao 80tih i 90tih, morati cemo svi vise raditi i prag za penziju mora ici na 70 godina, inace se to nece moci platiti.
Njemacka nece nikada znacajno reformirati porezni sistem, ta tema je stara 30 godina.
Njemacka zivi od poreza jer nema prirodnog bogastva a velika su socijala davanja.
O svemu ovome je pricao Theo Weigel kod Lanza.
Sljedece izbore opet uzima CDU za Märzom a ako neznas ko je März proguglaj. Konzervatiac koji zanosi u desno i jako je okrenit prema poslodavcima. On je bio striktno za to da se u Njemckoj radi 40-45h sati sedmicno kao standard.
Al ko zna mozda nas izvuku vrli inzinjeri i doktori iz Bosne.
Evo cekamo ih a oni nikada da dodju.
Pa o tome ti pričam - niko normalan neće doći da radi u takvim uslovima, a ovi maštaju o nekim TOP Kinezima i Indijcima.
Njemačkoj ne trebaju ni doktori ni inžinjeri, jer da trebaju, platili bi ih kako treba tj. kao USA, UK; Kanada,
Njemačkoj su najpotrebniji trenutni Pflegeri i zanatlije - sve ostalo je šuplja.
Mogu oni uvesti da se radi 50h, da se u penziju ide sa 75 god i sve to da bi nekome plaćali porez i socijalu.
Fkt jel ti planiraš raditi do 70- god ?
Iz Bosne je u Njemačku otišao ko god je htio i to da nikako ne dolaze - očito živiš u nekoj drugoj Njemačkoj.
Njemačka trenutno ne može zadržati vlastite doktrore i inžinjere, koji odlaze vani, toliko o uslovima. xD
S mojom sestrom u jednoj Landkreis KH - nema apsolutno nijedan Njemac da radi kao Assistenzarzt - svi su stranci (istočna Evropa, Indija, Balkan, arapske zemlje). Toliko o budućnosti njemačkog zdravstva. A prosječan doktor u Njemačkoj ima 54 god. (uključujući i strance).
Samo non-EU doktora stranaca imaš 15% u Njemačkoj, a sa EU-strancima - to je već 1/3.